Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
01/09/2019 14:00
Του Σόλοικου
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

O διορισμός του Διοικητή της Ε.Υ.Π. και η Κοινοβουλευτική αυθαιρεσία της Νέας Δημοκρατίας

Η Νέα Δημοκρατία με αλλεπάλληλα νομοσχέδια εν μέσω θέρους, προσπαθεί σε καίριες, νευραλγικές θέσεις, να αντικαταστήσει πρόσωπα κλειδιά του κρατικού μηχανισμού, που η απελθούσα κυβέρνηση, θέλησε με νύχια και με δόντια να κρατήσει άθικτα, επηρεάζοντας με προσκόμματα την άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής της νέας Κυβέρνησης.

Αν και διακήρυξε τον σεβασμό της στην έννοια της συνέχειας του Κράτους, τήρησε την Κοινοβουλευτική ευπρέπεια με το θέμα της Προέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής της Επιτροπής Ανταγωνισμού, της περιβόητης κ. Θάνου, που γαντζώθηκε στην καρέκλα της, σαν να είναι εξ επιφοιτήσεως κριτής των πάντων, ενώ το ασυμβίβαστό της βοά, αφού είχε τοποθετηθεί σε μια κομματική θέση, λόγω της προηγούμενης ιδιότητάς της ως ανώτατης δικαστού, για να ελέγχει και να χειραγωγεί ως εκ της θέσεώς της, το σημαντικής αξίας περιεχόμενο των αποφάσεων μιας ανεξάρτητης αρχής, πράγμα που απάδει με σαφήνεια ακόμη και στην έννοια της ανεξαρτησίας της ίδιας αρχής, που μέχρι πρότινος εκπροσωπούσε.

Η Ε.Υ.Π. είναι μια κρατική υπηρεσία μεγάλου βάθους, κύρους και ευαισθησίας. Η συλλογή πληροφοριών, είναι καθοριστικής σημασίας, που μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό, τον χειρισμό των εσωτερικών και εξωτερικών υποθέσεων της χώρας και σε πολλές περιπτώσεις, όταν είναι καλά οργανωμένη και πληροφορημένη, μπορεί να αποτρέψει επώδυνες καταστάσεις. Καταστάσεις που κινούνται στο πλαίσιο των διασταυρωμένων πληροφοριών, παρασκηνιακά, αλλά που μπορούν να επηρεάσουν ευαίσθητους τομείς της οικονομίας, της ασφάλειας, της εδαφικής μας ακεραιότητας και της πολιτικής πρακτικής.

Η Νέα Δημοκρατία με την επιλογή του κ. Κοντολέων, ως Διοικητή της Ε.Υ.Π., παραβίασε όλα τα μέχρι τώρα Κοινοβουλευτικά ειωθότα, θυμίζοντας την αλαζονεία του προηγούμενου καθεστώτος ΣΥΡΙΖΑ, που προωθούσε χωρίς αιδώ νόμους αντισυνταγματικού περιεχομένου, για να μπορέσει να εξυπηρετήσει τους δικούς του.

Με μια φωτογραφική διάταξη, με ανεπίτρεπτη αναδρομικότητα, άλλαξε το νόμο για τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, του Διοικητού της Ε.Υ.Π., που σύμφωνα με τον προηγούμενο νόμο, έπρεπε να είναι πτυχιούχος πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με αναγνωρισμένο πτυχίο ημεδαπής σχολής ή ισοτίμου τίτλου της αλλοδαπής και να έχει επαγγελματική εμπειρία, προϋποθέσεις, που έπρεπε να συντρέχουν σωρευτικά και όχι διαζευκτικά και ψήφισε νόμο για την τοποθέτησή του ως προϋπόθεση των τυπικών και ουσιαστικών του προσόντων και τον διορισμό του, ότι πληροί αυτές τις προϋποθέσεις αν είναι κάτοχος πτυχίου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με αναγνωρισμένο πτυχίο ημεδαπής σχολής ή ισοτίμου τίτλου της αλλοδαπής ή αν έχει τουλάχιστον δεκαετή επαγγελματική εμπειρία, γεγονός που αποκλείει ως προϋπόθεση την ύπαρξη του πανεπιστημιακού πτυχίου για τον διορισμό, αφού αρκούσε και μόνο η προϋπόθεση της δεκαετούς επαγγελματικής εμπειρίας του για την υλοποίησή του.

Πρόκειται για πρωτοφανές Κοινοβουλευτικό ολίσθημα. Η Νέα Δημοκρατία δεν μας έχει συνηθίσει να μη σέβεται τους νόμους της Κοινοβουλευτικής διαδικασίας και στο να ψηφίζει νόμους φωτογραφικού χαρακτήρα.

Οι αγορεύσεις των Κοινοβουλευτικών της εκπροσώπων για την ευαίσθητη θέση του Διοικητή της Ε.Υ.Π. δεν μπορούν να πείσουν και τον πιο αδαή Έλληνα ψηφοφόρο και δεν αναιρούν την βαρύτητα του ολισθήματος. Η φωτογραφική αυτή διάταξη είναι μια παρεκτροπή των αρχών του Κοινοβουλευτισμού, γιατί βάλλει κατά της αρχής της ισότητας και της αξιοκρατίας.

Μπορεί ο κ. Κοντολέων να ανακάλυψε το χρυσόμαλλο δέρας και να είναι περιζήτητος γι’ αυτήν την θέση ευθύνης, που του επιφύλαξε η τωρινή Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Αλλά η επιλογή του έγινε με μη αξιοκρατικά κριτήρια και είναι παράνομη.

Γι’ αυτό είναι έκθετη όλη η Νέα Δημοκρατία, που παραβίασε ιταμά τις αρχές του Κοινοβουλευτισμού, με την προκλητική αυτή τροπολογία της στο νόμο. Έτσι έκανε ασυνήθιστα κακή αρχή. Ας διορθώσει όσο πιο νωρίς μπορεί το σφάλμα της. Γιατί ενός κακού μύρια έπονται.