Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
25/01/2021 20:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα καλά, όλα ανθηρά για τον Μητσοτάκη στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ!

«Success story» η συμφωνία της ΕΕ με τις φαρμακευτικές εταιρείες για την προμήθεια των δόσεων!

Τρομερά αισιόδοξος για το αύριο, αλλά και με μεγάλες δόσεις… αυτοκολακείας, εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη διαδικτυακή σύνοδο του World Economic Forum, μιλώντας για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην πανδημία.

Ο Πρωθυπουργός, ευλογώντας τα γένια του, ανέφερε ότι καταφέραμε στην Ελλάδα να χειριστούμε καλά το πρώτο κύμα, ενώ, με το δεύτερο κύμα το Νοέμβριο, προχωρήσαμε σ’ ένα αυστηρό lockdown, που «πόνεσε» οικονομικά, αλλά ήταν αυτό που έπρεπε να γίνει για να μην εξαπλωθεί ο ιός.

Σημείωσε δε ότι οι ειδικοί και η κυβέρνηση είπαν στους Έλληνες έγκαιρα τι είναι αυτό που πρέπει να κάνουν κι εκείνοι το ακολούθησαν, πειθαρχώντας στα μέτρα και ότι η συμπεριφορά αυτή πρέπει να διατηρηθεί έως ότου να εμβολιαστεί ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού. Το με τι εμβόλια ακριβώς, είναι κάτι που παρέλειψε να το αναφέρει…

«Οι ειδικοί είναι αυτοί που μας λένε τι πρέπει να κάνουμε», επανέλαβε ο Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας ως πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ελήφθησαν νωρίς οι κρίσιμες αποφάσεις, με αποτέλεσμα να υπάρξει χρόνος για τη θωράκιση και ενίσχυση του συστήματος υγείας.

«Η απόφαση της ΕΕ να αγοράσει κεντρικά τα εμβόλια και να τα διανείμει ανάλογα με τον πληθυσμό των κρατών-μελών της ήταν πράξη αλληλεγγύης», ήταν το σχόλιό του σε ερώτηση που δέχθηκε σχετικά με την ανάγκη συντονισμού των πολιτικών της ΕΕ για την πανδημία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Όπως πρόσθεσε, πρέπει η Ευρώπη πράγματι να κάνει πιο γρήγορα ως προς τις εγκρίσεις και τις παραδόσεις, αναφέροντας χαρακτηριστικά την αδειοδότηση της AstraZeneca, αλλά με την κεντρική συμφωνία εξασφάλισε τουλάχιστον την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών της ΕΕ στα εμβόλια και ότι κάποιες χώρες -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- δεν μειονεκτούν απέναντι στις ισχυρές.

Σε ερώτηση για το πότε θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα, ο Μητσοτάκης απάντησε πως αυτό εξαρτάται από την πορεία των εμβολιασμών. Αναφέρθηκε δε αναλυτικά στη συμφωνία της ΕΕ με τις φαρμακευτικές εταιρείες για την προμήθεια των δόσεων, την οποία χαρακτήρισε… «success story»! Αν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, κατέληξε ο Πρωθυπουργός, θα μπορούμε να επιστρέψουμε σε μια κάποια κανονικότητα στα τέλη της άνοιξης ή στις αρχές του καλοκαιριού.

Δεν μπορούσε να μη μιλήσει για το «παιδί» του, το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Φυσικά με τόσο διαδικτυακό κοινό και τόσο αξιοσέβαστο ήταν αδύνατον να μην αναφερθεί στο «παιδί» του, δηλαδή στην πρότασή του για το πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Σημειώνοντας ότι μ’ αυτή θέλουμε οι επισκέπτες στην Ελλάδα να έρθουν με ασφάλεια το καλοκαίρι και ότι αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα που αφορά εν τέλει ολόκληρη την Ευρώπη.

Σχολιάζοντας, επίσης, το άνοιγμα των καταστημάτων, τόνισε ότι η επιδημιολογική κατάσταση συνεχίζει να παρακολουθείται στενά, αλλά η απόφαση ήταν απαραίτητη για να λειτουργήσει η οικονομία, η οποία στηρίχθηκε όλο αυτό το διάστημα με «ενέσεις» από το κράτος. «Τηρούμε τους βασικούς κανόνες κι είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι», κατέληξε ο Μητσοτάκης.

Σε ερώτηση για το σύστημα υγείας και τι άλλαξε στην Ελλάδα, τόνισε ότι η πανδημία αναδείχθηκε σε μεγάλη ευκαιρία για τη βελτίωσή του και ότι έμφαση δίνεται πλέον κυρίως στον τομέα της πρόληψης. Ανέφερε χαρακτηριστικά ως παράδειγμα την αντικαπνιστική καμπάνια και την απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους, που τελικά λειτούργησε με επιτυχία.

Πηγή: newsbreak.gr