Μπαχτσελί: "Τα παιδιά των Τούρκων μουσουλμάνων θα κάνουν κομματάκια τα παιδιά του Βυζαντίου"
30/05/2020 21:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μπαχτσελί: "Τα παιδιά των Τούρκων μουσουλμάνων θα κάνουν κομματάκια τα παιδιά του Βυζαντίου"

Μετά τη φιέστα στην Αγία Σοφία, στην επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, τα εθνικιστικά μηνύματα από πλευράς της Άγκυρας συνεχίζονται.

Ο επικεφαλής του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), το οποίο συνεργάζεται με το ισλαμοσυντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ταγίπ Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ξέφυγε... πάλι με αφορμή την επέτειο της Άλωσης της Πόλης επιτέθηκε κατά των απογόνων του Βυζαντίου, όπως χαρακτήρισε τους Έλληνες.

"Η Κωνσταντινούπολη είναι η πρωτεύουσα μιας αυτοκρατορίας που υπήρξε λίκνο πολλών πολιτισμών και πολλών καταπιεσμένων λαών, υπήρξε πηγή της αυτοκρατορίας. Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία ηττήθηκε στο Μαντζικέρτ και η Ανατολία έγινε τουρκική πατρίδα. Πιστεύω πως τα βυζαντινά υπολείμματα θα εξαλειφθούν και κανένα βρώμικο χέρι και καμία βρώμικη φιλοδοξία δεν θα επισκιάσει την κατάκτησή μας. Αυτοί που λένε πως η τυραννία ξεκίνησε το 1453, αυτοί που εποφθαλμιούν την Κωνσταντινούπολη και θέλουν να την πυρπολήσουν και να στήσουν ενέδρες στα σχέδιά μας, θα τους κόψουμε τα χέρια και τα πόδια. Τα παιδιά των Τούρκων μουσουλμάνων θα κάνουν κομματάκια τα παιδιά του Βυζαντίου σε όλα τα μέτωπα και όλα τα επίπεδα", δήλωσε σε μήνυμά του στο Τwitter ο ακραίος Τούρκος εθνικιστής ηγέτης και εταίρος του προέδρου Ερντογάν.

Devlet Bahçeli✔@dbdevletbahceli

567 yıl önce İstanbul fethedilmişse bunun asırlara dayanan bir irfan kökü, fetih şuuruna sahip Türk milletinin tarihin ta diplerinden sökün edip gelen bir istikbal tutkusu vardır, münhasıran da belirleyicidir. Fetihçi bir milletten Fatih çıkmış, çağ açıp çağ kapatmıştır.


Κλιμακώνει την ένταση με την Αθήνα η Άγκυρα, μετά την πρόσευχη στην Αγιά Σοφιά, το βράδυ της Παρασκευής για την 567η επέτειο από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι, σε απαντώντας στο ελληνικό ΥΠΕΞ, ανέφερε ότι η Αγία Σοφία θα παραμείνει και θα προστατευτεί ως μια σημαντική αξία για την Τουρκία και για την ανθρωπότητα.

Μάλιστα κάλεσε την Ελλάδα να ξεπεράσει τα... ιστορικά της κόμπλεξ.

Υπενθυμίζεται πως η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στην ανάγνωση αποσπάσματος του κορανίου μέσα στην Αγιά Σοφιά, έγινε σε υψηλούς τόνους.

"Η ανάγνωση αποσπασμάτων του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας, ενός οικουμενικού μνημείου που προστατεύεται από την UNESCO ως τμήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και λειτουργεί ως μουσείο από το 1935, συνιστά απαράδεκτη απόπειρα αλλοίωσης του μνημειακού χαρακτήρα της αλλά και πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών".

Στην ανακοίνωση το υπουργείο εξωτερικών καλεί την Άγκυρα να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις. "Η ενέργεια αυτή προσβάλλει τη διεθνή κοινότητα και εκθέτει εκ νέου την Τουρκία, η οποία οφείλει να σέβεται τόσο τη Σύμβαση για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς, όσο και την UNESCO, των οποίων είναι μέλος. Καλούμε για άλλη μια φορά την Τουρκία να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να σταματήσει να υποτάσσει σε εσωτερικές σκοπιμότητες τον ιδιαίτερα τιμητικό της ρόλο ως θεματοφύλακα ενός τόσο σημαντικού μνημείου όπως η Αγία Σοφία, που ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα".

Πηγή: thetoc.gr, capital.gr