Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
17/04/2020 15:11
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κουτσούμπας: H κρίση θα είναι μεγάλη και οι κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία ακόμα μεγαλύτεροι

Ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» τόνισε ότι «τα τεράστια προβλήματα και η βαρβαρότητα, που ζούμε, οφείλεται σε αυτόν καθ’ εαυτόν στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης και όχι σε ένα μοντέλο διαχείρισης».

Όπως εξήγησε, «όσοι αυτή τη βαρβαρότητα τη χρεώνουν αποκλειστικά στο νεοφιλελευθερισμό, είναι γιατί θέλουν να ξαναζεστάνουν την ξινισμένη σούπα ότι ο καπιταλισμός μπορεί να γιατρευτεί και να εξανθρωπιστεί».

«Μοναδική επιθυμητή λύση είναι η οριστική αντικατάστασή του από ένα ανώτερο κοινωνικό σύστημα που θα έχει στο επίκεντρο τις λαϊκές ανάγκες, το σοσιαλισμό. Αυτή είναι η πολύτιμη πείρα και αυτής της περιόδου κι απ' αυτό προκύπτει η δική μας αισιοδοξία» υπογράμμισε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επισήμανε ότι «το μείγμα αστικής διαχείρισης, που επιλέγεται κάθε φορά, δεν καθορίζεται από τις ιδιαίτερες πολιτικές απόψεις κάθε ξεχωριστής κυβέρνησης, αλλά από τις ανάγκες και τις προτεραιότητες του κεφαλαίου, σε μια δεδομένη στιγμή» και πρόσθεσε: «Για αυτό το λόγο βλέπουμε νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις να εφαρμόζουν πιο επεκτατική πολιτική, στην οποία πριν ασκούσαν κριτική, όπως η ΝΔ στη χώρα μας, αλλά και σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, να έχουν εφαρμόσει περιοριστικές πολιτικές τις οποίες δήθεν αντιπάλευαν».

«Ο παρονομαστής είναι πάντα ίδιος: Η διαχείριση των αδιεξόδων του καπιταλισμού. Και ο καπιταλισμός δεν απειλείται ούτε όταν παίρνεις από τους καπιταλιστές επιχειρήσεις για να τους τις γυρίσεις πίσω αργότερα απαλλαγμένες από χρέη, ούτε όταν μιλάς για μια ψευδεπίγραφη "επίταξη" με κύρια έγνοια πως θα αποζημιώσεις αδρά τους κλινικάρχες» υπογράμμισε.

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι η κρίση θα είναι μεγάλη και οι κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία ακόμα μεγαλύτεροι, τονίζοντας, στη συνέχεια, ότι «ο λαός μας με την πείρα της κρίσης του 2010, αντί να περιμένει το νέο κύμα φτώχειας, ανεργίας, κατεδάφισης των δικαιωμάτων, χρειάζεται να συμμετέχει δραστήρια στον αγώνα για να μην πληρώσει πάλι τα σπασμένα κι αυτής της κρίσης. Κυρίως χρειάζεται να σκεφτεί και να δράσει έξω από τα καθιερωμένα πλαίσια του σημερινού χρεοκοπημένου συστήματος και των συμμαχιών τύπου ΕΕ, που για μια ακόμη φορά δείχνουν τον αποκρουστικό τους χαρακτήρα».

Αναφορικά με πιθανό «εθισμό των πολιτών σε λογικές αυταρχικής διοίκησης», είπε οτι «ακριβώς για να μην νομιμοποιηθούν τέτοιες πρακτικές, εμείς δεν αναστείλαμε τη δράση μας, αλλά την προσαρμόσαμε στις ειδικές συνθήκες, βάζοντας στο επίκεντρο την προστασία της ζωής και των δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες δράσεις προσθέτοντας ότι «συνεχίζουμε γιατί οι εργαζόμενοι κάποια στιγμή θα βγουν από το σπίτι τους, το κύριο όμως είναι να βγουν και στην πάλη για να κερδίσουν τη ζωή τους και το μέλλον που τους αξίζει».

Ως προς το ενδεχόμενο σύγκλησης συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, σημείωσε ότι «ποτέ και για κανένα ζήτημα, η σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών δεν συνέβαλε στο να δοθεί λύση προς όφελος του λαού. Το μόνο που κάνει, είναι να επιβεβαιώνει κάθε φορά τη στρατηγική ομοψυχία και συμπόρευση κομμάτων, όπως η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και άλλα, όπως είχε γίνει με το τρίτο μνημόνιο».

Επισήμανε, επίσης, ότι «οι συγκλίσεις αυτών των κομμάτων περπατάνε στην πράξη. Από τις επικίνδυνες σχέσεις με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, τη διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού, μέχρι την ίδια τη διαχείριση της πανδημίας που φανέρωσε τη γύμνια της δημόσιου συστήματος υγείας».

Σχετικά με το σενάριο πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο, ανέφερε ότι «κάθε επιλογή που έχει μπροστά της η ΝΔ, ακόμα και αυτή των πρόωρων εκλογών, στόχο θα έχει να νομιμοποιήσει τα αντιλαϊκά μέτρα ενόψει της νέας κρίσης. Το έδαφος έχει ήδη προετοιμαστεί, αφού στο όνομα της πανδημίας με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιερχομένου επιβλήθηκαν μέτρα, αξιώσεις του ΣΕΒ, με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα».

«Επιλογή όμως έχει και ο λαός. Κι αυτή δεν μπορεί να είναι να πληρώνει για να την σκαπουλάρουν ξανά οι εκμεταλλευτές του, όπως συνέβη με όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις «δεξιές», «κεντροδεξιές», «κεντροαριστερές», αλλά να δυναμώσει το ΚΚΕ, το μόνο κόμμα που έχει επεξεργασμένη πολιτική πρόταση, για να βγει ο λαός όρθιος και δυνατός από την πανδημία και την κρίση, για να σπάσει επιτέλους αυτός ο φαύλος κύκλος των συνεχών αδιεξόδων» κατέληξε ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ