Ν. Βούτσης: Δεν αισθάνομαι ίχνος ενοχής και ευθύνης
07/06/2019 17:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ν. Βούτσης: Δεν αισθάνομαι ίχνος ενοχής και ευθύνης

"Δεν αισθάνομαι ούτε ίχνος ενοχής και ευθύνης, δεν είμαι απολογούμενος ότι είμαστε ίδιοι, δεν με ενδιαφέρει, δεν είμαστε όλοι ίδιοι, είναι άδικο να υπάρχει συμψηφισμός, δεν είχα ιδέα ποια ονόματα ήταν μέσα", δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης ο οποίος από τα βουλευτικά έδρανα επανέλαβε το τι ακριβώς έγινε στο Κοινοβούλιο με τις μετατάξεις, αποσπάσεις, επέκταση συμβάσεων και νέες προσλήψεις.

"Ο λαός ζήτησε να γίνει μια τομή σε όλα αυτά και έγινε και στο επίπεδο των κρίσεων", είπε ο κ. Βούτσης. "Μόνο τρεις ενστάσεις υποβλήθηκαν για την αξιολόγηση που έγινε. Και αδικείται το προσωπικό της Βουλής να ακούει πως είναι ένας στους 17 που έβαλε ο δείνα, ότι ο άλλος ήρθε και έβαλε άλλα δύο αδέλφια στη Βουλή και άλλα πολλά. Ήμουν υποχρεωμένος, στην τελευταία συνεδρίαση της Βουλής, να είμαι πολύ σαφής και ειλικρινής και αν υπάρξει αντίλογος είμαι ανοιχτός να εξηγήσω τι έγινε, όχι όπως εμφανίστηκε με ανθρωποφαγικές και λαϊκίστικες εκφάνσεις μιας πλευρά του δημοσιογραφικού κατεστημένου".

Όπως είπε ο Πρόεδρος της Βουλής λίγη ώρα μετά την δημόσια παραδοχή της Τασίας Χριστοδουλοπούλου για τη μετάταξη της κόρης της, "δεν υπάρχει απαγορευτικό για ανθρώπους που είναι Σύριζα, η διαδικασία της μετάταξης αφορά όλους όσοι βρέθηκαν να εργάζονται εδώ και δεν μπορούσε να γίνει κανένας αποκλεισμός. Νέες προσλήψεις δεν κάναμε και οι 17 νέες προσλήψεις θα γίνουν μέσω ΑΣΕΠ".

Μιλώντας δε για τις 17 νέες προσλήψεις αποκάλυψε και το τεράστιο ενδιαφέρον για αυτές λέγοντας: "1.000 παιδιά μας, περιμένουν στη σειρά για ακροάσεις, για 17 οργανικές θέσεις στη Βουλή" (με την έκφραση 'παιδιά μας' εννοούσε γενικότερα, όχι παιδιά στελεχών Σύριζα).

"Οι μετατάξεις αφορούν όλους όσοι βρέθηκαν στη Βουλή από το 2003, 2006, 2009 να κάνουν χρήση της διαδικασίας κινητικότητας και έτσι άρχισαν να φτιάχνονται οι φάκελοι για όσους επιθυμούσαν να μείνουν εδώ", τόνισε ο Νίκος Βούτσης. "Ειλικρινά σας λέω δεν είχα ιδέα ποιοι περιλαμβάνονται στη λίστα" διαβεβαίωσε, ενώ χθες ο ίδιος έκανε γνωστό – απαντώντας σε ερώτηση του Capital.gr – ότι μεταξύ αυτών είναι και η πρώην σύζυγός του η οποία "πέρασε" με μετάταξη στη Βουλή το 2007.

Η τελευταία συνεδρίαση της Βουλής, πριν αυτή διαλυθεί σε τρεις μέρες για τις εθνικές εκλογές, ξεκίνησε με ένταση και υψηλούς τόνους με τον Ανδρέα Λοβέρδο της ΔΗΣΥ να καταγγέλλει την κυβέρνηση για την μεθόδευση να ανοίξει την Βουλή για να ψηφίσει δεκάδες υπουργικές και ενδεχομένως βουλευτικές τροπολογίες.

Ξέσπασμα βουλευτή Σύριζα κατά υπουργών γιατί δεν του περνούν τροπολογία

Ξέσπασε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ο βουλευτής Δωδεκανήσων του Σύριζα Ηλίας Καματερός κατά των… υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν του περνούν την τροπολογία για μη κατεδάφιση σε κτίσματα που απέχουν 12 μέτρα από εκεί που σκάει το χειμέριο κύμα.

"Είναι δυνατόν να μην μπορούν να επιβληθούν οι υπουργοί στις υπηρεσίες; Ακόμα και η ίδια κυβέρνηση να μείνει δεν ξέρουμε ποιοι θα είναι οι υπουργοί!" είπε εμφανώς εκνευρισμένος γιατί δεν έγινε δεκτή η τροπολογία ούτε προχθές από τον Σωκράτη Φάμελλο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες , ούτε και ο υπουργός Υγείας Α. Ξανθός θα κάνει δεκτές βουλευτικές τροπολογίες.

Η εν λόγω πληροφορία προφανώς έχει δημιουργήσει δυσαρέσκεια στους βουλευτές που είτε επανακατέθεσαν τις προχθεσινές, είτε κατέθεσαν και νέες. "Ο κόσμος περιμένει από κάτω και εμείς περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει" είπε ο κ. Καματερός. "Είναι τελευταίο νομοσχέδιο πόσο πια θα περιμένουμε;" τόνισε.

Εν τω μεταξύ στο τελευταίο νομοσχέδιο της απελθούσης κυβέρνησης που αφορά την αποδοχή δωρεάς του ιδρύματος Νιάρχος έχουν ήδη κατατεθεί έντεκα υπουργικές τροπολογίες μεταξύ των οποίων η ακύρωση της εφαρμογής μείωσης του αφορολόγητου και των αντίμετρων που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (με το κλείσιμο αξιολόγησης του τρίτου Μνημονίου), τροπολογίες για την ΡΑΕ, αλλά και τους 11.000 συνταξιούχους της Εθνικής Τράπεζας.

Προεκλογικό ρουσφέτι για τους συνταξιούχους του ΛΕΠΕΤΕ από την κυβέρνηση

Σε ένα ακόμη προεκλογικό ρουσφέτι, αυτή τη φορά προς τους συνταξιούχους της Εθνικής Τράπεζας, προχώρησε η κυβέρνηση.

Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του Capital.gr, ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία με την οποία ρυθμίζει ευνοϊκά το θέμα των επικουρικών συντάξεων του ΛΕΠΕΤΕ, δημιουργώντας μία τάξη 16.500 προνομιούχων συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας. Η τροπολογία προβλέπει πως η Εθνική Τράπεζα θα πρέπει να καταθέσει φέτος 40 εκατ. ευρώ για το επικουρικό του ΛΕΠΕΤΕ και να καταθέσει επίσης εγγυήσεις που θα καλύπτουν τα ελλείμματα του ΛΕΠΕΤΕ ώστε οι επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων του ΛΕΠΕΤΕ να παραμείνουν σταθερές τα επόμενα πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το ποσό των εγγυήσεων ερμηνεύεται σε 300 εκατ. ευρώ που θα πρέπει να δεσμεύσει για την επόμενη πενταετία η Εθνική Τράπεζα. Εξέλιξη που ναρκοθετεί την προοπτική κεφαλαιακής σταθερότητας της Τράπεζας, καθώς και το πλάνο της αναδιοργάνωσής της που παρουσιάστηκε πρόσφατα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα, αλλά και στις εποπτικές αρχές. Σημειώνεται ότι ο SSM είχε εκφράσει τις αντιρρήσεις του για τη συνέχιση της χρηματοδότησης του ΛΕΠΕΤΕ, ήδη από την εποχή της διοίκησης Λ. Φραγκιαδάκη, οπότε και σταμάτησε η καταβολή της επικούρησης του ΛΕΠΕΤΕ.

Οι συνεχείς διαπραγματεύσεις που είχε έκτοτε η διοίκηση της ΕΤΕ με την κυβέρνηση, φαινόταν ότι οδηγούσαν σε μία συναινετική λύση που θα ενέτασσε τους δικαιούχους του ΛΕΠΕΤΕ το Ενιαίο Επικουρικό Ταμείο ΕΤΕΑΕΠ και η Εθνική θα κατέβαλε 35 εκατ. ευρώ (σ.σ. ο CEO Παύλος Μυλωνάς είχε αναφέρει κατά την παρουσίαση του νέου επιχειρησιακού σχεδίου της Εθνικής Τράπεζας ότι για τον σκοπό αυτό η Τράπεζα έχει δεσμεύσει 35 εκατ. ευρώ) προκειμένου να ενισχύεται επιπλέον το ποσό που θα λάμβαναν πλέον της βασικής σύνταξης του ΕΤΕΑΕΠ οι συνταξιούχοι του ΛΕΠΕΤΕ για κάποια χρόνια.

Η τροπολογία, ωστόσο, που κατέθεσε στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας, κινείται εκτός του κλίματος συναίνεσης με την Εθνική Τράπεζα και επιπλέον δημιουργεί σοβαρές ανισορροπίες. Ειδικότερα, δημιουργεί δύο κατηγορίες συνταξιούχων εντός της Εθνικής Τράπεζας (αλλά και μεταξύ των συνταξιούχων των άλλων τραπεζών), καθώς οι συνταξιούχοι του ΛΕΠΕΤΕ (αφορά όσους έχουν ασφαλιστεί προ του 2006) λαμβάνουν μηνιαίως επικουρική σύνταξη 750 – 1.000 ευρώ, ενώ οι νέοι συνταξιούχοι λαμβάνουν το 1/3 – ¼ του ποσού αυτού.

Σημειώνεται ότι οι συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας έχουν διεκδικήσει δικαστικά, αλλά και με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας τη μετεργασιακή παροχή – Πρόγραμμα Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΛΕΠΕΤΕ), την οποία έχει διακόψει η Εθνική Τράπεζα, καθώς τονίζουν πως πρόκειται για προϊόν διμερούς συμφωνίας μεταξύ της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας και των εργαζομένων της που χρονολογείται από το 1949. Μάλιστα, είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους, στην κατά δήλωση του Υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Πετρόπουλου, νομοθετική ρύθμιση για την αναγκαστική ένταξη/υπαγωγή τους στο ΕΤΕΑΕΠ.

Αντισυνταγματική η τροπολογία για ΛΕΠΕΤΕ, λένε κύκλοι της Εθνικής Τράπεζας

Αντισυνταγματική χαρακτηρίζουν κύκλοι της Εθνικής Τράπεζας την τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση σύμφωνα με την οποία η Τράπεζα θα πρέπει να καταβάλλει 40 εκατ. ευρώ για την ερχόμενη 5ετία και να καταθέσει εγγυήσεις που θα καλύπτουν τα ελλείμματα του στο μέλλον.

Παράλληλα, οι ίδιοι κύκλοι διαμηνύουν ότι "σε περίπτωση νομοθέτησης του προτεινόμενου μέτρου η τράπεζα θα προσφύγει άμεσα για την ακύρωση του ενώπιον των αρμόδιων δικαστηρίων με γνώμονα την προστασία της ευρωστίας της τράπεζας και τα δικαιώματα των εργαζομένων μας".

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν πηγές της Εθνικής Τράπεζας "Η ΕΤΕ με ευθύνη και κοινωνική ευαισθησία έχει πρωτοστατήσει ώστε να βρεθεί μία εύλογη και δίκαιη λύση στο δύσκολο κοινωνικό θέμα του ΛΕΠΕΤΕ. Διαφαινόταν το σκιαγράφημα μιας λύσης με αυτά τα χαρακτηριστικά που εμπεριείχε εύλογους συμβιβασμούς και από τρία εμπλεκόμενα μέρη (συνταξιούχους, ΕΤΕ και Κυβέρνηση). HETE θα συνέβαλλε γενναιόδωρα σε αυτή τη λύση".

Παράλληλα, συμπληρώνουν: "Αιφνιδιαστήκαμε με την πρόσφατη κατάθεση της τροπολογίας, η οποία χαρακτηρίζεται από πολλαπλές αδυναμίες και αδικίες. Επίσης, εγκυμονεί σημαντικούς οικονομικούς κινδύνους για την ΕΤΕ. Πρώτον, δημιουργεί συνταξιούχους δυο ταχυτήτων. Οι σημερινοί συνταξιούχοι (δηλαδή πριν την ψήφιση του νόμου) θα λαμβάνουν κατά την κατατεθείσα τροπολογία υψηλές συντάξεις,σε επίπεδα άνω του τριπλάσιου των υπολοίπων συνταξιούχων του δημοσίου. Οι σημερινοί εργαζόμενοι της τράπεζας αδικούνται, αφού η τροπολογία θα τους δώσει σημαντικά χαμηλότερες συντάξεις από τους σημερινούς συνταξιούχους, που θα βγαίνει μειούμενη για το διάστημα ασφάλισης μετά την 1/1/2015 (αρχικά άνω του 50%, ποσοστό που θα ανεβαίνει). Δεν μπορεί να υπάρχει κάποια λογική σε έναν τέτοιο διαχωρισμό. Δεύτερον, η εφαρμογή της λύσης θα έπληττε οικονομικά την ΕΤΕ σε τέτοιο βαθμό που κάποιος θα έπρεπε να αναρωτηθεί για τη ορθότητα σκέψης ή ακόμη χειρότερα για τη σκοπιμότητα, ειδικά σε μια χρονική στιγμή που η ΕΤΕ αρχίζει να ανακάμπτει.

Η τροπολογία προφανώς είναι αντισυνταγματική και μη συμβατή με τις διατάξεις του νόμου και το κανονιστικό πλαίσιο και δεν πρέπει να παραπλανηθούν οι συνταξιούχοι ότι ο κ. Πετρόπουλος που τα τελευταία δύο χρόνια καθυστερεί, με αυτήν την σπασμωδική κίνηση έχει βρει μια μόνιμη και βιώσιμη λύση. Όπως είναι αυτονόητο, σε περίπτωση νομοθέτησης του προτεινόμενου μέτρου η τράπεζα θα προσφύγει άμεσα για την ακύρωση του ενώπιον των αρμόδιων δικαστηρίων με γνώμονα την προστασία της ευρωστίας της τράπεζας και τα δικαιώματα των εργαζομένων μας.

Η τράπεζα συνεχίζει να πιστεύει ότι υπάρχει μια συναινετική λύση με την οικειοθελή συμμετοχή μας".

Πηγή:capital.gr