Μητσοτάκης: Μπόρις, δάνεισέ μου τα γλυπτά του Παρθενώνα
01/09/2019 09:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μητσοτάκης: Μπόρις, δάνεισέ μου τα γλυπτά του Παρθενώνα

Μιλώντας για πρώτη φορά μετά την εκλογή του ως πρωθυπουργός σε βρετανική εφημερίδα (στον Observer), ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνει μια πρόταση προς τον Βρετανό ομόλογό του, αναφορικά με τα γλυπτά του Παρθενώνα. Επί τη ευκαιρία των εορτασμών των 200 ετών από την ελληνική επανάσταση του 1821, ο κ. Μητσοτάκης θα ζητήσει από την Μπόρις Τζόνσον να εκτεθούν τα γλυπτά στην Αθήνα, δίνοντας ως αντάλλαγμα άλλες ελληνικές αρχαιότητες που θα μπορούσαν να εκτεθούν στο Λονδίνο.

Όπως αναφέρει ο πρωθυπουργός στον Observer: "η ευχή και φιλοδοξία μας είναι να δημιουργήσουμε τις αναγκαίες συνθήκες για την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά να ταξιδέψει ανά τον κόσμο και κάνοντάς το αυτό να μεταφέρει τη σπουδαία και ουσιαστική συνεισφορά της χώρας μας στο δυτικό πολιτισμό".

"Σε αυτό το πλαίσιο, δεδομένης της σημασίας του 2021, θα προτείνω στον Μπόρις: 'Ως πρώτο βήμα δάνεισέ μου τα γλυπτά για μια συγκεκριμένη περίοδο χρόνου και θα σου στείλω πολύ σημαντικά τεχνουργήματα που δεν έχουν φύγει ποτέ από την Ελλάδα για να εκτεθούν στο Βρετανικό Μουσείο", συμπληρώνει ο πρωθυπουργός.

Όπως ανέφερε ο κ .Μητσοτάκης, "η Ακρόπολη δεν ανήκει απαραίτητα αποκλειστικά στην Ελλάδα. Είναι ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας. Αλλά αν πράγματι θες να δεις το μνημείο στην ολότητά του, πρέπει να δεις αυτά που λέμε γλυπτά του Παρθενώνα επί τόπου. Είναι ζήτημα ένωσης του μνημείου".

Πάντως, όπως αποσαφήνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η πρόταση του προς τον Μπόρις Τζόνσον δεν αναιρεί το πάγιο ελληνικό αίτημα για επιστροφή των γλυπτών στην Ελλάδα. "Φυσικά το αίτημα μας για επιστροφή των γλυπτών παραμένει ενεργό", αναφέρει και προσθέτει ότι "δεν πιστεύω ότι η Βρετανία θα πρέπει να δίνει μια χαμένη μάχη. Τελικά θα είναι μια χαμένη μάχη".

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε την χρονική συγκυρία- την επέτειο των δύο αιώνων από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης- ως "εξαιρετική" για την εκδήλωση του ελληνικού αιτήματος.

Το δημοσίευμα κάνει αναφορά και στην συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, όπου η γαλλική πλευρά απάντησε με αναπάντεχο ενθουσιασμό σε ανάλογο αίτημα για δανεισμό ζωοφόρου του Παρθενώνα που βρίσκεται στο μουσείο του Λούβρου. Μάλιστα, όπως αναφέρει ο Observer, η γαλλική αντίδραση σχεδόν έφερε σε αμήχανη θέση τη Βρετανία.

Πάντως γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει να συσχετιστεί το ζήτημα των γλυπτών με το Brexit.

Πηγή:capital.gr