Μητσοτάκης στους FT: Έκκληση στην ΕΕ να ξεκινήσει τις συνομιλίες ένταξης με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία
03/12/2019 13:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μητσοτάκης στους FT: Έκκληση στην ΕΕ να ξεκινήσει τις συνομιλίες ένταξης με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία

Έκκληση απηύθυνε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ΕΕ να ξεκινήσει τις συνομιλίες ένταξης με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία στο επόμενο έτος, αμφισβητώντας την κίνηση της Γαλλίας να μπλοκάρει τη διαδικασία διεύρυνσης στα Δυτικά Βαλκάνια.

Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο Μητσοτάκης χαρακτήρισε "λάθος" την απόφαση Μακρόν για βέτο στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις δύο βαλκανικές χώρες, το οποίο ελπίζει να διορθωθεί.

Κριτική άσκησε επίσης και στο σχόλιο "εγκεφαλικά νεκρό" του Γάλλου προέδρου για το ΝΑΤΟ, δηλώνοντας πως "είναι ένα πράγμα να πεις ότι το ΝΑΤΟ χρειάζεται μεταρρύθμιση και είναι κάτι διαφορετικό να πεις ότι το ΝΑΤΟ είναι εγκεφαλικά νεκρό", τόνισε.

Τόνισε ακόμη πως η Ελλάδα "είχε τα θέματά της με την Τουρκία, αλλά προτιμά να μπορεί να τα συζητά με την Άγκυρα στο πλαίσιο της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Σε ερώτηση σχετικά με την επιρροή και τις παρεμβάσεις της Ρωσίας στα Δυτικά Βαλκάνια, ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε: "Ανησυχούσα, ανησυχώ και θα συνεχίσω να ανησυχώ. Γι' αυτό και θεωρώ ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (σ.μ. για το ζήτημα της Αλβανίας και της Β. Μακεδονίας) πρέπει να επανεξεταστεί μέσα στο 2020".

Σχετικά με τη στάση της Γαλλίας και πιο συγκεκριμένα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στο ζήτημα, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι "το ευρωπαϊκό μονοπάτι πρέπει να μένει ανοικτό για όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, στον βαθμό που θα εκπληρώνουν τις αναγκαίες προϋποθέσεις, αλλιώς το κενό θα το καλύψουν άλλες δυνάμεις. Και εδώ χρησιμοποιώ στοιχεία από την συμφωνία ένταξης της Ελλάδας το 1979 στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, καθώς ένας Γάλλος πρόεδρος πήρε αυτή τη γενναία απόφαση, κοιτώντας το ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον".

Ο Κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ωστόσο ότι, παρά τις διαφωνίες ως προς τη διεύρυνση, υποστηρίζει σθεναρά την ατζέντα Μακρόν ως προς τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης. O Πρωθυπουργός εξέφρασε τέλος την ανησυχία του ότι η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αναλαμβάνει καθήκοντα εντός της εβδομάδας, δεν θα δώσει όση έμφαση χρειάζεται στο συγκεκριμένο ζήτημα.

"Δεν πρέπει να ξεχάσουμε τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης απλώς επειδή αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κρίση", είπε ο Πρωθυπουργός. "Τη στέγη σου την χτίζεις όταν δεν βρέχει", κατέληξε.

Πηγή:capital.gr