Ο Τσίπρας "παγώνει" αλλά δεν κλείνει τη συζήτηση για εκλογή του από τη βάση
25/08/2019 12:10
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Τσίπρας "παγώνει" αλλά δεν κλείνει τη συζήτηση για εκλογή του από τη βάση

Απολύτως προσωρινή ήταν η κατάπαυση των εσωτερικών πυρών στον ΣΥΡΙΖΑ , όπως προσπάθησε να επιτύχει ο Αλέξης Τσίπρας άμα τη επιστροφή του στην Κουμουνδούρου, σημαίνοντας το τέλος της θερινής ραστώνης.

Παρά τις επιχειρούμενες διαψεύσεις από την κομματικές πηγές της Κουμουνδούρου ότι στον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε πλήρη εξέλιξη κρίση και διαφωνίες "κορυφής" , το εσωκομματικό καζάνι "βράζει", όπερ και θα αποτυπωθεί (και) στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την προσεχή Τρίτη.

Εκεί θα τεθούν προς συζήτηση όλα τα ανοιχτά ζητήματα, εξ’ ού και τα "μπλοκ" του ΣΥΡΙΖΑ ακονίζουν τα ξίφη τους ευρισκόμενα σε θέση "μάχης".

Το παρασκήνιο

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης είναι σφόδρα ενοχλημένος από προσωπικές επιθέσεις που δέχθηκε από φίλια στον Α. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, ΜΜΕ και αρθρογράφους ενώ απολύτως αντίθετος είναι και σε σενάρια που μετέθεταν το περιλάλητο συνέδριο μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ για την άνοιξη, αντί του Φεβρουαρίου, ως είχε αρχικώς συμφωνηθεί.

Όπως είχε αποκαλύψει το " Κ" στο προηγούμενο φύλλο του, το ενδεχόμενο χρονικής μετάθεσης του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ για την Άνοιξη, αντιμετωπίστηκε εξαιρετικά καχύποπτα από κορυφαίο κομματικό παράγοντα ο οποίος είχε διαμηνύσει μέσω του "Κ": "Την αναβολή του για την Άνοιξη, επιθυμούν αυτοί που στην πραγματικότητα στοχεύουν στο να μην γίνει αναλυτική συζήτηση για τα αίτια της ήττας".

Σύμφωνα πάντως με έγκυρες πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας "έκλεισε" το θέμα της χρονικής μετάθεσης του Συνεδρίου διευκρινίζοντας ότι στόχος του ίδιου είναι να πραγματοποιηθεί στο τέλος Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου, "σβήνοντας", αυτή τουλάχιστον, την εστία έντασης.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πάντως, βρέθηκε στα πρόθυρα εμφύλιας "σύρραξης", όταν αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές έπεσε στο τραπέζι της εσωκομματικής συζήτησης το σενάριο για εκλογή του Αλέξη Τσίπρα από την βάση ( και όχι από το Συνέδριο, όπως προβλέπεται από τις κομματικές διαδικασίες).

Ιστορικά στελέχη του κόμματος, διέγνωσαν, πίσω από τη συζήτηση αυτή, να ελλοχεύει ο κίνδυνος ( αλλά και η πρόθεση της ηγεσίας) να καταστεί ο ΣΥΡΙΖΑ ένα απολύτως αρχηγοκεντρικό κόμμα, παραμερίζοντας τις συλλογικές διαδικασίες.

Με το σενάριο αυτό είναι απολύτως αντίθετο και το "μπλοκ" Σκουρλέτη, Φίλη ενώ προς το παρόν, ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει διατυπώσει ξεκάθαρη θέση.

Άκαιρη για τον Τσίπρα η συζήτηση για την εκλογή Προέδρου

Αυτό που συνομολογήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες από κομματικές πηγές στη σύσκεψη Τσίπρα- Σκουρλέτη, είναι πως αυτή δεν είναι μια συζήτηση που απασχολεί τον κ. Τσίπρα, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή.

Προέχει, κατά τις ίδιες πληροφορίες, η εκτέλεση του οδικού χάρτη που θα οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στον δρόμο για το συνέδριο, ανοίγοντας τις πόρτες του κόμματος, σε νέα μέλη.

Η μετάθεση της εν λόγω συζήτησης πάντως για "αργότερα", από πλευράς Τσίπρα τουλάχιστον, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ουδόλως σημαίνει ότι κλείνει το θέμα και δεν υπάρχει περίπτωση να προκριθεί το εν λόγω σενάριο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας απλώς θεωρεί ότι η συζήτηση για το εάν θα πρέπει να ακολουθηθεί νέα διαδικασία , ήτοι η εκλογή του από την βάση, είναι ανεπίκαιρη και θα εξετασθεί όταν θα έρθει η ώρα του Συνεδρίου.

Πηγή:capital.gr