Ο Τσίπρας λέει "όχι" στο νομοσχέδιο για τις αμερικανικές βάσεις
09/01/2020 09:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Τσίπρας λέει "όχι" στο νομοσχέδιο για τις αμερικανικές βάσεις

Η στήριξη του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο για τις αμερικανικές βάσεις που κατατέθηκε τον προηγούμενο μήνα στην Βουλή και σηματοδοτεί την επαναβεβαίωση της στρατηγικής συγκλίσεων Ελλάδας- ΗΠΑ, παρότι αποτελεί εν πολλοίς στρατήγημα και της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, κάθε άλλο παρά δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται.

Στην ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκφράζεται σοβαρός προβληματισμός για το εάν θα πρέπει να αναβαθμιστούν οι σχέσεις Αθήνας- Ουάσινγκτον μετά και από την πολιτική των ίσων αποστάσεων που τηρεί ο αμερικανός πρόεδρος ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα, αρνούμενος να καταδικάσει τις τουρκικές προκλητικές ενέργειες.

Στελέχη που βρίσκονται πέριξ της ηγεσίας, ανέφεραν στοCapital.gr,ότι σε αυτό το momentum , ιδιαιτέρως μετά την ένταση ΗΠΑ- Ιράν με την δολοφονία του Σουλεϊμανί και την εκτίμησή τους πως ο αμερικανός πρόεδρος αρνείται να "τραβήξει" το αυτί του Ερντογάν, περαιτέρω αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων με ανανέωση της συμφωνίας Ελλάδας- ΗΠΑ για τις βάσεις, θέτουν σε διακινδύνευση ζωτικά συμφέροντα της χώρας και την βάζουν δυνητικά στο στόχαστρο μιας κρίσης στη Μέση Ανατολή.

Όπερ σημαίνει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες , ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν προτίθεται να υπερψηφίσει το σχετικό νομοσχέδιο.

Προειδοποιήσεις

Η ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ επ αυτού, όπως έχει εκφραστεί από τον Αλέξη Τσίπρα, δεν έπεσε κεραυνός εν αιθρία αλλά είναι κλιμακούμενη, ήδη από τις αρχές του προηγούμενου μήνα, όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε εκφωνήσει την ομιλία του για την ελληνική οικονομία στο αμερικανικό επιμελητήριο.

Τότε, ο πρώην πρωθυπουργός, είχε ζητήσει από τον Τραμπ να σταματήσει να ενθαρρύνει τον Ερντογάν στις προκλητικές του ενέργειες, περιγράφοντας πως εάν οι ΗΠΑ δε στηρίξουν την Αθήνα απέναντι στην Άγκυρα, τότε εκλείπουν οι λόγοι για σύσφιξη των στρατηγικών σχέσεων Ελλάδας- ΗΠΑ:

"Περιμένουμε από τους εταίρους μας και ειδικά τις ΗΠΑ πολύ πιο ουσιαστικές καταδικαστικές δηλώσεις σε σχέση με τις τελευταίες συμφωνίες της Τουρκίας με τη Λιβύη που παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο. Η στήριξη στις δύσκολες στιγμές ήταν και ένας από τους λόγους που αναβαθμίσαμε σημαντικά τις διμερείς μας σχέσεις και καθιερώσαμε τον στρατηγικό διάλογο με τις ΗΠΑ", ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του Αλέξη Τσίπρα.

Επανεξέταση

Η κριτική που ασκήθηκε εξάλλου από την Κουμουνδούρου στην Κυβέρνηση για το τετ α τετ του κ. Μητσοτάκη με τον Ντ. Τραμπ, αφορά και στην πρωτοβουλία της Κυβέρνησης να καταθέσει το νομοσχέδιο αναβάθμισης της αμυντικής συνεργασίας με ΗΠΑ, πριν την επίσκεψή του σε Ουάσινγκτον, στέλνοντας "σήμα" ότι η Ελλάδα είναι δεδομένος σύμμαχος.

"Πριν από το ταξίδι Μητσοτάκη σε ΗΠΑ κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση της διμερούς αμυντικής μας συνεργασίας σε τέσσερις εγκαταστάσεις, όπερ οδήγησε τον αμερικανό πρόεδρο να εξασφαλίσει όσα ζητεί χωρίς να χρειαστεί να παράσχει καμία στήριξη στην Ελλάδα", ανέφεραν κομματικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ στην αποτίμηση της πρωθυπουργικής επίσκεψης σε ΗΠΑ.

Στο πεδίο αυτό, είχε αναφερθεί εκτενώς ο κ. Τσίπρας και κατά την πρόσφατη συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ ζητώντας επανεξέταση της στρατηγικής συγκλίσεων με τις ΗΠΑ εάν τα αμερικανικά συμφέροντα όπως εκφράζονται από τον πρόεδρο Τραμπ δεν συγκλίνουν πια με τα δικά μας και ειδικά στο πιο κρίσιμο ζήτημα που είναι η προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από τις πιο σοβαρές τουρκικές απειλές των τελευταίων δύο δεκαετιών.

"Θεωρώ λάθος το ότι η Κυβέρνηση κατέθεσε το νομοσχέδιο για αναβάθμιση της αμυντικής μας συνεργασίας με τις ΗΠΑ σε τέσσερις στρατιωτικές εγκαταστάσεις, χωρίς να είναι σαφές ποια στάση θα τηρήσει ο Πρόεδρος Τραμπ έναντι των τουρκικών απειλών. Και στην επικείμενη συνάντηση και κυρίως στη συνέντευξη τύπου με τον Έλληνα Πρωθυπουργό οφείλει αυτό να το ξεκαθαρίσει", είχε δηλώσει, επακριβώς.

Είναι πρόδηλο, ότι το θέμα θα μπει και στην ατζέντα του τετ α τετ Μητσοτάκη- Τσίπρα αύριο το πρωί.

Πηγή:capital.gr