Μητσοτάκης: Δεν μπορούμε να αναζητάμε πολιτική λύση στη Λιβύη εάν δεν ακυρωθεί η συμφωνία
23/01/2020 22:20
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μητσοτάκης: Δεν μπορούμε να αναζητάμε πολιτική λύση στη Λιβύη εάν δεν ακυρωθεί η συμφωνία

Κλίμα οικειότητας με αναφορές στην ακαδημαϊκή παιδεία του πρωθυπουργού, το βραβείο Hoopes για την πτυχιακή του εργασία στο Harvard και την ερώτηση κατά πόσο διαφέρει η πραγματική πολιτική από την πολιτική που σπούδασε στο Πανεπιστήμιο, καλλιεργήθηκε από τις πρώτες στιγμές της συζήτησης που είχε μπροστά σε κοινό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον καθηγητή Ιστορίας των πανεπιστημίων Harvard και Stanford, Niall Ferguson.

«Πιστεύω ότι τίποτα δεν μπορεί να σε προετοιμάσει πραγματικά για τις απαιτήσεις, την ευθύνη και το βάρος του αξιώματος, για την ανάγκη να παίρνεις γρήγορες αποφάσεις, για το ότι στην πραγματικότητα αναγκάζεσαι να παίρνεις αποφάσεις χωρίς να έχεις στη διάθεσή σου όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, καθώς και για την ψυχολογική πραγματικότητα ότι κάποιες φορές δεν υπάρχει σωστή απόφαση», απάντησε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Με ευθεία αναφορά στο έργο της ελληνικής κυβέρνησης συνέχισε: «Εργαστήκαμε πολύ γρήγορα για να υλοποιήσουμε ολόκληρο το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεών μας, μειώσαμε τους φόρους για τις επιχειρήσεις, τους ιδιώτες και τα ακίνητα, έχουμε βελτιώσει σημαντικά το επιχειρηματικό κλίμα στην Ελλάδα, έχουμε παρέμβει στον τραπεζικό κλάδο. Και όλα αυτά αποτυπώνονται στο κόστος δανεισμού μας, το οποίο κάποιες ημέρες είναι χαμηλότερο από το κόστος δανεισμού της Ιταλίας, ποιος να το περίμενε. Ακόμη και πριν από 6 μήνες, το χρηματιστήριό μας είχε τις υψηλότερες επιδόσεις παγκοσμίως».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε στη συνέχεια πως είμαστε στην αρχή «μιας μακράς περιόδου ανάπτυξης για την Ελλάδα» που βρίσκει θεμέλια στην πολιτική σταθερότητα. «Πριν από δέκα χρόνια, όταν ο πρωθυπουργός βρισκόταν εδώ, στο Νταβός, τον Ιανουάριο του 2010, δεν ήξερε εκείνη τη στιγμή ότι η χώρα όδευε προς τη χρεοκοπία. Δείτε πού βρισκόμαστε τώρα. Δέκα χρόνια αργότερα, έχουμε μια σταθερή κυβέρνηση με απόλυτη πλειοψηφία και στην εξουσία βρίσκεται ένα αφοσιωμένο, φιλομεταρρυθμιστικό κεντροδεξιό κόμμα, κάτι που δεν βρίσκουμε συχνά στην Ευρώπη αυτό τον καιρό» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Το γεγονός, λοιπόν, ότι έχουμε πράγματι μια κυβέρνηση με καθαρή εντολή, το ότι δεν έχουμε εκλογές μέχρι το 2023, πιστεύω ότι είναι πολύ ενθαρρυντικό για τους ανθρώπους που κοιτάζουν τον μακροπολιτικό κίνδυνο. Αν μάλιστα κοιτάξουμε την ουσία των όσων κάνουμε, πιστεύω ότι οι πολιτικές είναι σωστές, η οικονομία ανταποκρίνεται, η επιχειρηματική σιγουριά ανθίζει, ο κόσμος επενδύει ξανά στην Ελλάδα. Υπάρχει όμως και κάτι που δεν είναι τόσο χειροπιαστό και θα το καταλάβετε αν έλθετε σήμερα στην Αθήνα: εννοώ ότι αισθάνεσαι πραγματικά έναν αέρα αισιοδοξίας που δεν υπήρχε για πάρα πολύ καιρό».

Αναφορικά με την κρίση, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως η χώρα μας επλήγη ουσιαστικά από δύο κρίσεις. «Η Ελλάδα έβγαινε από την κρίση το 2014, όταν δοκιμάσαμε και το πείραμα του λαϊκισμού, το οποίο ήταν πραγματικά πάρα πολύ επώδυνο για τη χώρα. Ο κόσμος ξεχνά ότι ζήσαμε capital controls, ότι οι τράπεζες ήταν κλειστές για τρεις εβδομάδες τον Ιούλιο του 2015, ότι φτάσαμε πολύ κοντά στο σημείο να αποχωρήσουμε από το ευρώ, και το ότι καταφέραμε να παραμείνουμε στην ευρωζώνη ήταν απλώς το αποτέλεσμα μιας θεαματικής «κωλοτούμπας», μιας τεράστιας στροφής 180 μοιρών από την πλευρά του κυρίου Τσίπρα. Και τότε, ακολουθήσαμε μια δημοσιονομική πολιτική που έφερε αποτελέσματα, αλλά με την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης, οπότε ουσιαστικά δεν οδήγησε σε πραγματική ανάπτυξη».

Αντέτεινε ωστόσο πως «μετά τις εκλογές, βρισκόμαστε σε μια τελείως διαφορετική τροχιά, κι αυτή ακριβώς ήταν πάντα η ρητορική μου απέναντι στους Έλληνες ψηφοφόρους. Δώστε μου την εντολή να αλλάξω πραγματικά τη χώρα και να εξασφαλίσω ότι θα αφήσουμε την κρίση πίσω μας. Επομένως, περιμένω ότι η ανάπτυξη το 2020 θα κυμανθεί στο 3%, αλλά πιστεύω ότι θα είναι βιώσιμη ανάπτυξη. Αναφέρατε τις ακαθάριστες επενδύσεις κεφαλαίου, οι οποίες μάλλον αποτελούν την κυριότερη πρόκλησή μας. Υπολειπόμαστε πολύ σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ, γι' αυτό χρειαζόμαστε περισσότερες άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι είμαστε σε καλό δρόμο για να πείσουμε τους πιστωτές μας να χρησιμοποιήσουν τα έσοδα από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών, τα λεγόμενα SMP και ANFA, ως εργαλείο για την ενθάρρυνση των ιδιωτικών επενδύσεων κεφαλαίου στην Ελλάδα, το οποίο πιστεύω ότι είναι η σωστή προσέγγιση».
Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι «είμαστε σε καλό δρόμο για να πείσουμε τους πιστωτές μας ότι θα πρέπει να χαλαρώσουν τους δημοσιονομικούς στόχους μας για το 2021 και να μας δώσουν μεγαλύτερο δημοσιονομικό περιθώριο για περαιτέρω μειώσεις φόρων, καθώς πάντα υπήρχε η υπόνοια ενός μεγάλου «παζαριού» για την Ελλάδα: Εσείς θα κάνετε τις μεταρρυθμίσεις και εμείς θα σας δώσουμε μεγαλύτερο δημοσιονομικό περιθώριο. Καμία ελληνική κυβέρνηση δεν κατάφερε ποτέ να πείσει ούτε καν την ίδια ότι ήθελε να κάνει μεταρρυθμίσεις. Κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις επειδή πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητες για τη χώρα και όχι επειδή είναι μέρος κάποιας συμφωνίας στο πλαίσιο ενός προγράμματος».

Διευκρίνισε επιπλέον ότι: «Το πρόγραμμά μας είναι ακόμη πολύ αυστηρό. Έχουμε στη διάθεσή μας σχεδόν 40 δισεκ. ταμειακά διαθέσιμα. Οπότε δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Θέλω να πω ότι θα μπορούσαμε να εισέλθουμε στις κεφαλαιαγορές πολύ πιο συστηματικά, αλλά δεν έχουμε ανάγκη να το κάνουμε. Έχουμε αποπληρώσει μεγάλο μέρος των δανείων του ΔΝΤ. Επομένως, το ζήτημα δεν είναι πλέον η πρόσβασή μας στις κεφαλαιαγορές. Το χρέος μας μπορεί να είναι αντικειμενικά υψηλό, αλλά αν δείτε το πρόγραμμα αποπληρωμής του χρέους μας έως το 2032, είναι εξαιρετικά ευνοϊκό. 'Αρα, δεν τίθεται πραγματικό ζήτημα όσον αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους μας. Πιστεύω λοιπόν ότι τα επιχειρήματά μας είναι πολύ πειστικά. Επίσης υπάρχουν και άλλα ζητήματα που θα πρέπει να εξεταστούν. Για παράδειγμα, δεν έχουμε - θα χρησιμοποιήσω κάποιους τεχνικούς όρους, αλλά είμαι βέβαιος ότι το κοινό καταλαβαίνει - δεν έχουμε μηχανισμό εξομάλυνσης για το πρωτογενές πλεόνασμά μας. Αν, λοιπόν, καταγράψουμε μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα, όπως θα κάνουμε το 2019, δεν υπάρχει τρόπος να το μεταφέρουμε στο επόμενο έτος. Δεν βγάζει κανένα νόημα αυτό». Και «Θα ασκήσω πολιτικές πιέσεις και θεωρώ ότι θα μπορέσω να επιτύχω την υλοποίηση ενός πιο ομαλού μηχανισμού, σύμφωνα με τον οποίο η υπεραπόδοση θα μπορεί να υπολογίζεται και στο ακόλουθο έτος. Αυτός είναι και ο σκοπός της μακροπρόθεσμης δημοσιονομικής διαχείρισης και του δημοσιονομικού προγραμματισμού».
Απαντώντας σε ερώτηση για το πού θα εστιαστούν οι μεταρρυθμίσεις ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στην ανάγκη νομοθέτησης ενός νέου συνταξιοδοτικού συστήματος, τις μεταρρυθμίσεις για την αφερεγγυότητα και την ιδιωτική πτώχευση αλλά και τον τομέα της ενέργειας. Ξεχωριστή αναφορά έκανε για την ανάγκη να δοθεί βάρος στον τομέα της εκπαίδευσης. «Η Ελλάδα πρέπει να αποτελεί μια περιφερειακή εκπαιδευτική υπερδύναμη και χάνει όταν δεν το πετυχαίνει αυτό. Η Ελλάδα θα πρέπει να αποτελεί την κινητήριο δύναμη της περιφερειακής εκπαίδευσης και όταν δεν συμβαίνει αυτό είναι σαν να αφήνουμε ανεκμετάλλευτους χρηματικούς πόρους», τόνισε.

Στην αναφορά του για την ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων υπογράμμισε την εκλογή της πρώτης γυναίκας Προέδρου της Δημοκρατίας, την οποία χαρακτήρισε «τολμηρή πρόταση» που έλαβε διακομματική στήριξη. Την ανέφερε δε ως επιλογή που σηματοδοτεί «αλλαγή προτύπου».

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε στη συνέχεια πως «δεν τίθεται πλέον ζήτημα του να απασχολούμε την Ευρώπη με τα δικά μας προβλήματα, αλλά επιθυμούμε να συνεισφέρουμε στα ζητήματα ευρωπαϊκής ή περιφερειακής πολιτικής. Όταν αναφερόμαστε στη δική μας πλευρά, δεν τίθεται ζήτημα που να αφορά αποκλειστικά εμάς, τυχόν δικά μας προβλήματα με την Τουρκία. Πρόκειται για την Ανατολική Μεσόγειο, γιατί είναι σημαντική για την σταθερότητα της Ευρώπης, γιατί η Ευρώπη χρειάζεται να επενδύσει περισσότερο σε αυτό το κομμάτι γενικότερα, επομένως επιθυμούμε να συμμετέχουμε στις σημαντικές συζητήσεις επί του μέλλοντος της Ευρώπης, και πιστεύω ότι φέρουμε την αξιοπιστία για κάτι τέτοιο».

Για το μεταναστευτικό επισημαίνοντας ότι «τους τελευταίους 6 μήνες είχαμε αυξημένες ροές προσφύγων και μεταναστών», πρόσθεσε: «Γιατί συνέβη αυτό; Δεν γνωρίζω, αλλά σε έναν συγκεκριμένο βαθμό υπήρξαν δηλώσεις από την Τουρκία αναφορικά με την επιθυμία της να εκμεταλλευτούν τους πρόσφυγες σε γεωπολιτικό επίπεδο για να πιέσει την Ευρώπη, ώστε να γίνει πιο συνεργάσιμη. Θέλουμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία και τους πρόσφυγες, αλλά, ειλικρινά, δεν είναι αυτός ο τρόπος για να το κάνουμε. Οπότε, αναφορικά με αυτό υπάρχουν δύο επίπεδα: τι κάνουμε ως Ελλάδα και τι πρέπει να κάνει η Ευρώπη». Υπογράμμισε μάλιστα πως «Ωστόσο, φυσικά, η Ευρώπη έχει αποτύχει να παρουσιάσει μια ενιαία στρατηγική και θα είμαι ευθύς: δεν μπορείς να είσαι μέλος της Συνθήκης Σένγκεν, να εκμεταλλεύεσαι την ελεύθερη μετακίνηση των ατόμων και να μην αναλαμβάνεις ένα μέρος του φορτίου σχετικά με τη μετανάστευση... Οραματιζόμαστε έναν μηχανισμό με τον οποίο θα μπορούσαν να λαμβάνονται αποφάσεις στα σύνορα κάποιας παραμεθόριας χώρας, καθώς επίσης και σε ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις. Οι ίδιοι κανόνες να ισχύουν για όλους. Να γίνεται επιμερισμός του φορτίου για αυτούς που όντως λαμβάνουν καθεστώς πρόσφυγα και να υπάρχει ένας ενιαίος ευρωπαϊκός μηχανισμός για αυτούς που δεν λαμβάνουν και πρέπει να επιστραφούν στις χώρες προέλευσης». Επίσης ότι «Κάποιες χώρες ήταν συνεργάσιμες, κάποιες όμως όχι. Γι' αυτόν τον λόγο, πιστεύω πως, κάποια στιγμή πρέπει επιτέλους να οργανωθούμε και να καταστήσουμε σαφές ότι δεν πρόκειται για κάποιον εθελοντικό συνασπισμό. Αντιθέτως, πρόκειται για κεντρική ευρωπαϊκή πολιτική, η οποία χρειάζεται τη στήριξη όλων. Επομένως, αν θέλετε να ανήκετε στη ζώνη Σένγκεν, θα πρέπει και εσείς να «παίξετε μπάλα» και να βεβαιωθείτε ότι αναλαμβάνετε το μερίδιο ευθυνών που σας αναλογεί αναφορικά με το μεταναστευτικό ζήτημα και την προσφυγική κρίση».

Σε ερώτηση σχετικά με τη συμφωνία μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι «Αρκεί μόνο μια ματιά στον χάρτη, για να καταλάβετε πώς πρόκειται για μια εξωφρενική ενέργεια, τόσο από νομική όσο και από γεωγραφική άποψη.
Η Λιβύη και η Τουρκία δεν έχουν αντιτιθέμενες ακτές, συνεπώς δεν επιτρέπεται η σύναψη συμφωνίας οριοθέτησης αναφορικά με θαλάσσιες ζώνες. Σε αυτήν την περίπτωση, το έγγραφο που υπεγράφη παραβλέπει εντελώς το γεγονός ότι τα νησιά μας έχουν δικαίωμα σε ΑΟΖ, γεγονός που παραβιάζει κατάφωρα όσα γνωρίζουμε για το Διεθνές Δίκαιο.
Και φυσικά, είναι γνωστό τοις πάσι ότι πρόκειται για μια συμφωνία που υπεγράφη ως αντάλλαγμα για την στρατιωτική στήριξη της Τουρκίας στην κυβέρνηση Σαράζ, η οποία δεν έχει αναγνωριστεί από τον Λίβυο νομοθέτη. Καταλαβαίνετε λοιπόν, πως τρία τέταρτα της χώρας που εκπροσωπείται από κάποιον άλλο δείχνει ξεκάθαρα πως αυτή η συμφωνία είναι ενάντια στο συμφέρον του λιβυκού λαού.

Οπότε δηλώσαμε ρητώς πως δεν αναγνωρίζουμε την προαναφερθείσα συμφωνία. Σε αυτή μας τη δήλωση περί μη νομιμότητας της συμφωνίας έχουμε αρωγό και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Συν τοις άλλοις, έχω καταστήσει απόλυτα σαφές σε όλους τους εμπλεκόμενους, ότι αυτή η συμφωνία δεν πρόκειται να αποτελέσει πολιτική λύση για τη Λιβύη, γεγονός με το οποίο θα πρέπει να συμφωνήσει και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να συμφωνήσουμε, όπου συμφωνήσουμε εκτός και αν αυτές οι συμφωνίες ακυρωθούν.

Και αυτό δεν αφορά μόνο τη διαμάχη της Ελλάδας με την Τουρκία αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο, την ενεργειακή ασφάλεια, τη δυνατότητα δημιουργίας ενός αγωγού που θα μεταφέρει πραγματικά αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε μιλάμε για κυπριακό, ισραηλινό ή δυνητικά ακόμη και ελληνικό αέριο.

Δεν χρειαζόμαστε την άδεια της Τουρκίας για να πραγματοποιήσουμε αυτό το σχέδιο. Η Τουρκία μπορεί κάλλιστα να συμμετάσχει σε αυτά τα σχέδια. Θέλω να γίνει απόλυτα σαφές ότι αυτές οι συμφωνίες δεν έχουν ως σκοπό τον αποκλεισμό της Τουρκίας από αυτές αλλά, εντέλει, πρέπει να δεχτούμε πως το παιχνίδι παίζεται βάσει των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου».

Σε άλλη ερώτηση αναφορικά με το αν «το ΝΑΤΟ είναι εγκεφαλικά νεκρό», ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε αρνητικά και πρόσθεσε: «Τουναντίον, συνεχίζει να αποτελεί τον πυλώνα αυτής της διατλαντικής σχέσης, ως ένας οργανισμός που μεριμνά για την ασφάλεια των διατλαντικών σχέσεων και είναι αναντικατάστατος. Αυτό όμως, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως η Ευρωπαϊκή Ένωση ως οργανισμός, δεν θα έπρεπε να αναπτύξει έναν ισχυρότερο αμυντικό μηχανισμό και την ικανότητα να λαμβάνει αποφάσεις σχετικές με την εξωτερική πολιτική καθώς και σε επίπεδο άμυνας, μιλώντας με μία φωνή».

Η συζήτηση έκλεισε με μια συνοπτική παρουσίαση της πράσινης στρατηγικής΄της Ελλάδας και ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε: «Δύο επισημάνσεις. Πρώτον, βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή της κλιματικής αλλαγής. Πριν συμβούν οι πυρκαγιές στην Αυστραλία, 100 άνθρωποι έχασαν τις ζωές τους στην Ελλάδα σε μια καταστροφική πυρκαγιά η οποία δεν μπορούσε να ελεγχθεί. Πολλά σχετίζονται βέβαια και με θέματα αρμοδιότητας στον χειρισμό του ζητήματος, αλλά ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής πολύ νωρίτερα απ' ό,τι αναμενόταν. Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να γίνει σταθμός παραγωγής βιώσιμης ενέργειας, έχουμε απεριόριστη πρόσβαση σε αέρα και ήλιο, σκοπεύουμε να παίξουμε αυτόν τον ρόλο. Απομακρυνόμαστε από τον άνθρακα, λιγνίτη εν προκειμένω, πολύ γρηγορότερα απ' ό,τι αναμενόταν.

Τα εργοστάσια παραγωγής λιγνίτη θα διακόψουν τη λειτουργία τους μέχρι το 2023. Το 2028 δεν θα παράγεται καθόλου λιγνίτης. Πολύ ταχύτερα απ' όσο προσδοκά κάποιος.
Προχωρούμε, εν τω μεταξύ, σε εναλλαγή σε φυσικό αέριο, αλλά και σε καθαρή ενέργεια με ταχύ ρυθμό και πολύ οργανωμένα. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς».

Μητσοτάκης στη συζήτηση στο Νταβός-Striking a Green New Deal: Το Πράσινο Σύμφωνο ενώνει την Ευρώπη προς ένα κοινό σκοπό

Στη συζήτηση στο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός με θέμα: «Striking a Green New Deal», έλαβε μέρος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Συγκεκριμένα, η τοποθέτηση του πρωθυπουργού είναι η εξής:
Υποστηρίζουμε το Πράσινο Σύμφωνο. Είμαστε ευτυχείς που είναι τόσο φιλόδοξο. Όπως είπε ο αντιπρόεδρος είναι ένα σχέδιο που περιλαμβάνει πολλούς τομείς, δεν επικεντρώνεται μόνο σε έναν.
Αυτό που εκτιμώ ιδιαιτέρως είναι ότι ενώνει την Ευρώπη προς έναν κοινό σκοπό. Αν δούμε την ιστορία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, από τότε που η Ευρώπη έγινε μια ενιαία οντότητα, θα δούμε ότι πάντα θέταμε πολύ φιλόδοξους στόχους τους οποίους προσπαθούσαμε να πετύχουμε. Οι πρόγονοί μας δημιούργησαν την Οικονομική Κοινότητα για να διασφαλίσουν την ευημερία και την ειρήνη για την ήπειρο.
Το ευρώ ήταν ο επόμενος μεγάλος σταθμός που αφορούσε βέβαια την οικονομική ευρωστία. Ποιος λοιπόν είναι ο σκοπός που θα μπορέσει να ενώσει την επόμενη γενιά Ευρωπαίων προκειμένου να εργαστούν από κοινού για αυτόν;
Πρέπει να είναι το κλίμα σε συνδυασμό με την τεχνολογική επανάσταση, δεδομένου ότι αυτές είναι οι δύο μεγάλες προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.
Το εν λόγω είναι ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο που στηρίξαμε από την πρώτη μέρα. Είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα, δεδομένου ότι όλα τα κλιματικά μοντέλα δείχνουν ότι η ανατολική Μεσόγειος θα είναι ιδιαιτέρως ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή.
Αυτό, βεβαίως, δεν είναι κάτι καινούργιο. Παρακολουθούμε τις τρομακτικές πυρκαγιές στην Αυστραλία. Πυρκαγιές όμως είχαμε και στην Ελλάδα. Η πρώτη μεγάλη πυρκαγιά που θυμάμαι ως πρόεδρος της Περιβαλλοντικής Επιτροπής ήταν το 2007. Τότε δώσαμε εντολή να διεξαχθεί μια μελέτη για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα. Η ουσία είναι ότι χάσαμε μια δεκαετία από τότε και δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε άλλη μία όταν ασχολούμαστε με τέτοια ζητήματα.
Είμαστε μια χώρα με μεγάλη ακτογραμμή. Το 90% των τουριστικών υποδομών είναι σε παράκτιες περιοχές, στα εξόχως ευαίσθητα οικοσυστήματα, όπως τα θαλάσσια.
Συνεπώς, έχουμε έναν επιπλέον λόγο να μας απασχολεί ιδιαιτέρως αυτό το πρόβλημα, το οποίο δεν αφορά το μέλλον. Το πρόβλημα υφίσταται, το βλέπουμε ήδη στην Ελλάδα και γι' αυτό πρέπει να εργαστούμε για ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο.
Είμαι πολύ ευτυχής που η Επιτροπή το έχει προβάλλει σε τέτοιο βαθμό. Έχει τύχει πολύ καλής υποδοχής από όλες τις πολιτικές παρατάξεις στην Ευρώπη.
Βέβαια, οι πραγματικές δυσκολίες θα εμφανιστούν όταν αρχίσουμε να δεσμεύουμε πραγματικό χρήμα σε αυτό το πρόβλημα, δεδομένου ότι αυτό είναι θέμα προϋπολογισμού. Μπορούμε να συνεχίσουμε να υλοποιούμε τις ίδιες επιτυχημένες πολιτικές της Ευρώπης, όπως η πολιτική Συνοχής και η Κοινή Αγροτική Πολιτική και ταυτόχρονα να έχουμε επιπλέον κονδύλια για το κλίμα και την τεχνολογία.
Υπάρχει, βεβαίως, και το ζήτημα της αναστάτωσης που αναμένεται να προκληθεί από ορισμένες δύσκολες αποφάσεις στις τοπικές κοινότητες.
Αυτό θα το συζητήσουμε και στη συνέχεια. Γενικώς είναι θετικό να βλέπεις νέους ανθρώπους να ασχολούνται με αυτό το θέμα, αλλά από την άλλη θα πρέπει να αναφερθούμε και στους ανθρώπους που θα χάσουν τη δουλειά τους ως αποτέλεσμα της ταχείας μετάβασής μας από το παραγωγικό μοντέλο που βασίζεται στην εντατική εκμετάλλευση ορυκτών καυσίμων.
Θα πάρουμε σημαντικές και δραστικές αποφάσεις για τον λιγνίτη
Όσοι δεν γνωρίζετε, ο λιγνίτης, γνωστός και ως καφέ άνθρακας, είναι η πιο βρώμικη μορφή άνθρακα. Για 70 χρόνια η ανάπτυξη και η φθηνή ηλεκτρική ενέργεια στην Ελλάδα βασιζόταν σε μία μόνο περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, η οποία μας παρείχε τον λιγνίτη που χρειαζόμασταν.
Πλέον, έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που πρέπει να πάρουμε σημαντικές και δραστικές αποφάσεις. Αυτό θα το κάνουμε όχι μόνο για να συμμορφωθούμε με τους στόχους που έχουν τεθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και γιατί η καύση καφέ άνθρακα σε ανεπαρκή εργοστάσια δεν έχει κανένα οικονομικό νόημα πια.
Γι' αυτόν τον λόγο πήραμε την απόφαση να κλείσουμε όλα τα εργοστάσια λιγνίτη ως το 2028. Θα τα κλείσουμε όλα πλην ενός που είναι καινούργιο και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2023 και βεβαίως κινούμαστε ταχύτατα προς το φυσικό αέριο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το φυσικό αέριο είναι το προφανές καύσιμο για τη μετάβαση αλλά θα δώσουμε και μεγάλη ώθηση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να εξισορροπήσουμε το ενεργειακό μείγμα.
Από πολιτικής άποψης, ήταν μια απόφαση η οποία, για να είμαι ειλικρινής, ελήφθη και ανακοινώθηκε χωρίς να έχει προηγηθεί έντονη διαβούλευση, διότι αισθάνθηκα ότι ως νέος πρωθυπουργός έπρεπε να βάλω τον πήχη πολύ ψηλά.
Αυτό που έκανε εντύπωση είναι ότι ακόμα και σε περιοχές που επηρεάζονται άμεσα από αυτή την απόφαση η αντίδραση δεν ήταν κατάφωρα αρνητική. Οι άνθρωποι ανησυχούν αλλά καταλαβαίνουν ότι και αυτοί πρέπει να αλλάξουν. Συζητούσαμε με τον Φρανς Τίμερμανς νωρίτερα και αναρωτιόμασταν «Θα ήθελαν τα παιδιά σου να εργάζονται σε ανθρακωρυχείο;», μάλλον όχι αν είχαν μια καλύτερη επιλογή. Αν μπορούσαμε να τους προσφέρουμε μια καλύτερη δουλειά θα την προτιμούσαν.
Αυτές είναι οι πραγματικές προκλήσεις. Πώς, δηλαδή, θα πάρουμε μια περιοχή που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την παραγωγή ενέργειας, υπό την έννοια των θέσεων εργασίας, και θα προσφέρουμε καλύτερες εναλλακτικές.
Σε αυτό το σημείο ξεκινά ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, το οποίο στοχεύει να κινητοποιήσει σημαντικά κεφάλαια για αυτή τη μετάβαση.
Ουσιαστικά αυτό που είπα στους συναδέλφους μου ήταν το εξής: υπάρχουν 30 περιοχές στην Ευρώπη που βασίζονται στον άνθρακα. Όσες πετύχουν τη μετάβαση πιο γρήγορα θα πρέπει να ανταμειφθούν. Πρόθεσή μου είναι να είμαστε από τις πρώτες που θα το κάνουν αυτό και όχι από τις τελευταίες δεδομένου ότι και τα ευρωπαϊκά κεφάλαια είναι περιορισμένα.
Στέλνουμε λοιπόν ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε αυτό το μέτωπο. Βεβαίως η στρατηγική μας για την μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα δεν περιορίζεται μόνο σε αυτή την κίνηση. Έχουμε ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα αναβάθμισης δημόσιων κτιρίων αλλά και κατοικιών. Τα σπίτια μας είναι σχετικά παλιά και υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ενεργειακής βελτίωσης αυτών διασφαλίζοντας καλύτερη μόνωση, καλύτερη θέρμανση αλλά και ψύξη.
Προσφέρουμε πολύ καλά οικονομικά κίνητρα και υπάρχουν και πολύ καλά ευρωπαϊκά προγράμματα που τα έχουν πάει πολύ καλά στην Ελλάδα και έχουν προσελκύσει έντονο ενδιαφέρον δεδομένου ότι πολλοί αναβαθμίζουν τα σπίτια τους. Η αγορά ακινήτων, επίσης, ανακάμπτει και υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στις κατοικίες.
Απευθυνθήκαμε στους ξενοδόχους και τους είπαμε κάτι πολύ απλό. Θα έχετε το δικαίωμα επιπλέον τετραγωνικών μέτρων κοινόχρηστων χώρων αν αναβαθμίσετε τις υποδομές σας ώστε να είναι πιο αποδοτικές ενεργειακά. Ουσιαστικά χρηματοδοτούμε την ενεργειακή μετάβαση χωρίς να δαπανούμε πραγματικό χρήμα.
Έχουμε ένα ευρύ πρόγραμμα για να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και η παραγωγή ενέργειας θα είναι πολύ σημαντικό θέμα και καθώς το Πράσινο Σύμφωνο χαράσσει το δρόμο για την απεξάρτηση από τον άνθρακα, όλοι γνωρίζουμε ποιες πηγές ενέργειας θα είναι σημαντικές. Μεσοπρόθεσμα το φυσικό αέριο και οι ΑΠΕ από την πρώτη κιόλας μέρα.
Το μεγάλο ερωτηματικό είναι τι θα κάνουμε με πιο καινοτόμες τεχνολογίες όπως το υδρογόνο. Έχουμε στρατηγική για το υδρογόνο ως Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό είναι ένα άλλο θέμα. Θεωρώ όμως, ότι κάποιες φορές πρέπει να βάζεις ψηλά τον πήχη και μετά να εμπλέκεις τους ανθρώπους αντί να περιμένεις τα πάντα να προκύψουν από τη δημόσια διαβούλευση.
Αναπτύξαμε μία εθνική στρατηγική για την ενέργεια και το κλίμα
Πιστεύω ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα σε τοπικό επίπεδο. Είναι σαφές ότι χρειάζεται περισσότερος δημόσιος διάλογος σχετικά με την σπουδαιότητα των πολιτικών που προτείνουμε. Αυτό που είναι ενδιαφέρον στην περίπτωση της Ελλάδας είναι ότι δεν έχουμε Κόμμα Πρασίνων. Ακόμα και αν υπάρχει είναι πολιτικά ασήμαντο. Γι' αυτό θεωρώ ότι είναι ευκαιρία για το κόμμα που εκπροσωπώ, που είναι ένα φιλελεύθερο κεντροδεξιό κόμμα, να εξηγήσει πώς μπορεί να αναπτυχθεί μια φιλόδοξη κλιματική πολιτική με έναν λογικό τρόπο που θα αποφεύγει τις υπερβολές.
Συνεπώς, ως προς τους στόχους που θέσαμε, χρειαζόμαστε συγκεκριμένα ορόσημα διαφορετικά δεν πρόκειται να τους πετύχουμε. Γι' αυτό και αναπτύξαμε μια εθνική στρατηγική για την Ενέργεια και το Κλίμα που έχει πολύ συγκεκριμένους στόχους που ελπίζουμε να πετύχουμε και αυτή ακριβώς θα υποβάλλουμε στη Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πιστεύω, επίσης, ότι αυτή είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να ακούσουμε και άλλους πρωτοπόρους και ηγέτες σκέψης. Είναι μεγάλο προνόμιο και τιμή να βλέπω στο ακροατήριο τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος υπήρξε πρωτοπόρος στην σκέψη για θέματα που αφορούν το περιβάλλον πολύ πριν αυτά τύχουν ευρείας αναγνώρισης και πιστεύω ότι το να προσδώσουμε πνευματική διάσταση σε αυτή τη συζήτηση αντί να περιοριζόμαστε σε μια προσέγγιση βάσει κόστους οφέλους, αντιλαμβανόμενοι το θέμα είτε ως ασφάλεια απέναντι σε ένα φρικτό μέλλον είτε ως μια ευκαιρία αλλά βάζοντας μια ηθική διάσταση μόνο καλό θα κάνουμε.
Οπότε, ας εντάξουμε στη συζήτηση τους ανθρώπους που δεν ανήκουν απαραιτήτως στο κλαμπ του Νταβός και δεν αναφέρομαι μόνο σε εσάς τους ακτιβιστές για το κλίμα που πολλές φορές βάζετε τον πήχη τόσο ψηλά που είναι αδύνατο να τον φτάσει κανείς.
Γεωργία και κλιματικές πολιτικές
Θα έχουμε αυτή τη συζήτηση πολύ σύντομα σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεδομένου ότι συζητάμε το επόμενο πολυετές οικονομικό πλαίσιο και τότε θα πρέπει να αποφασίσουμε αν θα έχουμε πολιτική για την αγροτική συνοχή και για το κλίμα ταυτόχρονα.
Η γεωργία και οι αγρότες είναι σημαντικοί, διότι αυτοί είναι οι άνθρωποι που θα μείνουν πίσω και αν δεν τους στηρίξουμε θα τους χάσουμε.
Την ίδια στιγμή, είναι σαφές ότι χρειάζονται περισσότερα χρήματα προκειμένου να υλοποιήσουμε τις πιο φιλόδοξες κλιματικές πολιτικές σε αυτό το μέτωπο. Οπότε, αγαπημένε φίλε Μαρκ, αυτή θα είναι μια πραγματικά ενδιαφέρουσα συζήτηση στο Συμβούλιο.
Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούττε παρενέβη λέγοντας «σίγουρα θα αποτελέσει ένα μικρό τμήμα αυτής» και ο Κυρ. Μητσοτάκης ανταπάντησε ότι «είναι μια ένδειξη της δέσμευσής μας προς τον ιδιωτικό τομέα».
Ο πιο «πράσινος» πρωθυπουργός
Στην έναρξη της συζήτησης η συντονίστρια ανέφερε: «Μου είπε κάποιος ότι είστε ο πιο πράσινος πρωθυπουργός που είχε ποτέ η Ελλάδα».
«Εγώ το είπα...», τη διέκοψε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία (Executive Vice President for the European Green Deal) Φρανς Τίμερνμανς.

Διμερείς επαφές του πρωθυπουργού στο Νταβός

Στην ανάγκη μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων αλλά και στον smoothing mechanism, τον μηχανισμό για τη μεταφορά των υπερ-πλεονασμάτων από το ένα οικονομικό έτος στο επόμενο, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λεμέρ, σύμφωνα με κυβερνητική ενημέρωση.

Ενόψει και της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι στις 29 Ιανουαρίου, οι δυο άνδρες συζήτησαν για το οικονομικό και επενδυτικό forum με θέμα την ελληνική οικονομία, που θα πραγματοποιηθεί την ίδια ημέρα στη γαλλική πρωτεύουσα. Στο ραντεβού με τον γάλλο υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, ο πρωθυπουργός εξέφρασε προς τον κ. Λεμέρ την ικανοποίησή του και την εκτίμηση του ελληνικού λαού για τη στήριξη της Γαλλίας μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη Μεσόγειο.

Ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο των διμερών επαφών του στο Νταβός, συναντήθηκε και με την υπουργό Άμυνας της Γερμανίας και πρόεδρο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Ανεγκρέτ Κραμπ-Κάρενμπάουερ.

Στη διάρκεια της συνάντησης με την υπουργό Άμυνας της Γερμανίας συζητήθηκαν το περιβάλλον ασφάλειας στη Μεσόγειο, η κατάσταση στη Λιβύη και η συμπεριφορά της Τουρκίας. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να είναι παρούσα στα επόμενα στάδια της διαδικασίας για τη Λιβύη. Το δεύτερο σκέλος της συζήτησης με την κυρία Κραμπ-Κάρενμπάουερ, αφορούσε την ιδιότητά της ως προέδρου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας, το οποίο συνυπάρχει με τη ΝΔ στους κόλπους του ΕΛΚ.

Μητσοτάκης στο Bloomberg: Εγχώριοι και ξένοι επενδυτές αντιμετωπίζουν με εμπιστοσύνη την Ελλάδα

Την πεποίθηση πως εγχώριοι αλλά και ξένοι επενδυτές αντιμετωπίζουν με νέα εμπιστοσύνη την Ελλάδα εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Bloomberg κατά το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός. Τόνισε ότι οι αγορές έχουν αντιδράσει πολύ καλά στις εξελίξεις στη χώρα καθώς και ότι «στόχος είναι η προσέλκυση επενδύσεων ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ σε βάθος επτά έως οκτώ ετών».

«Ξένοι επενδυτές κοιτούν την Ελλάδα και για πρώτη φορά λένε "υπάρχει ένα πειστικό αφήγημα για επενδύσεις εδώ"» είπε ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας πως η σημερινή κυβέρνηση «νίκησε τους λαϊκιστές της Αριστεράς και της Δεξιάς» πολιτευόμενη με μία κεντροδεξιά ατζέντα και αυτό στέλνει ένα πολύ θετικό σινιάλο σε άλλα ευρωπαϊκά κόμματα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως οι αγορές έχουν αντιδράσει πολύ καλά στις εξελίξεις στη χώρα, ειδικά το τελευταίο εξάμηνο. «Οι αγορές έχουν υπάρξει πολύ καλές με την Ελλάδα από τότε που εκλεχθήκαμε, κοιτάξτε τις αποδόσεις των ομολόγων μας...», ανέφερε ο πρωθυπουργός, με έναν από τους δύο δημοσιογράφους του διεθνούς πρακτορείου να τον... διορθώνει: «Συγχωρείστε με, δεν ήταν "πολύ καλές", ήταν ένα θαύμα».

«Έχουμε σταθερή κυβέρνηση, δεν έχουμε εκλογές για τα επόμενα 3,5 χρόνια, έχουμε απόλυτη πλειοψηφία, υλοποιούμε πραγματικές μεταρρυθμίσεις, άρα γιατί να μην γίνει» κάτι τέτοιο, απάντησε ο πρωθυπουργός.

Οι δημοσιογράφοι σημείωσαν πως το Χρηματιστήριο της Αθήνας είχε την καλύτερη επίδοση παγκοσμίως το 2019, όμως ρώτησαν εάν υπάρχουν ενδείξεις για πιο μακροπρόθεσμες εισροές κεφαλαίων. Ο πρωθυπουργός απάντησε πως έργα που έχουν ξεμπλοκάρει όπως το Ελληνικό και ευρύτερες επενδύσεις στην αγορά ακινήτων αποτελούν χειροπιαστές αποδείξεις για επενδύσεις με μεγάλο ορίζοντα, ενώ επισήμανε πως η κυβέρνηση εστιάζει στο ρυθμιστικό πλαίσιο και στις αδειοδοτήσεις ώστε να ενθαρρύνει τις επενδύσεις.

«Εταιρείες ρίχνουν πραγματικά χρήματα. Κάποιες από τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας στις ΗΠΑ ενδιαφέρονται για την Ελλάδα. Η Pfizer εγκαθιστά ένα κέντρο AI στην Ελλάδα, αξιοποιώντας την εξαιρετική δεξαμενή ταλέντου που έχουμε στη χώρα. Άρα δεν μιλάμε μόνο για τον τουρισμό, για τον ήλιο ή τις παραλίες, αλλά για μία χώρα που βγαίνει από την κρίση με πολύ γοργούς ρυθμούς.

«Στόχος είναι η προσέλκυση επενδύσεων ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ σε βάθος επτά έως οκτώ ετών», τόνισε.

Όσον αφορά την Τουρκία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε πως η Άγκυρα επιδεικνύει μία ιδιαίτερα επιθετική στάση και υπέγραψε με την κυβέρνηση της Τρίπολης μία απαράδεκτη συμφωνία. «Έχουμε πει ειλικρινώς πως θέλουμε μία καλή και εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία, αλλά συνολικά η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι πολύ επιθετική. Υπέγραψαν μία συμφωνία με τη Λιβύη που είναι παντελώς απαράδεκτη για την Ελλάδα σχετικά με την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών. Πρόκειται για παράνομη συμφωνία, αυτό έχει πει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό έχουν πει οι Ηνωμένες Πολιτείες. Επομένως πρόκειται για μία συνεχή κατάσταση προκλήσεων που, νομίζω, δεν θα οδηγήσει την Τουρκία πουθενά».

Όσον αφορά τις απειλές της Τουρκίας για νέο κύμα προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν είναι δυνατόν να μετατρέπεις απεγνωσμένους ανθρώπους σε εργαλείο για γεωπολιτικούς σκοπούς, ενώ τόνισε ότι το μεταναστευτικό πρέπει να αποσυνδεθεί από άλλα ζητήματα.

«Έχουμε μία συμφωνία, ως Ευρωπαϊκή Ένωση, με την Τουρκία. Μπορεί να λειτουργήσει καλά, έχει λειτουργήσει καλά στο παρελθόν, πρέπει να επιμείνουμε σε αυτή. Πρέπει να την επικαιροποιήσουμε και νομίζω πως πρέπει να αποσυνδέσουμε το μεταναστευτικό από τα άλλα ζητήματα που έχουμε, και νομίζω ότι μπορούμε να το καταφέρουμε αυτό».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ