Ο Ερντογάν προανήγγειλε συνάντηση με τον Μητσοτάκη – Επανεκκινούν οι συνομιλίες στο ΝΑΤΟ
15/01/2021 14:23
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Ερντογάν προανήγγειλε συνάντηση με τον Μητσοτάκη – Επανεκκινούν οι συνομιλίες στο ΝΑΤΟ

Λαλίστατος ο Τούρκος Πρόεδρος...

Μετά την προσευχή της Παρασκευής στην Κωνσταντινούπολη, ο Ταγίπ Ερντογάν αποκάλυψε ότι είναι θετικός στο να συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενόψει και της έναρξης των διερευνητικών επαφών ΕλλάδαςΤουρκίας. Ωστόσο, είπε ότι συνομιλίες και επαφές υπάρχουν με την Αθήνα.

«Οι διμερείς συνομιλίες και άλλες επαφές συνεχίζονται με την Ελλάδα. Σε όλες αυτές τις συνομιλίες, το ζήτημα της συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη με την Ελλάδα ήταν ένα ζήτημα που προσεγγίζουμε θετικά. Είπαμε ότι θα μπορούσε να γίνει», είπε από την Κωνσταντινούπολη ο Τούρκος πρόεδρος.

Σχολιάζοντας τον χθεσινό εμβολιασμό του με την πρώτη δόση του CoronaVac της Sinovac, ο Ερντογάν είπε: «Δεν υπάρχουν παρενέργειες αυτή τη στιγμή. Θα πάρω τη δεύτερη δόση σε 28 ημέρες».

Αναφορικά με το ζήτημα των ρωσικών S-400 και τις κυρώσεις και αντιρρήσεις των ΗΠΑ, ο Τούρκος Πρόεδρος ήταν σαφής: «Καμία χώρα δεν μπορεί να καθορίσει τα βήματά μας στην αμυντική βιομηχανία. Όπως γνωρίζετε, η συμφωνία των S-400 με τη Ρωσία συνεχίζεται. Θα έχουμε συνομιλίες με τη Ρωσία στο τέλος του μήνα και θα εξετάσουμε ξανά αυτά τα ζητήματα. Τι θα πει η διοίκηση του Μπάιντεν δεν ξέρουμε».

Κάτι είχε να πει όμως και για τα F-35, από τα οποία οι ΗΠΑ απέκλεισαν την Άγκυρα: «Έχουμε πληρώσει ένα πολύ σοβαρό χρηματικό ποσό, αλλά εξακολουθούν να μην δίνονται. Αυτό είναι ένα σοβαρό λάθος. Με την ορκωμοσία του Μπάιντεν, θα λάβουμε πολύ πιο θετικά βήματα μετά τις διαπραγματεύσεις και θα εξαλείψουμε αυτό το ζήτημα».

Επαναρχίζουν οι τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ

Οι τουρκικές και ελληνικές στρατιωτικές αντιπροσωπείες αναμένεται να επαναρχίσουν τις τεχνικές συνομιλίες την επόμενη εβδομάδα στα αρχηγεία του ΝΑΤΟ, ανέφεραν στο Anadolu πηγές ασφαλείας την Παρασκευή.

Οι τεχνικές συνομιλίες για τη συζήτηση θαλάσσιων διαφορών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας είχαν συμφωνηθεί να διεξαχθούν και να εφαρμοστούν από τις στρατιωτικές αντιπροσωπείες των δύο χωρών, μετά από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, λέει το Anadolu. Ως αποτέλεσμα των συναντήσεων, επιτεύχθηκε αμοιβαία κατανόηση και οι «γενικές αρχές» ανακοινώθηκαν στις 2 Οκτωβρίου 2020.

Πηγή: newsbreak.gr