Ο Τσίπρας βαδίζει σε "τεντωμένο" σκοινί για την Προανακριτική Επιτροπή
05/11/2019 10:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Τσίπρας βαδίζει σε "τεντωμένο" σκοινί για την Προανακριτική Επιτροπή

Η απαντητική επιστολή του Αλέξη Τσίπρα στον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, επιβεβαίωσε το σενάριο για το πώς σκοπεύει να κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ βραχυπρόθεσμα στα της προανακριτικής Επιτροπής:


Τα επόμενα βήματα

1. Ο κ. Τσίπρας επιμένει να χαρακτηρίζει παράνομη την εξαίρεση των δύο βουλευτών επιρρίπτοντας την ευθύνη για την αποδοχή της απόφασης της Επιτροπής στον κ. Τασούλα.

2. Δεν πρόκειται να αντικατασταθούν οι εν λόγω βουλευτές

3. Θα είναι παρόντες προσερχόμενοι κανονικά στην προγραμματισμένη για την Πέμπτη συνεδρίαση της Προανακριτικής.

Από κει και πέρα ωστόσο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δια της επιστολής του, επιχειρεί να στείλει και έτερο μήνυμα: Δεν θέλουμε να κάνουμε την Επιτροπή "κούγκι" αλλά να συνεχίσει κανονικά τις εργασίες της. Επ αυτού δε, στην Κουμουνδούρου επιδιώκουν να πετάξουν το "μουτζούρη" για το μπάχαλο που έχει δημιουργηθεί με την λειτουργία της Προανακριτικής τόσο στην κυβερνώσα παράταξη όσο και στο ΚΙΝΑΛ, το οποίο επί μακρόν πλέον , κατηγορεί ότι λειτουργεί σαν "εκτελεστικός βραχίονας" των πρωθυπουργικών αποφάσεων.

Το πώς θα κινηθεί το κόμμα της Αξιωματικής αντιπολίτευσης το επόμενο διήμερο, είναι πλέον ξεκάθαρο. Αυτό που αναζητείται είναι τα επόμενα βήματα.

Αν κάτι αποκλείεται βεβαίως, ως είχε εγκαίρως μεταδώσει το Capital.gr παρά τα σενάρια, είναι να αποχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα από την προανακριτική Επιτροπή.

Κομματικές πηγές, ισχυρίζονται εξάλλου, ότι: "Ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε μπάχαλο τα έχει κάνει ούτε θα τα κάνει. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει την Προανακριτική να ολοκληρώσει τις εργασίες της και να φωτίσει όλες τις πτυχές του σκανδάλου. Εξάλλου από την πρώτη στιγμή έχει τονίσει ότι η Προανακριτική Επιτροπή είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να επιβεβαιωθεί στο πανελλήνιο ποιο είναι το σκάνδαλο Νovartis και ποια η σκευωρία, που δεν είναι άλλη από την προσπάθεια συγκάλυψής του".

Προχωράει η επιτροπή χωρίς Τζανακόπουλο- Πολάκη

Ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, σχολιάζοντας χθες το περιεχόμενο της επιστολής Τσίπρα σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες, καταρχάς ξεκαθάρισε ότι ουδέν πρόβλημα υπάρχει στη λειτουργία της Επιτροπής το να συνεχίσει τις εργασίες της με λιγότερα μέλη, εφόσον αρνείται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ την αντικατάσταση των βουλευτών που έχουν εξαιρεθεί.

Ο κ. Τασούλας πάντως έδειξε προς "εκτόνωση" καθώς απαντώντας σε ερώτηση εάν θα κληθεί η φρουρά να απομακρύνει τους δύο βουλευτές από την προανακριτική, απάντησε ότι του φαντάζει μακρινό ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Από πλευράς του πάντως ο πρόεδρος της προανακριτικής επιτροπής και βουλευτής της Ν.Δ Ιωάννης Μπούγας, περιέγραψε με παρέμβασή του στα ερτζιανά ( alpha 989) ποιες λύσεις υπάρχουν εάν ο ΣΥΡΙΖΑ αρνηθεί να συμμορφωθεί με την απόφαση της Επιτροπής για εξαίρεση Τζανακόπουλου- Πολάκη:

"Οι επιλογές είναι δύο. Ή θα σταματήσει η διαδικασία της επιτροπής διότι δεν θα έχει νόμιμη σύνθεση και θα έχουμε με βεβαιότητα ακυρότητα ή θα εφαρμόσουμε τις διατάξεις του κανονισμού στον βαθμό που δίνουν λύση. Οι διατάξεις του κανονισμού φτάνουν μέχρι την υποβολή πρότασης μομφής. Εγώ είμαι βέβαιος ότι κανένας συνάδελφος δημοκρατικού κόμματος δεν θα φτάσει στα άκρα και δεν θα προκαλέσει το προεδρείο, προκαλώντας έτσι την δημοκρατία και τον κοινοβουλευτισμό. Μπορεί με μια απόφαση να μην συμφωνούμε και να μην μας αρέσει, όταν όμως λαμβάνεται με τον τρόπο που ορίζει ο κανονισμός, πρέπει να συμμορφωθούμε".

Πηγή: capital.gr