Ο ΣΥΡΙΖΑ της καρδιάς τους....
08/08/2019 17:40
Του Κωνσταντίνου Τριανταφυλλάκη
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο ΣΥΡΙΖΑ της καρδιάς τους....

Όποιος παρακολούθησε τις τελευταίες ομιλίες του Τσίπρα στη Βουλή, δικαίως θ’ αναρωτήθηκε τι σχέση έχει ο άνθρωπος αυτός με τη σοσιαλδημοκρατία.

Το σημειώνω επειδή αρκετοί από πέρσυ, με προεξάρχοντα θεωρητικό τον Μαραντζίδη, προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι ο Τσίπρας μεταμορφώνει τον ΣΥΡΙΖΑ σ’ ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, για ν' αποτελέσει τον άλλο πόλο του πολιτικού μας συστήματος.

Δεν είναι τυχαίο ότι αυτές οι θεωρητικές πομφόλυγες άρχισαν να μας σερβίρονται όταν πια έγινε σαφές ότι ο Τσίπρας υστερούσε καθαρά έναντι του Κυριάκου στις δημοσκοπήσεις και η ήττα του στις εκλογές προδιαγράφονταν σχεδόν ως δεδομένη.

Έτσι μας προέκυψαν και οι πρωτοβουλίες των «γεφυροποιών» και τα ανοίγματα στην κεντροαριστερά, τους ΑΝΕΛ και την Παπακώστα!

Ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ έδειχναν πως... κανονικοποιούνται και γίνονται ένα σοβαρό κεντροαριστερό κόμμα, χωρίς τις λαϊκίστικες ακρότητες της προηγούμενης περιόδου, οι οποίες βεβαίως τους έφεραν στην εξουσία.

Γράφαμε τότε ότι ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν τόση σχέση με την σοσιαλδημοκρατία, όση ο φάντης με το ρετσινόλαδο!

Ότι όλα αυτά δεν ήταν παρά τερτίπια και ευκαιριακές συμμαχίες για να περισώσει ό,τι μπορούσε και να αποφύγει μια στρατηγική ήττα.

Οι 4 ήττες μέσα σ’ ένα μήνα απέδειξαν ότι ο Τσίπρας είχε παντελώς αποκοπεί από την κοινωνία και έχασε κατά κράτος σε όλους τους τομείς. Παρά το υψηλό ποσοστό των εθνικών εκλογών η ήττα του ήταν στρατηγική. Το αφήγημα του δεν συγκίνησε και άλλο δεν είχε, ούτε και προλάβαινε να παρουσιάσει.

Μπορεί το 31% να αποτελεί ένα αξιοπρεπές ποσοστό, το οποίο ξάφνιασε πολλούς, όμως με σχεδόν δεδομένη την πρωτιά τη ΝΔ και σφόδρα πιθανολογούμενη την αυτοδυναμία της, αυτό το 31% ίσως και να διαμορφώθηκε από συγκυριακά δεδομένα της χαλαρής ψήφου.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, έμεινε να αποδειχθεί μετεκλογικά, αν ο Τσίπρας θα μπορούσε να διαχειριστεί αποτελεσματικά αυτό το ποσοστό, με τί όρους και προς ποιά κατεύθυνση. Με άλλα λόγια ποιά θα ήταν η στρατηγική του.

Μοιράζοντας οφίκια στην Ξενογιαννακοπούλου, τον Ραγκούση και τον Θεοχαρόπουλο (που ίσως δεν εκπροσωπούν τίποτα παραπάνω από τους εαυτούς τους) δεν κάνεις ένα κόμμα σοσιαλδημοκρατικό!

Η ρητορική, αλλά και η πολιτεία των τελευταίων ημερών δείχνει ότι ο Τσίπρας ίσως για λόγους αυτοσυντήρησης, ίσως λόγω εσωτερικών συσχετισμών, ίσως επειδή δεν του αφήνει χώρο ο Μητσοτάκης, ίσως, τελικά, γιατί μόνον αυτό γνωρίζει να κάνει καλά, θα επανέλθει στον... ΣΥΡΙΖΑ της... καρδιά τους!

Σ’ εκείνο το 3% που δεν έφυγε ποτέ από μέσα τους!