Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
27/09/2019 19:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παραινέσεις και διαβεβαιώσεις Τσίπρα: "Ας εργαστούμε χωρίς καχυποψίες"

Με το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του να αφορά εφ' όλης της πολιτικής και οικονομικής ύλης κριτική στην Κυβέρνηση, ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, κάλεσε όλους να "εργαστούμε χωρίς καχυποψίες" παρέχοντας ταυτόχρονα και την διαβεβαίωση στους εξ αριστερών του ανησυχούντες ότι ο νέος ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ένα "βαθιά αριστερό κόμμα" αφού θα απευθύνεται στους ¨μη προνομιούχους.

Στο δια ταύτα των κομματικών διεργασιών, ο κ. Τσίπρας , καταρχάς απέφυγε να αναφερθεί σε αριθμητικό στόχο για την εγγραφή των νέων μελών, μιλώντας απλώς για "χιλιάδες" ενώ έδωσε και στίγμα "γρηγορείτε" για να ξαναγίνει ο ΣΥΡΙΖΑ ξανά κυβερνών κόμμα. Επ αυτών, ανέφερε:

*Η απόφασή μας να οικοδομήσουμε ένα σύγχρονο, μαζικό, συμμετοχικό και δημοκρατικό κόμμα της αριστεράς, δεν είναι μια απόφαση που αφορά στενά όσους βρισκόμαστε σε αυτή την αίθουσα.Αλλά μια απόφαση που αφορά πρωτίστως την ίδια την ελληνική κοινωνία και ειδικότερα αυτούς και αυτές που επιθυμούμε να εκπροσωπούμε. Δηλαδή τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζόμενων, των μισθωτών, των μικρομεσαίων, των λεγόμενων ορθά και μη προνομιούχων Eλλήνων.

*έχουμε την ευθύνη να ανασυνταχθούμε γρήγορα, να κάνουμε τα αποφασιστικά βήματα μαζί με την κοινωνία όχι μόνο για να αποτρέψουμε την καταστροφή που φέρνει η ΝΔ, αλλά για να δημιουργήσουμε ξανά τους όρους για μια διαφορετική πορεία. Για μια κυβέρνηση ξανά προοδευτική.

*Ας μη φοβηθούμε να ανοίξουμε, να μεγαλώσουμε, να αλλάξουμε.Ας μη φοβηθούμε να εμπιστευτούμε τον κόσμο που τόσες φορές μας εμπιστεύτηκε. Και ας εργαστούμε χωρίς καχυποψίες και με ανοιχτή καρδιά ώστε το επικείμενο συνέδριο 3Ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ να είναι ένα ιστορικό συνέδριο για την Αριστερά στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

*Προτείνω να αποφασίσουμε άμεσα μια μεγάλη καμπάνια εγγραφής νέων μελών. Τόσο δια ζώσης όσο και μέσω του διαδικτύου. Μια μεγάλη καμπάνια που στη βάση μιας κοινής διακήρυξης – Προσκλητήριου ένταξης στον ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, θα έχει σαν στόχο τη δημιουργία ενός κόμματος, μαζικού, ανοιχτού, συμμετοχικού στη πορεία προς το 3ο Συνέδριό του.

Με ανοιχτές πολιτικές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα με, παρουσία στελεχών μας αλλά όπου είναι εφικτό και με δική μου παρουσία. Με αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και τη χρήση ψηφιακής πλατφόρμας , στο πλαίσιο μιας καμπάνιας εγγραφής νέων μελών που θα ξεκινήσει τον Οκτώβρη. Να βάλουμε στόχο μέχρι το Συνέδριο πολλές χιλιάδες νέα μέλη να έχουν ενταχθεί.

*Σε αυτή τη κατεύθυνση προτείνω να συγκροτήσουμε άμεσα μια Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Ανασυγκρότησης.Με τη συμμετοχή των μελών της ΚΕ μας Επιτροπής αλλά και στελεχών συντρόφων-ισσών από την Προοδευτική Συμμαχία και τον ευρύτερο αριστερό και προοδευτικό χώρο.

*Η Επιτροπή Προγράμματος θα επιφορτιστεί με την ευθύνη να ετοιμάσει το Πρόγραμμα της Προοδευτικής διακυβέρνησης, δηλαδή το πρόγραμμα της επόμενης κυβέρνησης του τόπου, που φιλοδοξούμε να είναι κυβέρνηση προοδευτική.

*Στο πλαίσιο αυτής της πολύ σύνθετης και σημαντικής δουλειάς, για την οποία προτείνω ως συντονιστή τον σύντροφο τον Γιώργο το Σταθάκη, πιστεύω ότι πρέπει να οργανώσουμε ένα Διεθνές συνέδριο που θα αποτιμήσει την κυβερνητική εμπειρία της Πρώτης φοράς.Τα σωστά και τα λάθη.Τις επιτυχίες αλλά και τις παραλείψεις. Ώστε η εμπειρία να μεταφραστεί σε γνώση Και τα λάθη να μετατραπούν σε σχέδιο και προετοιμασία ώστε να μην επαναληφθούν.

*Τα μάτια και οι προσδοκίες του κόσμου που μας στήριξε και μας εμπιστεύτηκε όλα αυτά τα χρόνια είναι στραμμένα επάνω μας. Είμαι βέβαιος ότι δε θα τους απογοητεύσουμε. Αλλά θα δουλέψουμε σκληρά όχι μόνο να κάνουμε πράξη το μετασχηματισμό και την αναβάθμιση της πολιτικής λειτουργίας του Κόμματος. ¨Όχι μόνο για να εντάξουμε χιλιάδες νέα μέλη αλλά και για να αναζωογονήσουμε το περιεχόμενο της κομματικής ζωής και λειτουργίας, ώστε να γίνουμε πραγματικά κόμμα των μελών.Ανοιχτό, συμμετοχικό, δημοκρατικό.Και πιστέψτε με, βαθιά αριστερό.


*Κόμμα αριστερό είναι των μελών, των απλών καθημερινών ανθρώπων, των πολλών. Να απευθυνθούμε σε αυτούς και να τους ζητήσουμε να πάρουν το ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια τους.Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ιδιοκτήτες, παρά μόνο αυτούς που τον στηρίζουν.

Μεταξύ άλλων ανέφερε για :

Επίσκεψη Μητσοτάκη σε ΗΠΑ:

*Όπως γνωρίζετε ο κος Μητσοτάκης βρίσκεται στις Σύνοδο του ΟΗΕ στις ΗΠΑ. Κεντρικός στόχος του ταξιδιού ήταν η συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. Όσο τον είδαμε εμείς τον Ντόναλντ Τραμπ άλλο τόσο τον είδε και ο κος Μητσοτάκης.

Εντάξει δε λέω περίμενε υπομονετικά την έχω πατήσει και εγώ έτσι μετά δεν ξαναπήγα, πάνω από μια ώρα στη σειρά μαζί δεκάδες άλλους στη δεξίωση του Προεδρικού ζεύγους το επόμενο βράδυ, προκειμένου να έχει την ευκαιρία για 15’’ να βγάλει μια φωτογραφία μαζί του, μετά συζύγων.

Αλλά συνάντηση δεν έκανε.

*Η συνάντηση λοιπόν με τον Τραμπ δεν έγινε.

Έγινε όμως η συνάντηση με τον Ερντογάν. Και πρώτη φορά στα χρονικά Έλληνας πρωθυπουργός σε συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο, δεν θέτει το ζήτημα της ανάγκης άμεσου τερματισμού των παράνομων ενεργειών.

Και το χειρότερο : Τη στιγμή που τα Τουρκικά γεωτρύπανα αλωνίζουν την Κυπριακή ΑΟΖ δε θέτει θέμα άμεσου τερματισμού των παράνομων γεωτρήσεων.

Μακεδονικό

Μας κατηγορούσε για μειοδοσία και προδοσία. Συνειδητά επέλεξε προεκλογικά να διχάσει και να βυθίσει ένα μεγάλο μέρος πολιτών στο μίσος. Ποτέ δε πίστεψε αυτά που έλεγε. Μόνο και μόνο για να εκλεγεί. Και αυτός είναι ο ορισμός του λαϊκισμού.

Οικονομία

*Πέραν από το ότι σπαταλάνε με γοργούς ρυθμούς τις δυνατότητες που με κόπο δημιουργήσαμε και που μας επέτρεπαν όχι μόνο να κλείνουμε πληγές της κρίσης αλλά να θέτουμε και τις βάσεις για ένα σύγχρονο κοινωνικό και αποτελεσματικό κράτος, για μια οικονομική ανάπτυξη με σταθερότητα και κοινωνική δικαιοσύνη.

Πέραν ότι σπαταλάνε όσα καταφέραμε για δώρα σε λίγους και ισχυρούς, επαναφέρουν και ένα μοντέλο που είναι ακριβώς αυτό που μας οδήγησε στη κρίση.

Το μοντέλο της παρασιτικής και κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας. Το μοντέλο της απόλυτης ανασφάλειας και της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων.

Το μοντέλο της συρρίκνωσης ή και εξαφάνισης του κοινωνικού κράτους για χάρη του ιδιωτικού τομέα.

Και αυτό ακριβώς είναι το μοντέλο που όχι μόνο θα εξαντλήσει γρήγορα όσα με κόπο πετύχαμε, αλλά που κινδυνεύουμε να μας ξαναγυρίσει στη κρίση.

ΔΕΗ

Μόλις ανέλαβε τα ηνία η Νέα Δημοκρατία, επιδόθηκε σε μια πρωτοφανή προσπάθεια απαξίωσης και υπονόμευσης της ΔΕΗ.

Καταρρέει η ΔΕΗ ακούγαμε από τον κ. Χατζηδάκη σε καθημερινή βάση.

Ο στόχος προφανής: Να αυξήσουν τα τιμολόγια μετακυλώντας τα βάρη στους καταναλωτές και να πουλήσουν σε ιδιώτες ότι έχει τη μεγαλύτερη αξία.

Και ακούστε τώρα το ακόμα μεγαλύτερο φιάσκο.

Έρχεται η έκθεση του ορκωτού ελεγκτή της Ernst&Young για το πρώτο εξάμηνο του 19 και αποδεικνύει ότι τα μέτρα που είχαμε λάβει ως κυβέρνηση το πρώτο εξάμηνο ήταν αρκετά και ότι δε κινδυνεύει η εταιρεία.

Πηγή:capital.gr