Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
23/08/2019 16:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κυβερνητικό μπάχαλο προκαλεί το ιρανικό τάνκερ

Βαριά εκτεθειμένη βγαίνει η κυβέρνηση με τους χειρισμούς της όσον αφορά την υπόθεση του ιρανικού τάνκερ, θυμίζοντας το χάος που επικρατούσε επί ΣΥΡΙΖΑ σε ανάλογες περιπτώσεις.

Αντί να υπάρχει μια κοινή γραμμή για το φλέγον ζήτημα, επικρατεί διγλωσσία με αποτέλεσμα να εκτίθεται διεθνώς η χώρα.

Άλλα λέει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, άλλα ο Πρωθυπουργός, άλλα ο ΥΠΕΞ, πλήττοντας καίρια την διπλωματία της Ελλάδας.

Από τη μία ο Βαρβιτσιώτης προφανώς πανικόβλητος λόγω των αμερικανικών πιέσεων αναφέρει ότι το τάνκερ έχει δηλώσει ως λιμάνι προορισμού την Καλαμάτα και θα το μπλοκάρουμε, και από την άλλη ο Μητσοτάκης, την ώρα μάλιστα που προσκαλεί γάλλους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα, τονίζει πως το Adrian Darya 1 δεν κατευθύνεται προς την Ελλάδα και δεν έχει ληφθεί αίτημα για να ελλιμενιστεί σε ελληνικό λιμάνι. Παράλληλα σημειώνει ότι η θέση των ΗΠΑ είναι γνωστή πάνω στο θέμα.

Έλεος! Ας καταλήξουν ποια είναι η κατεύθυνση του τάνκερ.

Δεν αντιλαμβάνονται ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της διεθνής κοινότητας και ευτελίζεται με αυτή τη διχογνωμία μεταξύ αναπληρωτή ΥΠΕΞ και Πρωθυπουργού;

Εκτός κι αν ο Μητσοτάκης σε μια προσπάθεια να επισκιάσει τις απαράδεκτες δηλώσεις υποταγής του Βαρβιτσιώτη στους Αμερικανούς, τον «άδειασε».

Καθώς η τοποθέτησή του για τις ΗΠΑ ήταν αυτή που άρμοζε σε μια ανεξάρτητη χώρα, και σε καμία περίπτωση δεν θύμιζε αυτή του Βαρβιτσιώτη που άρμοζε σε ένα προτεκτοράτο.

Ωστόσο οφείλουμε να αναγνωρίσουμε στον επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών Ν. Δένδια, ότι διπλωματικά με την στάση του βάζει τα γυαλιά τόσο στον προϊστάμενο όσο και στον υφιστάμενό του. «Παρακολουθούμε το ζήτημα, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής αίτημα ελλιμενισμού του πλοίου στο λιμάνι της Καλαμάτας ή σε άλλο λιμάνι της χώρας μας. Βρισκόμαστε σε επικοινωνία διά τις διπλωματικής οδού με την αμερικάνικη πλευρά, της οποίας οι θέσεις άλλωστε για το συγκεκριμένο ζήτημα είναι γνωστές και δεν απευθύνονται στη συγκεκριμένη περίπτωση μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλα τα κράτη και λιμένες της Μεσογείου», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ. Τόσο απλά, τόσο κατανοητά.

Λέτε γι΄ αυτό να μην τον πήρε ο Μητσοτάκης στη Γαλλία και προτίμησε να τον συνοδεύσει η διπλωματική του σύμβουλος; Ποιος ξέρει...

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση οφείλει να συντονιστεί πάραυτα και να αντιμετωπίσει την δύσκολη διπλωματική υπόθεση που προέκυψε με την σοβαρότητα που απαιτούν οι περιστάσεις.

Πάντως ευτυχώς που υπάρχει και το Marine Traffic και βλέπουμε προς τα που πραγματικά οδεύει το τάνκερ.

Ανεβασμένες καταστάσεις!!!