Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
08/07/2020 20:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Novartis: Καμία εμπλοκή Έλληνα πολιτικού - Το επίσημο κείμενο του εξωδικαστικού συμβιβασμού

Στην προανακριτική της Βουλής διαβιβάστηκε η επίσημη μετάφραση του εξωδικαστικού συμβιβασμού μεταξύ αμερικανικών αρχών και Novartis και από το περιεχόμενό του, όπως μεταδίδει το protothema.gr, προκύπτει ότι η έρευνα εντόπισε δωροδοκίες αποκλειστικά σε ιατρούς δημόσιων νοσοκομείων και όχι σε Έλληνες πολιτικούς.

Ειδικότερα, στο επίμαχο κείμενο αποσαφηνίζεται ότι οι αναφορές σε "αλλοδαπούς αξιωματούχους" αφορούν εργαζόμενους σε δημόσια νοσοκομεία ή κλινικές. "Η Ελλάδα κατέχει και λειτουργεί νοσοκομεία και κλινικές κρατικής ιδιοκτησίας και ελέγχου, και τα εν λόγω νοσοκομεία και κλινικές ασκούν κρατική λειτουργία. Τα φυσικά πρόσωπα που εργάζονται σε αυτά τα νοσοκομεία και κλινικές ήταν "αλλοδαποί αξιωματούχοι" υπό την έννοια του νόμου" επισημαίνεται.

Ειδικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η παράγραφος με τίτλο "Δημόσιες Δηλώσεις απ;o την Εταιρεία και την Novartis AG". Σε αυτό το απόσπασμα τονίζεται ότι αν η Novartis με δελτίο τύπου ή με δηλώσεις στελεχών της αμφισβητήσει το περιεχόμενο της Συμφωνίας, το πόρισμα των αμερικανικών αρχών ή τα πραγματικά περιστατικά των ερευνών τότε θα υποστεί νέες διώξεις.

Επισημαίνεται δε ότι η εταιρεία και οι θυγατρικές της (όπως η Novartis Hellas) θα παρακολουθείται στενά και οφείλει πριν την έκδοση δελτίων τύπου να παίρνει την έγκριση των αμερικανικών αρχών για το περιεχόμενό τους. Υπενθυμίζεται ότι στις 25 Ιουνίου αμέσως μετά την υπογραφή του εξωδικαστικού συμβιβασμού Novartis εξέδωσε δελτίο τύπου το οποίο μεταξύ άλλων ανέφερε "Υπογραμμίζεται ότι η σημερινή συμφωνία δεν περιλαμβάνει ισχυρισμούς σχετικά με φερόμενη δωροδοκία πολιτικών στην Ελλάδα. Το γεγονός αυτό συμβαδίζει με την εσωτερική έρευνα της Novartis" που σημαίνει ότι το επίμαχο απόσπασμα είχε την έγκριση των αμερικανικών αρχών.

ΝΔ: Η μετάφραση εκθέτει για ακόμη μια φορά τους σκευωρούς

Πηγές της ΝΔ σχολίασαν αναφορικά με το περιεχόμενο της μετάφρασης: "Από τη μετάφραση του κειμένου προκύπτει ξεκάθαρα ότι ο ορισμός του κρατικού αξιωματούχου στη σελ. 30 υπό τον τίτλο το ελληνικό σύστημα υγείας, ελληνικές οντότητες και αλλοδαποί αξιωματούχοι είναι: "Η Ελλάδα κατέχει και λειτουργεί νοσοκομεία και κλινικές κρατικής ιδιοκτησίας και ελέγχου, και τα εν λόγω νοσοκομεία και κλινικές ασκούν κρατική λειτουργία. Τα φυσικά πρόσωπα που εργάζονται σε αυτά τα νοσοκομεία και κλινικές ήταν "αλλοδαποί αξιωματούχοι" υπό την έννοια του νόμου"

Από όλο το κείμενο της απόφασης προκύπτει ότι η Novartis κλήθηκε να πληρώσει για παράνομες πρακτικές σε συνταγογραφήσεις φαρμάκων και κλινικές δοκιμές από υπαλλήλους της, ιατρούς και παρόχους υπηρεσιών υγείας.

Ψευδώς ο ΣΥΡΙΖΑ διακινεί μια σελίδα αποκρύπτοντας συνειδητά τις αμέσως επόμενες που αναφέρονται μόνο σε ιατρούς και δίνουν τον ορισμό του αξιωματούχους που και πάλι αφορά μόνο ιατρούς.

Αγγλικά δεν ήξεραν και ήθελαν μετάφραση. Τώρα εκτός από σκευωροί, είναι και ψεύτες".

Πιο αναλυτικά, το πρώτο κεφάλαιο του Συμβιβασμού με τίτλο "Ποινική Γνωστοποίηση και Αποδοχή της Ευθύνης" επισημαίνονται μεταξύ άλλων τα πραγματικά περιστατικά που εντόπισε η έρευνα των αμερικανικών αρχών. Από αυτά προκύπτει ότι οι ευθύνες και οι δωροδοκίες εντοπίζονται αποκλειστικά σε Παρόχους Υπηρεσιών Υγείας που καταγράφονται ως "ΠΥΥ".

Το επίμαχο απόσπασμα αναφέρει:

"Η φύση και η σοβαρότητα της άδικης συμπεριφοράς, όπως περιγράφεται στην Εκθεση Πραγματικών Περιστατικών, συμπεριλαμβανομένων των πληρωμών που πραγματοποιήθηκαν σε σχέση με την χορηγία παρόχων υπηρεσιών υγείας ("ΠΥΥ”) που χρησιμοποιήθηκαν απο δημόσια ιδρύματα στην Ελλάδα για συμμετοχή σε διεθνή συνέδρια ως μέσον δωροδοκίας και άσκησης διεφθαρμένης επιρροής προς του ΠΥΥ προκειμένου να αυξήσουν τη συνταγογράφηση φαρμάκου εμπορικού σήματος Novartis και η παραποίηση βιβλίων, στοιχείων και λογαριασμών για την απόκρυψη πληρωμών που αφορούσα ανάρμοστα οφέλη και είδη αξίας και άλλων ανάρμοστων πληρωμών προς ΠΥΥ καθώς και η διάρκεια του παραπτώματος κα η εμπλοκή υψηλόβαθμων υπαλλήλων των μονάδων πωλήσεων και επιχειρήσεων της εταιρείας.

Ειδικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η παράγραφος με τίτλο "Δημόσιες Δηλώσεις απο την Εταιρεία και την Novartis AG”. Σε αυτό το απόσπασμα τονίζεται πως "Η εταιρεία και η Novartis AG συμφωνούν ρητά ότι δεν ιθα προβούν, μ/εσω σημερινών ή μελλοντικών δικηγόρων, διευθυντώνμ υπαλλήλων αντιπροσώπων ή άλλων προσώπων που είναι εξουσιοδοτηξμένα να μιλούν εκ μέρους της Εταιρείας ή της Novartis AG σε δημόσια δήλωση, στο πλαίσιο δίκης ή άλλως, που αντικρούει την αποδοχή ευθύνης εκ μέρους της Εταιρείας ή της Novartis AG, όπως ορίζεται ανωτέρω, ή τα πραγματικά περιστατικά που περιγράφγονται στη συνημμένη Δήλωση Πραγματικών Περιστατικών. Κάθε τέτοια αντικρουόμενη δήλωση, υπο τον όρο τω δικαιωμ’ατων αποκατάστασης της Εταιρείας και της Novartis AG που περιγράφονται κατωτέρω θα αποτελεί αθέτηση της παρούσας Συμφωνίας και η Εταιρία και / ή η Novartis AG στο εξής θα υπόκεινται σε δίωξη, όπως αναφέρεται στις παραγράφους 14 εως 16 της παρούσας Συμφωνίας”.

Γίνονται δε πιο ξεκάθαροι λέγοντας: η εταιρεία και η Novartis AG συμφωνούν ότι, αν οι ίδιες ή οποιαδήποτε απο τις άμεσες ή έμμεσες θυγατρικές τους (s.s. όπως η Novartis Hellas) ή συνδεδεμένες εταιρείες τους εκδώσει δελτίο τύπου ή διεξάγει συνέντευξη τύπου σε σχέση με την παρούσα συμφωνία, η Εταιρεία και η Novartis AG θα συζητήσουν πρώτα με τον Τομέα Καταπολέμησης Απάτης και το Γραφείο προκειμένου να προσδιορίσει: α) κατά πόσον το κείμενο του δελτίου τύπου ή οι προτεινόμενες δηλώσεις στην συνέντευξη τύπου είναι αληθείς και ακριβείς σε σχέση με τα ζητήματα μεταξύ του Τομέα Καταπολέμησης Απάτης, του Γραφείου, της Εταιρείας και της Novartis AG και β) κατά πόσον ο Τομέας Καταπολέμησης Απάτης και το Γραφείο έχουν αντιρρήσεις για το δελτίο ή τη δήλωση".

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Δένδιας επιβεβαιώνει πως η Novartis ομολόγησε διαφθορά στην κυβέρνηση Σαμαρά

"Ο κ. Δένδιας φρόντισε να τελειώσει οριστικά τα ψέματα των κ.κ. Μητσοτάκη, Σαμαρά και Γεωργιάδη για το σκάνδαλο Novartis", αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, όπου σχολιάζεται η επίσημη μετάφραση του υπουργείου Εξωτερικών της απόφασης του αμερικανικού Δικαστηρίου.

"Η επίσημη μετάφραση της μεταφραστικής υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαιώνει πως ο συμβιβασμός 345 εκατ. δολαρίων της Novartis με τις ΗΠΑ δεν αφορούσε μόνο σε γιατρούς, όπως ψευδώς ισχυρίζεται η ΝΔ, αλλά σε πρακτικές διαφθοράς για τον επηρεασμό αποφάσεων της κυβέρνησης Σαμαρά την περίοδο 2012-2015", σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι "οι μόνες αποφάσεις που παίρνει μία κυβέρνηση και που αφορούν τη Novartis είναι η τιμολόγηση των φαρμάκων της".

Όπως επισημαίνει η αξιωματική αντιπολίτευση, "η επίσημη μετάφραση αναφέρει χαρακτηριστικά ότι στόχος της Novartis ήταν με διεφθαρμένο τρόπο "να πειστεί ο εν λόγω αλλοδαπός αξιωματούχος να χρησιμοποιήσει την επιρροή του ενώπιον αλλοδαπής κυβέρνησης και υπηρεσιών και οργάνων αυτής, προκειμένου να επηρεαστούν πράξεις και αποφάσεις της εν λόγω κυβέρνησης και υπηρεσιών και οργάνων αυτής, ώστε να συνδράμουν τη Novartis Hellas προκειμένου να εξασφαλιστεί ή να διατηρηθεί επιχειρηματική δραστηριότητα ή να κατευθυνθεί επιχειρηματική δραστηριότητα προς τη Novartis Hellas"".

"Τώρα που και με τη βούλα του υπουργείου Εξωτερικών η Novartis παραδέχεται ότι διέφθειρε την κυβέρνηση Σαμαρά ως προς την τιμολόγηση των φαρμάκων της, περιμένουμε από τον κ. Μητσοτάκη να ζητήσει συγγνώμη από τον ελληνικό λαό. Τόσο για τα ψέματα όσο και τις μεθοδεύσεις προκειμένου να συσκοτιστεί το σκάνδαλο Novartis. Και, έστω και τώρα, να ζητήσει από τους συνεργάτες του να σταματήσουν τις απειλές που εξαπολύουν στη Δικαιοσύνη και να την αφήσουν απερίσπαστη να διαλευκάνει το σκάνδαλο", τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγει πως "ο ελληνικός λαός δικαιούται να μάθει, επιτέλους, ποιοι ήταν αυτοί που τα πήραν από τη Novartis".

ΝΔ: Σκευωροί χαμένοι στη μετάφραση

"Απλά ελληνικά χρειάζεται να ξέρει κάποιος, για να καταλάβει ότι η μετάφραση της απόφασης του αμερικανικού δημοσίου για τη Novartis είναι η ταφόπλακα της σκευωρίας του Ρασπούτιν και των συνεργών του που σπίλωσαν δέκα πολιτικά πρόσωπα".

Αυτό τονίζει, σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία, προσθέτοντας ότι από την επίσημη μετάφραση που εστάλη σήμερα στη Βουλή είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπήρξε εμπλοκή πολιτικού προσώπου και κανένα στοιχείο σε βάρος τους.

"Η απόφαση αναγνωρίζει μόνο αθέμιτες πρακτικές σε θέματα ύπερ-συνταγογράφησης και κλινικών δοκιμών από ιατρούς τις οποίες περιγράφει λεπτομερώς χωρίς καμία αναφορά σε πολιτικά πρόσωπα. Όπως στην ίδια την απόφαση επισημαίνεται, "αλλοδαποί αξιωματούχοι" είναι μόνο ιατροί και πάροχοι υπηρεσιών υγείας και κανείς άλλος. Η σκευωρία αποκαλύφθηκε. Από ιατρικό σκάνδαλο υπερσυνταγογράφησης, όπως από την αρχή είχε καταγγείλει η Νέα Δημοκρατία, το "μαγαζί" του Παππά και το "παραμάγαζο" του Ρασπούτιν έστρεψαν την έρευνα για να στοχοποιήσουν χωρίς κανένα στοιχείο πολιτικούς τους αντιπάλους", σημειώνει η οδός Πειραιώς.

"Όσο και να παραποιεί την απόφαση ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κοντά η ώρα που δικαστές θα την διαβάσουν, θα την αξιολογήσουν και θα κρίνουν αυτούς που με μεθόδους Ρασπούτιν ζημίωσαν το ελληνικό δημόσιο μη ελέγχοντας τους ιατρούς και στοχοποιώντας τους πολιτικούς τους αντιπάλους", επισημαίνει η Νέα Δημοκρατία.

Δένδιας: Απύθμενη φαιδρότητα

Στο μεταξύ, δριμεία ήταν η αντίδραση του ΥΠΕΞ απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ

"Το να εμπλέκεται ο υπουργός Εξωτερικών σε… μετάφραση εγγράφου από τη Μεταφραστική Υπηρεσία, συνιστά απύθμενη φαιδρότητα" αναφέρει σχόλιο του γραφείου Τύπου του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια , σχολιάζοντας ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ όπου αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι "ο κ. Δένδιας φρόντισε να τελειώσει οριστικά τα ψέματα των κ.κ. Μητσοτάκη, Σαμαρά και Γεωργιάδη για το σκάνδαλο Novartis".

Πηγή: capital.gr