Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
07/12/2020 18:28
Του Strange Attractor
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι «άριστοι» και τα πεπραγμένα τους…

Ανοίγεις την τηλεόραση πρωί πρωί και μαυρίζει η ψυχή σου.

Τα ίδια και τα ίδια.

Κρούσματα, διασωληνώσεις, θάνατοι, και πλάνα από τους «εντατικούς» αστυνομικούς ελέγχους απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Κάθεσαι το βράδυ να δεις ειδήσεις, να ενημερωθείς, και να σου πάλι μια από τα ίδια.

Κρούσματα, διασωληνώσεις, θάνατοι, και πλάνα από νοσοκομεία, με τα ασθενοφόρα να πηγαινοέρχονται, και με διάσπαρτες εμβόλιμες εικόνες από υπερπλήρεις ΜΕΘ.

Α… και πλάνα επίσης από τους «εντατικούς» ελέγχους της αστυνομίας για την απαγόρευση των άσκοπων μετακινήσεων.

Και στο ενδιάμεσο… εκεί που χαλαρώνεις βλέποντας το Μάι Στάιλ Σακς… τσουπ… διακόπτεται το πρόγραμμα για να συνδεθούμε απευθείας με το υπουργείο, και να ακούσουμε τους ειδικούς να μας ενημερώνουν για τον κορονοϊό, απαριθμώντας κρούσματα, διασωληνώσεις, και θανάτους…

Με τους ειδικούς και τους αρμόδιους που λέγαμε να μας τονίζουν με έμφαση πως «οι επόμενες δυο εβδομάδες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες».

Θα έλεγε κανείς, αν ήταν ανυποψίαστος, πως πλέον δεν υπάρχουν άλλες ειδήσεις, δεν συμβαίνει τίποτα.

Όλα είναι σε κατάσταση suspended animation…

Δεν υπάρχει εγκληματικότητα, δεν υπάρχουν οικονομικά προβλήματα, ενώ η δε κυβέρνηση ή δεν κάνει τίποτα απολύτως, οπότε δεν χρειάζεται κριτική από τα ΜΜΕ, ή τα κάνει όλα τέλεια.

Κι επειδή ζούμε στην Ελλάδα, όπου ποτέ καμιά κυβέρνηση δεν κάνει τα πάντα τέλεια, και όπου πάντα υπάρχουν προβλήματα σε όλες τις εκφάνσεις του ιδιωτικού και του δημόσιου βίου, μάλλον κάτι άλλο συμβαίνει.

Τι συμβαίνει; Το ζεστό χρήμα που έπεσε στα ΜΜΕ πριν από μερικούς μήνες, και το επίσης ζεστό χρήμα που άρχισε να ξαναπέφτει.

Αποδεικνύοντας ότι οι «άριστοι» του Μαξίμου είναι όντως επαγγελματίες, και έχουν την τεχνογνωσία.

Εκεί που οι προηγούμενοι ερασιτέχνες τσαρλατάνοι προσπάθησαν με τσαμπουκά να κλείσουν τα κανάλια, εκβιάζοντας την συνενοχή τους, οι νυν τα εξαγοράζουν.

Εξ ου και η καθημερινή, ενθουσιώδης θα έλεγα, προβολή του κυβερνητικού έργου στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Εξ ου και τα χιλιάδες προφίλ κλακαδόρων στα σόσιαλ μύδια, που είναι έτοιμα να σου την πέσουν σε χρόνο ντε τε αν αναρτήσεις κάτι αρνητικό για τους «αρίστους», που όλα τα σφάζουν και όλα τα μαχαιρώνουν στην εντέλεια.

Τόση στήριξη από τα ΜΜΕ σε κυβέρνηση είχα να δω από την εποχή της ΥΕΝΕΔ.

Μάλιστα, πήγε τόσο καλά η χρηματική ενίσχυση των ΜΜΕ του περασμένου καλοκαιριού, που η κυβέρνηση επανήλθε πρόσφατα με μια νέα «λίστα Πέτσα», ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ αυτή τη φορά, με στόχο να… πείσει μέσω των ΜΜΕ τους Έλληνες του εξωτερικού ότι δικαιούνται να ψηφίσουν στις προσεχείς εκλογές!

Μιλάμε για πρεμούρα… να μοιραστούν λεφτά στα ΜΜΕ, με πρόσχημα τις εκλογές, οι οποίες αν πιστέψουμε το Μαξίμου θα γίνουν κανονικά στην ώρα τους στο τέλος της … τετραετίας.

Ναι, αλλά το πακέτο πέφτει σήμερα.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, βγήκε στην ηλεκτρονική διαβούλευση προχθές και ένα ακόμη νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ, που προκρίνει γενναίες αυξήσεις σε δημοσιογράφους και στελέχη της ΕΡΤ και του ΑΠΕ (αμφότεροι κρατικοδίαιτοι οργανισμοί).

Συγκεκριμένα, το άρθρο 51 του νομοσχεδίου «ρυθμίζει μισθολογικά θέματα για τον διευθύνοντα σύμβουλο, διευθυντικά και ειδικά στελέχη της ΕΡΤ, καθώς και τον πρόεδρο και γενικό διευθυντή του ΑΠΕ-ΜΠΕ, προσαρμόζοντάς τα στις συνθήκες της σύγχρονης αγοράς».

Στην αιτιολογική έκθεση μάλιστα, αναφέρεται ότι με το συγκεκριμένο άρθρο: «επιδιώκεται η διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της Ε.Ρ.Τ.Α.Ε. σε μια έντονα ανταγωνιστική αγορά, προσελκύοντας και εντάσσοντας στο δυναμικό της έμπειρα και εξειδικευμένα στελέχη αναγνωρίζοντας τη σχετική προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα».

Ναι, για τη γνωστή ΕΡΤ μιλάμε, που δεν πάει να καίγεται ο κόσμος, αυτή θα δείχνει πλάνα από ντοκιμαντέρ του 1982 για τη … μεσογειακή σαρδέλα ή τους πιγκουίνους της Ανταρκτικής σε μια «έντονα ανταγωνιστική αγορά».

Πάντως, και αυτό το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί, εν μέσω λοκντάουν, με τηλεδιάσκεψη βουλευτών, και με εκείνους της συμπολίτευσης να υπερθεματίζουν με ζήλο ό,τι τους πασάρει το Μαξίμου.

Παράλληλα, εκτός από τα δωράκια στα ΜΜΕ, τους «δημοσιογράφους» της ΕΡΤ, και τους φίλα προσκείμενους επιχειρηματίες των αερομεταφορών, να θυμηθούμε και την διόγκωση του αριθμού των μετακλητών στα υπουργεία, που επί ΝΔ έσπασαν κάθε προηγούμενο ρεκόρ.

Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η ΝΔ, διορίζει μετακλητούς υπαλλήλους σε οργανικές θέσεις δημόσιων υπαλλήλων, ακόμη και σε θέσεις προϊσταμένων, κατά παράβαση βασικών συνταγματικών αρχών και κάθε έννοιας αξιοκρατίας και παρακάμπτοντας το ΑΣΕΠ.

Όπως έχει δημοσιευθεί, χωρίς να διαψευστεί, ο Μάιος του 2020 βρήκε τη δημόσια διοίκηση με 2.817 μετακλητούς, όταν τον Μάιο του 2018 ήταν 2.522 και τον Μάιο του 2013 ήταν 1.768.

Μέσα από τους διορισμούς μετακλητών, γίνονται και τακτοποιήσεις κομματικών φίλων, με χρήση του άρθρου 111 του ν. 4622/2019, που προβλέπει τη σύσταση θέσεων προϊσταμένων γενικών διευθύνσεων σε υπηρεσίες κρίσιμες (ελεγκτικός μηχανισμός κ.λπ.).

Και όπως καταγγέλλουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, «η καταστρατήγηση κάθε έννοιας αξιοκρατίας στον τρόπο στελέχωσης του δημόσιου τομέα επιστρέφει τη δημόσια διοίκηση πολλές δεκαετίες πίσω. Ξαναγυρίζουμε στο κράτος-λάφυρο, στον απόλυτο κομματισμό και πελατειασμό περασμένων δεκαετιών. Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται όχι από την ιεραρχία των δημόσιων υπαλλήλων με τις θεσμικές εγγυήσεις που τη συνοδεύουν, αλλά από ένα νέο σώμα κολλητών των υπουργών που θα μπορούν ανεμπόδιστοι να επιδίδονται στην εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων».

Ιδρώνει κανενός το αυτί; Μπα;

Και πώς να ιδρώσει άλλωστε, όταν ο μέσος πολίτης που ενημερώνεται από τα ΜΜΕ δεν το έχει καν ακουστά το θέμα;

Ακόμη κι εκείνος που ψήφισε τον Κυριάκο για να μπει ένα τέλος στους αθρόους διορισμούς επί Σύριζα του κάθε ρεμπεσκέ σε θέση συμβούλου υπουργού.

Για να μπει μια τάξη στον δημόσιο τομέα, και να εξορθολογιστούν τα δημόσια έξοδα…

Ταρατατζούμ…

ΥΓ- Μέσα στη μαυρίλα που ζούμε υπάρχει και κάτι το ενθαρρυντικό. Ολοκληρώνεται όπου να ‘ναι μαθαίνω, μετά από 10 μήνες και κάτι, η περίφημη καταγραφή των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Εύγε στον εργασιομανή και αποτελεσματικό κ.Κουμουτσάκο.