Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
14/03/2020 14:20
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παππάς: Να προστατέψουμε τους ανθρώπους από την αισχροκέρδεια. Να διατιμηθούν τα είδη προστασίας από τον κορωνοϊό

«Η αναστολή λειτουργίας σειράς επιχειρήσεων είναι θετική και πρέπει να γίνει σεβαστή από όλους. Δεν είναι δυνατόν, όμως, η Πολιτεία να κλείνει τα μάτια ή ακόμα και να ευλογεί την αισχροκέρδεια πάνω στον ανθρώπινο πόνο».

Αυτό σημειώνει ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, σε δήλωση του με αφορμή, όπως αναφέρει, καταγγελίες για αισχροκέρδεια σε προϊόντα που αφορούν στην προστασία από τον κορωνοϊό και σχετικές δηλώσεις του υπουργού 'Αδωνι Γεωργιάδη.

Ο κ. Παππάς αναφέρει ότι οι καφέδες, τα νερά και τα τοστ έχουν διατιμηθεί για να μην υπάρχει αισχροκέρδεια και τονίζει πως «είναι αυτονόητο ότι τα προϊόντα που αφορούν στην προστασία από τον κορωνοϊό πρέπει να διατιμηθούν άμεσα». Σημειώνει πως «η λογική ότι τις τιμές σε αυτή την περίπτωση τις καθορίζει η αγορά είναι απάνθρωπη» και σχολιάζει ότι «σε λίγο θα μας πουν ότι τα κρεβάτια της εντατικής θα βγαίνουν στον πλειστηριασμό».

Ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον υπουργό Ανάπτυξης, 'Αδωνι Γεωργιάδη, «να αποσύρει τις πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις του και να προχωρήσει άμεσα στη διατίμηση αγαθών, όπως μάσκες, αντισηπτικά κ.ά.».

Ερωτήσεις βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για προβλήματα από κορονοϊό σε φτωχά νοικοκυριά και ελεύθερους επαγγελματίες

Ερωτήσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ευάλωτες οικονομικά ομάδες από την εξάπλωση του κορονοϊού και το "αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες με δελτίο παροχής υπηρεσιών" κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρώτη υπογράφουσα τη βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης, Δώρας Αυγέρη.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στα μέτρα της κυβέρνησης δεν υπάρχει καμία σχετική πρόβλεψη ή δέσμευση για την εξασφάλιση βασικών αγαθών και υπηρεσιών προς τις οικογένειες που ζουν στα όρια της φτώχειας, ενώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες η απαλλαγή από κάθε είδους ασφαλιστικές ή φορολογικές υποχρεώσεις έχει περιοριστεί με τοπικά κριτήρια σε περιοχές όπου τα κρούσματα ήταν σε μεγάλη έξαρση.

«Κανείς δεν θα πρέπει να αγνοεί ότι υπάρχουν οι οικονομικά ασθενέστεροι συμπολίτες και τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν στοιχειώδεις ανάγκες, κινδυνεύοντας σε πολλές περιπτώσεις να μείνουν χωρίς νερό και ρεύμα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τήρηση των κανόνων υγιεινής και, κατ' επέκταση, για τη δημόσια υγεία. Το πρόβλημα καθίσταται μεγαλύτερο με την ανάγκη περιορισμού των μετακινήσεων και παραμονής στην οικία, εν μέσω έξαρσης του ιού» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Προστίθεται επίσης ότι συνεπεία των προληπτικών μέτρων απαγόρευσης μαζικών εκδηλώσεων και συγκεντρώσεων, «πλήττονται ιδιαίτερα πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες, που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, έχουν αποκλειστική πηγή εσόδων από μαζικές δραστηριότητες (π.χ δημοσιογράφοι, φωτογράφοι, μουσικοί, μεταφραστές, διοργανωτές εκδηλώσεων, επαγγελματίες τουριστικού κλάδου) και οι οποίοι τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με την προοπτική σημαντικής απώλειας των εσόδων τους, από τα οποία καλύπτουν ανάγκες και τακτικές υποχρεώσεις».

Παράλληλα, και με την ίδια ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί όλους τους πολίτες «να επιδείξουν ευθύνη και να συμβάλουν στη συλλογική προσπάθεια».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ