Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
21/12/2019 12:20
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο ΣΥΡΙΖΑ του '12 δεν μένει πια εδώ

"Πλάτη" στα Εθνικά γενικώς, τα ελληνοτουρκικά ειδικώς, "πλάτη" στο Προσφυγικό, "Πλάτη" στις αμυντικές δαπάνες και περιορισμένης οξύτητας αιχμές περί "αστυνομικής βίας", είναι το αντιπολιτευτικό πρόσωπο που επιδεικνύει ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ στην πεντάμηνη εγκατάστασή του στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

"Υπευθυνότητα"

Οι εντάσεις και οι καυγάδες με την Κυβέρνηση για ( μερικώς) ήσσονος σημασίας ζητήματα είναι στο καθημερινό μενού της Κουμουνδούρου μεν αλλά η δομική έξαλλη αντιπολίτευση που ασκούσε στην προμνημονιακή του φάση το κόμμα, μεταξύ 2012-2014, έχει εμφανώς μετατοπιστεί σε πιο ήπιο λόγο.

Ακόμη και όταν το κόμμα "τραβάει" τον Αλέξη Τσίπρα από το "αριστερό" μπατζάκι, ο ίδιος έχει εγκαταλείψει την έξαλλη ρητορική.

Είναι ενδεικτική η στάση που τήρησε το βράδυ της ψήφισης του προϋπολογισμούτης Κυβέρνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνον υπερψήφισε τις αμυντικές δαπάνες αλλά ακόμη και στο πεδίο που σηκώνει υψηλά στην ατζέντα του το κόμμα, στα περί αστυνομικής αυθαιρεσίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ "ζύγισε" προσεκτικά τις λέξεις : "Εμείς θέλουμε να πιστεύουμε ότι πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά", είπε παρότι κάλεσε τον πρωθυπουργό να τα καταδικάσει.

"φύλλο συκής"

Κατά ορισμένους στο κόμμα, η αντιπολίτευση που ασκείται απέχει πόρρω από την "επιστροφή στα Κινήματα" που ορέγονται. Υπάρχει ούτως ή άλλως η "μουρμούρα" ότι το κόμμα διολισθαίνει σε πιο συστημικές θέσεις, χάνοντας σε …μαχητικότητα.

Το γεγονός ότι σε ουκ ολίγους θα φαινόταν ιλαρή μια απόπειρα του ΣΥΡΙΖΑ μετά από 4,5 χρόνια μνημονιακής διακυβέρνησης να επιχειρήσει να ντυθεί ξανά με αντισυστημικό μανδύα, μάλλον δεν συνυπολογίζεται στις εκτιμήσεις εξ αριστερών του κ. Τσίπρα.

Από κει και πέρα βεβαίως, τεχνητή πόλωση είναι δεδομένο ότι θα επιδιώξει η Κουμουνδούρου να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αντιπολιτευτικού της λόγου προς την Κυβέρνηση, αφού η επίπλαστη διαχωριστική γραμμή των προηγούμενων ετών: "Μνημόνιο- αντιμνημόνιο", κατέρρευσε με πάταγο.

Το νέο αφήγημα στην εδραίωση του ΣΥΡΙΖΑ ως έτερος πόλος της Ν.Δ είναι "πρόοδος- συντήρηση", "φιλολαικοί- αντικοινωνικοί" ή αλλιώς, όπως το ονόμαζε και προεκλογικά ( χωρίς επιτυχία) "πολιτική για πολλούς- πολιτική για λίγους".

Με δεδομένο δε, πως προσπαθεί να διατηρήσει ζεστό το διόλου ευκαταφρόνητο ακροατήριο του 32% που "κέρδισε" στις εθνικές εκλογές, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι βέβαιον ότι επενδύει στους πολίτες με αντιδεξιά ανακλαστικά, τους παραδοσιακούς εν ολίγοις, ψηφοφόρους του … παλιού ΠΑΣΟΚ του Ορθόδοξου.

Κέντρο

Η επιδίωξη του κ. Τσίπρα να διευρύνει το κόμμα έχει ωστόσο διπλή κατεύθυνση. Τα αριστερά του ( εκεί ευήκοα ώτα δύσκολα θα βρει) αλλά κυρίως τα δεξιά του. Δηλαδή το Κέντρο, το οποίο εκλογικά κινήθηκε στη μεγάλη του πλειοψηφία, προς τη Ν.Δ.

Η κίνηση προς τα δεξιά, έχει ήδη συντελεστεί στον ΣΥΡΙΖΑ ( όχι χωρίς αντιδράσεις στο εσωτερικό του) με μεταγραφές κεντρώων στελεχών από το ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι θήτευσαν και σε πόστα μνημονιακών κυβερνήσεων ακόμη και επί της "επάρατου" (μέχρι τώρα για τον ΣΥΡΙΖΑ) , εκσυγχρονιστικής περιόδου του Κώστα Σημίτη.

Προς ώρας, ευρισκόμενος σε "διασταυρούμενα" εσωκομματικά πυρά, αυτό που πράττει ο Αλέξης Τσίπρας είναι να ανάβει αριστερό φλας, στρίβοντας πάντως το τιμόνι, δεξιά του.

Πηγή: capital.gr