Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
06/08/2020 16:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μητσοτάκης: Εάν δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία με την Τουρκία, ας πάμε στο Δικαστήριο της Χάγης

Αναφορά στον covid-19, το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και τα ελληνοτουρκικά έκανε χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συμμετείχε σε συζήτηση στο πλαίσιο του «2020 Aspen Security Forum».

Στον διάλογο που είχε με τον καθηγητή του Χάρβαρντ και εκτελεστικό διευθυντή του «The Aspen Strategy Group», Νίκολας Μπερνς, ο πρωθυπουργός σημείωσε, μεταξύ άλλων, σχετικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας πως τώρα «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να μην πέσουμε θύματα της επιτυχίας μας» λόγω εφησυχασμού. Τόνισε πως η χρήση της μάσκας είναι σημαντική γιατί δεν μπορούμε να κλείσουμε ξανά την οικονομία, καθώς και ότι «οι τομείς της ψυχαγωγίας, των ταξιδιών, του τουρισμού επλήγησαν ιδιαίτερα και η ανάκαμψη των τομέων αυτών θα είναι ένας προβληματισμός μακροχρόνιος», προσθέτοντας πως κύριο μέλημα είναι να μη χαθούν πολλές θέσεις εργασίας.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε χαρακτηριστικά: «Αναφορικά με τoν covid, αυτό που κάναμε ήταν να ακούσουμε τους ειδικούς. Αποφασίσαμε να κλείσουμε την οικονομία νωρίς και να μην περιμένουμε τις εξελίξεις, δώσαμε τον λόγο στους ειδικούς, εστιάσαμε πολύ στο μήνυμά μας και προσπαθήσαμε να πείσουμε τους Έλληνες ότι αυτή πρέπει να είναι μία συλλογική προσπάθεια και όλοι θα κερδίσουμε αν καταφέρουμε να περιορίσουμε το πρώτο κύμα της επιδημία. Και πράγματι ήταν εντυπωσιακό το πώς αντέδρασε ο ελληνικός λαός. Επέδειξε εξαιρετική πειθαρχία, το οποίο μας επέτρεψε να περιορίσουμε πλήρως το πρώτο κύμα της επιδημίας και να αρχίσουμε σταδιακά να χαλαρώνουμε τα προστατευτικά μέτρα και να επαναφέρουμε την οικονομία σε κάποια φυσιολογικά επίπεδα λειτουργίας. Φυσικά, πρέπει να σημειώσω ότι καθώς ανοίγουμε την οικονομία, τα κρούσματα έχουν αρχίσει να αυξάνονται, κάτι το οποίο ήταν αναμενόμενο, κάνουμε περισσότερα τεστ με πιο έξυπνο τρόπο, αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί να μην πέσουμε θύματα της επιτυχίας μας. Ο κόσμος εφησυχάζει και, ναι, είναι κουραστικό να πρέπει να τηρούμε πάντα αποστάσεις και να φοράμε μάσκα. Δίνουμε μεγάλη σημασία στη μάσκα και ουσιαστικά έχουμε κάνει υποχρεωτική τη χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους και σε ορισμένους εξωτερικούς χώρους, όπου δεν μπορεί να διασφαλιστεί κοινωνική αποστασιοποίηση. Άλλαξα τη φωτογραφία στο προφίλ μου με μία φωτογραφία, στην οποία φοράω μάσκα. Θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα ότι η μάσκα είναι σημαντική γιατί -στην ουσία- δεν μπορούμε να κλείσουμε και πάλι την οικονομία και όλοι αναγνωρίζουν ότι πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να ζούμε με τον ιό μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο».

«Έχουμε βελτιωθεί πάρα πολύ στην ιχνηλάτηση επαφών, προσπαθούμε να απομονώνουμε γρήγορα τυχόν εξάρσεις και μπορούμε ακόμα να το κάνουμε, και φυσικά θεωρώ ότι ανοίξαμε τη χώρα στους ξένους τουρίστες με έναν αρκετά έξυπνο τρόπο. Όλοι οι επισκέπτες της χώρας μας πρέπει να συμπληρώνουν ένα έντυπο εντοπισμού επιβάτη και εφαρμόζουμε έναν ιδιαίτερα πολύπλοκο αλγόριθμο, ο οποίος καθορίζει ποιος πρέπει να υποβληθεί σε τεστ κατά την είσοδο στη χώρα. Έχουμε κάνει τεστ σε σχεδόν 240.000 άτομα από τα περίπου δύο εκατομμύρια που έχουν φτάσει στην Ελλάδα, συνεπώς έχουμε μία πολύ καλή βάση δεδομένων, η οποία μας δείχνει αν υπάρχει πρόβλημα σε άλλες χώρες. Για παράδειγμα, πολύ γρήγορα διαπιστώσαμε ότι τα Βαλκάνια ήταν μία προβληματική περιοχή και συνεπώς περιορίσαμε την πρόσβαση από Βουλγαρία και Ρουμανία και οι επισκέπτες από τις χώρες αυτές πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό τεστ για να εισέλθουν στη χώρα. Συνεπώς, η προσέγγιση πρέπει να βασίζεται σε δεδομένα, πρέπει να είναι επιστημονική, αλλά νομίζω ταυτόχρονα πρέπει να εμπεριέχει και αρκετή ενσυναίσθηση -ξέρετε την ελληνική λέξη φιλότιμο που δεν μεταφράζεται ακριβώς στα αγγλικά, αλλά αφορά μία αίσθηση περηφάνειας για τα επιτεύγματά μας- και συνεπώς τώρα που βλέπουμε τον αριθμό των κρουσμάτων να κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση, πρέπει να προσπαθήσουμε λίγο παραπάνω για να ακολουθήσουμε τις κατευθύνσεις που μας έχουν δώσει οι επιδημιολόγοι», πρόσθεσε.

Σε αυτό το σημείο, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η εκτίμησή του είναι πως θα ακολουθήσει ένας μακροχρόνιος προβληματισμός για την ανάκαμψη των τομέων της ψυχαγωγίας, των ταξιδιών και του τουρισμού, καθώς αυτοί οι τομείς επλήγησαν ιδιαίτερα, και εξήγησε: «Είπαμε, λοιπόν, ότι θέλουμε να ανοίξουμε τον τουρισμό αλλά με ασφάλεια. Συνεπώς, έχουμε τα πρωτόκολλα ελέγχου όσων έρχονται στην Ελλάδα, είμαστε εξαιρετικά αυστηροί αναφορικά με την προστασία των υπαλλήλων στον κλάδο φιλοξενίας. Δεν θα βρείτε, λοιπόν, κανέναν επαγγελματία που δεν θα φοράει μάσκα, σερβιτόροι, προσωπικό ξενοδοχείων, δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην προστασία τους. Υπάρχουν δωμάτια COVID στα ξενοδοχεία αν εμφανιστεί κρούσμα, τα νοσοκομεία μας είναι εξοπλισμένα κατάλληλα, ακόμα και σε μικρά κέντρα υγείας στα νησιά υπάρχουν κλίνες COVID, και φυσικά επαναλαμβάνουμε το μήνυμα ότι μπορείτε να ζήσετε μία φανταστική εμπειρία στην Ελλάδα, αλλά θα ήταν καλό να αποφεύγετε τα πολυσύχναστα beach bar ή τις ντισκοτέκ γιατί εκεί είναι το πρόβλημα».

«Όμως, μπορείτε να έχετε μία υπέροχη εμπειρία, να έρθετε, να απολαύσετε τη θάλασσα, μάλιστα θα είναι ακόμα καλύτερα γιατί δεν υπάρχουν τα πλήθη, και αυτό είναι φανταστικό από την οπτική του επισκέπτη, όχι από τη δική μας. Μας λυπεί που δεν μπορούμε να υποδεχθούμε τουρίστες από τις ΗΠΑ, καθώς πρόκειται για ευρωπαϊκή απόφαση, δεν επιτρέπεται η είσοδος επισκεπτών από τις ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά, και ελπίζω αυτό να αλλάξει, αν και τα πράγματα στις ΗΠΑ δεν δείχνουν να εξελίσσονται προς τη σωστή κατεύθυνση. Συνολικά, όμως, αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να χρησιμοποιήσουμε τη χρονιά αυτή ως εφαλτήριο για την επόμενη, να προβάλλουμε μία εικόνα σοβαρότητας και ικανότητας και να διασφαλίσουμε ότι δεν θα χαθούν θέσεις εργασίας. Μεγάλο μέρος, λοιπόν, των χρημάτων που ξοδεύουμε διοχετεύονται προς βραχυπρόθεσμα προγράμματα ευέλικτης απασχόλησης, για παράδειγμα δίνουμε στα ξενοδοχεία τη δυνατότητα να απασχολήσουν το προσωπικό τους για το 50% του χρόνου, και συνεπώς οι εργαζόμενοι δουλεύουν μόνο 15 ημέρες, τους αποζημιώνουμε στο 90% του μισθού τους και καλύπτουμε το 100% των ασφαλιστικών εισφορών, αρκεί το ξενοδοχείο να μην κάνει απολύσεις. Συνεπώς, οι εργοδότες μπορούν να χρησιμοποιήσουν το εργατικό τους δυναμικό με ευέλικτο τρόπο, για λιγότερες ώρες καθώς δεν υπάρχει η ανάλογη ζήτηση, γιατί θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα απολυθούν κατά τη θερινή σεζόν, ώστε τον χειμώνα να λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας και να επαναπροσληφθούν την επόμενη χρονιά. Μας ενδιαφέρει, λοιπόν, να μην χαθούν πολλές θέσεις εργασίας», συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης σημειώνοντας: «Καταλήξαμε σε μια πολύ σημαντική απόφαση, που προβλέπει συνολικές επιχορηγήσεις ύψους 390 δισ. ευρώ. Και γιατί είναι σημαντικές οι επιχορηγήσεις; Επειδή εμείς, οι Ιταλοί, οι Ισπανοί, οι Πορτογάλοι, έχουμε υψηλά επίπεδα χρέους και δεν μπορούμε να προσθέσουμε πολύ επιπλέον χρέος στο ήδη υπάρχον απόθεμα, και έτσι χρειαζόμαστε δανεισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να μην επιβαρυνθούμε με επιπλέον χρέος. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, υπάρχουν 40 δισ. ευρώ από το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, τον επταετή προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 32 δισ. από το νέο Ταμείο Ανάκαμψης, από τα οποία τα 19 δισ. αποτελούν επιχορηγήσεις .Έχουμε ήδη οργανώσει τις ομάδες μας και τη δομή εσωτερικής διακυβέρνησης, καθώς πρέπει να υποβάλουμε το σχέδιό μας μέχρι τις 15 Οκτωβρίου».

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, τόνισε: «Έχω συναντηθεί με τον Πρόεδρο Ερντογάν δύο φορές από τότε που ανέλαβα τα καθήκοντά μου ως πρωθυπουργός. Στην πρώτη συνάντηση του είπα ειλικρινά να προσπαθήσουμε να κάνουμε μία επανεκκίνηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, διότι -όπως είπατε- είμαστε και θα είμαστε γείτονες για πάντα. Πραγματικά, δεν πιστεύω ότι υπάρχει έχθρα, παρά τα διάφορα στερεότυπα, μεταξύ του ελληνικού και του τουρκικού λαού. Δυστυχώς, δεν έλαβα την ανταπόκριση που ανέμενα. Αυτό που είδαμε από την Τουρκία το τελευταίο έτος είναι ουσιαστικά η υπογραφή ενός μνημονίου συνεννόησης, το οποίο θεωρούμε άκυρο και παράνομο, μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης, και το οποίο σαφώς παραβιάζει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, επειδή δεν αναγνωρίζει καθόλου Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη για τα ελληνικά νησιά. Είναι κάτι εντελώς απαράδεκτο, εντελώς παράνομο και όχι μόνο κατά τη δική μας άποψη. Όλοι, νομίζω, θα την συμμερίζονταν. Είδαμε εντελώς παράνομες γεωτρήσεις, και όχι απλώς για ερευνητικούς σκοπούς, εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης κατά σαφή παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου. Είδαμε υπερπτήσεις σε ελληνικά νησιά, είδαμε την απόπειρα οπλοποίησης μεταναστών και προσφύγων στις αρχές Μαρτίου. Θα θυμόσαστε ότι δεκάδες χιλιάδες προσπάθησαν να διασχίσουν τα ελληνικά σύνορα, τα οποία υπερασπιστήκαμε, και καταστήσαμε σαφές ότι δεν επρόκειτο να συμβεί. Νομίζω ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται με αναξιόπιστο τρόπο και εντός του ΝΑΤΟ. Εγείρονται ανησυχίες συλλογικής ασφάλειας. Η αγορά, λόγου χάρη, του οπλικού συστήματος S 400, γεγονός που μας ανησυχεί όλους, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ, καθώς εκθέτει σε κίνδυνο τα F35 που αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του ΝΑΤΟ, ως τα πλέον προηγμένα αεροσκάφη που διαθέτει η συμμαχία. Είδαμε την παραβίαση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Συνεπώς, η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι, κατά την άποψή μου, αποσταθεροποιητική και αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο για την Ελλάδα. Αποτελεί πρόβλημα για την Ευρώπη και νομίζω ότι αποτελεί πρόβλημα και για τις ΗΠΑ, από την άποψη ότι ενδιαφερόταν πάντα για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Κατέστησα πολύ σαφές στον Πρόεδρο Ερντογάν ότι είμαι πάντα πρόθυμος να συζητήσω το ένα εκκρεμές ζήτημα που θεωρούμε ότι έχουμε με την Τουρκία, δηλαδή την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Από την εποχή που ήσασταν πρέσβης, πραγματοποιούνταν διερευνητικές συνομιλίες, οι οποίες συνεχίστηκαν επί μακρόν και σημειώθηκε πρόοδος, ωσότου η Τουρκία τις διέκοψε το 2016. Δηλώσαμε, λοιπόν, ότι είμαστε πρόθυμοι να ξαναρχίσουμε τις συνομιλίες, αλλά δεν μπορούμε να το πράξουμε υπό το καθεστώς απειλών ούτε θα προσέλθουμε εκβιαζόμενοι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, επειδή απειλείτε ότι θα παραβιάσετε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αυτό απορρίπτεται. Επίσης, καταστήσαμε σαφές όταν συνέβη το πρόσφατο περιστατικό, στο οποίο η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX απειλώντας να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες εντός της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, ότι δεν επρόκειτο να αποδεχθούμε. Το καλό είναι ότι τελικά δεν κατέπλευσε κανένα πλοίο, γεγονός που εκλαμβάνω ως θετική ένδειξη, επειδή όσο συνομιλούμε -εάν πραγματικά θέλουμε να συνομιλήσουμε- δεν μπορούμε να υπονομεύουμε την ουσία των συνομιλίων, η οποία είναι πώς θα λύσουμε το πρόβλημα των αξιώσεών μας αναφορικά με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Επίσης, υπήρξα πολύ ειλικρινής απέναντι στην Τουρκία και την παγκόσμια κοινότητα, λέγοντας ότι εάν δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία, ας πάμε στο Δικαστήριο της Χάγης. Να συμφωνήσουμε ότι αυτή είναι η μόνη διαφορά μας, να θέσουμε τις παραμέτρους, να συμφωνήσουμε σε όσα συμφωνούμε και σε όσα διαφωνούμε και να σεβαστούμε την απόφαση του δικαστηρίου. Να σεβαστούμε το διεθνές δίκαιο. Πιστεύω ότι αυτή είναι μία δίκαιη προσέγγιση στον βαθμό που δεν μπορούμε -εάν δεν μπορούμε- να λύσουμε τη διαφορά μας απευθείας μεταξύ μας. Όμως, σημειώθηκαν και άλλες προκλητικές ενέργειες».

Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στη μετατροπή και πάλι της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, που -όπως είπε- κατά την άποψή του ήταν «μία εντελώς περιττή ενέργεια. Ήταν μουσείο για 86 χρόνια. Η Κωνσταντινούπολη δεν στερείται τεμένων. Έχει όμορφα και πολλά τεμένη. Άρα, γιατί να πάρει κάποιος μία εκκλησία που μετατράπηκε σε τέμενος κι έπειτα σε μουσείο και αποτελούσε διαθρησκευτικού διαλόγου και να το πολιτικοποιήσει με τέτοιον τρόπο. Μία εντελώς περιττή ενέργεια, η οποία ταυτόχρονα εγείρει ζητήματα, επειδή πρόκειται για Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, το οποίο ανακηρύχθηκε σε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς ως μουσείο, όχι ως τέμενος. Επίσης, κατέστησα σαφές και στους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι εάν η Τουρκία συνεχίσει να προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες, θα πρέπει να υπάρξουν συνέπειες. Θα πρέπει να υπάρξουν κυρώσεις. Άρα, είτε η σχέση θα βελτιωθεί ή -εάν η Τουρκία συνεχίσει να παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου- η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αντιδράσει. Για πρώτη φορά διαπιστώνω μεγαλύτερη κατανόηση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι ο ρόλος της Τουρκίας στην περιοχή μας δεν είναι ιδιαίτερα εποικοδομητικός. Δεν επιθυμούμε να απομονώσουμε την Τουρκία. Θα ήμουν ο πρώτος υπέρμαχος μίας παραγωγικής σχέσης μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θέλω να συνεργαστούμε με την Τουρκία στο θέμα της μετανάστευσης. Γνωρίζετε ότι φιλοξενούν 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες και έχουμε συνεργαστεί μαζί της, αλλά δεν μπορούμε να λειτουργούμε υπό τη διαρκή απειλή ότι θα ανοίξουν τις πύλες και θα μας στείλουν πρόσφυγες και μετανάστες για να ασκήσουν πίεση. Έχουμε αποδείξει ότι δεν ανεχόμαστε την πίεση, αντιδρούμε. Έχουμε τη δυνατότητα, τη βούληση, την εθνική ενότητα να αντιδράσουμε και να στηρίξουμε αυτήν την πολιτική. Είμαι μία προσέγγιση καρότου και μαστίγιου, όπου το καρότο και το μαστίγιο πρέπει να χρησιμοποιούνται εξίσου απέναντι στην Τουρκία».

«Στο ΝΑΤΟ νομίζω πως είναι πολύ σαφές ότι αυτή η στάση ουδετερότητας, ότι δηλαδή έχουμε να κάνουμε με δύο μέλη του ΝΑΤΟ και άρα δεν θα παρέμβουμε, δεν θα είναι πλέον αποδεκτή από εμένα. Το έθεσα και στον γενικό γραμματέα Στόλτενμπεργκ, ότι συνεισφέρουμε στο ΝΑΤΟ, είμαστε σύμμαχος χώρα και προσδοκούμε, όταν αισθανόμαστε πως ένας άλλος ΝΑΤΟϊκός σύμμαχος συμπεριφέρεται κατά τρόπο που θέτει σε κίνδυνο τα δικά μας συμφέροντα, να μην υιοθετεί το ΝΑΤΟ αυτήν τη στάση των ίσων αποστάσεων και της μη παρέμβασης στις εσωτερικές διαφορές. Είναι βαθύτατα άδικο για την Ελλάδα», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Μητσοτάκης: Μείωση του ΕΝΦΙΑ για τους κατοίκους των μικρών νησιών

«Εδώ η σημαία μας κυματίζει λίγο πιο ψηλά, το μπλε της θάλασσας είναι λίγο πιο γαλάζιο και η καρδιά της πατρίδας μας χτυπάει λίγο πιο δυνατά», ανέφερε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντησή του με τον Δήμαρχο Χάλκης, Ευάγγελο Φραγκάκη και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο του νησιού όπου συζήτησαν για τα μεγάλα αλλά και τα μικρά, καθημερινά προβλήματα της Χάλκης που αναζητούν λύση. Επανέλαβε δε ότι η έμπρακτη στήριξη των νησιών, ιδιαίτερα των ακριτικών, αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός έκανε συγκεκριμένες αναφορές στα θέματα υγείας, στα θέματα παιδείας, στη βελτίωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, στα θέματα υποδομών και της ανάπτυξης επισημαίνοντας την ανάγκη να υπάρξει κάθε δυνατή βοήθεια στους κατοίκους των μικρών νησιών. Χαρακτήρισε μάλιστα ενδιαφέρουσες τις προτάσεις που κατατέθηκαν από τον δήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλους υποσχόμενος ότι θα τις εξετάσει με τους αρμόδιους υπουργούς. Ειδική αναφορά έκανε στον ΕΝΦΙΑ για τους κατοίκους των μικρών νησιών.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο πρωθυπουργός απάντησε αναλυτικά στα ζητήματα που του τέθηκαν από τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στην διάρκεια της τοποθέτησης του εξήρε την προσωπικότητα του Δημήτρη Κρεμαστινού ενώ αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να τηρούνται τα μέτρα και οι οδηγίες των επιστημόνων για να αντιμετωπιστεί ο κορονοϊός εκφράζοντας την ανησυχία του για την αύξηση των κρουσμάτων. Στην σύσκεψη παραβρέθηκαν ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Λιβάνιος, ο υφυπουργός Τουρισμού κ. Μάνος Κόνσολας και οι βουλευτές Δωδεκανήσου Β. Υψηλάντης Τσ. Ιατρίδη και Γ. Παππάς.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός με την σύζυγο του παρέστη στο μνημόσυνο του Δημήτρη Κρεμαστινού που πραγματοποιήθηκε στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη.

Τον πρωθυπουργό υποδέχθηκε ο δήμαρχος Χάλκης κ. 'Αγγελος Φραγκάκης ο οποίος του παρέδωσε αναλυτικό υπόμνημα με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί και τις προτάσεις του ζητώντας κυρίως να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης κυρίως για τους κατοίκους που παραμένουν στο νησί και την χειμερινή περίοδο. Ανάλογες ήταν οι παρεμβάσεις που έγιναν από τους αντιδημάρχους και τους δημοτικούς συμβούλους Χάλκης.

Στην παρέμβαση του ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος εξήρε το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού για την περιοχή του Νοτίου Αιγαίου τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός επισκέπτεται για πολλοστή φορά την περιοχή μας από την εκλογή του και αυτό αποτελεί δείγμα του ενδιαφέροντος του. « Με την παρουσία του στο νησί της Χάλκης, ο Πρωθυπουργός εκφράζει την πίστη ότι η στήριξη των Ελλήνων και των Ελληνίδων των μικρών ακριτικών νησιών μας είναι η καλύτερη υπηρεσία».

Μείωση ΕΝΦΙΑ για τα μικρά νησιά

Ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στη δημοτική αρχή του νησιού τόνισε πως «στην πρώτη παρέμβαση την οποία θα κάνουμε, όπου θα αφορά τον φόρο ακίνητης περιουσίας, τον ΕΝΦΙΑ, θα υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τα μικρά νησιά. Θέλουμε να μειώσουμε -όσο αυτό είναι εφικτό- και όσο μας το επιτρέπουν τα δημόσια οικονομικά τη φορολογική επιβάρυνση αυτών των συμπολιτών μας που επιλέγουν -κόντρα στις αντιξοότητες- να κατοικούν όλο το χρόνο, ειδικά, στα μικρά μας νησιά. Και θεωρούμε ότι είναι το ελάχιστο το οποίο μπορούμε να κάνουμε, ένα μικρό πρόσθετο οικονομικό κίνητρο για να είναι λίγο πιο εύκολη η καθημερινότητά σας που το καλοκαίρι μπορεί να φαίνεται ελκυστική και όμορφη αλλά ξέρω ότι μετά το καλοκαίρι ακολουθεί πάντα και ο χειμώνας που δεν είναι εύκολος».

«Να κάνουμε όλοι μικρές θυσίες για τη Δημόσια Υγεία»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να τηρούνται ευλαβικά οι κανόνες Δημόσιας Υγείας τηρώντας τις οδηγίες των ειδικών: «Θέλω να σας ζητήσω -το κάνω σε κάθε ευκαιρία μου- να τηρούμε τα μέτρα των ειδικών. Έχει, ειδικά, μεγάλη σημασία, αυτό, στις μικρές κοινότητες οι οποίες ακόμα σε πολύ μεγάλο βαθμό είναι προστατευμένες -και ήταν προστατευμένες- και πρέπει να παραμείνουν προστατευμένες από τον κορονοϊό. Καλούμαστε όλοι να κάνουμε μικρές θυσίες. Βασικά να φοράμε τη μάσκα μας σε κλειστούς χώρους αλλά και σε ανοιχτούς χώρους, εκεί που δεν μπορούμε να τηρήσουμε τις αποστάσεις. Έτσι, ώστε, να προστατεύσουμε τη δική μας υγεία αλλά, κυρίως, την υγεία και αυτών που αγαπάμε».

Κατά τη συζήτηση, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος παρουσίασε τα έργα που έχουν δρομολογηθεί από την Περιφέρεια. Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος κ. Φραγκάκης, αφού τόνισε πως σαν νέα δημοτική αρχή προσπαθεί με ό,τι δυνατότητες υπάρχουν να βελτιωθεί η ζωή των ακριτών που κρατούν το νησί ζωντανό, αναφέρθηκε στο ζήτημα της υποστελέχωσης του Δήμου και ευχαρίστησε την Περιφέρεια για τη βοήθεια που παρέχει στο κομμάτι αυτό, ώστε να γίνεται δυνατή η ολοκλήρωση των έργων. «Νομίζω ότι είμαστε σε καλό δρόμο και η Χάλκη μέχρι το τέλος της δικής μας τετραετίας πραγματικά θα είναι ένα άλλο νησί», τόνισε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος του νησιού.

Αμέσως μετά, ο Πρωθυπουργός περπάτησε στο παραλιακό μέτωπο και στα δρομάκια του νησιού και συνομίλησε με τους κατοίκους αλλά και τους τουρίστες από διάφορες χώρες.

Η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού στο Δημαρχείο της Χάλκης:

«Με πολύ μεγάλη χαρά, αλλά και με συγκίνηση, βρίσκομαι σήμερα στην Χάλκη. Είμαι εδώ για δύο λόγους: Ο πρώτος είναι ο προφανής. Ως Πρωθυπουργός έχω την υποχρέωση να επισκέπτομαι κάθε γωνιά της χώρας και να αποδίδω μία ιδιαίτερη σημασία στα ακριτικά μας νησιά, τα οποία τόσο περήφανους μας κάνουν, αλλά και τόσο ειδικές ανάγκες έχουν. Η εμπειρία μου μου λέει ότι μία επιτόπια επίσκεψη - πάντα με κυβερνητικό κλιμάκιο για την καταγραφή των προβλημάτων- αποτελεί τον καλύτερο τρόπο επίσπευσης της επίλυσης τους. Και φιλοδοξούμε να κάνουμε το ίδιο και με τη σημερινή μου επίσκεψη στο νησί.

Είμαι εδώ, όμως, και για έναν δεύτερο λόγο, για να τιμήσω τον Δημήτρη Κρεμαστινό. Είχα την ευκαιρία να παρευρεθώ στο μνημόσυνο το οποίο τελέστηκε στη μνήμη του πριν από λίγο. Ο Δημήτρης ήταν ένας σπουδαίος άνθρωπος, σπουδαίος γιατρός, σπουδαίος πολιτικός, που δεν ξέχασε όμως ποτέ τον τόπο του, τα Δωδεκάνησα, το νησί στο οποίο γεννήθηκε. Ήταν ένας άνθρωπος ο οποίος έβαζε την πολιτική -εν τη ευρεία έννοια- πάνω από τις κομματικές αντιπαραθέσεις και έψαχνε πάντα να βρει πεδίο για δημιουργικές και γόνιμες συνθέσεις. Έχω κάνει πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις μαζί του και η αγάπη του ήταν διπλή. Από τη μία η νησιωτική πολιτική και η στήριξη της Δωδεκανήσου και από την άλλη βέβαια ο τομέας της υγείας, στον οποίο ο ίδιος είχε συνεισφέρει καταλυτικά όσο ήταν Υπουργός και όχι μόνο. Έχει βάλει τη σφραγίδα του σε πολλά νοσοκομεία, αλλά και σε εξαιρετικά τολμηρές πρωτοβουλίες για την εποχή τους τότε, τη δημιουργία του ΕΚΑΒ, τη στήριξη της ψυχικής υγείας. Ήταν ένας άνθρωπος που μέχρι και την τελευταία στιγμή τον απασχολούσε ιδιαίτερα το πώς θα καλυφθούν οι ανάγκες ιατρικής φροντίδας των ακριτικών μας νησιών. Και επιτρέψτε μου να ξεκινήσω την σύντομη παρέμβασή μου λέγοντας ορισμένα πράγματα για τον τομέα της υγείας. Καταρχάς είναι μαζί μου ο Γιάννης Κωτσιόπουλος, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου και υπεύθυνος για τις δομές υγείας. Είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε το ιατρείο σας, το Περιφερειακό Πολυδύναμο Ιατρείο σήμερα και αναγνωρίζω απόλυτα αυτό το οποίο είπατε. Είναι απολύτως απαραίτητο να έρθει ένας γενικός γιατρός, ώστε να μην είστε εξαρτημένοι μόνο από τον αγροτικό ή την αγροτική γιατρό, που να μπορεί να έρθει εδώ, γιατί όχι να επιλέξει να ζήσει και να κάνει και την οικογένειά του εδώ, να μετοικήσει δηλαδή στη Χάλκη. Ξέρετε το πρόβλημα αυτό είναι ευρύτερο, μας απασχολεί πάρα πολύ και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα μπορούμε να παρουσιάσουμε ένα πλαίσιο τόσο ελκυστικών κινήτρων που να μας επιτρέπουν να μπορούμε να στελεχώσουμε τα νησιά μας, ειδικά τα μικρότερα νησιά, με τακτικό προσωπικό. Αλλά θα ήθελα να πω δύο πράγματα ακόμα. Η τεχνολογία μας δίνει τη δυνατότητα σήμερα να μπορούμε να παρέχουμε υπηρεσίες, κυρίως, πρωτοβάθμιας φροντίδας με πολύ μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από ό,τι στο παρελθόν. Αυτό το οποίο ονομάζουμε τηλεϊατρική έχει κάνει πια τεράστια πρόοδο. Και στο πλαίσιο των προγραμμάτων που δρομολογούμε, σε συνεννόηση και με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, το Υπουργείο Υγείας, θα αναπτύξουμε μία σειρά από δράσεις ειδικά για τα μικρότερα νησιά ώστε να μπορούν να αισθάνονται οι κάτοικοι ότι, σε επίπεδο τουλάχιστον πρώτης φροντίδας, πρώτης περίθαλψης, έχουν την καλύτερη δυνατή που μπορεί να έχει ένα νησί με αυτούς τους κατοίκους, που δεν μπορεί προφανώς, να έχει πρόσβαση σε κάτι περισσότερο από ένα καλά εξοπλισμένο ιατρείο.

Όμως, και για τα ζητήματα των αεροδιακομιδών θέλω να σας ενημερώσω -ίσως το γνωρίζετε- ότι ως αποτέλεσμα μιας πολύ γενναιόδωρης -μιας ακόμα πολύ γενναιόδωρης της δωρεάς του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος- θα έχουμε μέσα στο 2021, -ενδεχομένως και μέχρι το τέλος το 2020- παραλάβει τα πρώτα δύο υπερσύγχρονα ελικόπτερα τα οποία θα ενταχθούν στο στόλο του ΕΚΑΒ. Και θα προστεθούν δύο αεροπλάνα ειδικά για αεροδιακομιδές. Αυτό ενδιαφέρει τα νησιά μας και ειδικά τα μικρότερα νησιά, αυτά τα οποία έχουν αεροδρόμιο ή αυτά τα οποία έχουν ελικοδρόμιο, έτσι ώστε οι αεροδιακομιδές να γίνονται φθηνότερα και με καλύτερη ποιότητα σε σχέση με αυτό το οποίο γίνεται σήμερα. Και να μην επιβαρύνεται βέβαια και η Πολεμική Αεροπορία της οποίας η δουλειά -όπως αντιλαμβάνεστε- είναι κατά βάση άλλη από την υποχρέωση να κάνει τέτοιες αεροδιακομιδές.

Θέλω να έρθω στα θέματα της εκπαίδευσης. Και ευχαριστώ πάρα πολύ για αυτά τα οποία αναφέρατε. Εάν κάτι μάθαμε από τον κορονοϊό είναι ότι η εξ αποστάσεως κατάρτιση, εκπαίδευση, επιμόρφωση, μας ανοίγει μία καινούργια πόρτα στο μέλλον. Δεν μπορεί ποτέ να είναι υποκατάστατο της παρουσίας των παιδιών στην τάξη. Για αυτό και πρόθεσή μας είναι -με όλα τα μέτρα ασφάλειας τα οποία θα μας υποδείξουν οι ειδικοί- τα σχολεία να ανοίξουν κανονικά το Σεπτέμβριο και τα παιδιά να γυρίσουν στην τάξη, παρά την πρόκληση που αντιμετωπίζουμε τώρα με το ζήτημα του κορονοϊού, με άλλους κανόνες. Αλλά στα ζητήματα της εκπαίδευσης μου άρεσε πάρα πολύ η ιδέα αυτή είναι απολύτως λογικό να μπορούμε να έχουμε ένα κέντρο υποστήριξης παιδιών, αλλά και δασκάλων εκεί που έχουμε δυσκολίες στελέχωσης σχολείων, είτε μιλάμε για δημοτικά, είτε μιλάμε για γυμνάσια, είτε μιλάμε για λύκεια. Προγράμματα επιμόρφωσης, συμπληρωματική εκπαίδευση, για παιδιά τα οποία θα δώσουν πανελλήνιες εξετάσεις. Και αυτό θα μπορούσε να γίνει κάλυστα κεντρικά, από μία κεντρική δομή που να υποστηρίζει νησιά ή ενδεχομένως και ακριτικά χωριά που έχουν αντίστοιχα ζητήματα με αυτά ενός μικρού νησιού, με τις ιδιαιτερότητες που έχει πάντα η παροχή εκπαίδευσης στις μικρές κοινότητες. Είναι εξαιρετική ιδέα θα κρατήσω το σχετικό υπόμνημα και θα το συζητήσω με την Υπουργό και την Υφυπουργό Παιδείας.

Έχουμε πολύ φιλόδοξα σχέδια για τον τρόπο με τον οποίο θα χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία στην εκπαίδευση και τώρα -όπως είπε και ο Περιφερειάρχης- έχουμε μία πολύ μεγάλη ευκαιρία. Και η μεγάλη ευκαιρία, είναι τα καινούργια χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία θα προστεθούν στο επόμενο ΕΣΠΑ -για να το πω με απλά λόγια- ύψους 40 δις ευρώ. Θα προστεθούν άλλα 32 δις. από το λεγόμενο Ταμείο Ανάκαμψης για το οποίο έχετε ακούσει πολλά, αλλά είναι ένα μεγάλο αναπτυξιακό όπλο για να μπορέσουμε να κάνουμε επενδύσεις στην κατεύθυνση που θέλουμε. Και η κατεύθυνση είναι να στηρίξουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη, την προστασία του περιβάλλοντος, τις ποιοτικές υποδομές, την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τις ψηφιακές δεξιότητες, τις ψηφιακές υποδομές. Πολλά από αυτά είναι ζητήματα τα οποία αφορούν και το δικό σας νησί.

Σε αυτά τα χρηματοδοτικά εργαλεία βέβαια προστίθεται και το πρόγραμμα "Τρίτσης", το όποιο είναι ένα πολύ σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο για το οποίο είμαι βέβαιος ότι και το γνωρίζετε και προετοιμάζεστε, διότι, ήδη έχουν βγει και οι σχετικές προσκλήσεις για τη δεύτερη φάση του. Και βέβαια έχετε αυτή τη δυνατότητα. Έχω πει ότι δεν θέλω να υπάρχει Δήμος στην Ελλάδα ο οποίος να μην έχει εντάξει τουλάχιστον ένα έργο το οποίο θεωρεί -ο Δήμος, το δημοτικό συμβούλιο, η τοπική κοινότητα- ως εμβληματικό στο πρόγραμμα του "Τρίτση" ώστε να χρηματοδοτηθεί από εκεί.

Από εκεί και πέρα τα βασικά ζητήματα των υποδομών στα μικρά νησιά, έχουν να κάνουν κυρίως και με τις περιβαλλοντικές υποδομές. Είναι, για παράδειγμα, ζητήματα διαχείρισης απορριμμάτων. Και είχαμε την ευκαιρία να τα συζητήσουμε πριν λίγο με τον δήμαρχο. Ένα μικρό νησί όπως η Χάλκη δεν έχει τη δυνατότητα ούτε και την υποχρέωση να έχει ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων. Μπορεί όμως να κάνει τα βασικά. Και τα βασικά είναι πολύ συστηματική ανακύκλωση και κυρίως ανακύκλωση των οργανικών. Επιμένουμε πάρα πολύ σε αυτό, στο καινούργιο ρεύμα του καφέ κάδου που αφορά πρωτίστως τον κλάδο της εστίασης. Αυτά είναι ρεύματα τα οποία μπορείτε να τα αξιοποιήσετε σε τοπικό επίπεδο. Και από ‘κει και πέρα με έναν καλά οργανωμένο και αδειοδοτημένο σταθμό μεταφόρτωσης έτσι ώστε ό,τι απομένει να μπορεί εύκολα να μεταφέρεται στη Ρόδο και να το διαχειριζόμαστε σε αυτό το επίπεδο.

Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και τα ζητήματα του νερού. Καταλαβαίνω ότι υπάρχει ανάγκη για πρόσθετη αφαλάτωση, αλλά πια οι τεχνολογίες αυτές είναι πιο φθηνές και είναι η λογική λύση για νησιά αυτού του μεγέθους. Και βέβαια το όραμα πάντα για νησιά αυτού του μεγέθους θα πρέπει να είναι νησιά "πράσινα", ενεργειακά αυτόνομα. Και με χαρά διαπίστωσα ότι ο δήμαρχος έχει πολύ προχωρημένες ιδέες για το πως, ενδεχομένως, μπορεί να αξιοποιήσει πολύ σύγχρονες τεχνολογίες, όπως, η ενέργεια των κυμάτων, η κυματική ενέργεια. Και εμείς σε κάθε περίπτωση θα ενθαρρύνουμε πιλοτικά τέτοια προγράμματα, κύριε Περιφερειάρχα, για κοινότητες οι οποίες θέλουν να κινηθούν σε αυτή την κατεύθυνση. Και ζήτησα ήδη από το δήμαρχο να ξαναμιλήσει με την κυρία Σδούκου, τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Ενέργειας, ώστε να δούμε με ποιο τρόπο μπορούμε να υποστηρίξουμε τέτοιες πρωτοβουλίες. Δεν μας είναι δύσκολο να δώσουμε και καλές ελκυστικές τιμές στην ενέργεια που θα παράγεται από τέτοια πιλοτικά συστήματα, αλλά για νησιά που δεν έχουν μεγάλο ενεργειακό αποτύπωμα πιστεύω ότι τέτοιες πρωτοβουλίες έχουν μεγάλη σημασία. Όπως, βέβαια, μεγάλη σημασία έχουν και όλα τα προγράμματα τα οποία έχουν να κάνουν με εξοικονόμηση ενέργειας και κυρίως αναβάθμιση του κτιριακού δυναμικού.

Γνωρίζετε ότι έχει ήδη ανακοινωθεί καινούργιο πρόγραμμα «εξοικονομώ». Μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητας ότι ένα σημαντικό κομμάτι των κονδυλίων που θα έχουμε στη διάθεσή μας θα κατευθυνθεί σε τέτοιες δράσεις. 'Αρα να περιμένετε ακόμα περισσότερα κεφάλαια και ακόμα πιο γενναιόδωρα προγράμματα για την αναβάθμιση του κτιριακού δυναμικού. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία και σε νησιά -όπως το δικό σας- που έχουν έναν πολύ ιδιαίτερο χαρακτήρα ο οποίος πρέπει να προστατευθεί. Αλλά ταυτόχρονα με έξυπνο αλλά συχνά πιο ακριβό τρόπο πρέπει να αναβαθμιστούν τα κτίρια ενεργειακά και θα δώσουμε τη δυνατότητα για προγράμματα τα οποία θα προσφέρουν πολύ μεγάλο βαθμό επιδότησης για όσους θέλουν να αναλάβουν τέτοιες πρωτοβουλίες.

Άκουσα, με ενδιαφέρον, και θα περιμένω τις προτάσεις σας για τη δημιουργία καινούργιου εμπορικού λιμένα ώστε να αποδεσμευτεί εδώ ο κόλπος για άλλου είδους δράσεις. Και, βέβαια, πρέπει να ξέρουμε -το είπε ο δήμαρχος στην εισαγωγή του- ότι όταν μιλάμε για ανάπτυξη η μαγική λέξη είναι η ποιότητα. Ποιότητα στον τουρισμό, ποιότητα στα οποία προϊόντα παράγει το νησί.

Το καλό με τα νησιά τα οποία ήταν έξω από τον τουριστικό χάρτη της έντονης ανάπτυξης των τελευταίων δεκαετιών, είναι ότι τώρα, προσφέρουν ευκαιρίες για να κάνουμε σωστή, ήπια, ανάπτυξη με προστασία του περιβάλλοντος, η οποία θα μπορεί να προσελκύει όμως και επισκέπτες οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να διαθέσουν περισσότερα χρήματα, πάντα προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Και σίγουρα ο τουρισμός που συνδέεται με τα σκάφη αναψυχής, άρα, ο οποίος χρειάζεται κάποια μαρίνα, μπορεί η μαρίνα να είναι προσωρινή, μπορεί να είναι μόνιμη, γνωρίζουμε ότι έχουμε ζητήματα αδειοδότησης σχετικά με τα θέματα τα οποία μας απασχολούν. Είναι μία παράξενη συναρμοδιότητα μεταξύ του Υπουργείου Τουρισμού και του Υπουργείου Οικονομικών, που θα μας απασχολήσει και πρέπει να την επιλύσουμε, διότι, θέλουμε να αδειοδοτούμε πιο γρήγορα μαρίνες οι οποίες όμως να είναι πάντα εναρμονισμένες με τον χαρακτήρα και τις ανάγκες των τοπικών νησιών.

Να πω, επίσης, για τα ζητήματα της διοικητικής αναδιάρθρωσης. Κάτι το οποίο τόνισε ο Περιφερειάρχης -ο υφυπουργός ο κ. Λιβάνιος θα έχει την αρμοδιότητα να δρομολογήσει- μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης η οποία σε πολύ απλά επίπεδα, με πολύ απλά λόγια, λέει να ξανακαθορίσουμε τα επίπεδα του ποιος κάνει τι σε αυτό το κράτος. Τι κάνει το κεντρικό κράτος, τι κάνουν οι αποκεντρωμένες διοικήσεις, τι κάνουν οι περιφέρειες, τι κάνουν οι δήμοι. Και, κυρίως, να απελευθερώσουμε δήμους και περιφέρειες από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που κατά τεκμήριο δημιουργούν καθυστερήσεις και δεν σας επιτρέπουν να μπορείτε να υλοποιήσετε δράσεις και έργα προς όφελος των πολιτών.

Ο Περιφερειάρχης είναι πολύ ενεργός, έχει κάνει πάρα πολλές προγραμματικές συμφωνίες, υποκαθιστά τους δήμους οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα πολύ συχνά να ωριμάζουν έργα και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Και βέβαια, ναι, κ. Περιφερειάρχα μέχρι τον Οκτώβριο θα έχει αλλάξει το 44/12. Είμαστε, ήδη, έτοιμοι νομοπαρασκευαστικά ώστε στα πλαίσια των ευρωπαϊκών περιορισμών -γιατί υπάρχουν ευρωπαϊκοί περιορισμοί- να απλοποιήσουμε, όσο αυτό είναι εφικτό, διαγωνιστικές διαδικασίες και διαδικασίες που έχουν να κάνουν με προκηρύξεις και αναθέσεις έργων. Είναι μία σημαντική προτεραιότητα για την Κυβέρνησή μας.

Να πω κάτι τελευταίο -το έχω ξαναπεί- στην πρώτη παρέμβαση την οποία θα κάνουμε, όπου θα αφορά τον φόρο ακίνητης περιουσίας, τον ΕΝΦΙΑ, θα υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τα μικρά νησιά. Θέλουμε να μειώσουμε -όσο αυτό είναι εφικτό- και όσο μας το επιτρέπουν τα δημόσια οικονομικά τη φορολογική επιβάρυνση αυτών των συμπολιτών μας που επιλέγουν -κόντρα στις αντιξοότητες- να κατοικούν όλο το χρόνο, ειδικά, στα μικρά μας νησιά. Και θεωρούμε ότι είναι το ελάχιστο το οποίο μπορούμε να κάνουμε, ένα μικρό πρόσθετο οικονομικό κίνητρο για να είναι λίγο πιο εύκολη η καθημερινότητά σας που το καλοκαίρι μπορεί να φαίνεται ελκυστική και όμορφη αλλά ξέρω ότι μετά το καλοκαίρι ακολουθεί πάντα και ο χειμώνας που δεν είναι εύκολος. Και θα πρέπει να σκεφτόμαστε τη ζωή των νησιών 12 μήνες το χρόνο και όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες.

Να, τελειώσω, λέγοντας δύο πράγματα για τη μεγάλη κρίση και τη μεγάλη πρόκληση της εποχής, που δεν είναι άλλη, από την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Θέλω να σας ζητήσω -το κάνω σε κάθε ευκαιρία μου- να τηρούμε τα μέτρα των ειδικών. Έχει, ειδικά, μεγάλη σημασία, αυτό, στις μικρές κοινότητες οι οποίες ακόμα σε πολύ μεγάλο βαθμό είναι προστατευμένες -και ήταν προστατευμένες- και πρέπει να παραμείνουν προστατευμένες από τον κορονοϊό. Καλούμαστε όλοι να κάνουμε μικρές θυσίες. Βασικά να φοράμε τη μάσκα μας σε κλειστούς χώρους αλλά και σε ανοιχτούς χώρους, εκεί που δεν μπορούμε να τηρήσουμε τις αποστάσεις. Έτσι, ώστε, να προστατεύσουμε τη δική μας υγεία αλλά, κυρίως, την υγεία και αυτών που αγαπάμε.

Ήμασταν εξαιρετικά επιτυχημένοι στην πρώτη φάση της διαχείρισης του κορονοϊού, γιατί δουλέψαμε όλοι μαζί. Και γιατί αναγνωρίσαμε την ανάγκη να συνταχθούμε με τις υποδείξεις των ειδικών. Και το ίδιο πρέπει να κάνουμε και τώρα.

Έχουμε μία αύξηση των κρουσμάτων. Μας προκαλεί ανησυχία, όχι πανικό -θέλω να είμαι ξεκάθαρος σε αυτό- αλλά πρέπει να φροντίσουμε να την περιορίσουμε και πάλι. Και επειδή όλοι γνωρίζουν ότι δεν έχουμε τη δυνατότητα να πάμε σε ένα δεύτερο, οριζόντιο, lockdown πρέπει να κάνουμε αυτό το οποίο οι ειδικοί μας υποδεικνύουν, ώστε να μπορέσουμε να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού, να έχουμε παραπάνω χρόνο να θωρακίσουμε ακόμα περισσότερο το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και αυτό αποκτά ξεχωριστή σημασία, δήμαρχέ μου, στις πιο κλειστές κοινότητες, οι οποίες μπορούν με μεγαλύτερη ευκαιρία να προστατευτούν.

Και φαντάζομαι ότι και ο Δημήτρης Κρεμαστινός, αν ήταν μαζί μας, ακριβώς αυτό θα μας ζητούσε, να ακολουθούμε τις συμβουλές των ειδικών, να σεβόμαστε τους εαυτούς μας, αλλά και τους ανθρώπους που αγαπάμε. Αυτός ένας ιός ο οποίος είναι επικίνδυνος, δεν κάνει διακρίσεις, όπως φάνηκε. Και οι νέοι μας οι οποίοι μπορεί να θεωρούν ότι είναι πιο προστατευμένοι γιατί ενδεχομένως να περάσουν την ασθένεια πιο ελαφρά, πρέπει να θυμούνται ότι ο κίνδυνος μπορεί να μην αφορά τόσο αυτούς, όσο τους ανθρώπους που αγαπάνε. Τους γονείς τους ή τους παππούδες τους ή τις γιαγιάδες τους, που μπορεί να μολυνθούν χωρίς καν οι ίδιοι να το γνωρίζουν, διότι πολύ συχνά μπορεί οι ίδιοι να είναι ασυμπτωματικοί.

Κλείνω, λέγοντας, αγαπητέ δήμαρχε ότι μπορείτε να περιμένετε πολύ συγκεκριμένες απαντήσεις σε αυτά τα οποία συζητήσαμε και στα θέματα τα οποία έχετε αναδείξει με ακόμα μεγαλύτερη λεπτομέρεια στα υπομνήματα σας. Θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι δρομολογήθηκε το έργο του βιολογικού καθαρισμού, με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, θα έπρεπε προφανώς να είχε ολοκληρωθεί εδώ και πολύ καιρό, αλλά φροντίζουμε πάντα οι επισκέψεις αυτές να είναι επισκέψεις εργασίας, να μην είναι επισκέψεις φωτογραφίας ή όταν φωτογραφιζόμαστε να ξανά φωτογραφιζόμαστε όταν έχουμε έρθει ξανά σε κάποιο τόπο και έχουμε λύσει προβλήματα τα οποία είχαν αναδειχθεί σε προηγούμενη επίσκεψή μας.

Θέλω και πάλι να σας ευχαριστήσω από καρδιάς για την πολύ θερμή υποδοχή την οποία επιφυλάξατε σε εμένα και στη σύζυγό μου. Αισθάνομαι κάθε φορά που επισκέπτομαι την ακριτική Ελλάδα και ειδικά τα μικρά μας νησιά -το έχω πει πολλές φορές- ότι εδώ η σημαία μας κυματίζει λίγο πιο ψηλά, το μπλε της θάλασσας είναι λίγο πιο γαλάζιο και η καρδιά της πατρίδας μας χτυπάει λίγο πιο δυνατά, οπότε και πάλι σας ευχαριστώ πάρα πολύ και το μόνο που μπορώ να πω είναι στο επανιδείν».

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος και ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ