Ο Τσίπρας "πυροβολεί" τη Γεννηματά για την ψήφο των αποδήμων
10/10/2019 12:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Τσίπρας "πυροβολεί" τη Γεννηματά για την ψήφο των αποδήμων

Αύριο θα ανοίξουν τα χαρτιά τους Κυβέρνηση και αντιπολίτευση για το θέμα της ψήφου των αποδήμων που έχει μετατραπεί σε εστία "πολέμου” μεταξύ Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιεί τετ α τετ συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς για να βρεθεί κοινός τόπος και να συμπληρωθεί ο "μαγικός” αριθμός των 200 ψήφων ώστε να περάσει το κυβερνητικό νομοσχέδιο.

"Κόκκινη” γραμμή για τον Πρωθυπουργό, όπως ξεκαθάρισε και χθες μιλώντας στην κοινοβουλευτική του ομάδα είναι η προσμέτρηση της ψήφου των αποδήμων στο αποτέλεσμα της Επικράτειας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πνέει μένεα για επ αυτής και επιτίθεται εξ αρχής στον πρωθυπουργό, μιλώντας για "επικίνδυνα θεσμικά παιχνίδια τόσο με τον εκλογικό νόμο όσο και με το ζήτημα της ψήφου των ομογενών”. Χρεώνει δε στη ΝΔ πως επιχειρεί την αλλοίωση του εκλογικού σώματος .

Στο "μικροσκόπιο” η Φώφη

Το ενδιαφέρον της Κουμουνδούρου στρέφεται πρωτίστως στο ΚΙΝΑΛ και την Φώφη Γεννηματά, των οποίων οι θέσεις για την ψήφο αποδήμων βρίσκονται εγγύτατα στην κυβερνητική πρόταση.

Κομματικές πηγές μάλιστα ζητούν από την επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ να "δώσει εξηγήσεις”:

* Γιατί άλλαξε την πάγια θέση του ΚΙΝΑΛ που δεν δεχόταν συνυπολογισμό της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα;
* Πώς εξηγεί τη μεταστροφή της, όχι μόνο σε σχέση με τις διαχρονικές τοποθετήσεις του κόμματός της, αλλά ακόμη και σε σχέση με λίγους μήνες πριν, κατά την πρώτη φάση της συνταγματικής αναθεώρησης, όταν υπερψήφισε την πρόταση αναθεώρησης του άρθρου 54 του Συντάγματος, ώστε να εκλέγονται 5 βουλευτές αποδήμων;
* Γιατί δεν λαμβάνει υπόψη την πρόταση στην οποία κατέληξε η Επιτροπή του Υπουργείου Εσωτερικών, τη συγκρότηση της οποίας και το δικό της κόμμα υπερψήφισε πριν από περίπου ένα χρόνο;

Το .. πόρισμα της Κουμουνδούρου για την κ. Γεννηματά είναι ότι "θεσμική εξήγηση” για τη στάση της δεν υπάρχει ει μη μόνον πως έχει μετατραπεί σε "ουραγό” του πρωθυπουργού.

Με το βλέμμα και σε Βαρουφάκη

Στο μεταξύ, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθώντας να εξασφαλίσει ότι δεν πρόκειται να βρεθούν οι απαιτούμενες 200 ψήφοι που θα άναβαν το πράσινο φως στο κυοφορούμενο νομοσχέδιο, στρέφει το βλέμμα του και στο "όμορο” τρόπον τινά κόμμα του Γιάννη Βαρουφάκη, καλώντας το να ξεκαθαρίσει τη θέση του – όπως έχει πράξει ο Περισσός- και να μην υποκύψει στις "μεθοδεύσεις” Μητσοτάκη.

Η "αριθμητική” της ψήφου αποδήμων

Ν.Δ και ΚΙΝΑΛ ( το οποίο φέρεται να υπερψηφίζει την κυβερνητική πρόταση) αριθμούν 180 βουλευτές.

Αναζητούνται ακόμη είκοσι ψήφοι για τον σχηματισμό του "200” που είναι προαπαιτούμενο ώστε να περάσει το νομοσχέδιο.

Με δεδομένο πως ακόμη και αν υπερψηφίσουν Βελόπουλος και Βαρουφάκης οι ψήφοι αγγίζουν το 199, "ρυθμιστής” είναι το ΚΚΕ, το οποίο έχει θέσει συγκεκριμένους όρους για δικαίωμα ψήφου σε όσους:

1. Υπόκεινται στο σύνολο των υποχρεώσεων, κυρίως οικονομικών, των πολιτών του Ελληνικού Κράτους. ( Όχι να διαθέτουν απλώς ΑΦΜ αλλά να φορολογούνται)

2. Να απουσιάζουν από την Ελλάδα, συγκεκριμένο,χρονικό διάστημα, π.χ. μέχρι 30 χρόνια.

Τέλος, το ΚΚΕ δηλώνει κατηγορηματικό "όχι" στην επιστολική ψήφο και θέτει προυπόθεση την αυτοπρόσωπη σε Πρεσβείες, προξενεία.

Πηγή:capital.gr