Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
20/05/2020 11:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Με... "ελληνικά εγκλήματα πολέμου" και χωρίς λέξη για τη Γενοκτονία των Ποντίων απαντά το τουρκικό ΥΠΕΞ

Με αναφορές σε "ελληνικά εγκλήματα πολέμου" το 1919 στην επαρχία της Σμύρνης και σε άλλες περιοχές της σημερινής Τουρκίας όπου είχε παρουσία ο ελληνικός στρατός, χωρίς όμως καμία αναφορά στη Γενοκτονία των Ποντίων, απαντά το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στις εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων που έλαβαν χώρα χθες στη χώρα μας.

Η Τουρκία κάνει λόγο για "αβάσιμες και παραληρηματικές δηλώσεις" από πλευράς των ελληνικών θεσμών, μην αναφέροντας καν για ποια επέτειο πρόκειται στην Ελλάδα.

"Η ημερομηνία της 19ης Μαΐου 1919, όταν έγινε η πτώση ενέργεια του τουρκικού Πολέμου της Ανεξαρτησίας, είναι μια ιερή ημέρα, όχι μόνον για το έθνος μας, αλλά για όλα τα καταπιεσμένα έθνη τα οποία αγωνίστηκαν ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Σε μια τέτοια ημέρα, οι αβάσιμες και παραληρηματικές δηλώσεις από το ελληνικό κοινοβούλιο και άλλους θεσμούς στην Ελλάδα, υπό το πρόσχημα της επετείου της 19ης Μαΐου, δεν είναι σύμφωνες με τα ιστορικά γεγονότα ή με τις αξίες του 21ιου αιώνα", τονίζει η τουρκική διπλωματία.

Μιλώντας στη συνέχεια για την παρουσία του ελληνικού στρατού στην επαρχία της Σμύρνης μετά το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει: "Αυτή η επώδυνη κατοχή μετατράπηκε σε μια σχεδιασμένη και ντροπιαστική εισβολή η οποία δεν είχε καμία δικαιολόγηση και έγινε θέατρο ωμοτήτων".

Συνεχίζοντας την έκθεση της τουρκικής εκδοχής για τα ιστορικά γεγονότα του ελληνοτουρκικού πολέμου του 1919-1922, η Άγκυρα κάνει λόγο για παραβίαση του δικαίου του πολέμου "από τις ελληνικές δυνάμεις που κατείχαν τμήματα της Ανατολίας".

Στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, προς ενίσχυση των ισχυρισμών του, αναφέρεται ότι ο Ελευθέριος Βενιζέλος είχε προτείνει τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, τότε πρόεδρο της Τουρκίας, το 1934, για το Νόμπελ Ειρήνης.

Στην ανακοίνωση γίνεται ακόμη λόγος για "προτεταμένο χέρι φιλίας" το οποίο η Τουρκία τείνει προς την Ελλάδα για επίλυση των διμερών προβλημάτων μέσω διαλόγου, το οποίο μάλιστα η Αθήνα... απορρίπτει.

Πηγή:capital.gr