Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
19/03/2020 13:54
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κουτσούμπας: Διατηρούμε μάχιμες τις δυνάμεις του ΚΚΕ

«Οι εργαζόμενοι, οι λαϊκές οικογένειες, πρωταρχικά και κύρια, πρέπει να προστατευτούν και αυτοί δεν είναι άλλοι από τους μισθωτούς του ιδιωτικού, του δημόσιου τομέα, τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες, τους συνταξιούχους», ανέφερε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε σημερινή συνέντευξή του στην τηλεοπτική εκπομπή «Mega Mag».

Ο κ. Κουτσούμπας σημείωσε πως το ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι «με νόμο πρέπει να θεωρηθούν άκυρες για όλον τον Μάρτιο» οι 40.000 απολύσεις που ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε ότι έγιναν μέσα σε αυτόν τον μήνα, μέσα στην επιδημία. «Αυτές οι απολύσεις, λοιπόν, όπως και οι επόμενες που δεν πρέπει να γίνουν, θα πρέπει εδώ και τώρα να ανακληθούν», πρόσθεσε και είπε ότι έθεσε αυτό το θέμα και όλα τα προβλήματα στη συνομιλία του με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως επίσης του έθεσε και το ζήτημα «να μην επιβάλλει αστυνομικά μέτρα παραπέρα καραντίνας».

«Ο ίδιος, στη συνομιλία που είχαμε, με διαβεβαίωσε ότι δεν προτίθεται να επιβάλλει αστυνομική καραντίνα, ενώ χθες όμως ανακοινώθηκε ότι απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων» τόνισε.

Μιλώντας πάντα επί της απαγόρευσης των συναθροίσεων, έθεσε το ερώτημα «με ποια λογική επιχειρεί αυτούς τους περιορισμούς στην κυκλοφορία σε ανοιχτούς χώρους, όταν αντικειμενικά υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη συνάθροιση με πάνω από 10-15 άτομα σε εργασιακούς χώρους παραγωγής, στα σούπερ μάρκετ, σε μέσα μαζικής μεταφοράς. Εφαρμόζει τέτοιους περιορισμούς στην ίδια τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού που ελέγχει η κυβέρνηση; Στις αστυνομικές δυνάμεις; Δεν τις εφαρμόζει».

«Πιστεύει ότι μπορεί να γίνει ανεκτό από τον λαό μας, από το κίνημα, να τεθούν εμπόδια στη λειτουργία σωματείων, κομματικών οργανώσεων, που θα δράσουν ενάντια στην όποια εργοδοτική αυθαιρεσία; Φοβόμαστε ότι ανοίγει έτσι ο δρόμος για καταπάτηση λαϊκών δικαιωμάτων και αποτελεί η επιδημία μόνο το πρόσχημα αυτή τη στιγμή», υποστήριξε.

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ επισήμανε ότι η προστασία της δημόσιας υγείας και της ζωή του λαού «θέλει άλλα μέτρα πρόληψης και προστασίας: Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας που έχει βρεθεί σε διάλυση με ευθύνη όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, γιατί έκλεισαν νοσοκομεία, έκλεισαν κέντρα υγείας, δεν έγιναν οι απαραίτητες προσλήψεις σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, έχουν μείνει κλειστές εκατοντάδες ΜΕΘ στην Ελλάδα, απ' τις λίγες που υπάρχουν, ενώ χρειάζονταν τουλάχιστον για άλλες επιδημίες απλές, τις εποχικές γρίπες, 3.000 ΜΕΘ, για παράδειγμα, εδώ ούτε 550 δεν υπάρχουν». Είπε ότι το ΚΚΕ θεωρεί ανεπαρκή τα μέτρα και συμπλήρωσε πως «βεβαίως στηρίζουν διαφορους επιχειρηματικούς ομίλους, δεν στηρίζουν όμως τους εργαζόμενους».

«Είναι -να σας το πω και με οικονομικούς όρους- μια αναγκαία κρατική παρέμβαση αυτό που κάνει η κυβέρνηση, όπως κάνουν και σε άλλες καπιταλιστικές χώρες της ΕΕ εν αναμονή και του προβλήματος του κορονοϊου, αλλά κυρίως μιας νέας οικονομικής κρίσης που δεν θα προκύψει λόγω μόνο του κορονοϊου, αλλά που θα την επιταχύνει», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς σχετικά απάντησε ότι το ΚΚΕ αντιμετωπίζει το πρόβλημα του κορονοϊού με αίσθημα ευθύνης, προσαρμόζοντας τη λειτουργία του ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να εξασφαλίσει και με τους κατάλληλους τρόπους, «και τη συλλογικότητα και την επικοινωνία με τα στελέχη μας, τα μέλη, τους οπαδούς του κόμματος».

«Επιδιώκουμε να διατηρούμε τις δυνάμεις μας μάχιμες, γιατί αυτό είναι περισσότερο απαραίτητο από ποτέ σήμερα. Δεν υποστέλλουμε τις αγωνιστικές μας διεκδικήσεις, την προώθηση αιτημάτων, την προστασία της ζωής, των ίδιων των δικαιωμάτων των εργαζομένων»ανέφερε.

Τέλος, ο κ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες ώστε να γίνουν οι συλλογικές διαδικασίες του ΚΚΕ και να ληφθούν αποφάσεις «πάντα, όχι αυστηρά για το κομματικό συμφέρον, όπως λένε διάφοροι, αλλά κυρίως λόγω του ότι πρέπει να προασπίσουμε -και γι' αυτό είμαστε εδώ- τα λαϊκά συμφέροντα, τη ζωή του λαού μας, την υγεία του, αλλά και όλα τα δικαιώματά του, που δυστυχώς καταπατούνται βάναυσα με αφορμή και εξ αιτίας δήθεν του κορωνοϊού».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ