Κυβερνητικές πηγές: Ανάσα για τα ευάλωτα νοικοκυριά η απλοποίηση των διαδικασιών για την προστασία της α
02/09/2019 21:40
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κυβερνητικές πηγές: Ανάσα για τα ευάλωτα νοικοκυριά η απλοποίηση των διαδικασιών για την προστασία της α' κατοικίας

«Σε ένα σημαντικό βήμα για την ανακούφιση των πραγματικά ευάλωτων νοικοκυριών προχωρά η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. «Πρόκειται για την απλοποίηση των διαδικασιών για την προστασία της πρώτης κατοικίας, προκειμένου χιλιάδες πολίτες να διευκολυνθούν και να ενταχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση για επιδότηση των στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων. Αυτό γίνεται μέσα από τη σχετική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους», σημειώνουν.

Επιπλέον προσθέτουν τα εξής: «Ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) www.keyd.gov.gr. Ωστόσο η διαδικασία αποδείχθηκε προβληματική λόγω των πολλών γραφειοκρατικών εμποδίων. Αυτό που προβλέπεται είναι: η ηλεκτρονική διαβίβαση της αίτησης στις εμπλεκόμενες τράπεζες, οι οποίες εντός 1 μήνα παρέχουν μια πρόταση ρύθμισης, με τους ακόλουθους ευνοϊκούς όρους:

* διαγραφή οφειλής, εφόσον το ανεξόφλητο υπόλοιπο του δανείου ξεπερνά το 120% της εμπορικής αξίας της Α΄ κατοικίας (π.χ. αν κάποιος χρωστάει 100 χιλ. ευρώ, ενώ το σπίτι του αξίζει 50 χιλ. ευρώ, τότε θα γίνει «κούρεμα» 40 χιλ. ευρώ)

* αποπληρωμή σε 25 έτη, έτσι ώστε να προκύπτουν χαμηλές μηνιαίες δόσεις. Εάν ο οφειλέτης υπερβαίνει το 80ο έτος της ηλικίας του, τότε είτε μειώνονται αντίστοιχα τα έτη ρύθμισης ή μπορεί να συμβληθεί κάποιος άλλος νεότερης ηλικίας ως εγγυητής του δανείου (π.χ. τέκνο που θα κληρονομήσει το ακίνητο)

* χαμηλός τοκισμός με επιτόκιο 2%, προσαυξημένο με το Euribor τριμήνου.

Επιπρόσθετα το κράτος επιδοτεί την πληρωμή των ανωτέρω μηνιαίων δόσεων του δανείου σε ποσοστό από 20% έως 50%.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, στους πρώτους δύο μήνες λειτουργίας της πλατφόρμας έχουν εισέλθει 85.628 χρήστες, ενώ 17.925 χρήστες έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία προετοιμασίας της αίτησης. Όμως τα σημαντικά γραφειοκρατικά εμπόδια, που αφορούσαν στην υποχρέωση προσκόμισης του "πιστοποιητικού βαρών" δημιουργούσαν στρεβλώσεις στην παραπάνω διαδικασία, με αποτέλεσμα να αργεί η διεκπεραίωση των αιτήσεων που είχαν υποβληθεί. Ενδεικτικά από τις χιλιάδες αυτές αιτήσεις, μόνο 32 είχαν υποβληθεί και διαβιβαστεί στις τράπεζες, οι οποίες από την πλευρά τους είχαν δώσει δύο προτάσεις ρύθμισης, αναμένοντας την αποδοχή τους από τη μεριά των δανειοληπτών.

Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση αίρεται η συγκεκριμένη υποχρέωση προσκόμισης του πιστοποιητικού βαρών από τα υποθηκοφυλακεία κατά την αίτηση προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους ενδιαφερομένους. Έτσι, η εν λόγω ΚΥΑ μειώνει το γραφειοκρατικό κόστος και δημιουργεί τις συνθήκες επιτάχυνσης της αξιολόγησης των εκκρεμών αιτήσεων των ευάλωτων νοικοκυριών. Επομένως διευκολύνεται άμεσα και η ρύθμιση τέτοιων στεγαστικών δανείων από τις τράπεζες.

Οι δύο πρώτες ευνοϊκές ρυθμίσεις που αφορούν δύο πραγματικά ευάλωτα νοικοκυριά περιλαμβάνουν: Η πρώτη, την εξόφληση του δανείου σε 24 έτη, με επιτόκιο 2% και επιπλέον 40% επιδότηση της μηνιαίας δόσης του δανείου από το κράτος. Η δεύτερη, την εξόφληση του δανείου σε 25 έτη, με επιτόκιο 2% κι επιπλέον 50% επιδότηση της μηνιαίας δόσης του δανείου από το κράτος».

Φλαμπουράρης: Μύθοι και πραγματικότητα για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Για «παραπλανητικές» δηλώσεις σχετικά με τη ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, κατηγορεί την κυβέρνηση σε δήλωσή του ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Φλαμπουράρης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Φλαμπουράρης επισημαίνει ότι «η αντικατάσταση του νόμου Κατσέλη έγινε στις 01.04.2019 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».

«Η μεγάλη βελτίωση αυτού του νόμου σε σχέση με το ν. Κατσέλη είναι ότι μπορούν να υπαχθούν στις ρυθμίσεις του και επιχειρήσεις που δανειοδοτήθηκαν με υποθήκη την πρώτη κατοικία», σημειώνει.

«Από την πρώτη μέρα ψήφισης του νόμου ανατέθηκε στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης του Ιδιωτικού χρέους η ανάπτυξη ηλεκτρονικής πλατφόρμας η οποία και ενεργοποιήθηκε την 1/7/2019 και έκτοτε οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις σχετικές αιτήσεις», προσθέτει ο κ. Φλαμπουράρης. Και συνεχίζει: «Η προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ για διαστρέβλωση της πραγματικότητας ότι "δήθεν" από "σήμερα Δευτέρα 2/9/2019 μόνο ηλεκτρονικά θα λειτουργεί η ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας" εντάσσεται στις τακτικές απόκρυψης της πραγματικότητας χρησιμοποιώντας αναλήθειες και παραποιήσεις της πραγματικότητας σε συνεργασία μετα φιλικά προς την κυβέρνηση ΜΜΕ»

«Στο σημείο αυτό να σχολιάσουμε ότι η ύπαρξη γραφειοκρατίας που επικαλέστηκε ο κ. Γεωργιάδης αφορά ένα και μόνο δικαιολογητικό, το πιστοποιητικό βαρών της κύριας κατοικίας ή αντιγράφου του κτηματολογικού φύλλου αυτής», υποστηρίζει και προσθέτει: «Θα συνιστούσαμε επομένως να σταματήσουν τις παραπλανητικές δηλώσεις, που εμπαίζουν την κοινωνία και ιδιαίτερα εκείνους τους συμπολίτες μας που αγωνιούν για το σπίτι τους».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ