Λεμέρ: Ουδεμία απειλή κατά της κυριαρχίας Ελλάδας-Κύπρου θα γίνει ανεκτή
26/01/2020 13:47
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Λεμέρ: Ουδεμία απειλή κατά της κυριαρχίας Ελλάδας-Κύπρου θα γίνει ανεκτή

Την θέση ότι ουδεμία απειλή κατά της κυπριακής και της ελληνικής κυριαρχίας θα γίνει ανεκτή, εκφράζει ο Μπρινό Λε Μερ. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξη του στην "Καθημερινή της Κυριακής” ενόψει της επίσκεψης Μητσοτάκη στο Παρίσι, προσθέτει ότι "τόσο η Γαλλία, όσο και η Ε.Ε. στο σύνολο της έχουν σθεναρά υποστηρίξει την Αθήνα και την Λευκωσία έναντι αυτών των απειλών”.

Στην συνέντευξη του ο κ. Λε Μερ αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο, αλλά παράλληλα επισημαίνει την πρόκληση να αποκτήσει σταθερή ανάπτυξη, να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της για τις μεταρρυθμίσεις, αλλά και να επιδείξει "δημοσιονομική σοβαρότητα”. Μάλιστα στο ερώτημα για μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος σημειώνει μεταξύ άλλων ότι η χώρα σεβάστηκε τον στόχο του 2018 και πρέπει να συνεχίσει έτσι, προσθέτοντας ότι "τα δημόσια οικονομικά της πρέπει να γίνουν περισσότερο βιώσιμα”.

Ο EastMed αποτελεί ευκαιρία

Ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ τονίζει ότι η Ευρώπη οφείλει να διαφοροποιήσει τις πηγές με τις οποίες καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες της, χαρακτηρίζοντας παράλληλα το φυσικό αέριο ως έναν "σημαντικό σταθμό” στην απεξάρτηση του ενεργειακού μείγματος από τον άνθρακα. Σύμφωνα με τον κ. Λε Μερ η ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελεί ευκαιρία και ο αγωγός EastΜed αποτελεί μια επιλογή μέσω της οποίας μπορούν να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι.

Ευκαιρίες

Αναφορικά με την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Γαλλία στις 29 Ιανουαρίου για το Ελληνογαλλικό Οικονομικό Φόρουμ, ο κ. Λε Μερ θεωρεί ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός και το επιτελείο που θα τον συνοδεύει, θα έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει στους Γάλλους επενδυτές τις εν εξελίξει μεταρρυθμίσεις και τις επενδυτικές ευκαιρίες που συνδέονται με την πολιτική εκσυχρονισμού της οικονομίας και των ιδιωτικοποιήσεων της νέας ελληνικής κυβέρνησης.

Πηγή:capital.gr