Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
08/12/2019 12:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παναγιωτόπουλος: Θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας δίκαια

Την ετοιμότητα της Ελλάδας να υπερασπιστεί τα εθνικά δίκαια και κυριαρχικά δικαιώματα της, υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι.

Με αφορμή το δημοσίευμα της Καθημερινής περί αποστολής γαλλικού πλοίου νοτίως της Ρόδου, ανατολικά της Κρήτης, ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας παρατήρησε ότι η Γαλλία αποτελεί ένα ιστορικό και στρατηγικό σύμμαχο της Ελλάδας και κάνει τις κινήσεις της. Υπενθύμισε δε, ότι στη συνάντηση του με τη Γαλλίδα υπουργό 'Αμυνας είχε ζητήσει να μάθει την αντίδραση της Γαλλίας στις τουρκικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο και την επομένη η Γαλλία έστειλε μία φρεγάτα και ένα υποβρύχιο στην περιοχή συμφερόντων της. Η Ελλάδα υπερασπίζεται τα εθνικά δίκαια της και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η ενίσχυση και εμβάθυνση των συμμαχιών σε επίπεδο ΕΕ και ΝΑΤΟ καθώς και με χώρες της περιοχής, επανέλαβε. Το παιγνίδι στην ανατολική Μεσόγειο αφορά στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων και η Τουρκία διεκδικεί το μερίδιο της λειτουργώντας αντίθετα προς το διεθνές δίκαιο αλλά με το δίκαιο του ισχυρού. Όταν ο συνομιλητής σου βγάζει πιστόλι τότε πρέπει να βγάλεις και εσύ πιστόλι λαδωμένο και γεμάτο και μετά συζητάμε, σχολίασε περαιτέρω. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Παναγιωτόπουλος διέψευσε δημοσίευμα των Times περί ενίσχυσης των δυνάμεων στην Κρήτη. Μίλησε για ψευδείς ειδήσεις τις οποίες ενέταξε στο σύστημα στο προπαγάνδας εναντίον των ελληνικών θέσεων. Η διάταξη των δυνάμεων είναι σύμφωνα με το σχεδιασμό, κατέστησε σαφές.

Σχολιάζοντας δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου περί συντριβής των Ελλήνων, ότι η Ελλάδα θέλει πόλεμο κλπ, καθώς και την ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών για την ομιλία του πρωθυπουργού για τη γενοκτονία των Ποντίων, ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας τα ενέταξε στο πλαίσιο των εμπρηστικών προκλητικών και επιθετικών δηλώσεων της γείτονος σε βάρος της Ελλάδας και τα απέδωσε σε λόγους εσωτερικής κατανάλωσης. Είναι νωπές και ζωντανές οι μνήμες για τη γενοκτονία των Ποντίων, ένα ιστορικό γεγονός πρόσθεσε. Σημείωσε δε ότι ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε στην πρόσφατη συνάντηση με τον πρωθυπουργό να μην κτυπάμε πολύ τα χέρια στο τραπέζι. Δεν μπορούμε όμως να μιλάμε για ΜΟΕ όταν υπάρχουν αυτές οι εμπρηστικές δηλώσεις, υπογράμμισε. Πρόκειται για ένα βήμα μπρός και για δύο, τρία μετά το μνημόνιο Τουρκίας Λιβύης πίσω. Το είχα συζητήσει με τον Τούρκο ομόλογο μου Χουλούσι Ακάρ και εκείνος τότε επιδοκίμασε, πρόσθεσε.

Παρατήρησε δε ότι πάντα και παντού υπάρχουν "γεράκια". Το Πεντάγωνο -σ.σ. ΥΕΘΑ- δεν είναι περιστερώνας. Υπάρχουν πολλές απόψεις. Η στρατιωτική ηγεσία ακολουθεί τις πολιτικές αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας. Η κυβέρνηση υιοθετεί τις τελικές αποφάσεις. Θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να προασπίσουμε με σχεδιασμό και σύνεση τα κυριαρχικά δικαιώματα και τα εθνικά δίκαια, διεμήνυσε.

Όσον αφορά στη φύλαξη των συνόρων, ο κ.Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι πρώτος στόχος είναι να ελεγχθεί ο Έβρος με περισσότερο προσωπικό από την αστυνομία και το Στρατό με καλύτερα συστήματα επιτήρησης, περισσότερους φράχτες, θαλάσσιες περιπολίες. Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα χρηματοδοτήσει την αγορά καλύτερων καμερών κατά μήκος της συνοριογραμμής, πρόσθεσε.

Το σχέδιο που εκπονείται περιλαμβάνει και τη δημιουργία κλειστών χώρων αποκλειστικά για τους παράτυπους μετανάστες που συλλαμβάνονται και όχι τους πρόσφυγες καθώς διαπιστώνεται ότι η πλειοψηφία αυτών που εισέρχονται από τον Έβρο δεν είναι πρόσφυγες αλλά έρχονται για άλλους λόγους. Υπενθύμισε δε και το νόμο που ψηφίσθηκε για την επίσπευση των διαδικασιών παροχής ασύλου.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγιπ Ερντογάν, ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε στον Τούρκο πρόεδρο το θέμα των ροών λέγοντας ότι η Ελλάδα ήταν εντάξει στις υποχρεώσεις της και δεν ήταν εντάξει η Τουρκία. Δεν έλεγξε τις ροές. Ο Τούρκος πρόεδρος επέρριψε την ευθύνη στην Ευρώπη και ζήτησε «να ρίξει τον παρά» στην Τουρκία για την επίλυση του θέματος. Η Ελλάδα, επανέλαβε, θα μπορούσε να συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση.

Όσον αφορά στο μνημόνιο Τουρκίας Λιβύης, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι στη συνάντηση δεν αναλύθηκε με νομική επιχειρηματολογία και επανέλαβε ότι κυρώθηκε μεν από την τουρκική Βουλή αλλά δεν θα είναι εύκολο να κυρωθεί από τη Βουλή της Λιβύης καθώς δεν ελέγχεται από την κυβέρνηση που την υπόγραψε.

Αναφερόμενος ειδικότερα στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι ήταν μια καλή συνομιλία σε καλό κλίμα, ένας ζωντανός διάλογος, δεν είχε επίδειξη μαγκιάς αλλά εκφορά συγκροτημένου λόγου, ο πρωθυπουργός κοίταξε στα ίσια παλληκαρίσια τον συνομιλητή του. Σε κάποια θέματα συμφωνήσαμε, σε αρκετά διαφωνήσαμε. Δεν είχαμε την ψευδαίσθηση ότι θα τα βρίσκαμε σε όλα.

Για το νομοσχέδιο του Υπουργείου για τον εκσυγχρονισμό των F-16 και την υποστήριξη των Mirage-2000/5 ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αφού υπενθύμισε ότι ο προϋπολογισμός του Υπουργείου έχει μειωθεί δραματικά σε σχέση με τις δαπάνες, επισήμανε ότι, τώρα που βγαίνουμε σιγά σιγά από την κρίση, χρειάζονται παρεμβάσεις για αναβάθμιση στο σύνολο των οπλικών συστημάτων, λαμβάνοντας υπόψη τη δημοσιονομική πειθαρχία, και το γνωρίζει ο πρωθυπουργός. Με έξυπνο σχεδιασμό σε συνάρτηση με τους πόρους και τις ανάγκες από τώρα για το μέλλον.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις γαλλικές φρεγάτες που θα είναι επιχειρησιακά έτοιμες το 2025 -και για τις οποίες οι συζητήσεις βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο- ο κ. Παναγιωτόπουλος παρατήρησε ότι αυτό που μας ενδιαφέρει είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις να έχουν τις δυνατότητες και το 2020 και το 2021.

Περαιτέρω ο κ. Παναγιωτόπουλος γνωστοποίησε ότι σχεδιάζονται μέτρα στήριξης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων όλων των Κλάδων που έβαλαν πλάτη όλα αυτά τα χρόνια καθώς, όπως είπε, υπήρχαν αδικίες. Μεταξύ άλλων εξετάζεται η επαναφορά του πτητικού επιδόματος, για το ποίοι είπε ότι «το έχουμε υπολογίσει».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ