Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
28/04/2020 21:50
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μητσοτάκης: Μένουμε ασφαλείς, βγαίνουμε από το σπίτι, μένουμε υπεύθυνοι

Το σχέδιο της άρσης των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι κλειδί για την επιτυχία των μέτρων θα είναι και πάλι η ατομική μας πειθαρχία, η υπευθυνότητα και η εμπιστοσύνη στις οδηγίες των ειδικών.

«Μετά από τις εισηγήσεις της επιστημονικής επιτροπής μπορώ σήμερα να ανακοινώσω τους άξονες μιας «γέφυρας ασφάλειας» προς τη νέα καθημερινότητα: Από την επόμενη Δευτέρα, 4 Μαΐου, αίρονται οι περιορισμοί στην μετακίνηση των πολιτών. Καταργούνται, με άλλα λόγια, η γραπτή άδεια και τα σχετικά SMS. Θα εξακολουθήσουν, όμως, να ισχύουν για τουλάχιστον δύο εβδομάδες οι περιορισμοί στην κυκλοφορία εκτός νομού της κατοικίας μας» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμά του στους πολίτες και συμπλήρωσε «Η ατομική άθληση θα επιτρέπεται στους ανοικτούς χώρους και στη θάλασσα. Αλλά οι οργανωμένες παραλίες θα παραμένουν ακόμα κλειστές. Την ίδια μέρα θα λειτουργήσουν και ορισμένα είδη καταστημάτων και υπηρεσιών. Αναφέρω ενδεικτικά: Βιβλιοπωλεία, ηλεκτρονικά είδη, ΚΤΕΟ και καταστήματα αθλητικών ειδών. Όπως και τα κομμωτήρια, πάντα όμως με ραντεβού. Το υπόλοιπο λιανεμπόριο θα επανεκκινήσει την Δευτέρα 11 Μαΐου, εκτός των εμπορικών κέντρων. Αυτά θα ανοίξουν την 1η Ιουνίου. Σε όλα τα καταστήματα, βεβαίως, θα ισχύουν όροι που θα περιορίζουν την πυκνότητα των επισκεπτών. Και θα λαμβάνονται αυστηρά μέτρα προστασίας των εργαζομένων».

Στην συνέχεια ευχαρίστησε την εκκλησία, τον Αρχιεπίσκοπο και τον κλήρο για την κατανόηση και τη συνεργασία. «Δεν ήταν εύκολη για κανέναν μας η εμπειρία του φετινού Πάσχα. Αποδείχθηκε, όμως, ότι ήταν αναγκαία για όλους» είπε και συμπλήρωσε «Από τις 4 Μαΐου οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές για ατομική λατρεία. Και από την Κυριακή 17 Μαΐου οι πιστοί θα μπορούν να συμμετέχουν και στη Θεία Λειτουργία και στις υπόλοιπες ακολουθίες. Πάντα όμως με αυστηρούς κανόνες που θα συμφωνηθούν με την Ιερά Σύνοδο και την επιστημονική κοινότητα».

Για την αναστολή των μέτρων στην εκπαίδευση είπε ότι τα μαθήματα της Γ' Λυκείου θα αρχίσουν ξανά στις 11 Μαΐου και μια εβδομάδα μετά θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου αλλά και το Γυμνάσιο. «Τα σχολεία, όμως, θα λειτουργήσουν με άλλους κανόνες που θα περιορίσουν -όσο αυτό είναι εφικτό- τον συγχρωτισμό. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα εξακολουθεί να υποστηρίζει παιδιά τα οποία, για ειδικούς λόγους, δεν πρέπει να έρθουν στη τάξη» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε ότι τα Δημοτικά και νηπιαγωγεία θα παραμείνουν κλειστά. «Ενδέχεται, επαναλαμβάνω ενδέχεται, να ανοίξουν την 1η Ιουνίου και μόνο αν είμαστε απολύτως σίγουροι ότι η πορεία της επιδημίας βαίνει καθοδικά» είπε ο πρωθυπουργός και ανακοίνωσε ότι αύριο, η υπουργός Παιδείας θα κάνει μια πιο αναλυτική ενημέρωση.

Επιπλέον την 1η Ιουνίου ξεκινά και η δραστηριότητα στον τομέα της εστίασης, είπε ο πρωθυπουργός και πάντα με προϋποθέσεις, που θα έχουν μέχρι τότε συμφωνηθεί. Την ίδια μέρα όπως ανακοίνωσε θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας. Και τότε θα ενεργοποιηθεί και το δεύτερο κύμα εργασιών της Δικαιοσύνης. Τέλος μέσα στον Ιούνιο και ανάλογα με τις εξελίξεις, θα απελευθερωθεί σταδιακά και η υπόλοιπη οικονομική δραστηριότητα. «Κρίνεται απίθανο ωστόσο να επιτραπούν μέσα στο καλοκαίρι οι μεγάλες συναθροίσεις, όπως φεστιβάλ, συναυλίες ή αθλητικά γεγονότα με θεατές. Όπως γίνεται σαφές, το πρόγραμμα της επόμενης φάσης είναι απόλυτα μελετημένο. Θα κλιμακώνεται ανά εβδομάδα αλλά θα αξιολογείται ανά 24ωρο, από ένα μεικτό παρατηρητήριο κυβέρνησης, υπηρεσιών υγείας και Πολιτικής Προστασίας» σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι κλειδί για την επιτυχία των μέτρων θα είναι και πάλι η ατομική μας πειθαρχία, η υπευθυνότητα, η εμπιστοσύνη στις οδηγίες των ειδικών. «Το αποτέλεσμα που πετύχαμε έως τώρα είναι μεγάλο. Είναι όμως ακόμα εύθραυστο. Το να επιστρέψουμε στις ζωές και στις δουλειές μας είναι πιο δύσκολο από το να μείνουμε σπίτι. Γι' αυτό και όσο χαλαρώνουν οι περιορισμοί, τόσο θα αυξάνεται ο ρόλος της προσωπικής ευθύνης. Το σύνθημα, λοιπόν, «Μένουμε Σπίτι» παραμένει σε ισχύ. Δεν βγαίνουμε χωρίς λόγο. Μένουμε ασφαλείς. Γιατί η επιστροφή δεν πρέπει να οδηγήσει σε υποτροπή. Αλλά σε μία επάνοδο, λελογισμένη και υπολογισμένη» είπε.

Επισήμανε ότι απέναντι στην πανδημία ορθώθηκε μία αποτελεσματική Πολιτεία, που προστάτεψε τους Έλληνες, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη τους και αυτοί, με τη σειρά τους, ανέδειξαν τον καλύτερο εαυτό τους. «Σεβάστηκαν τις οδηγίες. Πειθάρχησαν στα μέτρα. Και προφύλαξαν την υγεία τους αλλά και την υγεία των διπλανών τους. Αυτές οι παρακαταθήκες αποτελούν εγγύηση για το αύριο. Γιατί δεν κινητοποίησαν μόνο πολύτιμα χαρακτηριστικά του λαού μας, που έμεναν χρόνια σε αδράνεια, αλλά και γιατί προσέφεραν μια νέα ποιότητα στην τραυματισμένη από τον λαϊκισμό Δημοκρατία μας» σημείωσε. Πρόσθεσε ότι στο πεδίο της πολιτικής αμβλύνθηκαν οι επιφυλάξεις και η παλιά καχυποψία. «Τώρα, πλέον, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες ακούν τους εκπροσώπους της πολιτείας, ξέροντας ότι θα τους ακούσουν και εκείνοι. Στην κοινωνική ζωή, ο νόμος τηρήθηκε συνειδητά, χωρίς τον φόβο κάποιας ποινής. Και πρωταγωνιστές έγιναν αθόρυβοι άνθρωποι. Που με τις πράξεις τους, όμως, έγιναν ηχηρά παραδείγματα για όλους. Ενώ και ο καθένας προσωπικά ξανασκέφτηκε, νομίζω, τον ρόλο του μέσα στο σύνολο. Περιοριστήκαμε αλλά δεν χωριστήκαμε. Θα έλεγα ότι ξαναγνωριστήκαμε και συστρατευτήκαμε. Ο κορονοϊός μάς έμαθε, επίσης, ότι η φιλία δεν περιορίζεται σε μία χειραψία. Ούτε η φροντίδα σε μία αγκαλιά. Και πως όλα, τελικά, μπορούν να εκφραστούν με νέους τρόπους σε μία πρωτόγνωρη κατάσταση» είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι μέχρι η επιστήμη να βρει το κατάλληλο εμβόλιο και μία αποτελεσματική θεραπεία, ο ιός θα ζει ανάμεσά μας και κάποιοι θα νοσήσουν. «Είναι στο χέρι μας αυτοί να είναι όσο το δυνατόν λιγότεροι και να τους παρέχουμε τη φροντίδα που χρειάζονται. Όποιος, λοιπόν, σε λίγο θα κλείνει πίσω του την πόρτα του σπιτιού, ταυτόχρονα θα ανοίγει την πόρτα της ευθύνης. Από την υπομονή, θα περνά στην επιμονή. Και από την αντοχή, στην προσοχή. Γιατί μόνο έτσι ο κίνδυνος θα συρρικνώνεται» υπογράμμισε.

Επίσης ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που έγιναν σε σύντομο χρονικό διάστημα και που έμοιαζαν μακρινές ή και αδύνατες, ευχαριστώντας όσους δούλεψαν για αυτό. «Ψηφιακή δημόσια Διοίκηση που εξυπηρετεί γρήγορα, απλά και εύκολα. Εργασία και Εκπαίδευση από απόσταση. Ένα καλύτερο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και μια Πολιτική Προστασία που απέδειξε ότι μπορεί να βρεθεί δίπλα μας σε κάθε ανάγκη. Όλα αυτά δεν ήταν προϊόν τύχης, αλλά σκληρής δουλειάς. Οι μεγάλες επιτυχίες οφείλονται στους πολλούς μικρούς ήρωες, που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της ευθύνης. Και οι ήρωες αυτοί είναι ο καθένας και η καθεμία σας. Σας ευχαριστώ που κάνατε την πατρίδα μας παράδειγμα σε ολόκληρο τον κόσμο»είπε.

Εξέφρασε τη συμπαράστασή μου στις οικογένειες που έχασαν τους αγαπημένους τους. «Ο πόνος τους δεν απαλύνεται από το γεγονός ότι στην Ελλάδα είχαμε πολύ λιγότερα θύματα από σχεδόν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες» υπογράμμισε.

Επιπλέον ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Πολιτική Προστασία ενισχύεται κι άλλο, για να μπορεί να ιχνηλατεί επαφές γρήγορα και αποτελεσματικά. «Και τα νοσοκομεία μας διαθέτουν περισσότερο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Περισσότερο και καλύτερο εξοπλισμό. Μεγαλύτερη εμπειρία. Και καλύτερη οργάνωση. Διαθέτουμε, ωστόσο, και δύο ακόμα συμμάχους: Τον καλό καιρό, που θα μας επιτρέπει να περνάμε περισσότερο χρόνο έξω. Και, το σημαντικότερο, ευαισθητοποιημένους και ενημερωμένους πολίτες που γνωρίζουν, πλέον, τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουν: Τηρούμε σχολαστικά τα μέτρα ατομικής υγιεινής. Δεν κάνουμε χειραψίες. Κρατάμε αποστάσεις. Φροντίζουμε ιδιαίτερα τους ευάλωτους συμπολίτες μας. Και μένουμε μέσα αν έχουμε βήχα ή πυρετό, ενημερώνοντας τον γιατρό μας. Ακούμε τις συμβουλές των ειδικών για την προστατευτική μάσκα. Η χρήση της ίσως θα καλύπτει κάποια χαρακτηριστικά μας. Θα σηματοδοτεί, όμως, το σοβαρό πρόσωπο της ευθύνης μας» είπε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η έξοδός από την καραντίνα θα γίνεται βήμα - βήμα σημειώνοντας ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια πιθανή αναζωπύρωση της απειλής. «Στόχος μας θα είναι να την εντοπίζουμε γρήγορα, ώστε οι όποιοι νέοι περιορισμοί να έχουν τοπικό χαρακτήρα και να μην αφορούν όλη την επικράτεια. Το σχέδιο μας για το επόμενο δίμηνo είναι εξαιρετικά αναλυτικό και επεξεργασμένο. Είναι όμως αυτό που δηλώνει η λέξη: Σχέδιο. 'Αρα, θα υπόκειται σε αναθεωρήσεις, ανάλογα με τις εξελίξεις των πραγμάτων και τις οδηγίες των ειδικών. Και μόνο η πειθαρχία του κάθε πολίτη θα είναι αυτή που θα κρίνει την επιτυχία του» τόνισε.

«Προτεραιότητά μου ήταν και παραμένει η ζωή και η υγεία των Ελλήνων. Επιλογή μου είναι η κάθε απόφαση να έχει τη σφραγίδα της επιστημονικής γνώσης. Και στην ενημέρωση του πολίτη να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια, ειλικρίνεια και λογοδοσία» τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε «Σας εμπιστεύτηκα και εσείς εμπιστευτήκατε όχι μόνο εμένα, αλλά και την Ελληνική Πολιτεία. Που δεν είναι άλλη, τελικά, από τη συλλογική μας υπόσταση. Και καθώς περνάμε στη δεύτερη φάση, αυτοί οι δεσμοί εμπιστοσύνης πρέπει να διατηρηθούν άρρηκτοι».

«Το νέο μας σύνθημα, λοιπόν, είναι «Μένουμε Ασφαλείς». Βγαίνουμε από το σπίτι, όμως μένουμε πάντα υπεύθυνοι» είπε ο πρωθυπουργός.

Καταλήγοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι το επόμενο διάστημα καραδοκούν δυσκολίες, στην Υγεία αλλά και στην Οικονομία, το παρατεταμένο «πάγωμα» της οποίας, όπως είπε, έχει κοινωνικό πρόσημο. Γιατί «παγώνει» ταυτόχρονα και τις αδικίες, πλήττοντας πρωτίστως τους πιο αδύναμους.

«Η σταδιακή επανεκκίνηση, συνεπώς, είναι χρέος κάθε υπεύθυνης κυβέρνησης. Κανείς δεν αρνείται ότι, μετά τον κορονοϊό, η κρίση θα είναι βαθιά και παγκόσμια. Και καθώς η πανδημία χτύπησε όλους, όλοι θα πρέπει να σηκώσουν και τα βάρη των συνεπειών της. Με τρόπο όμως δίκαιο και με συμμάχους την αλήθεια και τον ρεαλισμό» είπε ανακοινώνοντας ότι για όλα αυτά θα μιλήσει αναλυτικά και στη Βουλή.

«Μέσα στην τελευταία δοκιμασία γεννήθηκε μια νέα αισιοδοξία. Μία ανανεωμένη εθνική αυτοπεποίθηση. Είμαι σίγουρος πως και η κοινωνία μας θα απαντήσει με ευθύνη και σοβαρότητα στη νέα πρόκληση που ανοίγεται μπροστά μας: Στην ομαλή, ασφαλή και σταδιακή επιστροφή σε πιο γνώριμους ρυθμούς της καθημερινής ζωής. Όπως το είπαμε: Επιστρέφουμε, αλλά προσέχουμε. Πάνω απ' όλα Μένουμε Ασφαλείς. Στο χέρι μας είναι να τα καταφέρουμε» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Ά. Σκέρτσος: Γέφυρα ασφάλειας για μια νέα καθημερινότητα

Το σχέδιο για μια "γέφυρα ασφάλειας για μια νέα καθημερινότητα" παρουσίασε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για τον συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου 'Ακης Σκέρτσος το οποίο εστιάζει στην επιστροφή με ασφάλεια στην καθημερινότητα, σε συνδυασμό με την οικονομική επανεκκίνηση "με κανόνες και αυστηρή επιτήρηση" αλλά όπως σημείωσε, όλα θα τελούν υπό αίρεση, τα μέτρα θα αξιολογούνται και θα εξαρτώνται από τον βαθμό εξάπλωσης ή όχι, του κορονοϊού.

Όπως τόνισε, δεν γνωρίζουμε την διάρκεια της διαδικασίας σταδιακής αποκατάστασης της καθημερινότητας διότι αυτή θα εξαρτηθεί από την πρόοδο της επιστήμης και την εξεύρεση εμβολίου, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον παράγοντα "ατομική κοινωνική ευθύνη" η οποία αποτελεί το κλειδί της επιτυχίας των μέτρων.

Προσδιόρισε τον Μάιο και τον Ιούνιο ως χρονικές περιόδους συντονισμένης επιστροφής στην κανονική ζωή, ενώ πρόσθεσε ότι εφόσον επιτευχθεί η σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας χωρίς να υπάρχει έξαρση του κορονοϊού, τότε θα περάσουμε στην τρίτη φάση που θα διαρκέσει μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο.

"Για να έχουμε οικονομική ανάπτυξη πρέπει να έχουμε υγεία, και για να έχουμε ισχυρό σύστημα Υγείας πρέπει να υπάρχει οικονομική ανάπτυξη" είπε ο κ.Σκέρτσος, προσθέτοντας ότι χάρη στα μέτρα που ελήφθησαν μειώθηκε ο δείκτης μετάδοσης κάτω από 1.

Ο κ.Σκέρτσος έκανε έναν σύντομο απολογισμό της μέχρι τώρα επίδρασης των μέτρων που ελήφθησαν, αλλά και των όσων επιτεύχθηκαν και τόνισε ότι η κυβέρνηση επέδειξε γρήγορα αντανακλαστικά, αφού αφενός το σύστημα Υγείας άντεξε και ανταπεξήλθε στις ανάγκες που δημιούργησε η επιδημία, και αφετέρου σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα, ο χρόνος αντίδρασης της Ελλάδος ήταν τρεις μέρες νωρίτερα απ' ότι επέβαλλαν τα επιστημονικά δεδομένα, ενώ χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία αντέδρασαν με καθυστέρηση 16 και 6 ημερών αντίστοιχα.

Στόχοι για επόμενη φάση

Η μετάβαση στην επόμενη φάση όπως είπε ο κ.Σκέρτσος θα γίνει λαμβάνοντας υπόψη τον χαμηλό ρυθμό μετάδοσης του ιού, την ενίσχυση του συστήματος Υγείας, τη νέα κουλτούρα ασφάλειας και υγιεινής, τους θετικούς κλιματολογικούς παράγοντες για την χρήση εξωτερικών χώρων, την εμπειρία από άλλες χώρες, και την διασφάλιση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής.

Κατ΄αρχήν σύμφωνα με το σχέδιο, τους επόμενους δύο μήνες Μάιο και Ιούνιο θα γίνει η συντονισμένη επιστροφή σε μια νέα καθημερινότητα με συνεχή όμως επαγρύπνηση, και στόχο την σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας. Από τον Ιούλιο και επέκεινα θα διατηρηθεί η "νέα καθημερινότητα" αλλά με συνεχή επαγρύπνηση και στόχο την προστασία για μια ενδεχόμενη περαιτέρω εξάπλωση του ιού. Δεν απέκλεισε ένα δεύτερο κύμα επανεμφάνισης του ιού το Φθινόπωρο. Τόνισε με έμφαση όμως, ότι η αποτελεσματική τήρηση των μέτρων σημαίνει μεγαλύτερη ευελιξία και περισσότερους βαθμούς ελευθερίας στις επόμενες φάσεις.

Ο κ.Σκέρτσος είπε επίσης ότι η σταδιακή αύξηση βαθμών ελευθερίας θα γίνεται πάντα υπό το πρίσμα της αιρεσιμότητας. Θα εισαχθούν νέα εργαλεία και κανόνες για να κρατηθεί ο ρυθμός μετάδοσης της νόσου κάτω από το 1 (που σημαίνει ότι στατιστικά κάθε νοσούντας μεταδίδει τον ιό σε λιγότερο από 1 άνθρωπο, από 2,5 που ήταν αρχικά), θα γίνεται σταδιακή και ελεγχόμενη άρση των περιοριστικών μέτρων, και θα υπάρχει παρακολούθηση και αναλογική επιστροφή περιοριστικών μέτρων όπου εντοπιστεί αύξηση του ρίσκου μετάδοσης.

Ενίσχυση δημόσιας Υγείας-Μηχανισμός παρέμβασης

Ο αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου υφυπουργός, ανέφερε ότι βασική στόχευση της κυβέρνησης είναι η περαιτέρω ενίσχυση της δημόσιας Υγείας, η συνεχής προστασία του νοσηλευτικού προσωπικού, η αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού, η αύξηση της επιδημιολογικής επιτήρησης, της επάρκειας τεστ και ενδυνάμωσης των δυνατοτήτων ιχνηλάτησης επαφών σε όλη την επικράτεια. Επίσης σχεδιάζεται η περαιτέρω αύξηση των διαθέσιμων ΜΕΘ για να φτάσει η Ελλάδα το Φθινόπωρο τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που είναι 1.250 ΜΕΘ.

Θα δημιουργηθεί μηχανισμός παρακολούθησης των μέτρων και παρέμβασης που θα μπορεί να προβεί σε ταχεία λήψη αποφάσεων για νέα μέτρα ανάλογα με το επίπεδο κινδύνου.

Το Σχέδιο περιλαμβάνει επίσης την ανάπτυξη εφαρμογών τεχνολογίας για την ενημέρωση και εξυπηρέτηση των πολιτών καθώς και την ενίσχυση του συντονισμού των φορέων υγείας, με την ταυτόχρονη διασφάλιση της ασφάλειας προσωπικών δεδομένων. Ο κ.Σκέρτσος έκανε λόγο για νέους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης για υποχρεωτική χρήση μασκών και για απόσταση 1,5-2 μέτρων σε δημόσιους χώρους, μέσα μαζικής μεταφοράς, χώρους εργασίας ή καταστήματα, και είπε ότι θα υπάρξουν συγκεκριμένες οδηγίες για κάθε εργασιακό χώρο.

Το χρονοδιάγραμμα

Από τις 4 Μαΐου θα υπάρξει απελευθέρωση των μετακινήσεων εντός νομού (απαγορεύονται με συγκεκριμένες εξαιρέσεις οι μετακινήσεις σε νησιά εντός της ίδιας περιφερειακής ενότητας). Το μέτρο θα αξιολογείται καθημερινά με στόχο την ολική απελευθέρωση. Θα επιτρέπονται οι δημόσιες συναθροίσεις έως 10 άτομα, η ατομική άθληση και η ατομική θρησκευτική λατρεία σε εκκλησίες και άλλους ιερούς χώρους. Επίσης θα ξεκινήσει το λιανικό εμπόριο (βιβλιοπωλεία, οπτικά, αθλητικός εξοπλισμός) τα καταστήματα παροχής υπηρεσιών (κομμωτήρια κουρεία κ.α.). Από τις 11 Μαΐου θα ανοίξουν τα σχολεία για την Γ Λυκείου, ενώ όπου υπάρχει δυνατότητα θα γίνεται τηλεκπαίδευση, όλα τα καταστήματα λιανικού εμπορίου εκτός των εμπορικών κέντρων, οι υπηρεσίες όπως σχολές οδηγών, και οι χώροι θρησκευτικής λατρείας με συγκεκριμένους κανόνες.

Τέλος, από τις 18 Μαΐου θα ανοίξουν τα σχολεία για την Α και Β Λυκείου και τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου, καθώς και τα φροντιστήρια, είναι πιθανή η ολική απελευθέρωση στις μετακινήσεις με βάση πάντα την πορεία της επιδημίας, καθώς και οι αρχαιολογικοί χώροι, ζωολογικά πάρκα και βοτανικοί κήποι.

Σταδιακή επαναφορά οικονομικής δραστηριότητας

Ο κ.Σκέρτσος είπε αναφερόμενος στην οικονομική δραστηριότητα από τις 4 Μαΐου και μετά, ότι όπου είναι δυνατόν θα γίνεται εφαρμογή της τηλεργασίας ώστε να μειώνεται σημαντικά ο συνωστισμός στο χώρο εργασίας και να μην γίνονται άσκοπες μετακινήσεις. Θα γίνουν διαφοροποιήσεις ωραρίων, ενώ συνέστησε την χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς για τις ώρες αιχμής, μόνο από εργαζόμενους. Επίσης ανέφερε ότι η επαναλειτουργία των καταστημάτων και των λοιπών δραστηριοτήτων θα γίνει με συγκεκριμένους κανόνες και αυστηρή επιτήρηση.

Σε ότι αφορά το Δημόσιο Τομέα ο κ.Σκέρτσος ανέφερε ότι η τηλεργασία θα συνεχίζει να εφαρμόζεται όπου κρίνεται απαραίτητο, θα αλλάξει το ωράριο προσέλευσης με κατανομή σε ζώνες (7, 8 και 9 το πρωί οι ώρες προσέλευσης των υπαλλήλων) ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός, και θα αυξηθούν οι υπηρεσίες προς τους πολίτες που μπορούν να γίνουν μέσω διαδικτύου. Αναφορικά με τα σχολεία είπε ότι θα ανοίξουν μεν, αλλά θα τεθούν συγκεκριμένοι κανόνες ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών, ενώ όπου κρίνεται αναγκαίο για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, θα υπάρχει τηλε-εκπαίδευση.

Β. Κοντοζαμάνης: Ενισχυμένο το ΕΣΥ στη "νέα καθημερινότητα"

Στους στόχους της επόμενης μέρας για το ΕΣΥ αναφέρθηκε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης. Η ετοιμότητα και επαγρύπνηση του ΕΣΥ είναι οι βασικοί πυλώνες. "Στόχοι μας από εδώ και πέρα είναι το ΕΣΥ να είναι σε ετοιμότητα το σύστημα υγείας σε περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων και να επιστρέψει σταδιακά σε κανονικούς ρυθμούς". Ειδικότερα, τα νοσοκομεία αναφοράς συνεχίζουν την λειτουργία τους, ως νοσοκομεία αναφορά. Η διαλογή ύποπτων κρουσμάτων συνεχίζεται σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Οι ΜΕΘ κορονοϊού παραμένουν σε ετοιμότητα. Τα Νοσοκομεία "Παμμακάριστος" , "Αγία Βαρβάρα" και ΝΙΜΤΣ παραμένουν σε αποκλειστική χρήση σε ασθενείς με covid 19. Τα μέτρα που λάβαμε μέχρι σήμερα είχαν στόχο να περιορίσουν την μετάδοση του ιού στον πληθυσμό και να ενισχύσουν το σύστημα υγείας προκειμένου να παραμείνει λειτουργικό και να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες. " Τα καταφέραμε", είπε ο κ. Κοντοζαμάνης. Υπογράμμισε ότι συνήθειες ατομικής προστασίας που αποκτήσαμε πρέπει να μας γίνουν τρόπος ζωής και να αποτελέσουν κανόνα προκειμένου να κερδίσουμε τη μάχη η οποία δεν έχει ακόμα κριθεί.

Τα νοσοκομεία επανέρχονται σταδιακά

Τα νοσοκομεία επανέρχονται σταδιακά από την ερχόμενη Δευτέρα στην κανονική λειτουργία τους με την επανέναρξη τακτικών χειρουργείων και των απογευματινών χειρουργείων. Σε κάθε νοσοκομείο της χώρας ορίζονται κλινικές ετοιμότητας για τον ιό. Στα μεγάλα αστικά κέντρα δημιουργούνται στο πλαίσιο της ΠΦΥ μονάδες αποκλειστικά για τον κορονοϊό. Συνεχίζεται ταυτόχρονα το σχέδιο επέκτασης των ΜΕΘ, με την λειτουργία νέων κλινών. Δημιουργείται στρατηγικό απόθεμα υλικού προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυξημένες ανάγκες λόγω αύξησης κρουσμάτων. Αξιοποιούνται οι δωρεές, οι οποίες πλησιάζουν τα 100 εκατ. ευρώ, προχωρά η προμήθεια απαραίτητων υλικών, εκσυγχρονίζονται οι υποδομές, αναβαθμίζεται ο εξοπλισμός. Παράλληλα ενισχύεται σε ανθρώπινο δυναμικό στο ΕΣΥ. Υπηρετούν ήδη 3.748 άτομα. Επίσης, όπως είπε ο υφυπουργός, αυξήθηκε κατά 145 εκατ. ευρώ η χρηματοδότηση στο ΕΣΥ , η οποία θα συνεχιστεί. Οι νέες υπηρεσίες που ξεκίνησαν την περίοδο της πανδημίας θα συνεχίσουν να παρέχονται κανονικά, όπως η γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης . Ενθαρρυντικό, όπως είπε ο κ. Κοντοζαμάνης, αποτελεί η μαζική συμμετοχή πολιτών, άνω των 10.000 στην πλατφόρμα του εθελοντισμού που δημιουργήθηκε για την πανδημία και θα συνεχίσει να είναι ενεργή. Αυξάνεται η παραγωγική δυνατότητα διεξαγωγής μοριακού ελέγχου ανίχνευσης του ιού και έτσι θα καλυφθούν οι ανάγκες για διεξαγωγή τεστ, ιδιαίτερα σε υγειονομικές μονάδες και σε πληθυσμούς αυξημένου κινδύνου.

Η επιτροπή των ειδικών συνεχίζει κανονικά τις συνεδριάσεις

Η επιτροπή των ειδικών συνεχίζει κανονικά τις συνεδριάσεις και η επιδημιολογική επιτήρηση του covid 19 "παραμένει αναγκαία". Τα αποτελέσματα, είπε ο υφυπουργός, θα αποτελέσουν τον γνώμονα για την λήψη των απαραίτητων αποφάσεων. Τα τεστ αντισωμάτων θα χρησιμοποιηθούν για επιδημιολογικούς σκοπούς, ενώ τα γρήγορα τεστ ανίχνευσης του ιού αυτή τη στιγμή αξιολογούνται.

"Διανύσαμε μεγάλη απόσταση σε μικρό χρονικό διάστημα προκειμένου να καλύψουμε ελλείψεις δεκαετιών στο ΕΣΥ και να ανταπεξέλθουμε στις πρωτόγνωρες συνθήκες. Το ΕΣΥ έχει δημιουργήσει την παρακαταθήκη που θα μας επιτρέψει να το κάνουμε καλύτερο και πιο αποτελεσματικό. Έχουμε ακόμα δρόμο. Η πανδημία δεν έχει τελειώσει. Όσα έχουμε κερδίσει δεν πρέπει να τα χάσουμε", κατέληξε.

Θ. Λιβάνιος: Η λειτουργία του Δημόσιου και των ΟΤΑ

Τη λειτουργία του δημόσιου τομέα και των δομών της τοπικής αυτοδιοίκησης από τις 4 Μαΐου, στο πλαίσιο της σταδιακής αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων περιέγραψε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του κ. Λιβάνιου: Συνεχίζονται η εξ αποστάσεως και η εκ περιτροπής εργασία, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα. Για την ασφάλεια στις μετακινήσεις με τα ΜΜΜ, από την προσεχή Δευτέρα οι υπάλληλοι του δημόσιου τομέα που εργάζονται σε πρωινή βάρδια θα προσέρχονται στην εργασία τους σε τρεις φάσεις, είτε στις 7, είτε τις 8 ή είτε στις 9 το πρωί. Οι αρμόδιοι φορείς θα πρέπει να φροντίζουν για την ισοκατανομή των εργαζομένων σε κάθε μία από τις τρεις ζώνες.

Συνεχίζεται η άδεια ειδικού σκοπού, η οποία διατηρείται ανάλογα με την πορεία ανοίγματος των σχολείων. Όταν θα ανοίξουν τα δημοτικά, τα γυμνάσια, οι παιδικοί κι βρεφικοί σταθμοί, με εγκύκλιο που θα εκδώσει το υπουργείο Εσωτερικών θα επανακαθορίζεται ο αριθμός των δικαιούχων της ειδικής άδειας. Διατηρείται και η ειδική άδεια απουσίας για τις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Διατηρείται όπως έχει και ο τρόπος εξυπηρέτησης με το Δημόσιο. Εφόσον δεν είναι εφικτή η ηλεκτρονική ή απομακρυσμένη εξυπηρέτηση, αυτή συνεχίζεται να γίνεται με προκαθορισμένο ραντεβού.

Εξακολουθεί η χρήση των νέων ψηφιακών υπηρεσιών και την εξυπηρέτηση του κοινού των πολιτών από τα ΚΕΠ μέσω αποστολής εγγράφων κατ' οίκον με ταχυμεταφορά.

Σε ό,τι αφορά στις δομές των δήμων, τα ΚΑΠΗ και οι Λέσχες Φιλίας παραμένουν κλειστές μέχρι νεοτέρας. Οι δημοτικοί παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί και τα ΚΔΑΠ θα παραμείνουν κλειστοί και η επαναλειτουργία τους θα επανακαθοριστεί σε συνάρτηση με την επιδημιολογική εξέλιξη. Οι υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις, όπως είναι τα αθλητικά γήπεδα ανοίγουν και μπορούν να υποδεχτούν τους αθλούμενους με την τήρηση των υγειονομικών κανόνων. Αντίθετα δεν θα λειτουργήσουν τα κλειστά γυμναστήρια. Κλειστές επίσης θα παραμείνουν και οι παιδικές χαρές, το άνοιγμα των οποίων θα εξαρτηθεί από το άνοιγμα των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ν. Χαρδαλιάς: Αλλάζει ο στόχος, όχι η επαγρύπνηση

Αλλάζει ο στόχος, αλλά δεν αλλάζει η επαγρύπνηση, υπογράμμισε στην ομιλία του για την σταδιακή αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος θα έχει και την ευθύνη για τον συντονισμό όλων των υπηρεσιών, στις ενέργειες της «επόμενης μέρας» και την εφαρμογή των νέων κανόνων.

Με μια αναφορά στην ρήση του Γκαίτε, ότι «οι δυσκολίες μεγαλώνουν όσο πιο κοντά ερχόμαστε στον στόχο», ο κ. Χαρδαλιάς έστειλε το μήνυμα για αυτά που θα ακολουθήσουν, τονίζοντας ότι η νέα κατάσταση θα αξιολογείται καθημερινά, και αν δεν τηρηθούν οι κανόνες για την επόμενη φάση, είναι πολύ πιθανό να μπει φρένο και να υπάρξει επιστροφή σε νέους περιορισμούς.

«Παραμένουμε υπεύθυνοι και ρεαλιστές...Τηρούμε τους κανόνες, τότε προχωράμε. Δεν τους τηρούμε, τότε σταματάμε ίσως και επιστρέφουμε σε νέο κύκλο περιορισμών. Τόσο απλά!» είπε ο κ. Χαρδαλιάς και συμπλήρωσε: «Όσο πιο αυστηρά τηρήσουμε τους κανόνες στα νέα μας βήματα, τόσο πιο σίγουρα θα προετοιμαζόμαστε για τα επόμενα. Όσο πιο χαλαρά ή ανεύθυνα επιχειρήσουν κάποιοι να τα αντιμετωπίσουν ή να τα προσπεράσουν, τόσο πιο κοντά θα είμαστε στο να βάλουμε φρένο, ακόμα και να γυρίσουμε σε νέους περιορισμούς. Και αυτή η συνθήκη, αυτή η εξίσωση είναι αδιαπραγμάτευτη, γιατί αδιαπραγμάτευτη είναι η ανθρώπινη ζωή, αδιαπραγμάτευτη είναι η ανάγκη διαφύλαξης της δημόσιας υγείας, αδιαπραγμάτευτη είναι η προσήλωσή μας για περιφρούρηση της μέχρι σήμερα προσπάθειας της ελληνικής κοινωνίας».

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας έκανε εκτενή αναφορά στην υπευθυνότητα που έδειξαν οι Έλληνες στην συντριπτική τους πλειοψηφία, αλλά και στην αποτελεσματικότητα των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση, τα οποία «ο κρατικός μηχανισμός επιτήρησε, και προστάτευσε την προσπάθεια των πολλών από την ανευθυνότητα των λίγων». Σε ό,τι αφορά στην νέα κατάσταση, ανέφερε τα παρακάτω:

* Μέχρι τις 4 Μαϊου ισχύουν χωρίς «εκπτώσεις» τα ήδη ισχύοντα μέτρα και το δόγμα «μένουμε σπίτι».

* Από την Δευτέρα 4 Μαΐου, «το σχέδιό, το καθημερινό στοίχημα τροποποιείται», αλλά:

- Τηρούμε όλοι τους κανόνες προστασίας που συνοδεύουν τη σταδιακή άρση του κάθε μέτρου.

- Οι πολίτες κινούμαστε όπου επιτρέπεται, αλλά με τους όρους προστασίας που επιβάλλεται και μόνο. Οι επιχειρήσεις ανοίγουν και υποδέχονται τους πολίτες αυστηρά με τους περιορισμούς σε τετραγωνικά και τα μέτρα προστασίας που συνοδεύουν το άνοιγμά τους.

- Εφ' όσον τηρηθούν συντριπτικά τα παραπάνω και με βάση τα πραγματικά δεδομένα που θα αξιολογούμε καθημερινά, και τις προτάσεις των επιστημόνων, θα ετοιμαζόμαστε για το επόμενο βήμα.

«Η Πολιτική Προστασία και όλος ο μηχανισμός της, παραμένει εδώ και στη νέα φάση, ενισχυμένη, με επικαιροποιημένα πρωτόκολλα, με νέες δομές, νέα εργαλεία ελέγχου και καθημερινής δουλειάς, με νέα, κάθετη, εθνική δομή σε όλη την επικράτεια, νέο σχέδιο προσαρμοσμένο στα καινούρια δεδομένα μιας νέας καθημερινότητας», είπε ο κ. Χαρδαλιάς και τόνισε: «Η ασφάλεια των πολιτών παραμένει το ύψιστο καθήκον μας, η απόλυτη, μοναδική, αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητά μας. Κανένας εφησυχασμός, μόνο επαγρύπνηση, μόνο σκληρή επιχειρησιακή δουλειά με άμεσα αντανακλαστικά! Είμαστε στην αρχή ενός νέου ταξιδιού, μιας νέας φάσης σε αχαρτογράφητα νερά, αλλά με την εμπειρία, τις επιστημονικές γνώσεις, τις επιχειρησιακές μας δυνατότητες σε πλήρη συναγερμό!».

«Εφαρμόζουμε τους κανόνες! Βγαίνουμε σταδιακά αλλά σταθερά νικητές. Καλή δύναμη σε όλους» κατέληξε ο υφυπουργός.

Γ. Κεφαλογιάννης: Τα νέα μέτρα για τα μέσα μαζικής μεταφοράς

Υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας στις μετακινήσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς από εργαζόμενους και επιβατικό κοινό, ελεγχόμενη είσοδος στους σταθμούς, ώστε να επιτευχθεί η αναγκαία φυσική απόσταση και αύξηση της συγχνότητας των δρομολογίων στο μέγιστο δυνατό βαθμό, από την πρώτη μέρα εφαρμογής του πλαισίου σταδιακής άρσης των περιορισμών, είναι οι κανόνες που θα ισχύουν εφεξής για τις μετακινήσεις μας.

Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο οποίος και απηύθυνε έκκληση για την αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων, ο έλεγχος της χρήσης μασκών και ο περιορισμός του συνωστισμού στις εισόδους των σταθμών, αποτελούν αρμοδιότητα ελεγκτικού μηχανισμού που θα είναι επιφορτισμένος με αυτό το καθήκον.

Από την πρώτη ημέρα εφαρμογής του πλαισίου σταδιακής άρσης των περιορισμών, τα δρομολόγια του ΟΑΣΑ, σύμφωνα με τον υφυπουργό Μεταφορών, θα διαμορφωθούν ως εξής:

- Στο μετρό και τον ηλεκτρικό, σήμερα, η συχνότητα των συρμών είναι στα 7,5 λεπτά κατά τις ώρες αιχμής και σχεδιάζεται να κατέβει στα 6 λεπτά.

- Στο τραμ, από τα 11 λεπτά, στόχος είναι να φθάσουμε στα 8 λεπτά στις ώρες αιχμής.

-Σ τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, από 550 οχήματα που κυκλοφορούν σήμερα, ο αριθμός τους το επόμενο διάστημα θα ανέλθει στα 1.000.

Η πύκνωση των οχημάτων κατά τις ώρες αιχμής, θα συνοδεύεται από ταυτόχρονη μείωση των συχνοτήτων διέλευσης στα ενδιάμεσα διαστήματα, δηλαδή από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα. Επίσης, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, αποφασίστηκε η διαφοροποίηση της ώρας προσέλευσης των εργαζομένων στη δημόσια διοίκηση και κατανομή της σε τρεις ζώνες (07.00, 08.00 και 09.00 π.μ.).

Ο υφυπουργός Γιάννης Κεφαλογιάννης απηύθυνε έκκληση στο επιβατικό κοινό να αποφεύγει κάθε άσκοπη μετακίνηση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ ζήτησε η χρήση τους να γίνεται για απολύτως αναγκαίους λόγους. Κάλεσε παράλληλα τους πολίτες που έχουν την επιλογή της μετακίνησης με ιδιωτικό μέσο, να συνεχίσουν να το χρησιμοποιούν ως πρώτη επιλογή, επισημαίνοντας πως κανένα ευρωπαϊκό σύστημα συγκοινωνιών δεν έχει τη δυνατότητα, σε προσωπικό και οχήματα, να προσφέρει υπηρεσίες μεταφοράς με τρόπο που να εξασφαλίζεται η ιατρικώς θεμιτή φυσική απόσταση μεταξύ των επιβατών.

Επιπλέον, για λόγους διευκόλυνσης, αποφασίστηκε η παράταση της μη ισχύος του δακτυλίου για τον Μάιο, καθώς και από τις 4 Μαΐου η δυνατότητα μεταφοράς δύο ατόμων (πέραν του οδηγού) στις μετακινήσεις με ΙΧ. Παράλληλα, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, αποφασίστηκε η δυνατότητα εξαίρεσης του δικαιώματος άδειας ειδικού σκοπού στο προσωπικό των συγκοινωνιών και η αναστολή των διαδικασιών της κινητικότητας των εργαζομένους από τους συγκοινωνιακούς φορείς.

Οι εποπτευόμενοι φορείς θα συνεχίσουν τη συστηματική απολύμανση των χώρων των σταθμών, των καθισμάτων, του πατώματος και των χειρολαβών οχημάτων και των συρμών. Επίσης, θα προχωρήσουν στη σήμανση των σημείων αναμονής, ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός. Η χρήση των ανελκυστήρων θα απαγορεύεται, με την εξαίρεση των ατόμων με σοβαρά κινητικά προβλήματα.

Ως προς τη μεταφορά πολιτών με ταξί, συνεχίζεται η εφαρμογή του κανόνα που ισχύει και σήμερα, δηλαδή ο οδηγός και ένας επιβάτης, με τις γνωστές εξαιρέσεις μεταφοράς γονέα με ανήλικα τέκνα ή συνοδείας ατόμου για ιατρικούς λόγους.

Τέλος, ο υφυπουργός Γιάννης Κεφαλογιάννης, ευχαρίστησε όλους τους εργαζόμενους στα μέσα μεταφοράς, αλλά και στην εφοδιαστική αλυσίδα, τόσο για την απρόσκοπτη λειτουργία των συγκοινωνιών, όσο και για την ομαλή τροφοδοσία της αγοράς, ιδιαίτερα σε είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα και φάρμακα.

"Δεν μπαίνουμε στο λεωφορείο και στο μετρό όταν έχουμε το παραμικρό σύμπτωμα, τηρούμε τα μέτρα ατομικής υγιεινής, προστατεύουμε την υγεία των συνανθρώπων μας και τη δική μας. Δεν κάνουμε άσκοπες μετακινήσεις". Αυτό θα είναι και το μήνυμα της ενημερωτικής καμπάνιας που θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες από το υπουργείο Μεταφορών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ