Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
27/06/2020 20:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Με αφήγημα περί νέου "βρώμικου '89" η ομιλία Τσίπρα στη "βάφτιση" του νέου ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας, από την εκδήλωση "βάφτισης" του νέου ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, εμφανίστηκε με αφήγημα περί "remake" του "βρώμικου" 1989, λέγοντας πως ο στόχος όσων βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τα έργα και τις ημέρες της διακυβέρνησήςτου, είναι ο ίδιος, καλώντας μάλιστα για μια ακόμη φορά , να συμπεριλάβουν και τον ίδιο στο κατηγορητήριο της προανακριτικής για τη Novartis.

Επιχείρημα εξαιρετικά "συσπειρωτικό" για το κόμμακαι το κοινό του, το οποίο προδήλως στοχεύει και στην επιχείρηση απεγκλωβισμού του από πρόσωπα ( Παππάς, Καμμένος κλπ) και τις τακτικές τους.

Στο ίδιο πλαίσιο, από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης , ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να ερεθίσει αντιδεξιά ανακλαστικά, μιλώντας για μια "δεξιά" που επιστρέφει σε "παρακρατικές" και μαφιόζικες μεθόδους και έναν πρωθυπουργό "γιαλαντζί" κεντροαριστερό.

Απευθυνόμενος πάντως προσωπικά στον κ. Μητσοτάκη, τον κάλεσε να μη μετατρέψει "την πολιτική ζωή σε βούρκο, μόνο και μόνο για να ξεφύγετε από τις δικές σας ευθύνες για τη καταστροφή της οικονομίας. Μην ανοίγετε έτσι εύκολα το καπάκι του υπονόμου. Γιατί ο πρώτος που θα πέσει μέσα θα είστε εσείς. Εγώ δε πρόκειται να ακολουθήσω. Εμείς δε πρόκειται να συρθούμε σε αυτή την επιχείρηση λασπομαχίας".

Επίθεση εξαπέλυσε και στα ΜΜΕ, συντηρώντας το αφήγημα περί "αργυρώνητου" μιντιακού περιβάλλοντος ενώ δεν έκανε καμία αναφορά "φωτογραφική" έστω σε πρόσωπα όπως ο Νίκος Παππάς που προκάλεσαν "τρικυμία" στο κόμμα του.

Η μοναδική "αιχμή" που άφησε ο κ. Τσίπρας για την υπόθεση Παππά ήταν μια επαναδιατύπωση της ανακοίνωσης του Πολιτικού Συμβουλίου το οποίο συνεδρίασε τις προάλλες , περί ηθικού πλεονεκτήματος: "Το ηθικό πλεονέκτημα δεν είναι εισιτήριο διαρκείας. Πρέπει όλοι και όλες να το επαναβεβαιώνουμε κάθε μέρα".

Σταχυολογώντας την ομιλία του, ο Αλέξης Τσίπρας, είπε μεταξύ άλλων για:

Προανακριτική- Παπαγγελόπουλο- Παππά-Καμμένο

"Τους έχω πει πολλές φορές. Θα το ξαναπώ και σήμερα.Αν δεν είναι θρασύδειλοι, εδώ είμαι.Μη κουράζονται και μη φθείρονται, χρησιμοποιώντας το παρακράτος των μαφιόζικων υποκλοπών και τις μεθόδους των υπόδικων εκδοτών και επιχειρηματιών που τους στηρίζουν.

Αν πιστεύουν ότι τους ευνοεί ένα ριμέικ του 1989. Είμαι εδώ. Ας διευρύνουν το κατηγορητήριο να με συμπεριλάβουν. Αν όμως δε το τολμούν, να σταματήσουν αυτόν το κατήφορο τώρα.

Αλλά θα επιμείνουμε να μιλάμε για τα πραγματικά προβλήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία και να δίνουμε τη μάχη για να σταθεί ο τόπος και η κοινωνία όρθια και δυνατή απέναντι στη κρίση και απέναντι στις δύσκολες μέρες που ψυχανεμιζόμαστε ότι έρχονται και σε Εθνικά θέματα. Θα είμαστε εδώ για να προσφέρουμε υπηρεσία στον τόπο.

ΜΜΕ

Διαβάζω τα μηνύματα που δεχόμαστε στα social media.
Όποιος κυκλοφορεί σήμερα στις μεγάλες πόλεις, στα χωριά και τα νησιά μας, αυτή την κραυγή αγωνίας του κόσμου ακούει.

Αλλά αυτή η κραυγή δεν πρόκειται να ακουστεί εκεί που πρέπει.
Γιατί χαλάει το αφήγημα της καλύτερης κυβέρνησης από σύστασης Ελληνικού Κράτους, όπως λένε οι προπαγανδιστές.

Εμείς, λοιπόν, έχουμε την ευθύνη να γίνουμε ο αναμεταδότης αυτού του μηνύματος.

Γιατί ο κόσμος όταν μας συναντά, όταν μας ψάχνει και στο διαδίκτυο, δεν έχει άλλο τρόπο να εκφράσει την αγωνία του.

Τους άλλους τους βλέπει κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε λεπτό στα κανάλια και τα sites.

Μητσοτάκη

Μην μετατρέπετε την πολιτική ζωή σε βούρκο, μόνο και μόνο για να ξεφύγετε από τις δικές σας ευθύνες για τη καταστροφή της οικονομίας. Μην ανοίγετε έτσι εύκολα το καπάκι του υπονόμου. Γιατί ο πρώτος που θα πέσει μέσα θα είστε εσείς. Εγώ δε πρόκειται να ακολουθήσω. Εμείς δε πρόκειται να συρθούμε σε αυτή την επιχείρηση λασπομαχίας.

Με λίγα λόγια, η δήθεν κεντροαριστερή μετάλλαξη του κυρίου Μητσοτάκη είναι σήμερα μεγαλύτερο hoax και από τις θεωρίες συνομωσίας για τη δημιουργία του κορωνοϊού.

Εσωκομματικά μηνύματα

να μη φοβηθούμε να αλλάξουμε.

Να εξελιχθούμε.
Να δοκιμαστούμε στα ερωτήματα που μας βάζει το 2020.
Όχι σε αυτά που κρίθηκε ο καθένας 10 ή 20 χρόνια πριν.

Να μη φοβηθούμε ένα κόμμα ανοιχτό, με μεγαλύτερη τόλμη και περισσότερη δράση.
¨όχι κόμμα των μηχανισμών.
Ούτε καν κόμμα μόνο των μελών του.

Αλλά κόμμα ανοιχτό σε κάθε δημοκρατικό και προοδευτικό πολίτη.
Κόμμα επιτελείο και εργαλείο της κοινωνικής πλειοψηφίας
Κόμμα που ζει και αναπνέει με τη ζωντανή σχέση και από τη ζωντανή σχέση με όλες τις κοινωνικές δυνάμεις της προόδου.

ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία

ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, είναι ακριβώς αυτό.
Να γίνουμε το κόμμα των πολλών.
Να γίνουμε το στήριγμα των απλών και καθημερινών ανθρώπων.Να μην αφήσουμε τίποτα να πέσει κάτω.
Κάθε μικρό και μεγάλο ζήτημα που αφορά την καθημερινότητα των πολιτών.

Για τον επιχειρηματία που κινδυνεύει να χάσει το μαγαζί του. Για τον εργαζόμενο που εκβιάζεται για να δουλέψει με 400 ευρώ.
Για την εργαζόμενη μητέρα που αναγκάζεται να ζήσει με 800 ευρώ μέχρι το Σεπτέμβρη. Εμείς πρέπει να είμαστε η φωνή τους.Και αυτή η φωνή να δυναμώνει μέρα με τη μέρα.

Όσο και αν προσπαθούν να τη σιγήσουν.

Δε χωρά η ιδιοτέλεια, οι προσωπικές στρατηγικές και η αλαζονεία.

Δε χωρά ούτε ο ελιτισμός. Η άποψη δηλαδή, ότι ο λαός είναι μια παραπλανημένη μάζα που φταίει γιατί κατά καιρούς διαφωνεί μαζί μας.

Επικυρώνουμε την απόφαση, η Προοδευτική Συμμαχία να μην είναι ένας υπότιτλος.
Αλλά συστατικό κομμάτι του σκοπού που θέλουμε να πετύχουμε. Και μετά το συμβολικό βήμα, το πρώτο ουσιαστικό βήμα για μια Προοδευτική Ελλάδα, είναι όλοι εμείς να φτιάξουμε το νέο μας σπίτι όπως ακριβώς οραματιζόμαστε την ίδια μας τη χώρα.

Σε αυτό το σπίτι δε χωρούν οι απόλυτες αλήθειες. Η αυτάρκεια της μιας άποψης. Δε χωρά η μονολιθικότητα. Η ανάλυση του σήμερα με τα εργαλεία του χθες. Ούτε και οι βεβαιότητες

Το ηθικό πλεονέκτημα δεν είναι εισιτήριο διαρκείας. Πρέπει όλοι και όλες να το επαναβεβαιώνουμε κάθε μέρα.

Δε χωρά φυσικά η παραίτηση από αρχές και αξίες που αποτελούν τον πυρήνα της αριστερής σκέψης και φυσικά της στάσης ζωής που απορρέει από αυτή.

Δε χωρά η ιδιοτέλεια, οι προσωπικές στρατηγικές και η αλαζονεία.
Δε χωρά ούτε ο ελιτισμός. Η άποψη δηλαδή, ότι ο λαός είναι μια παραπλανημένη μάζα που φταίει γιατί κατά καιρούς διαφωνεί μαζί μας.

Novartis

Έχουν στήσει μια καλοδουλεμένη μηχανή προπαγάνδας και λάσπης τους.
Καλολαδωμένη, συντονισμένη, χορτασμένη με εκατομμύρια ευρώ, με ειδικότητα να κάνει το άσπρο-μαύρο.

Και είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέρον και από τη σκοπιά της πολιτικής επιστήμης να ερευνήσει κανείς πως είναι δυνατόν τόσα πολλά μέσα να συντονίζονται τόσο γρήγορα και τόσο αυτόματα στη παλέτα ενός αόρατου αρχισυντάκτη που δίνει το ρυθμό.

Χθες για παράδειγμα, βγήκε μια είδηση κόλαφος για την υπόθεση της ΝΟΒΑΡΤΙΣ.
Αναγκάστηκε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό η εταιρεία με τη κυβέρνηση των ΗΠΑ ομολογώντας ότι τη περίοδο της διακυβέρνησης Σαμαρά για διέφθειρε έλληνες αξιωματούχους για να έχει ευνοϊκές κυβερνητικές αποφάσεις για τις τιμές των φαρμάκων.
Και δέχθηκε να πληρώσει στο Αμερικανικό δημόσιο 310 εκ ευρώ.

Και αντί η είδηση να είναι ομολόγησε την ενοχή της και το σκάνδαλο η ΝΟΒΑΡΤΙΣ
Αντί η είδηση να είναι 310 εκ για τη διαφθορά και τις μίζες τη περίοδο της κυβέρνησης Σαμαρά.

Η είδηση ήταν και μάλιστα πανηγυρικά : Συμβιβάστηκε η ΝΟΒΑΡΤΙΣ δεν υπάρχει πια σκάνδαλο…

Παππάς: Μας... ξεφεύγει και καμιά κουβέντα- Τσακαλώτος: Θέλω να κρινόμαστε αυστηρά

"Φουντώνει" η συζήτηση στην Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, ( και) για τον Νίκο Παππά.

Παρότι χθες η Κουμουνδούρου διαμήνυε ότι η συνεδρίαση θα είναι "κλειστή" , τελικά μάλλον κατάλαβαν πως σε διαδικασία όπου συμμετέχουν πάνω από ...700 άτομα, ζήτημα "εχεμύθειας" και προστατευμένων "παρεμβάσεων", είναι αστείο να τίθεται.

Τσακαλώτος: Θέλω ο κόσμος να μας κρίνει με αυστηρά κριτήρια

Συνεχίζει το σφυροκόπημα στον Νίκο Παππά (και όχι μόνο) ο ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος μιλώντας στην ΚΕΑ, είπε μεταξύ άλλων ότι:

"Ειμαστε σε μια χώρα που ο οποιοσδήποτε μπορεί να ηχογραφήσει, να ηχογραφήσει οτιδήποτε, οποιοσδήποτε μπορεί να επιλέξει ποτε θα δημοσιοποιηθεί. Ο κόσμος της Αριστεράς μας κρίνει με αυστηρά κριτήρια. Και ετσι θελω να συνεχίσει να μας κρίνει. Οποιαδήποτε κριτική κάνουμε σε παλιές πρακτικές καλα κάνουμε".

Παππάς: Μας ξεφεύγει και καμιά κουβέντα

Ο Νίκος Παππάς πάντως, παρά την αποδοκιμασία Τσίπρα και τη σκληρή κριτική που του ασκήθηκε από όλες τις εσωκομματικές πτέρυγες, επιμένει στην "γραμμή" του. Αυτό προκύπτει από όσα δήλωσε στην ΚΕΑ, όπου μεταξύ άλλων είπε ότι : " Να ειμαστε ενα κόμμα που κανει αυτοκριτική και συλλογική και ατομική. Ακόμα και για το παραμικρό ακόμα κι αν μας ξεφεύγει καμία κουβέντα".

Ο ίδιος δήλωσε "περήφανος που υπηρετώ με αυτόν τον πήχη αξιών της Αριστεράς. Ακριβώς επειδή ειμαστε τέτοιοι δεν θα επιτρέψουμε να μας κουνάνε το δάχτυλο αυτοι που πετάνε τα εκατομμύρια δεξιά και αριστερά σαν να ειναι άλογόμύγες".

Ο Φίλης "κοντράρει" Τσίπρα: Δεν με εκφράζει το "βρώμικο ΄89"

Στην παρέμβασή του στην ΚΕΑ , ο πρώην υπουργός Παιδείας δήλωσε ευθαρσώς ότι "δεν με εκφράζει το βρώμικο '89. Δεν μπορούμε να λέμε σήμερα ότι μπορεί να επαναληφθεί το βρώμικο '89. Ήταν άλλοι οι πρωταγωνιστές τότε".

"Φωτογραφίζοντας" (και) τον Νίκο Παππά , το κορυφαίο κομματικό στέλεχος είπε πως "η Αριστερά δεν έχει λόγο να κάνει εκπτώσεις από τις αρχές της. Πολλά πράγματα μας ταπείνωσαν. Η Αριστερά και το ηθικό της πλεονέκτημα δίνει καθημερινά εξετάσεις".

Τσίπρας: Όποιοι θεωρούν ότι η Κρήτη μπορεί να έχει την ίδια επήρεια με τους Οθωνούς κάνουν λάθος

Με εκτενή αναφορά στα εθνικά θέματα ο Αλέξης Τσίπρας ολοκλήρωσε τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία σε δεύτερη παρέμβαση του.

"Όποιοι θεωρούν ότι η Κρήτη μπορεί να έχει την ίδια επήρεια με ένα νησί όπως οι Οθωνοί κάνουν λάθος” είπε και πρόσθεσε ότι πρέπει να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας συμφέροντα. Αμφισβήτησε τα περί διπλωματικής απομόνωσης του Ταγίπ Ερντογάν και σημείωσε ότι η Τουρκία κινείται με σχέδιο. Στο πλαίσιο αυτό μέμφθηκε τον Κυριάκο Μητσοτάκη γιατί "επί έναν χρόνο αρνείται να συνομιλήσει με εμάς και αρνείται την σύγκλιση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών”, "προειδοποιώντας” μάλιστα όπως είπε χαρακτηριστικά τον πρωθυπουργό, "πως αν η έλλειψη εθνικής στρατηγικής οδηγεί σε αδιέξοδα” η ευθύνη θα είναι του ίδιου του πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του γιατί με τα εθνικά θέματα δεν μπορούμε να παίζουμε.

Στο τραπέζι οι πρόωρες

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη δευτερολογία του επανέφερε το σενάριο περί πρόωρων εκλογών, περιγράφοντας ότι τα οικονομικά αδιέξοδα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση και η μεγάλη πιθανότητα να χρειαστεί ο πρωθυπουργός να λάβει νέα μέτρα λιτότητας, κρατάνε ανοιχτό το σενάριο τις προσφυγής σε πρόωρες κάλπες.

Σύμφωνα με το κύριο Τσίπρα μάλιστα, η απάντηση στο εάν θα πάμε ή όχι σε εκλογές θα δοθεί στα τέλη Αυγούστου.

Πηγή: capital.gr