Νέα υποβάθμιση: Από τον Κίσινγκερ προς  Μπίτσιο, στον Πομπέο προς Μητσοτάκη
21/01/2020 18:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Νέα υποβάθμιση: Από τον Κίσινγκερ προς Μπίτσιο, στον Πομπέο προς Μητσοτάκη

Ουδείς πρωθυπουργός, δηλαδή το Νο1 πρόσωπο της χώρας, θα δεχόταν επιστολή από υπουργό Εξωτερικών ξένης χώρας ή ακόμα και μεγάλης δύναμης. Θα του την επέστρεφε. Επιστολή θα δεχόταν μόνο από το αντίστοιχο Νο1 της χώρας - αποστολέα. Στην προκειμένη από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ. Αντίθετα, οι Αμερικανοί, δείχνοντας για μια ακόμη φορά πως αντιμετωπίζουν την Ελλάδα, επέλεξαν να στείλει ο υπουργός Εξωτερικών τους, Μάϊκ Πομπέο, επιστολή στον Έλληνα πρωθυπουργό για τη νέα ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις βάσεις, και όχι ο πρόεδρός τους.

Το ολίσθημα αυτό, ούτε καν φαίνεται ως αντελήφθη ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, οι οποίοι, αντί να κρύψουν την επιστολή Πομπέο προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, την περιέφεραν, διαφημίζοντάς την.

Και τί ανέφερε ο Ν.Δένδιας, μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων όπου συζητείται η κύρωση της συμφωνίας για τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα; Συνέκρινε την επιστολή Πομπέο με την αντίστοιχη επιστολή του Χένρι Κίσιγκερ το 1975 προς τον τότε υπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Μπίτσιο, η επανάληψη της οποίας, όπως υποστήριξε, αποτελούσε έκτοτε -και για πολλά χρόνια- στόχο και ευχή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Ορθώς. Είναι ακριβώς αυτό που επισημαίνει το Antinews. Ότι δεν μπορεί υπουργός Εξωτερικών να απευθύνεται σε πρωθυπουργό. Γι' αυτό και ο τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χένρι Κίσιγκερ, απηύθυνε την επιστολή του στον Έλληνα ομόλογό του, Δημήτρη Μπίτσιο. Ας τολμούσε να στείλει ο - διόλου "τυχαίος" - Κίσιγκερ επιστολή στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, και θα έβλεπε τι διάβημα διαμαρτυρίας θα έτρωγε η Ουάσιγκτον. Άλλες εποχές, άλλα ήθη, θα πει κανείς. Ακριβώς. Άλλο πρωθυπουργός τότε, και άλλο σήμερα.

Μήπως, τελικά, να έβαζαν οι ΗΠΑ, τον πρέσβη τους στην Αθήνα, "ταλαντούχο" κ.Τζέφρυ Πάγιατ, να έστελνε μια επιστολή στο Μαξίμου; Έτσι, για να μην έμπαιναν στον κόπο να ξοδεύονται σε γραμματόσημα;

Κατά τα λοιπά, επειδή κάποιοι μας περνάνε για "ιθαγενείς", να σημειώσουμε ότι όλα όσα λέγει ο Μάϊκ Πομπέο περί προστασίας της Ελλάδας από τις ΗΠΑ, περιλαμβάνονται άπαντα στη συμφωνία για τις βάσεις (ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία) του 1990 (βλέπε: Μέσα οι βάσεις του θανάτου (κι' ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα)).

Βλέπε επίσης: Επιστολή Πομπέο σε Μητσοτάκη: Θεωρούμε την Ελλάδα σύμμαχο κλειδί και κρίσιμο παράγοντα στην Αν. Μεσόγειο και τα Βαλκάνια