Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
01/12/2019 17:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Τσίπρας ζητεί από τον Μητσοτάκη να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τα ελληνοτουρκικά

Να ενημερώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τους πολιτικούς αρχηγούς για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την εθνική μας στρατηγική, κάλεσε ο Α. Τσίπρας τον πρωθυπουργό από το βήμα της κεντρικής επιτροπής ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ η οποία ολοκλήρωσε τις διήμερες εργασίες της στο ΣΕΦ.

Ο κ. Τσίπρας μιλώντας για κρίσιμη καμπή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τόνισε ότι η πολιτική του κατευνασμού απέναντι στην Τουρκία που ακολουθεί η Κυβέρνηση αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων, ατελέσφορη.

Παράλληλα πάντως, ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον Πρωθυπουργό , να πάρει θέση για τη Συμφωνία των Πρεσπών , επιτιθέμενος στον Αντώνη Σαμαρά.

"Να ξεκαθαρίσει η Κυβέρνηση ποια είναι η θέση της. Θα τηρήσει και θα τιμήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών ή θα πρέπει να αποδεσμευτεί η χώρα από αυτή όπως λέει ο κ. Σαμαράς", είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ .

Μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας είπε για:

Διαχωριστικές γραμμές προόδου- συντήρησης

Μετά από την έξοδο από τα μνημόνια και την Επιτροπεία στην οποία η Αριστερά είχε καθοριστική συμβολή , αναδιατάσσονται οι νέες διαχωριστικές γραμμές:

1. Ποιες κοινωνικές κατηγορίες εκπροσωπούν οι πολιτικές δυνάμεις.

2. Η στάση απέναντι στον εθνικισμό.

*Η Ν.Δ με την πολιτική της ατζέντα έχει κάνει ξεκάθαρο ποιων τα συμφέροντα καλείται να εξυπηρετήσει. Είναι στοχευμένη η πολιτική τους για να δίνουν στους πολλούς λίγα και στους λίγους πολλά.

* Στο συνέδριο της Ν.Δ έκαναν ειδική αναφορά τον λαικισμό και αναρωτιέμαι αν είχαν στο μυαλό τους την δική τους στάση στο μακεδονικό. Τι είναι λαικισμός ; να παλεύεις για το δίκιο του λαού σου και να κάνεις συμβιβασμούς ή να παίρνεις μια συνειδητή στάση που ξέρεις ότι διχάζει τον λαό σου για να κερδίσεις μια εκλογική αναμέτρηση.

Ο κίνδυνος στην Ε.Ε σήμερα δεν είναι ο Σάντερς είναι η Λεπέν και ο Σαλβίνι και ο Όρμπαν.

Εθνικά θέματα

*Ακούσαμε τον κ. Σαμαρά εκτός από αυτά τα γραφικά περί λαθρομεταναστευτικού, είπε ότι η Ελλάδα πρέπει με όποιο τρόπο να αποδεσμευτεί από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Θα ήταν μια γραφική τοποθέτηση εάν δεν ήταν πρώην πρωθυπουργός και δεν είχε επιρροή στη Ν.Δ.

*Να πάρει θέση ξεκάθαρη ο κ. Μητσοτάκης: σέβεται και τιμά τη Συμφωνία ή πρέπει η Ελλάδα να αποδεσμευτεί.

*Εάν η κυβέρνηση δεν μπορεί να εγγυηθεί την εφαρμογή της Συμφωνίας τότε ανοίγει παράθυρο σε αποσταθεροποίηση. Να πάρει ξεκάθαρη θέση.

*Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή. Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Τούρκο πρόεδρο και δεν του έθεσε τα ζητήματα του Αιγαίου. Αργότερα δεν διεκδίκησε την εφαρμογή των κυρώσεων από το ευρωπαϊκό συμβούλιο και ύστερα είχαμε τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου που συνέδεε το συριακό με το προσφυγικό.

*Δεν υπάρχουν αποτελέσματα με τη λογική κατευνασμού. Το κρίσιμο ερώτημα που τίθεται : Ποια είναι η εθνική μας στρατηγική. Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να ενημερώσει τις πολιτικές δυνάμεις.

ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία

*Δεν υπάρχει κανείς στον ΣΥΡΙΖΑ που δεν επιθυμεί αυτή τη διαδικασία που να μη θέλει να ανοίξει το κόμμα - η συντριπτική πλειοψηφία υπέρ αυτής τη πρωτοβουλίας. Ερχόμαστε με μεγάλο σεβασμό στις παραδόσεις και τις αξίες της αριστεράς που αποτελούν και δικές μας αξίες.

*Πάνω στις δύο αυτές αναφορές πρέπει να χτίσουμε τις προσπάθειες μας για να πετύχει το εγχείρημά μας

Η διεύρυνση και η ανασυγκρότηση δεν ολοκληρώνεται σε αυτή την αίθουσα. Αλλά διεξάγεται έξω, στους μαζικούς χώρους.

*Υπάρχουν εύλογες ανησυχίες, μήπως μετατοπιστούμε πολιτικά.

*Αν υπάρχει μία πιθανότητα να χάσουμε την αριστερή ψυχή μας, αυτός να είναι κίνδυνος σοβαρός και θανατηφόρος για το μέλλον είναι να μην πετύχει ο μετασχηματισμός και η διεύρυνση.

Αν δεν αντιστοιχηθούμε με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ τότε υπάρχει κίνδυνος ένας καχεκτικός πολιτικός οργανισμός που θα είναι ακίνδυνος για το πολιτικό σύστημα.

Κάποιοι μας λένε, ψηφίζαμε ΝΔ μέχρι το 2010 και ήρθαμε γιατί πιστέψαμε στην εντιμότητά σας

Άρα ο κόσμος αυτός είναι πολύ πιο ριζοσπαστικοποιημένος από ό,τι νομίζουμε.

Ανάγκη να ξεκινήσει γόνιμος πολιτικός διάλογος και προγραμματικός που αφορά τη νέα αριστερά της εποχής μας.

Πρέπει να αναζητήσουμε τη σύγχρονη ταυτότητα της κυβερνώσας αριστεράς της εποχής μας. Οι πράσινοι στη Γερμανία έχουν μια εξαιρετική πορεία. Μπορεί το πράσινο κίνημα να είναι αποτελεσματικό

Η δημοκρατία : Να μη φοβηθούμε να πάμε σε ανοιχτό συνέδριο

Δεν είναι να υπερασπιζόμαστε κάποια κείμενα που γράφτηκαν σε άλλες συνθήκες σα να είναι η αγία γραφή, να μην κλείνεσαι στο ιερό αφήνοντας το εκκλησίασμα απ έξω, να μην επαναπαύεσαι σε μια αριστερή αυτάρκεια.

Προγραμματικό και καταστατικό το συνέδριο αλλά και απολογιστικό.

Η ΚΕ πρέπει να κάνει τον απολογισμό της και να τον παρουσιάσει.

Προσχώρηση ή μετασχηματισμός;

Το έθεσε ο Τζουμάκας. Κόμμα εν κινήσει, κόμμα που δεν είχε στεγανά γι αυτό κατάφερε αυτά που κατάφερε.

Δεν θα πρεπε να υπάρχει φόβος ότι κουλτούρα ιδιοκτητών και ότι τον αντιμετωπίζουμε ως ενοικιαστή.

Όλοι μαζί εκπονήσαμε μια πολιτική διακήρυξη η βάση που μας εκφράζει όλους και η βάση μιας νέας πολιτικής ταυτότητας που θα ανιχνεύσουμε για την αριστερά της εποχής μας.

Πηγή: capital.gr