Μέτρα ασπιρίνες από τη κυβέρνηση για τη μετάλλαξη «Ο» - Υποχρεωτικό rapid test για τους εμβολιασμένους με κόστος για τους πολίτες
20/12/2021 14:26
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μέτρα ασπιρίνες από τη κυβέρνηση για τη μετάλλαξη «Ο» - Υποχρεωτικό rapid test για τους εμβολιασμένους με κόστος για τους πολίτες

Πανικόβλητη η κυβέρνηση ενόψει της επικείμενης επέλασης της μετάλλαξης «Ο» στην χώρα μας καταφεύγει σε μέτρα ασπιρίνες, για επικοινωνιακούς λόγους, καθώς η οικονομία δεν αντέχει κλείσιμο της αγοράς τις ημέρες των Χριστουγέννων.

Όπως επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να κάνει υποχρεωτικό το rapid test και για τους εμβολιασμένους πολίτες προκειμένου να κάνουν ρεβεγιόν σε κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης - κάτι που δεν ισχύει μέχρι τώρα. Το μέτρο θα ισχύσει για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς αφού για τα Χριστούγεννα απομένουν μόνο πέντε ημέρες. Το κόστος των rapid test όμως θα το πληρώνουν οι πολίτες, χωρίς παράλληλα η κυβέρνηση να θέτει ένα πλαφόν προκειμένου να τους προστατεύσει από την αισχροκέρδεια. Σημειώνεται ότι η χώρα μας έχει το υψηλότερο κόστος στην ΕΕ -ή έστω από τα υψηλότερα. Τα σχολεία, πάντως θα ανοίξουν κανονικά μετά την Πρωτοχρονιά.

Αν και στόχος της κυβέρνησης είναι να παραμείνει ανοικτή η αγορά και να αποφύγει νέοlockdownμετά τις γιορτές, δύσκολα θα το αποφύγει αν κρίνουμε από τις εξελίξεις σε σχέση με την μετάλλαξη «Ο» σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Η εξήγηση που έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, για τα νέα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση είναι ότι τα δεδομένα έχουν αλλάξει με τη μετάλλαξη Όμικρον, ενώ τόνισε τη σημασία του τακτικού ελέγχου οικειοθελώς από τους πολίτες, πριν ταξιδέψουν ή πριν λάβουν μέρος σε συνεστιάσεις σε κλειστούς χώρους την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Για τις εκκλησίες πάντως δεν προβλέπονται νέα μέτρα ή έλεγχοι.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε δε ότι δεν έχει εισηγηθεί η επιτροπή των ειδικών να ανοίξουν μία εβδομάδα αργότερα τα σχολεία μετά τις χριστουγεννιάτικες διακοπές. Τόνισε ότι τα πρωτόκολλα που έχουν εφαρμοστεί προστατεύουν τους μαθητές, οι οποίοι θα επιστρέψουν στα θρανία τους κανονικά.

Απαντώντας σε ερώτηση για την εισήγηση του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου για υποχρεωτικό εμβολιασμό στην Ευρώπη, ο κ. Οικονόμου δεν απέκλεισε την επέκταση της υποχρεωτικότητας «με κριτήρια είτε ηλικιακά είτε συννοσηρότητας».

Σημείωσε δε ότι μετά την ανακοίνωση του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους άνω των 60, έκλεισαν ραντεβού για πρώτη δόση 150.000 επιπλέον πολίτες αυτής της ηλικιακής ομάδας, ενώ τα ραντεβού τρίτης δόσης ξεπερνούν τα τέσσερα εκατομμύρια.