Ο Μητσοτάκης στοχεύει να «αλώσει» και τα τελευταία «κάστρα» του ΣΥΡΙΖΑ
15/06/2019 13:07
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Μητσοτάκης στοχεύει να «αλώσει» και τα τελευταία «κάστρα» του ΣΥΡΙΖΑ

Με πορεία στην ελληνική κοινωνία που έχει στο επίκεντρο την ενότητα όλων των Ελλήνων την επόμενη ημέρα, αλλά και με μηνύματα για ισχυρή εντολή στη Ν.Δ. προκειμένου να υπάρξει σταθερή κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα σε ρυθμούς ισχυρής ανάπτυξης, θα συνεχιστεί η προεκλογική εκστρατεία του Κυριάκου Μητσοτάκη μέχρι τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Η αξιωματική αντιπολίτευση μπαίνει στην ευθεία προς τις εθνικές εκλογές με αέρα νίκης, με ισχυρή συσπείρωση και με κυρίαρχο το μήνυμα «Ισχυρή ανάπτυξη – Αυτοδύναμη Ελλάδα – Ενωμένοι μπορούμε». Αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει να βρίσκεται σε απόλυτο στρατηγικό αδιέξοδο, καθώς «η τακτική της πόλωσης και του φόβου έχει ήδη αποδοκιμαστεί στις κάλπες, ενώ το να υποσχεθεί ξαφνικά προοπτική και ελπίδα δεν πείθει κανέναν».

Από την πρώτη στιγμή της επίσημης προεκλογικής περιόδου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στέλνει, ωστόσο -και θα συνεχίσει να το κάνει-, μηνύματα ενάντια στη «χαλαρή ψήφο», αλλά και στον εφησυχασμό μετά το πολύ θετικό εκλογικό αποτέλεσμα της 26ης Μαΐου, που αντιμετωπίζεται από την Πειραιώς ως πρώτο βήμα για μία πολιτική αλλαγή που θα ολοκληρωθεί στις 7 Ιουλίου.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει ήδη ξεκινήσει νέο κύκλο περιοδειών σε ολόκληρη την Ελλάδα με επίκεντρο θεματικές εκδηλώσεις και απευθείας διάλογο με τους πολίτες. Επιδίωξή του είναι οι αυθόρμητες συγκεντρώσεις, όπου ο ίδιος θα απευθύνεται σε ακροατήριο που δεν θα είναι κομματικό, ενώ κλασική πολιτική συγκέντρωση θα γίνει μόνο την τελευταία εβδομάδα στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτήν τη φορά δεν θα υπάρξει διακαναλική συνέντευξη Τύπου, καθώς η Πειραιώς προσανατολίζεται σε εκδήλωση όπου ο κ. Μητσοτάκης θα συνομιλήσει αδιαμεσολάβητα με δέκα πολίτες που θα εκπροσωπούν διαφορετικές κοινωνικές, επαγγελματικές και ηλικιακές ομάδες, απαντώντας σε όλες τις απορίες που έχουν σε σχέση με το πρόγραμμα της Ν.Δ.

Κεντρικό στοιχείο της γαλάζιας προεκλογικής καμπάνιας θα παραμείνει η προσπάθεια να απευθυνθεί πρωτίστως σε όσους δεν εμπιστεύθηκαν τη Ν.Δ. στις πρόσφατες ευρωεκλογές, εξηγώντας τις πτυχές του γαλάζιου κυβερνητικού προγράμματος, τη θετική επίδραση που θα έχουν στην καθημερινότητα όλων των Ελλήνων, αλλά και απευθύνοντας διαρκές «ενωτικό κάλεσμα προόδου».
Στον αντίποδα, προεξοφλούν ότι η συνεχιζόμενη προσπάθεια του κυβερνώντος κόμματος «να πουλήσει φόβο» θα πέσει στο κενό, όπως συνέβη και στις 26 Μαΐου. Γαλάζια στελέχη εκτιμούν, μάλιστα, ότι η συνέχιση αυτής της τακτικής, η οποία δεν μπορεί να βασιστεί πουθενά, θα οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση του ποσοστού της Ν.Δ., καθώς ουδείς πείθεται για διάφορα αδιανόητα που επιχειρούν να βάλουν στο στόμα στελεχών της. Πολλοί στην Πειραιώς θεωρούν ότι ακριβώς επειδή δεν μπορεί να αλλάξει πολιτική, ο κ. Τσίπρας αλλάζει το επιτελείο και τα πρόσωπα της καμπάνιας.

Σε κάθε περίπτωση η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα μπει καν σε λογική αποδόμησης των προγραμματικών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς θεωρεί πως ό,τι και αν εξαγγέλλει ο Αλέξης Τσίπρας δεν γίνεται πλέον πιστευτός. Αυτό που επισημαίνεται, πάντως, από αρκετά γαλάζια στελέχη είναι η αντιστροφή της παράδοσης που ήθελε πάντα την αντιπολίτευση να υπερθεματίζει σε πλεονασμό υποσχέσεων και την κυβέρνηση να είναι πιο φειδωλή. Σήμερα είναι η αξιωματική αντιπολίτευση εκείνη που εμφανίζεται συγκρατημένη και απολύτως κοστολογημένη στις δεσμεύσεις της, επιμένοντας να διατηρεί απόσταση από τις εύκολες και ανέξοδες υποσχέσεις.

Με τον χάρτη της χώρας μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών να έχει βαφτεί σχεδόν στο σύνολό του γαλάζιος – χρώμα όχι της παράταξης αλλά της πατρίδας, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης- η Πειραιώς θέτει ως επόμενο στόχο τη μεγάλη ανατροπή και στις περιφέρειες όπου προηγήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου.

Ο ίδιος θα ηγηθεί των γαλάζιων ψηφοδελτίων σε τρεις από αυτές, ώστε να δώσει προσωπικά τη μάχη τις πιο δύσκολες εκλογικές περιφέρειες και να συμβολίσει παράλληλα το άνοιγμα και την εκλογική στόχευση της Ν.Δ. προς το πιο δύσπιστο εκλογικό κοινό.

Στη Β’ Πειραιά, όπου θα είναι υποψήφιος, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγήθηκε στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου με 2,59%, ενώ η διαφορά το 2014 ανερχόταν σε 17,5% και στις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 είχε αγγίξει το 24%. Δεν είναι τυχαίο ότι η πρώτη περιοδεία του κ. Μητσοτάκη μετά και τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών έγινε στον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας και μέχρι τέλος της προεκλογικής περιόδου θα πραγματοποιήσει επισκέψεις και σε άλλους δήμους της περιοχής.

Στην Αχαΐα, όπου επίσης θα είναι υποψήφιος, συντελέστηκε ήδη μια ιστορική αυτοδιοικητική ανατροπή, με τη νίκη του Νεκτάριου Φαρμάκη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. Το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές ήταν 4,55%, μειωμένο σχεδόν κατά 15% από τον Σεπτέμβριο 2015 και άνω του 10% σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές.

Στη Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας, που είναι η πρώτη περιφέρεια στην οποία είχε ανακοινώσει ότι θα ηγηθεί του ψηφοδελτίου της Ν.Δ., η διαφορά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες ευρωεκλογές ήταν μόλις 2,20%.

Στην Αρτα, όπου θα βρεθεί ο κ. Μητσοτάκης, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή η πρώτη από τις νέου τύπου εκδηλώσεις-συζητήσεις με πολίτες, με θέμα τον πρωτογενή τομέα. Στην Αρτα ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προηγηθεί με 1,53%, ενώ η διαφορά στις προηγούμενες ευρωεκλογές ήταν 5% και στις εθνικές του Σεπτεμβρίου 2015 είχε αγγίξει το 10%.

Μικρό προβάδισμα, μόλις 2,04%, εξασφάλισε το κυβερνών κόμμα και στα Χανιά, όπου όμως η διαφορά το 2015 ήταν 22% και περίπου 17% στις προηγούμενες ευρωεκλογές. Στην πρώτη γραμμή για την ανατροπή και στα Χανιά βρίσκεται ως υποψήφια βουλευτής η Ντόρα Μπακογιάννη.

Τελευταία περιφέρεια όπου ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προβάδισμα στις ευρωκάλπες είναι το Ηράκλειο, όπου η διαφορά έφθασε το 8,07%, αλλά στις εθνικές κάλπες είχε αγγίξει το 25% και στις προηγούμενες ευρωεκλογές το 18%.

Από τις πρώτες μετεκλογικές μετρήσεις στην Πειραιώς εκτιμούν, πάντως, ότι η Ν.Δ. έχει σαφείς ανοδικές τάσεις τόσο από δεξιά όσο και από αριστερά, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να διατηρεί τις δυνάμεις του και να ελπίζει σε ενίσχυση από ψηφοφόρους που στις ευρωεκλογές έστειλαν μήνυμα δυσαρέσκειας.

Πηγή:eletherostypos.gr