Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
12/07/2021 16:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ αντέχει, δυναμώνει και απλώνει το χέρι σε όλους όσοι αγωνίζονται κόντρα σε «θεούς και δαίμονες» του αντικομμουνισμού

«Με τις αποφάσεις του Συνεδρίου μας θέλουμε να γίνουμε καλύτεροι, πιο δυνατοί και να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες ενός κόσμου που καταλαβαίνει πως όσο πιο δυνατό γίνεται το ΚΚΕ, τόσο πιο δυνατό θα γίνει το κίνημα του, οι αγώνες του, που στις σημερινές συνθήκες χρειάζεται να στρέψουν τα βέλη τους στο ίδιο το εκμεταλλευτικό σύστημα που αποτελεί το βασικό εμπόδιο για να μπορεί ο ίδιος να μη ζει σαν σκλάβος τον 21ο αιώνα, αλλά να απολαμβάνει τις σύγχρονες δυνατότητες» τόνισε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “ Τα Νέα της Λέσβου”.

Επισήμανε ότι η διεξαγωγή του 21ου Συνεδρίου είναι απόδειξη της αντοχής του ΚΚΕ σε δύσκολες συνθήκες και προσέθεσε: «Το ΚΚΕ άντεξε και αντέχει και δυναμώνει και απλώνει το χέρι σε όλους όσοι αγωνίζονται κόντρα σε “ θεούς και δαίμονες” του αντικομουνισμού, του συμβιβασμού και της μοιρολατρίας, προβάλει το νέο και σύγχρονο, το σοσιαλισμό».

Ανέφερε ότι η ΚΝΕ με τη διοργάνωση του 30ου Αντιϊμπεριαλιστικού Διήμερου στη Λέσβο έστειλε μήνυμα ότι «ο λαός και η νεολαία μπορούν πιο ενεργά να παρέμβουν στις εξελίξεις, να δυναμώσουν την πάλη τους για απεμπλοκή της χώρας από τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, καμία αλλαγή συνόρων, ακύρωση των συμφωνιών για τις βάσεις, καμία συμμετοχή ελληνικών ενόπλων δυνάμεων σε στρατιωτικές αποστολές» και προσέθεσε: «Μαζί με αντιπροσωπεία από την Κομμουνιστική Νεολαία Τουρκίας και το ΚΚ Τουρκίας, που πήραν μέρος στις εκδηλώσεις του διημέρου, πρόβαλαν την εικόνα των δύο λαών που δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα, δυναμώνουν την ειρήνη και τη φιλία μεταξύ τους, που μπορούν να παλέψουν για το δικό τους μέλλον, το σοσιαλισμό!».

Ερωτηθείς για το προσφυγικό/μεταναστευτικό, απάντησε ότι «η επιδίωξη κυβέρνησης- ΕΕ να φτιάξουν νέες υπερδομές, στη Λέσβο και τα άλλα νησιά, αποκαλύπτουν την αντιδραστική και επικίνδυνη στόχευση να μετατραπούν μόνιμα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου σε στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών».

Τόνισε, μεταξύ άλλων, τη σημασία της δράσης του λαού της Λέσβου ώστε να εμποδίσει αυτό το σχεδιασμό και πρόσθεσε «οι θέσεις και οι προτάσεις του ΚΚΕ, όπως για παράδειγμα, ο άμεσος απεγκλωβισμός προσφύγων, να μην υπάρχει καμία δομή στα νησιά, αποτελούν ισχυρό όπλο σε αυτή την κατεύθυνση και πρέπει να τις αξιοποιήσει».

Ως προς το μειωμένο ΦΠΑ για τα πέντε νησιά του προσφυγικού, ο Δ. Κουτσούμπας κατέστησε σαφές ότι «το ΚΚΕ δεν καταψήφισε, αλλά κατέθεσε δική του τροπολογία, που προβλέπει την επαναφορά του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ σε όλα τα νησιά» και τόνισε ότι το ΚΚΕ «έχει ως πάγια θέση την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, ως αίτημα που μπορεί να ανακουφίσει τη λαϊκή οικογένεια και στο πλαίσιο αυτό πρότεινε τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στο σύνολο των νησιών του Αιγαίου».

Ως προς την πορεία της οικονομίας υπογράμμισε ότι «αυτό που κυρίως πρέπει να προβληματίσει είναι τα αδιέξοδα του καπιταλιστικού συστήματος, το οποίο βολοδέρνει από κρίση σε κρίση, φορτώνοντας κάθε φορά και νέα βάρη στους εργαζόμενους, στο λαό».

«Στους μνημονιακούς νόμους ήδη προστίθενται οι νέες δεσμεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο αποτελεί ένα υπερμνημόνιο» είπε ο Δ. Κουτσούμπας σημειώνοντας ότι «συνολικά οι μισθωτοί και οι αυτοαπασχολούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν μεγαλύτερα φορολογικά βάρη για να καλυφτούν τα δημοσιονομικά κενά» και τόνισε: «Οι προτάσεις που έχει καταθέσει το ΚΚΕ για να διασφαλιστεί το εργατικό - λαϊκό εισόδημα, για να διαγραφούν τα χρέη των αυτοαπασχολούμενων και μικροεπαγγελματιών αποτελούν πραγματική ανακούφιση».

Επέρριψε στην κυβέρνηση «ακέραια την ευθύνη για τη νέα εξάπλωση της πανδημίας» και τη μη κάλυψη της πλειοψηφίας του πληθυσμού με το εμβολιαστικό πρόγραμμα «εξαιτίας των δικών της παλινωδιών και της υποταγής των διαδικασιών του εμβολιασμού στους ανταγωνισμούς των φαρμακευτικών εταιρειών και της ΕΕ».

«Αυτό που επείγει είναι η λήψη των αναγκαίων μέτρων προστασίας, ιδιαίτερα σε χώρους δουλειάς και μέσα μεταφοράς, η θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, με προτεραιότητα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Μόνο έτσι μπορεί να περιοριστεί η πανδημία, να εξασφαλιστεί η ουσιαστική ενημέρωση για τα εμβόλια και να ορθωθεί τείχος στον ανορθολογισμό κι όχι με τα πρωτόκολλα των επιχειρηματικών ομίλων, με παλινωδίες και με διχαστικές λογικές από μια κυβέρνηση που ενισχύει την πολιτική εμπορευματοποίησης, σχεδιάζοντας μάλιστα να κλείσει νοσοκομεία, για να συνεχίζουν να κερδοσκοπούν τα κοράκια στην Υγεία» τόνισε.

Ερωτηθείς «πώς πρακτικά προβλέπεται από το πρόγραμμά του ΚΚΕ η έξοδος της Λέσβου και της Ελλάδας από το τούνελ στο ξέφωτο» τόνισε ότι «το ΚΚΕ έχει σχέδιο για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των πολλών που υποφέρουν κι εδώ στη Λέσβο, αφού φύγει από τη μέση το εμπόδιο της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας, κοινωνικοποιηθούν τα μέσα παραγωγής και μπουν κάτω από κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό. Μόνο και μόνον έτσι θα μπορούν να αξιοποιηθούν προς όφελος του λαού οι τεράστιες παραγωγικές, επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες, που έχει η χώρα μας και το νησί σας, το εργατικό και επιστημονικό δυναμικό της».

«Γι' αυτό πρωτοστατούμε στους αγώνες, σήμερα, να μην εφαρμοστούν οι αντεργατικοί νόμοι, όπως το εργασιακό τερατούργημα, το νέο ασφαλιστικό. Με τις παρεμβάσεις μας -μέσα και έξω από τη Βουλή- διεκδικούμε σταθερά να προστατευτεί το λαϊκό εισόδημα, οι άνεργοι, τόσο στη Λέσβο, όσο και στα άλλα νησιά. Διεκδικούμε και έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένο νόμο για την προστασία λαϊκών νοικοκυριών, αγροτών, μικρών επιχειρηματιών από τα χρέη σε τράπεζες, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία. Απαιτούμε την επαρκή και έγκαιρη αποζημίωση για αγρότες και κτηνοτρόφους που επλήγησαν, τη διασφάλιση κατώτερων τιμών για τα προϊόντα τους, με ταυτόχρονη μείωση του κόστους παραγωγής και των ζωοτροφών. Συνεχείς είναι οι παρεμβάσεις μας για αντιπυρική, αντιπλημμυρική, αντισεισμική θωράκιση, ώστε να αυξηθούν τα κρατικά κονδύλια για τις αναγκαίες υποδομές, να στελεχωθούν με πλήρες και μόνιμο προσωπικό, να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές, με κρατική ευθύνη, π.χ. για τους σεισμόπληκτους. Είναι, επίσης, συνεχές το ενδιαφέρον μας για τη διασφάλιση των μισθολογικών και άλλων δικαιωμάτων των ένστολων όλων των κλάδων που υπηρετούν στα νησιά μας. Αυτή είναι η πολιτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ» κατέληξε στη συνέντευξή του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ