Με το όπλο παρά πόδα ο ΣΥΡΙΖΑ για ψήφο αποδήμων
23/09/2019 11:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Με το όπλο παρά πόδα ο ΣΥΡΙΖΑ για ψήφο αποδήμων

Κάθετη είναι η διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην πρόταση της Κυβέρνησης για την ψήφο αποδήμων, όπως την έχει περιγράψει ο πρωθυπουργός. Το μπρα ντε φερ με την ΝΔ αναμένεται να είναι σκληρό, καθώς πολιτικά, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης χρεώνει στην Κυβέρνηση, πρόθεση αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος.

Την προσεχή Δευτέρα, ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να καταθέσει στη βουλή τη δική του πρόταση, βάσει της επιτροπής που είχε συστήσει επί διακυβέρνησής του στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Βάσει αυτής η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει:

* Η δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος από το εξωτερικό θα αφορά όλους τους Έλληνες πολίτες/εκλογείς, με την προϋπόθεση της εγγραφής τους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού.

* Το εκλογικό δικαίωμα των συγκεκριμένων εκλογέων θα ασκείται αυτοπροσώπως σε ειδικά εκλογικά τμήματα εξωτερικού, που θα δημιουργούνται στις έδρες των ελληνικών διπλωματικών αρχών και οπουδήποτε αλλού συγκεντρώνεται επαρκής αριθμός εκλογέων.

* Οι εκλογείς του εξωτερικού θα ψηφίζουν για τους συνδυασμούς Επικρατείας των κομμάτων για έναν ορισμένο αριθμό εδρών που θα καθορίζεται αποκλειστικά με βάση τις ψήφους του εξωτερικού και θα κυμαίνεται μεταξύ τριών (3) και δώδεκα (12).

Σήμερα συνέντευξη Τύπου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση και την Ψήφο των Αποδήμων θα παραχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για την παρουσίαση των σημείων της πρότασης αναθεώρησης και η πρόταση νόμου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, "ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί τη συνταγματική αναθεώρηση κορυφαία στιγμή της πολιτικής διαδικασίας και αποκορύφωμα της μεταρρυθμιστικής μας προσπάθειας για εκδημοκρατισμό των θεσμών και κατοχύρωση των δικαιωμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Αναθεώρησης, πέραν από την υποστήριξη των προτάσεων που κατατέθηκαν στην πρώτη αναθεωρητική βουλή, την ερχόμενη Δευτέρα πρόκειται να κατατεθεί πρόταση νόμου για τη ρύθμιση της ψήφου των αποδήμων Ελλήνων". Τη συνέντευξη Τύπου θα παραχωρήσουν οι:

- Γιώργος Κατρούγκαλος, Γενικός Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση του Συντάγματος

- Έφη Αχτσιόγλου, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος

- Πουλάκης Κώστας, Πρόεδρος της Επιτροπής του Υπουργείου Εσωτερικών για την διαμόρφωση πορίσματος για την ψήφο των αποδήμων

Πηγή:capital.gr