Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
15/01/2020 14:12
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Μεϊμαράκης για Λιβύη: Δεν είναι δυνατόν να ληφθούν σοβαρές αποφάσεις με αποκλεισμούς χωρών όπως η Ελλάδα

Για τις εξελίξεις στη Λιβύη, μετά την εμπλοκή της Τουρκίας, τοποθετήθηκε, ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο του ΕΛΚ και επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας του ΕΛΚ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Στην τοποθέτηση του ο κ. Μεϊμαράκης σημείωσε, μεταξύ άλλων: « Η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι αυτή που απαξιώνει τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ καις μας δείχνει, με την προκλητικότητά της, ότι θέλει να ακολουθήσει τη δική της πορεία...Η Ευρώπη πρέπει να δείξει ότι είναι παρούσα στην περιοχή για την ειρήνη».

Ο κ. Μεϊμαράκης, άλλωστε, σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες με ευρωπαίους αξιωματούχους, τους κατέστησε σαφές ότι «δεν είναι δυνατόν να ληφθούν σοβαρές, ουσιαστικές και αποτελεσματικές αποφάσεις με αποκλεισμούς χωρών όπως η Ελλάδα, που βιώνουν το πρόβλημα, έχουν άποψη και μπορούν να προτείνουν λύσεις».

Μετά την ενημέρωση για την κατάσταση στην περιοχή από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Ζοσέφ Μπορέλ, ο κ. Μεϊμαράκης έκανε την ακόλουθη τοποθέτηση:

«Καταλαβαίνουμε όλοι ότι εδώ δεν είμαστε αναλυτές, είμαστε πολιτικοί και οι πολιτικοί πρέπει να παίρνουμε αποφάσεις. Να μην είμαστε θεατές και να παρακολουθούμε τις εξελίξεις, αλλά να παρεμβαίνουμε στις εξελίξεις και να δίνουμε λύσεις γιατί αυτό θέλουν οι πολίτες, που αγωνιούν και ανησυχούν για την ειρήνη στη περιοχή.

Από την ανάλυση που μας έκανε ο κ. Μπορέλ, φάνηκε ότι η Ρωσία και η Τουρκία είναι οι κυρίαρχες δυνάμεις στην περιοχή. Γιατί είναι; Γιατί εμείς αφήσαμε ένα κενό το οποίο ήρθαν και κάλυψαν. Κατά συνέπεια, πρέπει ο κ. Μπορέλ να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ειρήνη κι εμείς όλοι θα τις στηρίξουμε.

Το κύριο πρόβλημα είναι η Τουρκία. Η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι αυτή, που απαξιώνει τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ και μας δείχνει με την προκλητικότητά της ότι θέλει να ακολουθήσει τη δική της πορεία. Αμφισβητεί λοιπόν κάνεις σήμερα ότι αυτή η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι αυτή που μας αναγκάζει και μας προτρέπει στο να επέμβουμε για να υπάρχει ειρήνη;

Εμείς θα στηρίξουμε όλες τις πρωτοβουλίες που θα είναι προς αυτή την κατεύθυνση και η Ευρώπη πρέπει να δείξει ότι υπάρχει και είναι παρούσα στην περιοχή για την ειρήνη».

Μ. Κεφαλογιάννης: Η ΕΕ πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο για τη Λιβύη

«Ως Ευρωπαϊκή Ένωση, ως ο σταθερός παγκόσμιος πυλώνας ειρήνης και δημοκρατίας, οφείλουμε να αποτρέψουμε τον κίνδυνο να μετατραπεί η Λιβύη σε δεύτερη Συρία, να μετατραπεί σε ένα θέατρο πολέμου δια αντιπροσώπων», δήλωσε ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, σχετικά με το θέμα της Λιβύης και με αφορμή συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ ανέφερε ότι η Λιβύη είναι μία χώρα που καταστρέφεται, που βιώνει από το 2011 ένα συνεχιζόμενο εμφύλιο πόλεμο για την εξουσία και την πρόσβαση στον πλούτο της χώρας.

«Και ασφαλώς, κινήσεις, όπως αυτές της Τουρκίας να υπογράψει συμφωνία οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με τη Λιβύη και συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας με την αποστολή στρατευμάτων και στρατιωτικού υλικού στη Λιβύη δεν είναι απλά νομικά άκυρες, μη παράγοντας κανένα έννομο συμφέρον. Δεν υπονομεύουν μόνο σοβαρά τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την επίτευξη πολιτικής λύσης στη σύγκρουση στη Λιβύη. Αλλά αποτελούν απειλή στην ειρήνη και τη σταθερότητα. Και συμβάλλουν στην επικίνδυνη κλιμάκωση της κρίσης. Και ως τέτοιες, δεν πρέπει απλώς να αποδοκιμαστούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά να καταδικαστούν απερίφραστα. Η μοναδική βιώσιμη λύση στη λιβυκή κρίση είναι πολιτική. Είναι διπλωματική», τόνισε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ.

Και κατέληξε: «Είναι η ώρα των πρωτοβουλιών σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο. Είναι η ώρα της αποκλιμάκωσης. Όχι της όξυνσης. Της συνεννόησης. Όχι των όπλων. Αλλιώς εγκυμονεί ένας τεράστιος κίνδυνος για τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή της Μεσογείου».

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ