Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
23/02/2021 20:22
Του Νίκου Πυργιώτη
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όταν τα εξοπλιστικά των Ενόπλων Δυνάμεων χρησιμοποιούνται για μικροπολιτικά οφέλη

Την τελευταία περίοδο στην επικαιρότητα κυριαρχούν οι ειδήσεις που αφορούν στην προμήθεια αεροσκαφών F-35, στο νέο εθνικό όπλο, στο νέο εθνικό όχημα και στο ποιος θα είναι ο τύπος της νέας φρεγάτας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το ΓΕΕΘΑ έχει να εισηγηθεί την υλοποίηση 151 εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Όλα αυτά τα εξοπλιστικά προγράμματα θα πληρωθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το ύψος του κόστους είναι μερικά δισεκατομμύρια ευρώ.

Αναμφίβολα, οι Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να είναι εξοπλισμένες και, στελεχωμένες ώστε να είναι ισχυρές. Οι ισχυρές Ένοπλές Δυνάμεις και μία ανθούσα οικονομία δίνουν αυτοπεποίθηση στη διπλωματία, δημιουργώντας τις συνθήκες για επίτευξη εθνικών στόχων και για προώθηση εθνικών συμφερόντων.

Όμως, όταν η Κυβέρνηση αναθέτει έργο στις ΕΔ που δεν σχετίζεται με την κύρια αποστολή τους (μεταναστευτικό, αεροδιακομιδές, στήσιμο κέντρων εμβολιασμού, αποκατάσταση ηλεκτροδότησης κ.λπ) και προχωρά σε αναδιοργάνωση εν μέσω εξελισσόμενης ελληνοτουρκικής κρίσης δίνει το μήνυμα ότι δεν υπάρχει η πολιτική βούληση για αποφασιστική αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας ή ακόμα χειρότερα, ότι αυτή η προκλητικότητα δεν είναι απειλή για την Ελλάδα.

Επομένως, το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί να ξοδεύονται χρήματα για την απόκτηση ακριβών όπλων που δεν θα χρησιμοποιηθούν και τα τυχόν πλεονεκτήματα που προσφέρουν θα εμφανισθούν μετά από 10 χρόνια;

Η απάντηση που έχω στο ερώτημα είναι ότι η ανακοίνωση ενός τεράστιου εξοπλιστικού προγράμματος βοηθά στην πολιτική κυριαρχία και στην εδραίωση της πολιτικής τάσης που εκφράζουν πολιτικά πρόσωπα μέλη της Κυβέρνησης που επιθυμούν την απομάκρυνση της ΝΔ από το συντηρητικό χώρο.

Η πολιτική αυτή κυριαρχία επιτυγχάνεται με το να εμφανίζεται η Κυβέρνηση ότι ανησυχεί για την εθνική άμυνα και με το να έχει τη στήριξη των εγχώριων και ξένων ΜΜΕ, των ξένων κυβερνήσεων, των οικονομικών ελίτ και των εργαζομένων στις αμυντικές βιομηχανίες.

Από αυτή την οπτική γωνία, η Κυβέρνηση προβάλει την εικόνα ότι είναι παράγοντας που χτίζει ομοφωνία και συναίνεση. Αυτό γίνεται κατά τη συζήτηση για την έγκριση ενός εξοπλιστικού προγράμματος στη Βουλή και στις αρμόδιες επιτροπές όπου επιτυγχάνεται κλίμα σύμπνοιας. Αντίθετα, όσοι δεν συμφωνούν με τις προτάσεις της Κυβέρνησης παρουσιάζονται ως υπονομευτές της εθνικής ομοψυχίας.

Τα εγχώρια ΜΜΕ, βλέποντας το μέγεθος της οικονομικής πίττας των εξοπλιστικών, επιθυμούν να έχουν οικονομικό όφελος μέσα από τη διαφήμιση όπλων. Ταυτόχρονα, επιδιώκουν να χτίσουν γέφυρες με πρόσωπα που έχουν ρόλο κλειδί στις διαδικασίες ώστε να έχουν πληροφορίες που είναι ιδιαίτερα χρήσιμές για τους ενδιαφερόμενους. Στη βάση αυτή, βλέπουμε τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας να παίρνει υψηλή βαθμολογία στις «αξιολογήσεις» των εφημερίδων. Την ίδια στιγμή ο Α/ΓΕΕΘΑ που είναι ο εισηγητής, είναι «ο μάχιμος», «ο ευθυτενής», «με σπινθηροβόλο βλέμμα» κ.α.. Για το σκοπό αυτό γίνονται ολοσέλιδα αφιερώματα. Η κριτική, από τα ΜΜΕ, στην Κυβέρνηση και ιδιαίτερα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας μειώνεται.

Οι εγχώριες οικονομικές ελίτ προσβλέπουν σε οικονομικό όφελος. Για το λόγο αυτό επιδιώκουν επαφές με την κυβέρνηση και με κάθε τρόπο εκφράζουν την εμπιστοσύνη τους προς αυτή.

Επιπλέον, μεγάλο ενδιαφέρον δείχνουν και όλοι οι εργαζόμενοι στην ελληνική αμυντική βιομηχανία. Η ελπίδα των εργαζομένων για ένα καλύτερο μέλλον ενισχύεται από τις δηλώσεις πολιτικών προσώπων που επισκέπτονται τους χώρους εργασίας, με τις οποίες διαβεβαιώνουν για τις καλύτερες μέρες που έρχονται.

Τέλος, έρχονται οι ξένες κυβερνήσεις, βλέποντας ότι μπορούν να έχουν ένα μέρος από τα χρήματα για τα εξοπλιστικά, που σημαίνει διατήρηση θέσεων εργασίας και χρηματοδότηση της αμυντικής βιομηχανίας των χωρών τους, είναι πρόθυμες να στηρίξουν κινήσεις της κυβέρνησης επικοινωνιακού χαρακτήρα. Αυτό μεταφέρεται στην ελληνική κοινή γνώμη ότι η Ελληνική Κυβέρνηση έχει πρωτεύοντα ρόλο στη διεθνή σκηνή και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην προώθηση των εθνικών θέσεων. Ταυτόχρονα, τα διεθνή ΜΜΕ φιλοξενούν συνεντεύξεις κυβερνητικών στελεχών θέλοντας να προβάλλουν το «νέο αέρα» που έχει φέρει η Κυβέρνηση στην Ελλάδα.

Από τα παραπάνω γίνεται κατανοητό, σε μία περίοδο φημολογούμενων εκλογών, όλοι όσοι προσβλέπουν να έχουν μερίδιο στην «πίττα» των εξοπλιστικών δεν επιθυμούν να υπάρχει αλλαγή στην κυβέρνηση της χώρας, καθώς έχουν επενδύσει σε χρήματα, προσπάθεια και επαφές για να χτίσουν γέφυρες επικοινωνίας.

Έτσι, δημιουργείται για την Κυβέρνηση ένα ευνοϊκό κλίμα για την εδραίωση ενός πολιτικού πλεονεκτήματος σε περίπτωση εκλογών. Συγχρόνως διαμορφώνεται μια σημαντική κρίσιμη μάζα υποστήριξης των κυβερνητικών επιλογών, χρησιμοποιώντας ως εργαλείο τα εξοπλιστικά των Ενόπλων Δυνάμεων.

Μετά από όλα αυτά, θέλω να πω είναι ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται οι προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων ως μέσο διαμόρφωσης ευνοϊκών συνθηκών για την επίτευξη μικροπολιτικών στόχων γιατί αυτό επηρεάζει αρνητικά την αποτελεσματικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων και ταυτόχρονα στοιχίζει πολλά χρήματα στον Έλληνα φορολογούμενο.

Η ανακοίνωση ενός θηριώδους εξοπλιστικού προγράμματος, για να χρησιμοποιήσω μια ορολογία που διάβασα πρόσφατα σ΄ ένα άρθρο, λειτουργεί ως «σάλπισμα νομής».