Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
04/10/2019 21:49
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μητσοτάκης: Η ΝΔ σήμερα οδηγεί και πάλι την χώρα σε ένα μέλλον ανάπτυξης και προόδου

Με αναφορά στα 45 χρόνια από την ίδρυση της ΝΔ που συμπληρώνονται σήμερα, ξεκίνησε την ομιλία του στο 12ο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ με αφορμή την προχθεσινή απεργία επιτέθηκε και σε εκείνους που "θέλουν να κρατούν την Ελλάδα καθηλωμένη".

«Το συνέδριό σας είναι, νομίζω, το καλύτερο δώρο για τα 45 χρόνια που γιορτάζει, σήμερα, το κόμμα μας. Η παράταξη που στέριωσε την Δημοκρατία στη χώρα, ενδυναμώνοντας τους θεσμούς και ενώνοντας τους πολίτες. Που κράτησε όρθια την πατρίδα, όταν αυτή βρέθηκε σε κίνδυνο. Και που σήμερα την οδηγεί και πάλι σε ένα μέλλον ανάπτυξης και προόδου" ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε δίνοντας το πολιτικό του στίγμα ότι "Είμαστε αυτοί που έθεσαν την ατομική πρωτοβουλία στην υπηρεσία της συλλογικής ευημερίας".

Δεν μπορούν 2.000 άτομα να αναστατώνουν την ζωή 4 εκατομμυρίων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου με αφορμή την προχθεσινή απεργία και την ανάρτηση που είχε κάνει στα social media: "Μόλις προχθές, η Ελλάδα που λαχταρά να τρέξει μπροστά ένιωσε και πάλι γύρω της τα σκουριασμένα φρένα που θέλουν να την κρατούν καθηλωμένη. Και έτσι, μερικοί γραφειοκράτες συνδικαλιστές ταλαιπώρησαν εκατομμύρια πολίτες. Με μία απεργία που έγινε γιατί; Γιατί με τις νέες ρυθμίσεις, οι επαγγελματίες εργατοπατέρες χάνουν τα προνόμια τους! Τα σωματεία γίνονται αντιπροσωπευτικά και θα λογοδοτούν! Και οι αποφάσεις θα λαμβάνονται, πλέον, από την πλειοψηφία των εργαζομένων κι όχι από μικρές ομάδες σε σκοτεινά γραφεία. Γι' αυτό ακριβώς θέλησα να παρέμβω και προσωπικά στο θέμα. Για να μιλήσω στο όνομα των πολλών κατά της αυθαιρεσίας των λίγων. Και να δηλώσω ότι, επιτέλους, δεν μπορούν 2.000 άτομα να αναστατώνουν την ζωή 4 εκατομμυρίων, κοστίζοντας ταυτόχρονα και μερικά δισεκατομμύρια στην εθνική οικονομία!".

Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εφαρμόσει την επιστολική ψήφο

Αναφαίρετο δικαίωμά τους οι νέοι στο εξωτερικό να ψηφίζουν με όλους τους Έλληνες από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους. Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εφαρμόσει και στη χώρα μας την επιστολική ψήφο. Να ενώσει έτσι τον παγκόσμιο ελληνισμό. Είναι κάτι αυτονόητο. Το χρωστάμε στα μυαλά και στα χέρια μας που ζουν και προοδεύουν εκτός συνόρων. Πρέπει η Βουλή με 200 ψήφους και μετά από διάλογο που είμαι διατεθειμένος να κάνω, να δώσουμε αυτή τη δυνατότητα στους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό.

Η ΟΝΝΕΔ κέρδισε το στοίχημα

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην επανίδρυση της ΟΝΝΕΔ τον Οκτώβριο του 2016, λέγοντας ότι μετά από τρία χρόνια η ΟΝΝΕΔ ανασυντάχθηκε χωρίς την παραμικρή απώλεια στο δυναμικό της και σημείωσε: "στα τρία αυτά χρόνια "η ΟΝΝΕΔ μας έκανε εύκολη τη ζωή. Δουλέψαμε μαζί, παλέψαμε μαζί, κερδίσαμε μαζί. Ως Κυβέρνηση όμως σήμερα σάς ζητώ ακριβώς το αντίθετο: Να μας βάλετε δύσκολα! Να γίνετε οι πιο αυστηροί κριτές μας στην προσπάθεια να φέρουμε «το αύριο, τώρα», όπως λέει και το φετινό σας μήνυμα".

Ακολούθως μίλησε για τις προσδοκίες του από την ΟΝΝΕΔ και για τις προκλήσεις των καιρών μας: "Να γίνει κυψέλη των ιδεών της εποχής, αλλά και φορέας ενός νέου ακτιβισμού -του «ακτιβισμού του 21ου αιώνα». Αυτού, που παρεμβαίνει στα σύγχρονα προβλήματα όχι με θεωρητικές διακηρύξεις ή άναρθρες κραυγές. Αλλά, με καθημερινή δουλειά! Οι προκλήσεις των καιρών που ζητούν απαντήσεις είναι πολλές: Η κλιματική κρίση και η πράσινη ανάπτυξη. Η διάχυση της τεχνολογίας και η μόνιμη απασχόληση. Και οι σύγχρονες ανισότητες. Όπως και πολλά είναι τα παλαιά προβλήματα που ζητούν την σημερινή τους μετάφραση. Η αποτύπωση του υπεύθυνου πατριωτισμού και η ρεαλιστική διαχείριση του Μεταναστευτικού είναι μόνο δύο από αυτά...

Αφού σημείωσε ότι "η ΟΝΝΕΔ βρέθηκε συχνά μπροστά απ΄ την εποχή της γιατί όταν άλλοι μιλούσαν μονοδιάστατα για «συλλογικότητες» που πνίγουν τις προσωπικότητες, η οργάνωσή μας πρότασσε την ατομική ευθύνη, εναρμονισμένη με την μαζική δράση", έκανε ειδική αναφορά στο νόμο για την αλλαγή του ασύλου στα Πανεπιστήμια: "Ήδη, με το δεύτερο νομοσχέδιο της νέας κυβέρνησης, τα πανεπιστήμια είναι, πια, ελεύθερα από τον βραχνά της παρανομίας, της βίας και της παρεμπόδισης της ελεύθερης διδασκαλίας. Χρέος δικό σας είναι να αξιοποιήσετε τώρα το νέο θεσμικό περιβάλλον, ώστε να αποκαταστήσετε το αληθινό άσυλο: Το άσυλο της γνώσης, των ιδεών και του ελεύθερου διαλόγου!". Υπογράμμισε ότι το " βλέμμα μας είναι προσηλωμένο και στα παιδιά που κοπιάζουν καθημερινά. Που σηκώνονται το πρωί ή που κοιμούνται αργά την νύχτα για ένα αβέβαιο μεροκάματο. Στο χωριό ή στην πόλη, στο χωράφι ή στο εργοστάσιο. Αταλάντευτος στόχος μας είναι να περιφρουρήσουμε το δικαίωμα στην εργασία".

Να αλλάζετε συνεχώς τους κανόνες του παιχνιδιού

Ο πρωθυπουργός έκλεισε με μία προσωπική αναφορά και μία αντίστοιχη παραίνεση προς τους νέους της οργάνωσης: "Στην πρώτη μου συνέντευξη, το 1993, όταν ήμουν 25 ετών, είχα ερωτηθεί, πώς θα έβλεπα τον εαυτό μου ύστερα από δέκα χρόνια και αν θα γινόμουν πολιτικός. Θυμάμαι πως είχα απαντήσει ότι αν κάποιος έμπαινε στην πολιτική στα 40 του και έχοντας κάνει, προηγουμένως, ενδιαφέροντα πράγματα, μένοντας αλώβητος από το τοξικό περιβάλλον, τότε θα μπορούσε να προσφέρει περισσότερο. Γιατί δεν θα ήταν υποχρεωμένος να παίξει μέσα στους κανόνες του παιχνιδιού.

Στα 50 μου χρόνια, τώρα, βρίσκομαι, στην άλλη «όχθη» για να επαναλάβω ακριβώς την ίδια άποψη. Όχι σαν συμβουλή, αλλά σαν παρότρυνση: Να κάνετε, παράλληλα με τη συμμετοχή σας στα κοινά και ενδιαφέροντα πράγματα για σας και για τους άλλους. Να κρατάτε σαν θησαυρό την ανεξαρτησία σας. Και, κυρίως, να μην παίζετε μέσα στους γνωστούς κανόνες του «παιχνιδιού». Αλλά να τους αλλάζετε συνεχώς προς το καλύτερο!".

Kyriakos Mitsotakis@kmitsotakis

45 χρόνια από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας. Από ένα παρελθόν που μας κάνει υπερήφανους προς ένα μέλλον που μας γεμίζει αισιοδοξία. Προχωράμε!

View image on Twitter

347

Παύλος Μαρινάκης: Κερδίσαμε το στοίχημα που μας ζήτησε να κερδίσουμε ο Κυρ. Μητσοτάκης

Με την έγκριση του κανονισμού, τον χαιρετισμό εκπροσώπων διεθνών οργανώσεων, των οργανώσεων νεολαίων κομμάτων του εξωτερικού, καθώς και των νεολαίων άλλων κομμάτων ξεκίνησε το 12ο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ - το πρώτο μετά την επανίδρυση της κομματικής νεολαίας της Νέας Δημοκρατίας πριν από τρία χρόνια.

Στον απολογισμό αυτής της τριετίας στάθηκε κατά τον δικό του χαιρετισμό ο απερχόμενος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Κώστας Δέρφος. «Αποχωρώ με την πίστη ότι έκανα όσα μπορούσα για να παραδώσω μια οργάνωση ακόμα πιο μεγάλη, ακόμα πιο πολιτική, ακόμα πιο δυναμική, χωρίς τις παθογένειες που επέβαλαν την επανίδρυσή της» τόνισε, αναφέροντας ως την «πιο μεγάλη δυσκολία» σε αυτό το νέο ξεκίνημα της οργάνωσης την «αρνητική προδιάθεση της κοινής γνώμης».

«Έπρεπε να πείσουμε ότι είμαστε κανονικοί άνθρωποι, φοιτητές ή εργαζόμενοι, έπρεπε όμως ταυτόχρονα να ανοιχτούμε στην κοινωνία» εξήγησε για να αναφερθεί στη συνέχεια στις ενέργειες που ακολούθησαν, με πρώτο το κάλεσμα στους νέους ώστε να δημιουργηθεί μια «μαγιά στελεχών».

Η επαφή με την κοινωνία ήταν το δεύτερο βήμα ώστε «δεκατέσσερις μήνες μετά την επανίδρυση, το Δεκέμβριο του 2017 γεννήθηκε το ‘Αύριο’, η πρόταση της ΟΝΝΕΔ για όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής: από την παιδεία ως τον τουρισμό, από τον πολιτισμό μέχρι την ασφάλεια και από το μεταναστευτικό μέχρι την πρωτογενή παραγωγή» σημείωσε.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, για τον οποίο σημείωσε ότι «κέρδισε και αυτό το στοίχημα», όσο και στον διάδοχό του στα ηνία οργάνωσης, Παύλο Μαρινάκη, για τον οποίο είπε πως «αποτέλεσε τον πολιτικό εγκέφαλο της οργάνωσης».

«Όσοι ζήσαμε την τριετία αυτή από μέσα την ΟΝΝΕΔ, πήραμε μαθήματα όχι μόνο πολιτικής, αλλά μαθήματα ζωής» τόνισε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Παύλος Μαρινάκης και μοναδικός υποψήφιος για την προεδρία.

«Κερδίσαμε το στοίχημα της επανίδρυσης, το στοίχημα που μας ζήτησε να κερδίσουμε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, περιβάλλοντάς μας με εμπιστοσύνη και παρέχοντάς μας όλα τα εφόδια για να το πετύχουμε» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του, για να κάνει γνωστό πως το σύνθημά του για την επόμενη τριετία είναι «ΟΝΝΕΔ για όλους».

Όπως εξήγησε, η κομματική νεολαία της ΝΔ δεν θα λειτουργήσει «ούτε ως κλειστό κλαμπ, ούτε ένα άθροισμα ετερόκλητων συνιστωσών». «Αυτό που ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέτυχε στην κοινωνία, εμείς επί χρόνια το πετυχαίνουμε στα πανεπιστήμιά μας, εκφράζοντας όλους τους φοιτητές που θέλουν σύγχρονα πανεπιστήμια. Αυτό θα κάνουμε και τώρα στην κοινωνία» σημείωσε.

«Στόχος μας» είπε ακόμη «είναι να φέρουμε πίσω τους φίλους και τα αδέρφια μας, όσους φυσικά θέλουν να συνδέσουν το μέλλον τους με την Ελλάδα» για να συμπληρώσει πως η ΟΝΝΕΔ θα αγκαλιάσει όλες τις επαγγελματικές τάξεις, αλλά και θα σταθεί με σεβασμό απέναντι σε όλους τους πολίτες με καταστατικό στόχο την κοινωνική ειρήνη.

«Σας ζητώ να γίνουμε ο προπομπός των μεγάλων αλλαγών που θα φέρει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, γιατί η πρωτοπορία είναι το πεπρωμένο της ΟΝΝΕΔ» κατέληξε ο υποψήφιος πρόεδρος της οργάνωσης.

Στους αριθμούς που «αναδεικνύουν το ρεύμα ανανέωσης της Νέας Δημοκρατίας στην κοινωνία» αναφέρθηκε ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, Γιώργος Αχλαδιώτης. «Ποτέ άλλοτε στην ιστορία της οργάνωσης μας δεν έχουν αναδειχθεί από τη βάση της 2.111 σύνεδροι» σημείωσε ενώ αναφέρθηκε στα 70.505 μέλη της ΟΝΝΕΔ, εκ των οποίων οι 30.150 είναι γυναίκες, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των μελών είναι τα 24,4 έτη.

«Κανείς πλέον δεν δικαιούται να ισχυρίζεται ότι η ΟΝΝΕΔ είναι μια οργάνωση ανδροκρατούμενη, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι η ΟΝΝΕΔ αποτελεί οργάνωση γερασμένη» τόνισε, για να ευχαριστήσει κλείνοντας, τον πρωθυπουργό πρόεδρο της ΝΔ, «ο οποίος πίστεψε πρώτος στο στοίχημα της ανασύστασης της ΟΝΝΕΔ».

«Οφείλουμε όλοι μας να αναγνωρίζουμε και να θυμόμαστε ότι ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός μας, και δρομολόγησε τις διαδικασίες για το συνέδριο επανίδρυσης της τρία χρόνια πριν» κατέληξε.

«Είμαστε περήφανοι που τριπλασιάστηκαν οι σύνεδροι της ΟΝΝΕΔ και διπλασιάστηκαν τα μέλη σε όλη την επικράτεια της χώρας» ανέφερε από την πλευρά του ο γραμματέας της κεντρικής επιτροπής της οργάνωσης, Ανδρέας Καρασαρίνης. «Το αποτέλεσμα είναι απόρροια της δικής μας δουλειάς αλλά και του δικού σου οράματος για τη νεολαία του κόμματος» πρόσθεσε απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Πρωθυπουργέ της Ελλάδος, Κυριάκο Μητσοτάκη, είσαι πολύ τυχερός που έχεις μαζί σου μια δυναμική ΟΝΝΕΔ με μέλη σε όλη την Ελλάδα» είπε ακόμη.

Η αυριανή, δεύτερη ημέρα του συνεδρίου περιλαμβάνει θεματικές συζητήσεις με τη συμμετοχή υπουργών της κυβέρνησης, ενώ στις τέσσερις το απόγευμα θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τη θέση του προέδρου της οργάνωσης, την κεντρική επιτροπή και των εκπροσώπων στη ΝΔ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ