Κυρώσεις: Ευρωπαϊκά χάδια στην Τουρκία - Πρώτη, μικρή νίκη για τη Λευκωσία
05/02/2020 17:33
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κυρώσεις: Ευρωπαϊκά χάδια στην Τουρκία - Πρώτη, μικρή νίκη για τη Λευκωσία

Όπως έγραφε προ ημερών το Antinews, οι κυρώσεις που ετοιμάζεται να επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Άγκυρα για τις τουρκικές εισβολές της σε θαλάσσιες περιοχές κυρίαρχου κράτους μέλους της ΕΕ, δεν θα είναι τίποτε άλλο παρά χαϊδολογήματα. Κάτι που, ως όλα δείχνουν, έγινε.

Βέβαια, ακόμα και αυτές οι μικρές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας δεν παύουν να αποτελούν μια πρώτη, έστω και μικρή νίκη, της Λευκωσίας. Κι' αυτό, τη στιγμή που η Αθήνα μάλλον νίπτει τας χείρας της και θέλει να κρατηθεί μακριά από τις κυπριακές υποθέσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι, μόλις τώρα τοποθετείται Έλληνας πρέσβης στη Λευκωσία, μετά από τέσσερις μήνες που η ελληνική πρεσβεία έχει μείνει χωρίς επικεφαλής -κάτι πρωτοφανές στα ελληνικά διπλωματικά χρονικά- ενώ δεδηλωμένος φαίνεται πως είναι ο δισταγμός της Αθήνας να προωθήσει θέμα κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας εντός της ΕΕ.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον κυπριακό Τύπο, η ΕΕ επιβάλλει κυρώσεις σε βάρος δυο πολιτών της Τουρκίας. Κατά πληροφορίες, τα πρόσωπα αυτά εμπλέκονται άμεσα στις προκλητικές ενέργειες της εισβολής τουρκικών ερευνητικών πλοίων, συνοδεία πολεμικών σκαφών, εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Κατά της ίδιες πληροφορίες, πρόκειται για υψηλόβαθμα στελέχη της τουρκικής, κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας, ΤΡΑΟ.

Αν και οι συγκεκριμένες κυρώσεις δεν μπορούν να θεωρηθούν ικανοποιητικές, κυπριακές κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι πρόκειται για ένα πρώτο βήμα, δεδομένου ότι έτσι ανοίγει η "μαύρη λίστα", στην οποία δεν αποκλείεται να προστεθούν και άλλοι Τούρκοι στο μέλλον. Αν κρίνει κανείς, ωστόσο, την σφοδρότητα των κυρώσεων που επιβάλλει η ΕΕ σε χώρες όπως, για παράδειγμα, στη Ρωσία, το Ιράν, και άλλες, οι οποίες, πάντως, δεν έχουν "εισβάλλει" σε κάποια περιοχή κράτους - μέλους της ΕΕ, και αυτές που επιβάλλει στην Τουρκία, πρόκειται, αναμφισβήτητα, για δυο μέτρα και δυο σταθμά. Κάτι που εύλογα γεννά προβληματισμό για την κατευναστική τακτική της ΕΕ έναντι της Τουρκίας.

Κατά την κυπριακή εφημερίδα "Φιλελεύθερος", η φύση των κυρώσεων που θα επιβληθούν στους δύο Τούρκους αφορά σε δύο άξονες:

1.Δέσμευση όλων των κεφαλαίων και των οικονομικών πόρων που ενδεχομένως ανήκουν, κατέχονται ή ελέγχονται από τα εν λόγω πρόσωπα στο έδαφος της Ε.Ε, υπό το φως της εμπλοκής τους στις έκνομες δραστηριότητες της Άγκυρας στις κυπριακές θαλάσσιες ζώνες.

2.Λήψη από όλα τα κράτη-μέλη των αναγκαίων μέτρων για να εμποδίσουν την είσοδο ή τη διέλευση από το έδαφός τους στα εν λόγω φυσικά πρόσωπα.

Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, ζήτησε παράλληλα τη μεσολάβηση κρατών-μελών προκειμένου να ασκήσουν την επιρροή τους προς την Άγκυρα, με στόχο τον τερματισμό των προκλήσεων και την αποκλιμάκωση της έντασης στις κυπριακές θαλάσσιες ζώνες. Η Λευκωσία έχει ήδη διαμηνύσει ότι οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά εκλαμβάνονται ως το μοναδικό εργαλείο της ΕΕ, προκειμένου να αναγκάσει την Τουρκία να τερματίσει τις έκνομες δραστηριότητές της.

Κατά πληροφορίες, ο Κύπριος ΥΠΕΞ, ο οποίος από το περασμένο καλοκαίρι είχε επιδιώξει την εισαγωγή στοχευμένων μέτρων κατά φυσικών προσώπων και νομικών οντοτήτων που εμπλέκονται στις έκνομες τουρκικές ενέργειες, εξετάζει εναλλακτικές ιδέες προς την ίδια κατεύθυνση, εάν η Άγκυρα συνεχίσει τις προκλήσεις της.

Σημειώνεται ότι στο τραπέζι της Ε.Ε. εξακολουθεί να παραμένει και η εισήγηση της Λευκωσίας για κυρώσεις κατά δύο νομικών οντοτήτων και πέντε φυσικών προσώπων.

Τουρκική ενόχληση

Όπως αναφέρει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων και η εφημερίδα Φιλελεύθερος, από τη μεριά της Τουρκίας, ο υπουργός Εξωτερικών της, Μ.Τσαβούσογλου, αντέδρασε στις ευρωπαϊκές κυρώσεις, λέγοντας πως, "εάν συνεχίσουν να αρνούνται την ύπαρξη των Τουρκοκυπρίων, για κάθε αρνητικό βήμα που θα κάνει η ΕΕ εναντίον μας θα κάνουμε και εμείς ένα βήμα εναντίον. Τότε τι θα γίνει, θα αυξηθεί η ένταση. Ωστόσο πρέπει να κάνουμε βήματα μαζί για την μείωση της έντασης”.

Ανέφερε, δε, ότι "το θέμα των υδρογονανθράκων δεν είναι μόνο ένα θέμα μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που επηρεάζει όλες τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου. Εδώ, εάν η ΕΕ, συμπεριφερθεί με αμεροληψία, μπορούμε να εργαστούμε μαζί για ένα μηχανισμό που να θέτει υπό εγγύηση τα ίσα δικαιώματα των Τ/Κ. Όλοι μαζί μπορούμε να εργαστούμε”.

Αναφερόμενος στην ανατολική Μεσόγειο, είπε ότι η "αλληλεγγύη των μελών δεν μπορεί να είναι υπεράνω του διεθνούς δικαίου. Σε τελική ανάλυση μόλις πριν από λίγες μέρες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επιβεβαίωσε ότι η ΕΕ δεν έχει αρμοδιότητα στο θέμα της διαμάχης μεταξύ Σλοβενίας και Κροατίας για τα σύνορα θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Γι αυτό η ΕΕ δεν έχει αρμοδιότητα για παρόμοια απόφαση στην ανατολική Μεσόγειο”, όπως ισχυρίστηκε.

Τέλος, επιβεβαιώνοντας και ο ίδιος το λίαν προβληματικό κλίμα μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, είπε ότι “οι αποφάσεις που έχει λάβει η ΕΕ σε σχέση με τις δραστηριότητές μας για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο, την Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης (στη Συρία) και τα θέματα της Λιβύης έχουν προκαλέσει ένταση στις σχέσεις μας”.

Βλέπε επίσης:

Βρυξέλλες: Τσάϊ και συμπάθιο για Ελλάδα και Κύπρο - Κυρώσεις - χαϊδολογήματα στην Τουρκία