Πανικός στην κυβέρνηση από την επέλαση της πανδημίας - Νέα μέτρα και υποχρεωτικός εμβολιασμός άνω των 50
07/01/2022 13:39
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πανικός στην κυβέρνηση από την επέλαση της πανδημίας - Νέα μέτρα και υποχρεωτικός εμβολιασμός άνω των 50

Την επέκταση του εμβολιασμού στους πολίτες άνω των 50 -αλλά όχι στους αστυνομικούς- έχει αποφασίσει η κυβέρνηση μπροστά στη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού, ενώ επεξεργάζεται μέτρα για τη λειτουργία του δημοσίου, αλλά δεν αυξάνει την προστασία στα σχολεία.

Τις τελευταίες ημέρες τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 290% και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία κατά 42%. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η μετάλλαξη Δ είναι ακόμη εδώ παράλληλα με τη μετάλλαξη Ο στην οποία οφείλεται ο μεγαλύτερος αριθμός των κρουσμάτων. Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός χθες όλοι οι διασωληνωμένοι έχουν προσβληθεί από τη μετάλλαξη Δ ενώ δεν υπάρχει ακόμη διασωλήνωση λόγω της Ο. Πάντως η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων τρομάζει την κυβέρνηση η οποία επεξεργάζεται σχέδιο για να μην κλείσει ο δημόσιος τομέας και να μην κλατάρουν τα νοσοκομεία. Φυσικά επιμένει στον εμβολιασμό και μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινώσει επέκταση της υποχρεωτικότητας με ηλικιακά κριτήρια και συγκεκριμένα τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, δια της επιβολής προστίμου, στους άνω των 50 ετών. Παράλληλα μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Φεβρουαρίου θα τεθεί σε ισχύ ρύθμιση για 7μηνη διάρκεια του πιστοποιητικού εμβολιασμού για όσους δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση. Για να μην καταρρεύσει εντελώς το ΕΣΥ από σήμερα αρχίζει και η επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών και αναμένεται να σταλούν τα πρώτα φύλλα πορείας. Ακόμη κι έτσι το προσωπικό δεν επαρκεί και ενώ το διάστημα μέχρι τις 20 Ιανουαρίου θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο, με ορισμένες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για πάνω από 100.000 κρούσματα και παράλληλη αύξηση και των νοσηλειών.

Πάντως η κυβέρνηση εξακολουθεί να διαχειρίζεται την πανδημία με πολιτικά κριτήρια και απορρίπτει κάθε εισήγηση για επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού στην Αστυνομία. Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε σοβαρό πρόβλημα στελέχωσης. Φυσικά το Μαξίμου δεν θέλει να ανοίξει μέτωπο με τους αστυνομικούς, όπως άλλωστε και με την Εκκλησία. Παράλληλα ανοίγει τα σχολεία δίχως αυξημένα μέτρα όχι μόνο για εκπαιδευτικούς λόγους αλλά και για να μη δυσαρεστήσει τους γονείς.

Προβληματική είναι η λειτουργία του δημοσίου τομέα καθώς πολλές υπηρεσίες υπολειτουργούν αλλά αυτό δεν απασχολεί την κυβέρνηση όσο παραμένουν ανοικτές. Η κυβέρνηση αυτοσχεδιάζει μέρα με τη μέρα και θα εφαρμόσει την τηλεργασία όπου αυτό είναι δυνατόν. Ο υπουργός, Μάκης Βορίδης, θα καθορίσει με διάταξη τις κρίσιμες υπηρεσίες όπου δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί τηλεργασία και όπου θα υπάρχει εξειδίκευση πρωτοκόλλων και θα εφαρμοστούν άλλες λύσεις, με μετακίνηση προσωπικού ή καθυστέρηση εφαρμογής της κινητικότητας.