Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
21/12/2019 19:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μητσοτάκης: Ανάγκη να στηριχθούν οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας τις άγιες μέρες

Τον θαυμασμό του στους πρώτους μοναχούς οι οποίοι εγκαθίδρυσαν τον μοναχισμό «σε αυτούς τους αφιλόξενους βράχους», «στην κυριολεξία μεταξύ ουρανού και γης» εξέφρασε ο πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σήμερα το πρωί επισκέφθηκε δύο ιστορικές Μονές των Μετεώρων, τη Μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, γνωστή και ως «Μεγάλο Μετέωρο», και τη Μονή Αγίου Στεφάνου. Παράλληλα από τον ιερό αυτόν τόπο, ο πρωθυπουργός επισήμανε την ανάγκη να στηριχθούν οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας «ειδικά αυτές τις άγιες μέρες, ώστε η χαρά του Χριστού να φτάσει σε κάθε σπίτι».

Τον πρωθυπουργό υποδέχτηκε στο μεγαλύτερο, μετά το Άγιο Όρος, μοναστικό σύνολο στον ελλαδικό χώρο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος. Κατά την επίσκεψή του, εκεί ο κ. Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με μέλη της μοναστικής κοινότητας, δηλώνοντας τη στήριξή του στο έργο που επιτελούν οι μοναχοί και οι μοναχές.

«Με κατάνυξη και συγκίνηση βρίσκομαι ξανά σε έναν τόπο ιερό, αλλά και ευλογημένο ταυτόχρονα. Έναν τόπο όπου η δύναμη της πίστης, δάμασε την αγριότητα της φύσης και αναρωτιόμουν, καθώς περπατούσα σήμερα μέσα στο μοναστήρι, πόση δύναμη ψυχής και πίστης χρειάζονταν οι πρώτοι μοναχοί οι οποίοι αναρριχήθηκαν σε αυτούς τους αφιλόξενους βράχους για να βρεθούν στην κυριολεξία μεταξύ ουρανού και γης και να εγκαθιδρύσουν εδώ τον μοναχισμό των Μετεώρων» ανέφερε ο πρωθυπουργός κατά τον χαιρετισμό του στη Μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος.

Τα Μετέωρα ανήκουν στον κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco, ως διατηρητέο μνημείο της Ανθρωπότητας, και στο πλαίσιο αυτό ο Πρωθυπουργός τόνισε απευθυνόμενος στη μοναστική κοινότητα την ανάγκη να αναδειχθεί αυτή η κληρονομιά. «Τα Μετέωρα είναι ένας φάρος Ορθοδοξίας, είναι όμως ταυτόχρονα, και ένα ένας πόλος προσέλκυσης πιστών, αλλά και επισκεπτών, από όλα τα μήκη και όλα τα πλάτη του κόσμου. Και θέλω να γνωρίζετε ότι ως Πρωθυπουργός θα στηρίξουμε αυτό τον τόπο, θα τον αναδείξουμε περισσοτερο, θα τον καταστήσουμε ακόμα πιο εύκολα επισκέψιμο, χωρίς όμως ποτέ να αλλοιώσουμε τον μοναδικό πολιτιστικό, αλλά και φυσικό του χαρακτήρα» υπογράμμισε.

Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Πολιτισμού εκπονεί ήδη το Σχέδιο Διαχείρισης των Μετεώρων, προκειμένου να υπάρξει ειδική μέριμνα για την προστασία του φυσικού και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, σε συνδυασμό με τις λοιπές δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή, όπως η αναρρίχηση και η πεζοπορία ταυτόχρονα και με την τουριστική αναβάθμιση της περιοχής.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στη στήριξη που παρέχουν στο έργο των μοναχών ο περιφερειάρχης και ο αντιπεριφερειάρχης, όχι από υποχρέωση, όπως είπε- αλλά «επειδή συναισθάνονται και αυτοί την τεράστια ευθύνη να προσθέσουν μία μικρή ψηφίδα σε μία ιστορική διαδρομή αιώνων» και τόνισε: «Αυτό είναι και το δικό μας χρέος, αυτό είναι και το δικό μας βάρος και όταν επισκέπτεται κάνεις αυτούς τους τόπους, το βάρος της Ιστορίας δεν μπορεί να μην βάζει και την δική μας μικρή -εκ των πραγμάτων- διαδρομή στη δική της σωστή διάσταση».

Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός ευχήθηκε «χρόνια πολλά, καλές γιορτές, να έχουμε μία καλή και ευλογημένη χρονιά για τον τόπο μας, για κάθε συμπολίτη μας», ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να στηριχθούν οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας: «Αυτούς πρέπει να σκεφτόμαστε και για αυτούς πρέπει να νοιαζόμαστε ειδικά αυτές τις άγιες μέρες, ώστε η χαρά του Χριστού να φτάσει σε κάθε σπίτι και να φωτίσει τις καρδιές όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων», υπογράμμισε.

Το Ειδικό Εργαστήρι Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στη Νεάπολη Λάρισας επισκέφθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Για ένα «εμβληματικό έργο» «πιλότο για όλη την επικράτεια» που «θα δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά με ειδικές ανάγκες να μπορούν να μεγιστοποιήσουν τις δικές τους ιδιαίτερες δυνατότητες», έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επισκέφθηκε το Ειδικό Εργαστήρι Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στη Νεάπολη Λάρισας, ένα κτίριο που βρίσκεται στην τελική φάση υλοποίησης και αναμένεται να υποδεχθεί τους πρώτους μαθητές με το νέο έτος του 2020. Τον πρωθυπουργό υποδέχθηκαν και ξενάγησαν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και η διευθύντρια του ειδικού σχολείου Αντιγόνη Παλικαρά.

Ο πρωθυπουργός συνεχάρη την Περιφέρεια που δρομολόγησε με τόση μεγάλη ταχύτητα ένα ειδικό σχολείο υπερσύγχρονων προδιαγραφών, το οποίο ταυτόχρονα θα υποστηρίζει και τους γονείς αλλά και τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι επιτελούν ένα τόσο ειδικό, ένα τόσο σπουδαίο έργο.

Αναφέροντας πως έχει επισκεφθεί πολλά ειδικά σχολεία σε όλη τη χώρα, σημείωσε ότι αυτό το σχολείο βάζει τον πήχη πολύ ψηλά- «νομίζω ότι δεν υπάρχει καλύτερο σχολείο σε επίπεδο προδιαγραφών και αυτό υποχρεώνει και τις υπόλοιπες περιφέρειες να κινηθούν σε αντίστοιχους ρυθμούς», είπε.

Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική μνεία στους γονείς των παιδιών, λέγοντας πως γνωρίζει πάρα πολύ καλά «με πόση αγάπη και με πόση αυτοθυσία περιβάλλουν τα παιδιά τους και πόσο οι ίδιοι νοιάζονται περισσότερο ίσως από οποιονδήποτε να έχουν τα παιδιά αυτά ίσες ευκαιρίες στη ζωή τους» και τους διαβεβαίωσε πως η Πολιτεία στέκεται πάντα κοντά τους, πως «αποτελούν μια ειδική κατηγορία των ΑμεΑ που αξίζουν όμως όλη την φροντίδα της Πολιτείας».

Επιπλέον αναφέρθηκε στους δασκάλους και τους καθηγητές, όλους όσοι στελεχώνουν την ειδική αγωγή στη χώρα, τονίζοντας ότι αποτέλεσε για τη σημερινή κυβέρνηση προτεραιότητα η συνέχεια πρωτοβουλιών που είχαν ληφθεί από την προηγούμενη, «η πρόσληψη με μόνιμες πλέον συμβάσεις προσωπικού στην ειδική αγωγή». «Και ξέρω πολύ καλά ότι εσείς όσοι εργάζεστε στα ειδικά σχολεία κάνετε κάτι παραπάνω από ένα απλό διδακτικό έργο, κάνετε κατάθεση ψυχής η οποία πολύ συχνά υπερβαίνει το αυστηρό πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας. Θέλω ειλικρινά από καρδιάς να σας ευχαριστήσω και να σας συγχαρώ».

Καταλήγοντας κάλεσε αυτές τις μέρες να θυμηθούμε τους λιγότερο προνομιούχους «και ας δώσουμε όσο περισσότερο μπορούμε χαρά, αγάπη, στήριξη».

Καλωσορίζοντας τον πρωθυπουργό, ο περιφερειάρχης σημείωσε ότι η παρουσία του «είναι σημαντική, είναι ανθρώπινη, είναι ουσίας». Και περιγράφοντας το «ένα και μοναδικό, σύγχρονο ειδικό κτίριο Επαγγελματικής Κατάρτισης, Εργαστήριο, για παιδιά με αναπηρία» ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την βοήθεια του. «Και η σημερινή του παρουσία εδώ, δίνει ένα μήνυμα: Να φτιάξουν παντού τέτοια σχολεία και την αγάπη τους στα παιδιά με αναπηρία. Αλλά και την μεγάλη φροντίδα που κάνει για τις οικογένειες των παιδιών με αναπηρία», τόνισε.

Όπως ανέφερε ο κ. Αγοραστός, το Ειδικό Εργαστήρι Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στη Νεάπολη αποτελείται από δώδεκα αίθουσες, έξι ξεχωριστά εργαστήρια μουσικοθεραπείας, ανθοκομίας και χειροτεχνίας, ηλεκτρονικών υπολογιστών, κλειστό γυμναστήριο. Το βασικότερο όπως είπε είναι το εργαστήριο αυτόνομης διαβίωσης: αίθουσες για όλους, για κοιμητές μαμάδες, αίθουσες ύπνου, αίθουσες εκτόνωσης, αίθουσες ερημίας. «Ένα σύγχρονο κτήριο 2.500 τμ, με όλες τις προδιαγραφές» είπε προσθέτοντας ακόμη πως «έχουμε εξοπλίσει πλήρως όλα τα ειδικά σχολεία στη Θεσσαλία με ειδικό εξοπλισμό που μας ζήτησαν».

Από την πλευρά της η διευθύντρια του σχολείου αναφέρθηκε στη μεγάλη τιμή που ο πρωθυπουργός «επέλεξε το δικό μας σχολείο να εμφανιστεί σήμερα», τονίζοντας πως «αυτό είναι ένα μήνυμα για την ευαισθησία που υπάρχει για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, και για τους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες». Ανέφερε ακόμα ότι ο κ. Αγοραστός έχει ανεβάσει τον πήχη πάρα πολύ ψηλά. «Έχουμε κάνει βήματα, άλματα θα έλεγα, έχουμε να διεκδικήσουμε πολλά περισσότερα πράγματα, ώστε αυτή η κατηγορία παιδιών να έχουνε μια εκπαίδευση η οποία τους αξίζει πραγματικά», τόνισε η κ. Παλικαρά.

Με την επίσκεψη στο Ειδικό Εργαστήρι Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στη Νεάπολη Λάρισας, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, ολοκλήρωσε την περιοδεία του στη Θεσσαλία.

Η κυβέρνηση στηρίζει το πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι"- Τους πρώτους μήνες του 2020 θα προσληφθούν 2.858 μόνιμοι υπάλληλοι

Ως πυλώνα του κοινωνικού κράτους -και μάλιστα, από τους πιο αποτελεσματικούς και ευέλικτους- χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» κατά τη συνάντηση που είχε με εργαζόμενους του προγράμματος στον Δήμο Καλαμπάκας, προχωρώντας σε δεσμεύσεις για χιλιάδες προσλήψεις μόνιμων υπαλλήλων και τη διασφάλιση των συμβασιούχων του θεσμού.

Αμέσως μετά την επίσκεψή του στα Μετέωρα, ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να ακούσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, τους ευχαρίστησε για την προσφορά τους, και υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα αποτελεί αποδεδειγμένα έναν πολύτιμο θεσμό. Και αυτό, όπως σημείωσε, όχι μόνο γιατί μεταφέρει τη φροντίδα της Πολιτείας στον τόπο όπου ζουν πολλοί ευπαθείς συμπολίτες μας, αλλά και γιατί διαθέτει κι ένα πρόσθετο προσόν: «τη ζεστασιά της προσωπικής επαφής. Γι' αυτό και η "Βοήθεια στο Σπίτι" αποτελεί προτεραιότητά μας».

Προσλαμβάνονται 2.858 μόνιμοι υπάλληλοι τους πρώτους μήνες του 2020

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε στους εργαζομένους του προγράμματος ότι το υπουργείο Εσωτερικών έχει επεξεργαστεί όλα τα αιτήματα που κατέθεσαν οι δήμοι και πλέον οι προτάσεις τους βρίσκονται στο ΑΣΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι, με δεδομένη την πρόθεση της κυβέρνησης να στηρίξει τον θεσμό, κατά τους πρώτους μήνες του 2020 θα προσληφθούν 2.858 μόνιμοι υπάλληλοι. Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι εξασφαλίζονται και όσοι απασχολούνται ήδη στο πρόγραμμα καθώς οι υπάρχουσες συμβάσεις παρατάθηκαν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2020.

Για την περίπτωση του Δήμου Μετεώρων, ο πρωθυπουργός τόνισε πως αυτή αποτυπώνει ανάγλυφα τη σημασία και το έργο που επιτελεί ο θεσμός. «Οι 20 εργαζόμενοι στον Δήμο Μετεώρων παρέχουν βοήθεια σε 500 ηλικιωμένους δημότες και άτομα με ειδικές ανάγκες. Φροντίζουν τους ίδιους, ανακουφίζουν και τις οικογένειές τους. Και κάνουν καλύτερη την καθημερινότητα συνανθρώπων μας. Όχι μόνο βελτιώνοντας την υγεία τους. Αλλά και αποτρέποντας την απομόνωση ή την ιδρυματοποίησή τους», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Εξασφάλιση των εργαζόμενων του Προγράμματος

«Με την καλή συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κεντρικής εξουσίας, μπορούμε να κάνουμε τις ζωές των πολιτών καλύτερες» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης κατά τον χαιρετισμό του στους εργαζόμενους στο Δήμο Καλαμπάκας. «Θέλω να ξέρετε πόσο σημαντικό θεωρώ το έργο το οποίο επιτελείτε, πόσο πιστεύω στο πρόγραμμα αυτό και γνωρίζετε πολύ καλά ότι έχουμε προχωρήσει και έχουμε δρομολογήσει διαδικασίες που είχαν ξεκινήσει εδώ και κάποιο διάστημα για τη μονιμοποίηση ενός σημαντικού αριθμού των εργαζομένων στο πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι" και βέβαια την παράταση των συμβάσεων, σε πρώτη φάση όλων των υπολοίπων έως τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2020», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Η πατρίδα μας ξαναγίνεται αυτοδύναμη, η οικονομία επιστρέφει σε ρυθμούς ισχυρής ανάπτυξης

Περιοδεία στο κέντρο της πόλης της Λάρισας πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την επίσκεψη του στο Ειδικό Εργαστήρι Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στη Νεάπολη Λάρισας. Ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε την τοπική ΝΟΔΕ του κόμματος της Ν.Δ και συνομίλησε με στελέχη και μέλη.

Απευθυνόμενος στα στελέχη και μέλη του κόμματος, ο πρωθυπουργός υπόγραμμισε ότι «η πατρίδα μας ξαναγίνεται αυτοδύναμη, η οικονομία επιστρέφει σε ρυθμούς ισχυρής ανάπτυξης και με αυτό τον τρόπο θα πορευτούμε και το 2020 με σκληρή δουλειά».

Τόνισε ότι «η ελληνική κοινωνία μας εμπιστεύτηκε, έχουμε τιμήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και είμαστε απολύτως συνεπείς σε αυτά τα οποία λέμε» και πρόσθεσε ότι κατά την διάρκεια της διακυβέρνησης «θα λέμε πάντα την αλήθεια στους πολίτες και για τα καλά και για τις ενδεχόμενες αστοχίες». «Λάθη δεν κάνει, αυτός που δεν κάνει τίποτα», είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για τον ρόλο του κόμματος και τη σχέση του με την κοινωνία ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «το κόμμα για εμάς δεν είναι απλά ένας εκλογικός μηχανισμός που κινητοποιείται τρεις μήνες πριν τις εκλογές, αλλά ένας ζωντανός οργανισμός. Ο ιμάντας που κρατάει σε διαρκή και αμφίδρομη επικοινωνία την κοινωνία με την κυβέρνηση και την κοινοβουλευτική ομάδα».

«Δεν θα πατήσουμε φρένο αλλά γκάζι στις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται να γίνουν. Ξέρω πολύ καλά ότι θα είσαστε κοντά μας και για να μεταφέρετε το μήνυμα των πολιτικών μας στην κοινωνία, και για να μας υποστηρίζεται στις δύσκολες αλλαγές που θα κάνουμε, αλλά και για να μας διορθώνεται εκεί που είναι απαραίτητο, μεταφέρνοντας πάλι πίσω τις απόψεις των πολιτών που πρέπει να φτάνουν μέχρι τα κυβερνητικά γραφεία και το γραφείο του πρωθυπουργού», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την περιοδεία του στη Θεσσαλία, επισκεπτόμενος το εμπορικό κέντρο της Λάρισας όπου συνομίλησε με πολίτες και ήπιε έναν καφέ στην Κεντρική Πλατεία της πόλης.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του ο κ. Μητσοτάκης συνοδευόταν από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, τους βουλευτές του νομού, Μάξιμο Χαρακόπουλο, Χρήστο Κέλλα, Στέλλα Μπίζιου, καθώς και από στελέχη της τοπικής οργάνωσης της Ν.Δ.

Η ολοκλήρωση των έργων για τα φράγματα Μεσοχώρας και Συκιάς, καθώς και η κατασκευή του βόρειου τμήματος Ε-65, προτεραιότητες για τον Κυρ. Μητσοτάκη

Η ολοκλήρωση του έργου για το Φράγμα Μεσοχώρας το 2022, το Φράγμα Συκιάς, καθώς και η κατασκευή του βόρειου τμήματος του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας (Ε-65), είναι κορυφαίες προτεραιότητες για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως τόνισε κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της Νομαρχιακής Διοικούσας Επιτροπής (ΝΟΔΕ) Τρικάλων της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι στόχος να καταστεί εφικτή η μεταφορά 200 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού ετησίως στον Θεσσαλικό κάμπο από τον Αχελώο ποταμό. Η ποσότητα αυτή, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, θα προέρχεται από τις πλεονάζουσες ποσότητες νερού, τα πλημμυρικά φαινόμενα, χωρίς δηλαδή να υπάρχει κίνδυνος αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον και τα οικοσυστήματα της ευρύτερης περιοχής. Οι πλεονάζουσες ποσότητες νερού που δεν αξιοποιούνται, ανέρχονται σε 600 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως.

«Έχω πειστεί ότι δεν θα υπάρξει καμία ουσιαστική περιβαλλοντική επιβάρυνση από μια τέτοια εξαιρετικά λελογισμένη μεταφορά υδάτινων πόρων από τον Αχελώο στον Θεσσαλικό κάμπο, αντίθετα, θα υπάρχει τεράστια περιβαλλοντική επιβάρυνση εάν δεν λύσουμε ουσιαστικά και αποτελεσματικά το πρόβλημα της άρδευσης στη Θεσσαλία», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα γίνει η δημοπράτηση ενός αρδευτικού έργου στα Τρίκαλα, προϋπολογισμού 12 εκατ. ευρώ και τόνισε τη σημασία του εκσυχρονισμού και της ανάπτυξης νέων αρδευτικών υποδομών, ώστε να προστατεύσουμε το πολυτιμότερο αγαθό για τις καλλιέργειες, για τη σημερινή και τις επόμενες γενεές, που δεν είναι άλλο από το νερό.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στα έργα για τον Αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Ελλάδας (Ε-65), λέγοντας ότι το νότιο τμήμα, Λαμία - Ξυνιάδα, θα είναι έτοιμο το 2021. Μόλις παραδοθεί σε κυκλοφορία, θα περιορίσει σημαντικά το χρόνο και το κόστος μεταφοράς από και προς τα Τρίκαλα και γενικότερα τη Δυτική Θεσσαλία.

Στόχος, είπε ο πρωθυπουργός, είναι να ολοκληρωθεί και το βόρειο τμήμα που συνδέει τα Τρίκαλα με την Εγνατία Οδό. Το συγκεκριμένο έργο θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να επιλυθούν οι εκκρεμότητες που υπάρχουν και να βρεθεί τρόπος χρηματοδότησης.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ