Ο Μητσοτάκης αφού άνοιξε τα πάντα ρίχνει ξανά την ευθύνη στους πολίτες – Σπόντα Τσιόδρα για νέα μέτρα (video)
17/05/2021 13:40
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Μητσοτάκης αφού άνοιξε τα πάντα ρίχνει ξανά την ευθύνη στους πολίτες – Σπόντα Τσιόδρα για νέα μέτρα (video)

Παραδέχτηκε ότι η εμβολιαστική διαδικασία έχει μείνει πίσω - «Καμπανάκι» Τσιόδρα για τις μεταλλάξεις

Συνεχίζει την επικοινωνιακή πολιτική με ορόσημο την ευθύνη των πολιτών ο πρωθυπουργός. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε το άνοιγμα του τουρισμού και ταυτόχρονα την πολυπόθητη επαναλειτουργία αγοράς, εστίασης και δραστηριοτήτων με μέτρα, κάνοντας λόγο για επιτυχημένη εμβολιαστική διαδικασία, τη στιγμή που τα νούμερα της Ευρώπης δείχνουν την Ελλάδα να κινείται με ρυθμό «χελώνας» και να αποπνέει ενδοιασμούς σε τουρίστες που θέλουν να την επισκεφτούν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ωστόσο παραδέχτηκε στην διάρκεια τακτικής σύσκεψης για την πορεία της πανδημίας ότι η εμβολιαστική διαδικασία δεν έχει επιτευχθεί στον βαθμό που περίμενε η κυβέρνηση και ότι οι πολίτες πρέπει να καταλάβουν ότι η ελευθερία δεν σημαίνει ανευθυνότητα (σ.σ. ο ίδιος έχει πάψει να χρησιμοποιεί πλέον την λέξη «ανεμελιά» που τον χαρακτήρισε πριν από μερικούς μήνες). Συνεπώς, εφόσον η κυβέρνηση δεν κατάφερε τον στόχο της, οι ευθύνες μετατίθενται (ξανά) στους πολίτες, αφού εκτός από το γεγονός ότι προχώρησε σε άνοιγμα ενώ ο αριθμός κρουσμάτων και διασωληνωμένων βρισκόταν στα ύψη, μείωσε άρον άρον και τον αριθμό των self tests, που έως τώρα υποστήριζε ότι συνέβαλλαν στην αναχαίτιση της πανδημίας: «Θέλω να εκφράσω από τη μία την ικανοποίησή μου και τη χαρά μου για το γεγονός ότι από την Παρασκευή που μας πέρασε απελευθερώθηκαν οι μετακινήσεις και προσθέσαμε βαθμούς ελευθερίας ως προς την οικονομική και την κοινωνική ζωή. Από την άλλη να εκφράσω τον προβληματισμό μου για το γεγονός ότι πολλοί συμπολίτες μας φαίνεται να πιστεύουν ότι έχουμε ήδη οριστικά ξεμπερδέψει με την πανδημία, πράγμα το οποίο προφανώς δεν συμβαίνει. Βεβαίως και βλέπουμε μία σημαντική αποκλιμάκωση στον αριθμό των κρουσμάτων, στις εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις διασωληνώσεις, η πανδημία όμως είναι ακόμα εδώ, καραδοκεί, το τείχος ανοσίας δεν έχει χτιστεί ακόμα στο βαθμό που θα θέλαμε, παρότι εμβολιάζουμε παραπάνω από 100.000 συμπολίτες μας κάθε μέρα» παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός.

«Θα είμαστε αυστηροί στην επιβολή του νόμου»

Ο ίδιος ζήτησε απόλυτη προσοχή από τους πολίτες και συμμόρφωση του κλάδου της εστίασης, λες και η εστίαση ήταν ο κύριος χώρος μετάδοσης του ιού:«Οφείλω να ζητήσω πολύ μεγάλη προσοχή για τις επόμενες εβδομάδες, πλήρη εφαρμογή των λίγων μέτρων τα οποία έχουν απομείνει ως προς τη χρήση της μάσκας, την αποφυγή των συνωστισμών και βέβαια απόλυτη συμμόρφωση των επαγγελματιών του κλάδου, ειδικά του χώρου της εστίασης, με τα μέτρα, έτσι όπως αυτά έχουν καθοριστεί από τους ειδικούς. Θα είμαστε αυστηροί στην επιβολή του νόμου, καθώς είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτή η θετική πορεία η οποία έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες εβδομάδες να συνεχιστεί απρόσκοπτα και καθώς θα φτάνουμε πια στον Ιούνιο και θα έρχονται πολλοί περισσότεροι επισκέπτες στη χώρα μας, τα επιδημιολογικά δεδομένα να είναι πολύ καλύτερα από ό,τι είναι και σήμερα ώστε να περάσουμε ένα καλοκαίρι πραγματικά ελεύθερο» ανέφερε και πρόσθεσε τα γνωστά περί ατομικής ευθύνης χωρίς φυσικά να κάνει λόγο για την κυβερνητική κακοδιαχείριση:«Ελευθερία δεν σημαίνει ανευθυνότητα. Είμαστε ελεύθεροι να κάνουμε πολλά περισσότερα πράγματα από αυτά που κάναμε πριν από κάποιες εβδομάδες, αλλά οφείλουμε να εξακολουθούμε να είμαστε προσεκτικοί, να προστατεύουμε τους εαυτούς μας, αυτούς που αγαπάμε. Και βέβαια μέσα από τη συμπεριφορά μας και την ατομική ευθύνη προστατεύουμε και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο».

Σπόντα Τσιόδρα για «αλλαγή στρατηγικής»

Την ίδια στιγμή ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας την ανησυχία του για τις μεταλλάξεις του ιού για τις οποίες μάλιστα ήδη σε άλλα κράτη οι κυβερνήσεις έχουν προχωρήσει σε επαναπροσδιορισμό της στρατηγικής: «Η επιδημια συνεχίζει να μας απειλεί. Χρειάζεται διαρκής επιφυλακή. Ανησυχώ για τα μεταλλαγμένα στελέχη τα οποία οδηγούν σε επαναπροσδιορισμό της στρατηγικής αντιμετώπισης της πανδημίας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες» τόνισε ο κ. Τσιόδρας αφήνοντας έτσι ένα «παραθυράκι» για το ότι και η χώρα μας μπορεί σύντομα (ή πιθανόν μετά την τουριστική σεζόν) να υιοθετήσει κι εκείνη νέες στρατηγικές αναχαίτισης. Συνήθως βέβαια όταν ακούμε τέτοιες δηλώσεις στον ορίζοντα διαφαίνονται νέα μέτρα...

Πηγή: newsbreak.gr