Όλα του debate δύσκολα
22/06/2019 12:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα του debate δύσκολα

Στον "αέρα" και προς ματαίωση φαίνεται να βαδίζει η τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών εν όψει των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου, καθώς προσέκρουσε αρχικά στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της 30ης Ιουνίου για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας της Ε.Ε

Το προγραμματισμένο ραντεβού για την 1η Ιουλίου συνεπώς αναβλήθηκε και είναι σε εξέλιξη συνεχείς διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων , όπου θα κριθεί εάν η αναβολή αυτή θα γίνει επ αόριστον.

ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ συμφώνησαν στις εναλλακτικές ημερομηνίες 27 ή 28 Ιουνίου, αλλά χθες το βράδυ με ένα ενημερωτικό του σημείωμα, ο Περισσός, ανέφερε ως ημερομηνία τις 2 Ιουλίου, επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται να να ανατρέψει άρδην τον προεκλογικό του σχεδιασμό, για δεύτερη φορά.

Με τα τηλέφωνα να έχουν πάρει "φωτιά" οι θέσεις των κομμάτων που έχουν εκφραστεί έως τώρα, έχουν ως εξής:

ΝΔ: 27 ή 28 Ιουνίου

Πηγές της Ν.Δ ανέφεραν ότι κατανοώντας τη δυσκολία του κ. Τσίπρα να ανταποκριθεί στην ορισθείσα ημερομηνία, δέχθηκε ως εναλλακτική ημέρα διεξαγωγής του ντιμπέιτ την 27η Ιουνίου. Ύστερα από διαβουλεύσεις του κ. Ηλιόπουλου με τα άλλα κόμματα τα οποία επίσης έπρεπε να μεταβάλουν τον προγραμματισμό τους, η ΝΔ πρότεινε ως τρίτη εναλλακτική ημέρα την 28 Ιουνίου. Ο κ. Ηλιόπουλος αργά το απόγευμα ενημέρωσε τη ΝΔ ότι δεν έχει καταστεί δυνατόν μέχρι στιγμής να βρεθεί κοινή ημερομηνία με τα άλλα κόμματα για την διεξαγωγή του ντιμπέιτ" και πρόσθεσαν : "Οι δηλώσεις του κ. Τσίπρα, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι οι πολιτικοί του αντίπαλοι επιθυμούν τους παράλληλους μονολόγους, ενώ εκείνος τάχα τον διάλογο είναι δηλωτικές της αδιόρθωτης αλαζονείας του. Πόσο μάλλον όταν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιχειρούν να βρουν μια λύση σε ένα πρόβλημα που ουδόλως προκάλεσαν".

ΣΥΡΙΖΑ: 27 ή 28 Ιουνίου ή ...καθόλου

Από πλευράς τους κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ, έδειξαν προς 27 ή 28 Ιουνίου για την διεξαγωγή του debate άλλως... καθόλου.

"Η ΝΔ δήλωσε διαθεσιμότητα για δύο ημερομηνίες, την 27η και 28η Ιουνίου. Από την πλευρά μας δηλώσαμε προφανώς διαθέσιμοι και για τις δυο". Και απεύθυναν έκκληση στα υπόλοιπα κόμματα "να αποδεχτούν μία από τις δύο αυτές ημερομηνίες, ώστε να μην ακυρωθεί το χρήσιμο για την προγραμματική αντιπαράθεση και την ενημέρωση του ελληνικού λαού debate, πριν από τις κάλπες της 7ης Ιουλίου".

ΚΚΕ: Πέραν της 2ας Ιουλίου δε μπορούμε"

Χθες το βράδυ, "παρενέβη" με ενημέρωση για τη θέση του και ο Περισσός:

"Παρά το γεγονός ότι είχε προγραμματισμένη κεντρική προεκλογική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, την 1η Ιουλίου, δέχτηκε να μεταθέσει την ημερομηνία προκειμένου να διευκολύνει με προτάσεις στη διακομματική επιτροπή, συνέβαλε έτσι ώστε η όλη διαδικασία του debate να είναι όσο γίνεται πιο ζωντανή.

Με βάση αυτό το δεδομένο το ΚΚΕ καθόρισε την προεκλογική του δραστηριότητα και μάλιστα σε ένα σύντομο χρόνο που δεν τον επέλεξε το ίδιο. Το ταξίδι του πρωθυπουργού για τη Σύνοδο Κορυφής ανέτρεψε την αρχική συμφωνία των κομμάτων. Το ΚΚΕ πρότεινε εκ νέου άλλες ημερομηνίες, όπως για παράδειγμα στις 2 Ιουλίου. Από κει και πέρα δεν πρόκειται να μπούμε σε λογικές σκοπιμότητας που δε βοηθάνε την όλη διαδικασία, ούτε φυσικά να ανατρέψουμε άρδην τον προεκλογικό μας σχεδιασμό, όταν μάλιστα ήδη δύο φορές το έχουμε πράξει".

ΚΙΝΑΛ: Δεν θα παίξουμε άλλο την κολοκυθιά των ημερομηνιών

Ούτε στο γαϊτανάκι χρέωσης ευθυνών για το ενδεχόμενο ματαίωσης τελικά του debate συμμετέχουμε, ούτε θα παίξουμε άλλο την κολοκυθιά των ημερομηνιών. Κυρίως όμως δεν θα επιτρέψουμε μέσα από τεχνάσματα να στηθεί από την πίσω πόρτα το πολυπόθητο debate των δύο "μονομάχων", με το πρόσχημα ότι καμιά τελικά από τις ημερομηνίες που προτείναμε δεν τους βολεύει", αναφέρει σχετικό ενημερωτικό σημείωμα.

Όπως υποστηρίζεται, "την Παρασκευή ενημερωθήκαμε από τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ για το ενδεχόμενο (;) κώλυμα του πρωθυπουργού να παραστεί στο debate τη Δευτέρα 1 Ιουλίου όπως ομόφωνα είχαμε αποφασίσει στη Διακομματική την προηγούμενη Τρίτη και επιβεβαιώσαμε και κατά τη συνάντησή μας την Πέμπτη το απόγευμα. Με αυτό το δεδομένο ενημερώσαμε για τη διαθεσιμότητά μας να συμβάλουμε δίνοντας άμεσα τρεις ακόμα εναλλακτικές ημερομηνίες. Παρότι μάλιστα αυτό μας υποχρέωνε να τροποποιήσουμε το ήδη διαμορφωμένο πρόγραμμα της Φ. Γεννηματά, κάνοντας όμως ταυτόχρονα γνωστές ποιες είναι οι εντελώς ανελαστικές σχετικές δεσμεύσεις του. Ζητήσαμε επίσης να υπάρξει συνεννόηση και τελική απόφαση άμεσα γιατί ο σχεδιασμός του τελευταίου 10ημέρου της προεκλογικής περιόδου δεν μπορεί να είναι στον αέρα".

Πηγή:capital.gr