Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
17/03/2020 22:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οικονομική ενίσχυση στους ευάλωτους πολίτες λόγω κορονοϊού ζητούν 71 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Παροχή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης προς τους πιο ευάλωτους οικονομικά πολίτες ζητούν με ερώτηση που κατέθεσαν σήμερα στη Βουλή, 71 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

«Οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού Covid-19 αφήνουν ήδη το αποτύπωμά τους στην παγκόσμια οικονομία. Στην Ελλάδα, παρότι δεν μπορούν να γίνουν από τώρα ασφαλείς εκτιμήσεις για την εξέλιξη της κατάστασης, οι συνέπειες έχουν αρχίσει ήδη να διαφαίνονται. Η εξάπλωση του κορονοϊού Covid-19 δημιουργεί αυξημένα έξοδα στους πολίτες για την προμήθεια ιατροφαρμακευτικού υλικού, την παροχή υπηρεσιών φροντίδας, αλλά και την ανάγκη αυξημένων άμεσων δαπανών για την προμήθεια τροφίμων σε περιπτώσεις καραντίνας, αλλά και κατ' εφαρμογή των προτροπών των ειδικών για την παραμονή στο σπίτι. Ταυτόχρονα υπάρχει μείωση εσόδων σε πολλές κατηγορίες επαγγελματιών», αναφέρουν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ερώτηση που απευθύνουν στους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας και επισημαίνουν ότι «υπάρχουν συμπολίτες μας που δεν μπορούν να καλύψουν τα άμεσα και απρόβλεπτα αυτά έξοδα καθώς δεν έχουν αποταμιεύσεις».

ΣΥΡΙΖΑ: Να εγγυηθεί το Δημόσιο τα είδη πρώτης ανάγκης για την προστασία από τον κορωνοϊό

Την ανάγκη να εγγυηθεί το Δημόσιο την παροχή των ειδών πρώτης ανάγκης για την προστασία από τον κορονοϊό σε όλους τους πολίτες, υπογραμμίζουν με κοινή τους δήλωση, ο τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Παππάς, ο τομεάρχης Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, και ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας, Γιώργος Τσίπρας.

"Στην έκτακτη κατάσταση που βρίσκεται η χώρα, είναι απολύτως αναγκαία η εξάντληση όλων των μέσων για την εξασφάλιση ειδών πρώτης ανάγκης (μάσκες, οινόπνευμα, αντισηπτικά κ.λπ.) για όλους τους πολίτες, στον αγώνα ανάσχεσης της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Θα συνιστούσε ασυγχώρητη αμέλεια να περιμένουμε από την αγορά να 'αυτορυθμιστεί'», αναφέρουν. Στο παραπάνω πλαίσιο, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζουν ότι η Πολιτεία οφείλει:

* Να αναλάβει κεντρικά την εισαγωγή, διάθεση, τιμολόγηση και γενικά τη διαχείριση των παραπάνω ειδών πρώτης ανάγκης, χωρίς κατ' ανάγκη να θέσει περιορισμούς στην ιδιωτική εισαγωγή, αν αυτό δεν κριθεί αναγκαίο.

* Να πάρει άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την εγχώρια παραγωγή εκείνων των ειδών πρώτης ανάγκης από την παραπάνω κατηγορία, τα οποία μπορούν να παραχθούν στη χώρα, είτε από ιδιώτες είτε από το Δημόσιο.

* Να εξασφαλίσει τη διάθεση των παραπάνω ειδών σε φαρμακεία, σε συγκεκριμένες χαμηλές τιμές (διατίμηση) και με σύστημα αναλογικής διάθεσης (δελτίο) για όλες τις οικογένειες και τους πολίτες (για παράδειγμα, με βάση το ΑΜΚΑ). * Να απαγορευτεί άμεσα και για προσωρινό (ή όσο χρειαστεί) διάστημα η εξαγωγή των παραπάνω ειδών πρώτης ανάγκης.

"Τα ημίμετρα που έχουν ληφθεί ως σήμερα από το υπουργείο Ανάπτυξης, δεν επιλύουν το πρόβλημα. Το Δημόσιο οφείλει να εγγυηθεί την παροχή των ειδών πρώτης ανάγκης για την προστασία από τον κορωνοϊό σε όλους", καταλήγουν στη δήλωσή τους οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ.

Ευκ. Τσακαλώτος: Ανησυχώ για την απόφαση του Eurogroup. Χρειάζονται πιο ισχυρά μέτρα

Την ανησυχία του για την οικονομία και ειδικότερα μετά την απόφαση του Eurogroup, εξέφρασε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε σημερινή συνέντευξή του, μέσω Skype, στον ΑΝΤ1, τονίζοντας ότι χρειάζονται πιο ισχυρά μέτρα. Μεταξύ αυτών υπογράμμισε ιδιαίτερα την αναγκαιότητα να υλοποιηθεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για καταβολή από το κράτος ολόκληρου του μισθού των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που κλείνουν. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι είναι μια στιγμή ευθύνης και ότι υπάρχει ανάγκη για αλληλεγγύη αυτές τις μέρες, τονίζοντας τη σημασία της βοήθειας προς τους ευάλωτους συνανθρώπους μας. Ωστόσο, εξέφρασε την ανησυχία του για την οικονομία και ειδικότερα μετά την απόφαση του Eurogroup.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι «το 1% είναι πολύ μικρό, πολύ λιγότερο από ό,τι χρειάζεται όπως τονίζουν και οι μεγάλες οικονομικές εφημερίδες όπως οι Financial Times». Σχολίασε ότι δεν βοηθάει η προσέγγιση "Θα αφήσουμε τα πράγματα και θα κάνουμε κάτι αν χρειαστεί", αλλά ότι «πρέπει να δράσουμε πριν μας προλάβουν οι εξελίξεις». Προσέθεσε πως ήταν η στιγμή να ζητήσει η Ελλάδα μείωση του στόχου στο 2% και σε αυτόν τον στόχο να μην μετράνε οι δαπάνες που θα γίνουνε σε σχέση με τον ιό. «Αυτό θα μας εξασφάλιζε σχεδόν 5 δισ.», ανέφερε. Είπε ότι αν ήταν εκείνος στο Eurogroup, θα είχε προτείνει την αναστολή του συμφώνου σταθερότητας.

Σημείωσε ότι τώρα αποδεικνύεται απαραίτητο «το μαξιλάρι που τόσο χλευάστηκε» και προσέθεσε: «Αυτό θα μας επέτρεπε: Να κάνουμε περισσότερα για τους εργαζόμενους. Να κάνουμε περισσότερα για την ρευστότητα. Να δώσουμε ένα έκτακτο επίδομα στους ανθρώπους που χρειάζονται να κάνουν αγορές τώρα και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα». Ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι «η σοφή διαχείριση αυτή τη στιγμή είναι να αφήσουμε το πλεόνασμα να μειωθεί και να κάνουμε τις δαπάνες που χρειάζονται» και «αν δημιουργηθεί πρόβλημα στα δημοσιονομικά έχουμε το μαξιλάρι που μας δίνει ασφάλεια».

Ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ότι έπρεπε να υπάρχουν περισσότερες δαπάνες για την υγεία πολύ πριν τον κορονοϊό και πως «πρέπει να ξοδέψουμε πολλά τώρα, να στηρίξουμε το σύστημα υγείας, τις ευάλωτες ομάδες, τους εργαζόμενους». Ανέφερε ότι μόνο στην κρίση καταλαβαίνει κάποιος πόσο σημαντικό είναι το κράτος, για να σχολιάσει ότι «ακόμα και οι ιδεολόγοι του νεοφιλελευθερισμού ξεχνούν την ιδεολογία τους και μιλούν για το κράτος». Αν αποφασιστεί να ξοδευτούν λίγα τώρα, η ύφεση θα γίνει κρίση και η κρίση δράμα, τόνισε. Σημείωσε δε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ «να καλυφθεί από το κράτος ολόκληρος ο μισθός των εργαζόμενων για όσο χρειάζεται, αντί να υπάρχει ένα μικρό επίδομα στους εργαζόμενους των κλειστών επιχειρήσεων όπως ακούγεται ότι θα κάνει η κυβέρνηση».

Βασική θέση του κ. Τσακαλώτου είναι ότι «όταν περάσει ο ιός και σταθούμε ξανά όλοι και όλες όρθιοι, δεν πρέπει να έχουμε εργαζόμενους και οικογένειές με μεγάλη οικονομική αδυναμία, που δεν θα μπορούν να καταναλώσουν και άρα θα επεκταθεί αυτή η κρίση».

ΣΥΡΙΖΑ: Κατώτερη των περιστάσεων η χθεσινή απόφαση του Eurogroup

Τηλεδιάσκεψη με συνεργάτες και τομεάρχες του κόμματός του είχε σήμερα το απόγευμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Κουμουνδούρου, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκε διεξοδικά η χθεσινή απόφαση του Eurogroup, η οποία είναι πολύ κατώτερη των περιστάσεων για τις προκλήσεις και τους κινδύνους με τους οποίους είναι αντιμέτωπη η ελληνική οικονομία από την πανδημία. Στο πλαίσιο αυτό, υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι ακόμη πιο επιτακτική ανάγκη η κυβέρνηση να λάβει υπόψη της και να υλοποιήσει τις προτάσεις που κατέθεσε χθες ο Αλέξης Τσίπρας στον κ. Μητσοτάκη για το μαξιλάρι ρευστότητας και να προχωρήσει σε άμεσα μέτρα ουσιαστικης στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στη χθεσινή δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ