Ολοκληρώθηκε (με Στυλιανίδη) ο ανασχηματισμός-φιάσκο!
07/09/2021 14:31
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ολοκληρώθηκε (με Στυλιανίδη) ο ανασχηματισμός-φιάσκο!

Ανακοινώθηκε (και τυπικά) ο εκλεκτός του πρωθυπουργού, που αναλαμβάνει νέος υπουργός Πολιτικής Προστασίας

Οι πληροφορίες επιβεβαιώθηκαν, και μάλιστα θορυβωδώς! Ο Χρήστος Στυλιανίδης -άνθρωπος του συστήματος Σημίτη, υμνητής του Σχεδίου Ανάν, αγαπημένο παιδί του ΕΛΙΑΜΕΠ, υμνητής των Τούρκων, πολιτικός τον οποίο ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης έθεσε στα «αζήτητα», όπως γράφει ο κυπριακός Τύπος, καθώς τον είχε κρίνει ακατάλληλο να επαναδιοριστεί επίτροπος στην Ε.Ε.- είναι ο εκλεκτός του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και ο νέος υπουργός Κλιματικης Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας.

Την απόφαση του πρωθυπουργού, με την οποία ολοκληρώθηκε ο ανασχηματισμός-φιάσκο, ανακοίνωσε και τυπικά χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, για να ακολουθήσουν στη συνέχεια αποθεωτικές δηλώσεις από υπουργούς της κυβέρνησης για την προσωπικότητα του κ. Στυλιανίδη, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να πειστούν η «παγωμένη» Κοινοβουλευτική Ομάδα και το αμήχανο από τις απίστευτες εξελίξεις-γκάφες κομματικό ακροατήριο ότι ήταν η καλύτερη επιλογή-μετεγγραφή για τη θέση αυτήν. Η ορκωμοσία του θα γίνει την Παρασκευή, καθώς πρώτα πρέπει να λυθεί το θέμα με την πολιτογράφησή του, αφού δεν έχει την ελληνική υπηκοότητα. Θα την αποκτήσει τιμητικώς, με πρόταση του υπουργού Εσωτερικών.

Ο Κύπριος υπουργός του νεοσυσταθέντος υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την «τιμητική πρόταση» να αναλάβει το νέο υπουργείο. «Την αποδέχτηκα με πλήρη συναίσθηση των προκλήσεων και προσδοκιών. Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής μάς έχουν ξεπεράσει και πρέπει να επιταχύνουμε τις μεγάλες αλλαγές χωρίς καθυστέρηση. Η πρόληψη και η ετοιμότητα απέναντι στις φυσικές καταστροφές είναι το πιο αποτελεσματικό όπλο που έχουμε» είπε.

Οι αποθεωτικές δηλώσεις άρχισαν από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και θύμιζαν δηλώσεις ποδοσφαιρικών παραγόντων μετά την ολοκλήρωση κάποιας μετεγγραφής… «Ο κ. Στυλιανίδης δεν είναι απλά ένας άνθρωπος που μπορεί να χαρακτηριστεί ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Είναι, ίσως, ο πιο ικανός Ευρωπαίος πολιτικός για να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις αυτού του πεδίου» είπε με μεγάλη δόση υπερβολής (λες και είναι ο… Μέσι της πολιτικής) και πρόσθεσε: «Το έχει δοκιμάσει, άλλωστε, και το έχει αποδείξει με τη θητεία του ως αρμόδιος επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το προηγούμενο διάστημα, με εμβληματικές πρωτοβουλίες. Θα σας θυμίσω την πρωτοβουλία rescEU. Ηταν ο αρχιτέκτονας της πρωτοβουλίας, που αποτελεί ίσως την πιο ουσιαστική παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Πολιτική Προστασία. Αποδείχθηκε η χρησιμότητά της και στις πρόσφατες πυρκαγιές».

Στο ίδιο πνεύμα και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης μίλησε για το Νο1 στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή. «Συνεργάτης του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και Νο1 αυτή τη στιγμή στη διαχείριση κρίσεων Πολιτικής Προστασίας στην Ευρώπη» ήταν τα λόγια με τα οποία περιέγραψε τον νέο υπουργό Χρήστο Στυλιανίδη, σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό.

Κωλοτούμπα! Ύμνοι τώρα για τον άνθρωπο που πήρε 50.000 ευρώ για το Σχέδιο Ανάν

Με πανηγυρισμούς και αποθεωτικά δημοσιεύματα υποδέχθηκαν την υπουργοποίηση του Χρήστου Στυλιανίδη τα μέσα ενημέρωσης που ανήκουν στη σφαίρα επιρροής του Μεγάρου Μαξίμου…

Μετά το «ναυάγιο» με την υπόθεση Αποστολάκη, ο πρώην επίτροπος της Κύπρου στην Ε.Ε. για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων αναλαμβάνει υπουργός στο νεοσύστατο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αλλά, πριν καν ορκιστεί, προκαλεί κρίση στις ελληνοκυπριακές σχέσεις και τεράστιο αναβρασμό στο εσωτερικό της Ν.Δ. Επίσης, δημιουργεί σύγχυση σε πολλά από τα πανηγυρίζοντα ΜΜΕ, που αναγκάζονται να κάνουν μια εντυπωσιακή κωλοτούμπα και να πάρουν πίσω όσα έγραφαν για εκείνον, καθώς έχει παραδεχθεί δημόσια -όπως έγραψε χθες η «δημοκρατία»- ότι πήρε χρήματα για να στηρίξει το «Ναι» στο προδοτικό Σχέδιο Ανάν το 2004…

Στις 22 Μαΐου 2003, αλλά και την 1 Μαρτίου 2004, το ΕΛΙΑΜΕΠ είχε διοργανώσει εκδήλωση στην Αθήνα με ομιλητή τον κ. Στυλιανίδη, πρώην εκπρόσωπο Τύπου της Κυπριακής Δημοκρατίας επί Βασιλείου και κυριότερο εκφραστή έκτοτε του ενδοτισμού στην Κύπρο.

Την περίοδο εκείνη είχε προκληθεί σάλος στην Κύπρο σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις της εκστρατείας υπέρ του «Ναι» στο Σχέδιο Ανάν από το Γραφείο Προγραμμάτων των Ηνωμένων Εθνών (Office for Project Services – UNOPS). Μάλιστα, ο κ. Στυλιανίδης, που ήταν και επικεφαλής της Κίνησης Πολιτικού Εκσυγχρονισμού, παραδέχθηκε δημόσια πως χρηματοδοτήθηκε με 50.000 ευρώ από την UNOPS.

Την 1η Μαΐου 2005, σε δημοσίευμά του με τον τίτλο «ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ/ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ ΣΤΗΝ ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΥΠΕΡ ΤΟΥ “ΝΑΙ”: Ποιοι πήραν (;) τα “αργύρια” του ΟΗΕ για το Σχέδιο Ανάν», το «Πρώτο Θέμα» είχε περιγράψει με λεπτομέρειες τον σκοτεινό ρόλο του κ. Στυλιανίδη και του ΕΛΙΑΜΕΠ,για την αποδοχή του προδοτικού Σχεδίου Ανάν. Τότε είχε αποκαλυφθεί ότι, με βάση την έκθεση της εταιρίας Nathan προς την Αμερικανική Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης (United States Agency for International Development – UNDP), η οποία κοινοποιήθηκε στις 25 Μαΐου 2004, οργανισμοί όπως το ΕΛΙΑΜΕΠ και η Κυπριακή Κίνηση Πολιτικού Εκσυγχρονισμού, της οποίας επικεφαλής ήταν ο κ. Στυλιανίδης, χρηματοδοτούνταν από τις ΗΠΑ για να προπαγανδίζουν υπέρ του «Ναι». Κατά το σχετικό ρεπορτάζ, «σε άλλη περίπτωση, η Κυπριακή Κίνηση Πολιτικού Εκσυγχρονισμού ζήτησε 188.000 δολάρια για να δημιουργήσει ένα δικοινοτικό, διαδικτυακό φόρουμ στην ελληνική, τουρκική και αγγλική γλώσσα, με σκοπό να παρέχει δυνατότητα έκφρασης στους πολίτες της Κύπρου. Ημερομηνία ολοκλήρωσης και αυτού του προγράμματος ήταν η 1η Μαΐου του 2004, δηλαδή η ημέρα που η Κύπρος κατέστη επισήμως μέλος της Ε.Ε. Ο επικεφαλής της Κίνησης Πολιτικού Εκσυγχρονισμού και πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος της Λευκωσίας κ. Χρήστος Στυλιανίδης παραδέχθηκε δημοσίως ότι έλαβε 50.000 δολάρια από την UNOPS».

Χθες, ελάχιστα λεπτά μετά την ανακοίνωση Στυλιανίδη από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η ιστοσελίδα της ίδιας εφημερίδας χαρακτήριζε αυτή τη φορά τον πρώην επίτροπο και νυν υπουργό ως τον κατεξοχήν εκπρόσωπο της ευρωπαϊκής σχολής στην Κύπρο: «Ο Χρήστος Στυλιανίδης συμμετείχε από πάντα στα κοινά της Κύπρου, χωρίς ωστόσο να αποτελεί μέρος κομματικών μηχανισμών ή να μετέχει σε κομματικές κοκορομαχίες. Είναι από τους ανθρώπους που δεν έχανε το δάσος για το δέντρο, και αυτό φαίνεται πως είχε εκτιμήσει ο αείμνηστος Πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης, ο οποίος το 1998 τον διόρισε στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Αυτό που έφερε την προσέγγιση Κληρίδη – Στυλιανίδη ήταν η πίστη στην αναγκαιότητα για ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. Από κει και πέρα, ο Στυλιανίδης έγινε ο κατεξοχήν εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής σχολής, συνεργαζόμενος στενά με τον αείμνηστο Γιάννο Κρανιδιώτη».

Πουθενά δεν υπάρχει στο νέο κείμενο, ωστόσο, η ομολογία Στυλιανίδη ότι πήρε χρήματα για να στηρίξει μια προδοτική συμφωνία, ενώ δεν υπάρχει και καμιά αναφορά στην περιγραφή της διαδρομής του χρήματος, την οποία παραδέχθηκε εκ των υστέρων ο ίδιος ο κ. Στυλιανίδης.

Πυρά από την αντιπολίτευση, που κάνει λόγο για πρωτοφανή ένδεια «γαλάζιων» στελεχών

Ως παραδοχή του Μεγάρου Μαξίμου ότι η Νέα Δημοκρατία στερείται ικανών στελεχών σχολίασε η αντιπολίτευση την υπουργοποίηση του Κύπριου πρώην επιτρόπου Χρήστου Στυλιανίδη, μετά το φιάσκο του ανασχηματισμού.

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως «ο κ. Μητσοτάκης αρχικά με τον ανασχηματισμό-παρωδία επιβεβαίωσε την παταγώδη αποτυχία του και την προσπάθεια διεμβολισμού των πολιτικών του αντιπάλων, αντί για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης». Μάλιστα, όπως συμπληρώνει, «με τη “μεταγραφή από την Κύπρο” του κ. Στυλιανίδη και την άρον άρον πολιτογράφησή του για να γίνει υπουργός φρόντισε να επιβεβαιώσει και την πρωτοφανή ένδεια στελεχών της Ν.Δ.». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και το Κίνημα Αλλαγής, καθώς, με σχόλιό του, μίλησε για «απόλυτη ένδεια στελεχών στη Νέα Δημοκρατία.

Ο κ. Μητσοτάκης καταφεύγει τώρα σε μεταγραφές πολιτικών της Δεξιάς (στελεχών της ΔΗΣΥ) από την Κύπρο». Μάλιστα, η Χαριλάου Τρικούπη υποστήριξε πως πρέπει να «κρατάμε “μικρό καλάθι” για το αποτέλεσμα, μια και η αποτυχημένη πολιτική της Ν.Δ. στο σύστημα Πολιτικής Προστασίας -που κατευθύνεται από τη Μαξίμου Α.Ε.- παραμένει».

Την ίδια ώρα, η Ελληνική Λύση επεσήμανε πως ο πρωθυπουργός αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι δεν θεωρεί κανέναν από την παράταξή του ικανό να κυβερνήσει, «επιστρατεύοντας έναν εκσυγχρονιστή, υπέρμαχο του εθνοκτόνου Σχεδίου Ανάν, ο οποίος μάλιστα -πρωτοφανώς- θα ορκιστεί αρκετές ημέρες μετά την επίσημη ανακοίνωση, διότι δεν είχε ενδιαφερθεί στο παρελθόν να πολιτογραφηθεί Ελληνας, παρότι Ελλην της Κύπρου και απόφοιτος ελληνικού πανεπιστημίου», όπως σχολίασε το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου.

«Απορούμε με τι θράσος ο πρωθυπουργός στις επόμενες εκλογές θα ζητήσει ψήφο για τη Νέα Δημοκρατία, όταν ο ίδιος θεωρεί πως στο κόμμα του δεν υπάρχει ούτε ένας ικανός, ούτε ένας “άριστος”» διερωτήθηκε μάλιστα η Ελληνική Λύση.

Όσο για το ΜέΡΑ25, υποστήριξε πως «μετά την αποτυχία υπουργοποίησης σε συνεννόηση με το μνημονιακό τόξο, ο κ. Μητσοτάκης προσέτρεξε απευθείας στην πηγή της ευρωγραφειοκρατίας, επειδή προφανώς έχει στερέψει από εσωκομματικές εφεδρείες».

Πατριώτης της καρέκλας! Αγιογραφία από τον Βορίδη στον Κύπριο πρώην επίτροπο

Ο Μάκης Βορίδης αποδείχθηκε πατριώτης της καρέκλας, καθώς δεν δίστασε να πλέξει το εγκώμιο του Χρήστου Στυλιανίδη, ενός ανθρώπου που, μεταξύ τόσων άλλων, ομολόγησε δημοσίως πως πήρε χρήματα για να ξεκινήσει εκστρατεία υπέρ του «ναι» στο Σχέδιο Ανάν. Βάζοντας το προσωπικό, μικροπολιτικό συμφέρον πάνω από τον πατριωτισμό, ο υπουργός Εσωτερικών, μιλώντας στη Βουλή, αποθέωσε τον νέο υπουργό Πολιτικής Προστασίας, λέγοντας πως πρόκειται για μια εξαιρετική επιλογή.

«Ο Χρήστος Στυλιανίδης», ισχυρίστηκε ο Μάκης Βορίδης, «είναι ένας σπουδαίος Ελληνας. Είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος για την Ελλάδα και την Κύπρο. Εγώ είχα τη χαρά να τον γνωρίσω όταν συνυπηρετούσαμε στην κοινοβουλευτική συνέλευση του ΟΑΣΕ, εν συνεχεία να συνεργαστώ μαζί του, όταν ήμουν υπουργός Υγείας, όπου και χειριστήκαμε από κοινού τα ζητήματα της κρίσης του ιού του Εμπολα», παρέχοντας ταυτοχρόνως διαβεβαιώσεις περί της «αξίας του ανθρώπου».

Μάλιστα, ο υπουργός συνέχισε την αγιογραφία του Κύπριου πρώην επιτρόπου, απορρίπτοντας, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «την κριτική του τύπου “δεν είναι Ελληνας”». Σημειωτέον πως είχαν προηγηθεί επικριτικά σχόλια για την κυβερνητική επιλογή από βουλευτές της αντιπολίτευσης, με τον Αντώνη Μυλωνάκη της Ελληνικής Λύσης να διερωτάται: «Oλους πρέπει να τους βρίσκετε σημιτανθρώπους, υπέρ του Σχεδίου Ανάν, ανθρώπους του ΕΛΙΑΜΕΠ, ανθρώπους του λόμπι των Βρυξελλών;».

Πηγή: dimokratianews.gr