«Μεγαλεία» για τον Σκοπιανό ΥΠΕΞ… Πιστή στα Σκόπια και τη Συμφωνία των Πρεσπών δήλωσε η ΠτΔ
14/01/2021 14:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Μεγαλεία» για τον Σκοπιανό ΥΠΕΞ… Πιστή στα Σκόπια και τη Συμφωνία των Πρεσπών δήλωσε η ΠτΔ

Του στρώσαμε κόκκινο χαλί, ή το ξεχάσαμε;

Με τιμές και τυμπανοκρουσίες υποδεχτήκαμε στην Ελλάδα τον Σκοπιανό Υπουργό Εξωτερικών Μπουγιάρ Οσμάνι. Η στάση του στο Προεδρικό Μέγαρο ήταν πετυχημένη (για τον ίδιο εννοείται), μιας και η Κατερίνα Σακελλαροπούλου δήλωσε πλήρη προσήλωση στη Συμφωνία των Πρεσπών και διαβεβαίωσε ότι η Αθήνα θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει τα Σκόπια.

«Η πλήρης, συνεπής και καλόπιστη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι κρίσιμη τόσο για την ενταξιακή διαδικασία της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και για τις διμερείς μας σχέσεις», τόνισε η ΠτΔ και διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα παραμένει «σταθερός αρωγός στην ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας, πάντα βέβαια με γνώμονα τα κριτήρια αιρεσιμότητας που έχουν τεθεί και τον σεβασμό στις αρχές της καλής γειτονίας».

Παράλληλα, η κ. Σακελλαροπούλου σημείωσε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν εισέλθει σε μια νέα, παραγωγική περίοδο, γεγονός το οποίο πιστοποιείται και από την τακτική ανταλλαγή επαφών σε υψηλό επίπεδο. Τόνισε, επίσης, ότι η Ελλάδα προσβλέπει σε ολοένα και πιο στενή συνεργασία και σύμπραξη των δύο χωρών σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Ο Μπουγιάρ Οσμάνι από την πλευρά του, ενημέρωσε την κυρία Σακελλαροπούλου για την πορεία εφαρμογής από τη χώρα του της Συμφωνίας των Πρεσπών και τις δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Ευχαρίστησε επίσης την Ελλάδα για τη σταθερή στήριξη που παρέχει στην ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας.

Τόνισε, τέλος, ότι οι διμερείς μας σχέσεις θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο στη βάση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, ενώ διαβεβαίωσε ότι η χώρα του «δεσμεύεται πλήρως για την υλοποίηση του σχεδίου δράσης το οποίο απορρέει από τη συμφωνία των δύο χωρών».

Συνάντηση με Δένδια και υπογραφή τριών Μνημονίων Συνεργασίας

Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της «Βόρειας Μακεδονίας» πραγματοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Οι συζητήσεις τους επικεντρώθηκαν σε διμερή ζητήματα, την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, καθώς και στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Μετά τη συνάντησή τους, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών υπέγραψαν τρία Μνημόνια Συνεργασίας. Συγκεκριμένα αφορούν στον τομέα της Διπλωματικής Εκπαίδευσης, στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, καθώς και μεταξύ του Enterprise Greece και του αντίστοιχου φορά της Βόρειας Μακεδονίας Invest North Macedonia.

Πηγή: newsbreak.gr