Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
31/08/2020 22:50
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ολομέτωπη επίθεση Τσίπρα στην κυβέρνηση για την "τριπλή κρίση"

Ολομέτωπη και εφ' όλης της ύλης επίθεση στην Κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας στην πρώτη μετά καλοκαιρινή του συνέντευξη με αιχμή την οικονομία, την πανδημία, αλλά και τα ελληνοτουρκικά.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για "γενικευμένη ανασφάλεια" των Ελλήνων, ισχυριζόμενος δε πως "όλες οι θυσίες των πολιτών πήγαν στράφι".

Μιλώντας για "τριπλή κρίση", ο κ. Τσίπρας περιέγραψε με εξαιρετικά δραματικούς τόνους τους προσεχείς μήνες προβλέποντας μάλιστα ότι " έρχεται χειμώνας κοινωνικής κόλασης".

Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό "Kontra": "Οι κοινωνικοί δείκτες έχουν ήδη επιδεινωθεί δραματικά και πολύ φοβάμαι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πολύ δύσκολο φθινόπωρο" σημειώνοντας μάλιστα "ότι η ανασφάλεια είναι γενικευμένη" και πως "ούτε στην εποχή των μνημονίων και της οικονομικής ασφυξίας υπήρξε τόσο γενικευμένο το αίσθημα της ανασφάλειας των Ελλήνων πολιτών".

Επιτιθέμενος στην κυβέρνηση είπε πως "Έχουμε μία υγειονομική κρίση που αντί να αμβλύνεται, οξύνεται. Έχουμε μία οικονομική κρίση – οι επιπτώσεις είναι ορατές στον μέσο Έλληνα – που είναι αποτέλεσμα της αδυναμίας της κυβέρνησης να μπορέσει να διαχειριστεί της επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης. Και ολοένα και περισσότερο αυξάνονται οι φόβοι για μια κρίση ασφάλειας στην περιοχή μας, μια μεγάλη ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με τον φόβο ότι η κυβέρνηση κινείται και εκεί χωρίς πυξίδα".

Ο ίδιος μάλιστα, επανέλαβε την κριτική του στην κυβέρνηση ότι δεν κινείται βάσει σχεδίου αλλά με "επικοινωνιακά εφευρήματα".

Πανδημία

Σε ό,τι αφορά στην υγειονομική κρίση ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε κριτική στην κυβέρνηση που δεν απαίτησε γενικευμένα υγειονομικά πρωτόκολλα σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας. Αντί αυτού, σημείωσε ότι κυριάρχησε μια οικονομίστικη λογική προς την αντίθετη κατεύθυνση με αυτή που κυριάρχησε - και ορθώς - την περίοδο που επιβλήθηκαν τα περιοριστικά μέτρα. Και συνέχισε ότι λόγω αυτής της πολιτικής της κυβέρνησης βρισκόμαστε στο εξής παράδοξο: "το πρώτο διάστημα θυσιάσαμε την οικονομία προκειμένου να αφήσουμε αλώβητη τη δημόσια υγεία και στο δεύτερο διάστημα θυσιάσαμε τη δημόσια υγεία μπας και σώσουμε την οικονομία. Εν τέλει βρεθήκαμε και στα δύο με αρνητικό ισοζύγιο".

Υπογράμμισε ακόμα ότι "ο μοναδικός στόχος και γνώμονας της στάσης του ίδιου του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης ήταν να καρπωθούν πολιτική υπεραξία από την πορεία της πανδημίας και τώρα που τα πράγματα σκουραίνουν εξαιτίας των δικών τους αντιφάσεων, παλινωδιών και αποφάσεων ρίχνουν την ευθύνη στον πολίτη. Αυτό δεν είναι έντιμο".

Εγκαλώντας την κυβέρνηση για σειρά λαθών, ανέφερε ως τέτοια, το άνοιγμα του τουρισμού χωρίς σχέδιο, την 85% πληρότητα στα πλοία, τη μη αύξηση των δρομολογίων στις δημόσιες συγκοινωνίες, όλα όσα συνέβησαν με τις αεροπορικές εταιρείες και ότι δεν έχει κρατηθεί μια ενιαία στρατηγική σε ότι αφορά τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τους όρους προφύλαξης. Έτσι τόνισε ότι "έχουμε βρεθεί ξανά στο σημείο μηδέν και ότι όλα όσα πετύχαμε με μεγάλο κόπο και θυσία από την πλευρά των πολιτών μέσα σε τρεις μήνες εξαιτίας αυτών των πολιτικών που επιλέγησαν έχουν πάει στράφι και ότι κινδυνεύουμε τούτη την ώρα να βρεθούμε μπροστά σε μία κρίση πρωτοφανή υγειονομική, που δεν θα μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε".

Για το άνοιγμα των σχολείων, ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στην υπουργό Παιδείας, τονίζοντας ότι αντί να πάμε σε μια διαδικασία με λιγότερους μαθητές μέσα στην αίθουσα "η υπουργός Παιδείας στη χώρα μας το μόνο που είχε ως έγνοια ήταν να κάνει τα χατίρια των σχολαρχών, της ιδιωτικής εκπαίδευσης δηλαδή, και να περάσει μάλιστα ένα νομοσχέδιο στο οποίο τους έκανε τα χατίρια – άλλωστε έχουν παραδεχτεί ότι είναι χορηγοί της Νέας Δημοκρατίας. Και ταυτόχρονα σε αυτό το νομοσχέδιο αύξανε τον αριθμό των μαθητών στο δημοτικό, από 22 σε 25. Έρχεται λοιπόν η πανδημία και εσύ αυξάνεις τον αριθμό των μαθητών αντί να τον μειώσεις". Μέμφθηκε δε την κ. Κεραμέως ότι παίζει με τη νοημοσύνη τον πολιτών και κάνει δημιουργική λογιστική με τον αριθμό των μαθητών στα σχολεία.

"Όταν τα βλέπει αυτά ο πολίτης μεγαλώνει μέσα του ο θυμός και η αντιπολιτική στάση", εκτίμησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Οικονομία

Σε ό,τι αφορά τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας, εμφάνισε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ "μένουμε όρθιοι" ως απολύτως επιβεβλημένο, ενώ αναφέρθηκε στη ρήτρα διαφυγής της ΕΕ, στο αποθεματικό που υπάρχει και στον χαμηλό δανεισμό λόγω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. "Άρα δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Η κυβέρνηση έπρεπε να κάνει εμπροσθοβαρώς κινήσεις και παρεμβάσεις, δεν τις έκανε, τώρα θα τις πληρώσει τριπλάσια, αλλά έστω και τώρα οφείλει να παρέμβει πυροσβεστικά να αντιμετωπίσει τα προβλήματα". Σε διαφορετική περίπτωση, όπως είπε, δηλαδή αν η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίσει τα προβλήματα "θα βρεθούμε σε έναν χειμώνα κοινωνικής κόλασης".

Πηγή: capital.gr