Φωτο: ΑΠΕ- ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ- ΜΠΕ
08/03/2020 15:20
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κουτσούμπας: Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αθλιότητα από το να βάζεις μπροστά ξεριζωμένους, βασανισμένους ανθρώπους για τις δικές σου επιδιώξεις, όπως κάνει ο Ερντογάν

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αθλιότητα από το να βάζεις μπροστά ξεριζωμένους, βασανισμένους ανθρώπους για τις δικές σου επιδιώξεις, όπως κάνει ο Ερντογάν, ο οποίος εκβιάζει για μεγαλύτερη στήριξη από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ στην επέμβασή του στη Βόρεια Συρία, αλλά και στα υπόλοιπα σχέδιά του. Γι' αυτό και η αναγκαία φύλαξη των συνόρων δεν μπορεί ούτε να ενοχοποιεί τους πρόσφυγες ούτε να αθωώνει την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, που ξεριζώνουν λαούς και έχουν οδηγήσει στον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου και στον Έβρο, παίζοντας ουσιαστικά το παιχνίδι του Ερντογάν. Ούτε βέβαια μπορεί να αξιοποιείται για να ξεθαρρεύουν και τελικά να αποθρασύνονται αντιδραστικές, ρατσιστικές φωνές» υπογραμμίζει ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real News».

Τονίζει ότι «για να μην ξεφύγει παραπέρα η κατάσταση πρέπει να καταργηθούν ο Κανονισμός του Δουβλίνου και οι Συμφωνίες ΕΕ - Τουρκίας».

Επισημαίνει ότι το ΚΚΕ έχει προτείνει «ΕΕ και ΟΗΕ να οργανώσουν διαδικασίες υποβολής αιτήσεων ασύλου στο έδαφος της Τουρκίας και στα σύνορα με την Ελλάδα και στα σύνορα με τη Συρία και απευθείας μετακίνηση στις χώρες προορισμού τους».

Αναφερόμενος στην ΕΕ ζητά «αυτοί που συμμετείχαν στη δημιουργία του προβλήματος, να το λύσουν με ισοκατανομή των προσφύγων στα κράτη-μέλη».

Ερωτηθείς για «μια κοινή ευρωπαϊκή στάση και πίεση στον Τούρκο πρόεδρο» ως απάντηση στο πρόβλημα, απάντησε ότι το πρόβλημα «είναι η ίδια η πολιτική της ΕΕ που μετατρέπει τη χώρα μας σε αποθήκη ψυχών, ενώ κλείνει το μάτι στον Ερντογάν, στην εισβολή του στη Συρία, δίνοντάς του τη δυνατότητα να παίζει παιχνίδια με τους πρόσφυγες».

«Αντί, λοιπόν, ο κυβερνητικός "τσαμπουκάς" να στρέφει τα βέλη του στους πρόσφυγες και τους νησιώτες που αντιδρούν, ας τα στρέψει στους ευρωατλαντικούς εταίρους του και στην πολιτική, τους που την έχει εικόνισμα, όπως και ο προκάτοχός του, κ. Τσίπρας» προσθέτει.

Αναφέρει ότι τα «γενικά ευχολόγια» από μια σύσκεψη πολιτικών αρχηγών δεν λύνει το πρόβλημα «αφού είναι δεδομένη η ταύτιση των άλλων κομμάτων με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, δηλαδή με αυτούς που δημιούργησαν το πρόβλημα. Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας τελευταία εμφανίστηκε πιο Μητσοτάκης και από τον κ. Μητσοτάκη».

Ως προς τον κίνδυνο θερμού επεισοδίου είπε ότι «με την επιθετικότητα της Τουρκίας να κλιμακώνεται τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί. Μάλιστα, τα γεγονότα των τελευταίων ημερών στα σύνορα μεγαλώνουν αυτόν τον κίνδυνο».

Υπογραμμίζει ότι «τα σενάρια συνδιαχείρισης του Αιγαίου, που προωθούνται από ΝΑΤΟ, Αμερικάνους, αλλά και κύκλους των κυβερνώντων μεγαλώνουν τον κίνδυνο ακόμα πιο σκληρής σύγκρουσης, αφού η συνδιαχείριση γίνεται ανάμεσα σε μονοπωλιακούς ενεργειακούς κολοσσούς σκληρά ανταγωνιζόμενους μεταξύ τους».

Είπε ότι ούτε οι κλειστές, ούτε οι ανοιχτές δομές αποτελούν λύση και πρόσθεσε: «Γρήγορες διαδικασίες ασύλου και ταξιδιωτικά έγγραφα για να πάνε οι πρόσφυγες στις χώρες προορισμού τους. 'Αλλωστε, αυτό είναι που ζητάνε οι νησιώτες, γι' αυτό αντέδρασαν μαζικά στο κυβερνητικό σχέδιο, αλλά και στην ωμή καταστολή που επιστρατεύτηκε για να το επιβάλει».

Σε οτι αφορά την αντιμετώπιση των κρουσμάτων κοροναϊού, είπε, μεταξύ άλλων, ότι «το λιγότερο που μπορούμε να ζητήσουμε είναι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (στο δημόσιο σύστημα Υγείας) για να καλυφτούν τα κενά».

«Όσο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να δοθούν αποζημιώσεις σε όσους πληγούν, μαζί βέβαια με τα μέτρα που εμείς έχουμε προτείνει για να απαλλαγούν από τα χρέη τους και να υπάρξουν φοροελαφρύνσεις και άλλες διευκολύνσεις» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τον χαρακτηρισμό από το ΚΚΕ του νέου Ασφαλιστικού ως «Νόμου Κατρούγκαλου-Βρούτση» είπε ότι «ο νόμος της ΝΔ, ενσωματώνοντας τις βασικές κατευθύνσεις του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε και ο Βρούτσης στη Βουλή, έδωσε τη χαριστική βολή στην κοινωνική ασφάλιση».

Επισημαίνοντας ότι το Ασφαλιστικό δεν είναι μόνο η σύνταξη, τόνισε ότι για τους εργαζόμενους και τους νέους η μόνη επιλογή είναι «να παλέψουν για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα ασφάλειας», προσθέτοντας ότι οι προτάσεις του ΚΚΕ και για το Ασφαλιστικό με σαφήνεια κατατέθηκαν πρόσφατα στη Βουλή.

Είπε, ακόμα, ότι «κάθε προοδευτικός άνθρωπος πρέπει να αντιδράσει, ώστε να αχρηστευτεί, να μείνει στα χαρτιά ο νόμος της ΝΔ, που δυνητικά βάζει στο στόχαστρο κάθε διαδήλωση, ενώ ταυτόχρονα επιφυλάσσει βαριές ποινές, με ιδιώνυμο αδίκημα, σε όσους δεν συμμορφωθούν "προς τας υποδείξεις"».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις εξελίξεις στην υπόθεση Novartis και στην προανακριτική στη Βουλή για τον κ. Παπαγγελόπουλο, υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει «για το φιάσκο που τελικά ζήσαμε και σ' αυτήν την προανακριτική» σημειώνοντας ότι αυτό θα συμβαίνει «όσο η διερεύνηση αυτών των υποθέσεων υποτάσσεται κάθε φορά στους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς και τους μικροκομματικούς σχεδιασμούς» και τονίζοντας ότι «χώρια που κανένα από τα κόμματα δεν αγγίζει την ουσία της υπόθεσης, που είναι η εμπορευματοποίηση του φαρμάκου και τα παιχνίδια που παίζονται από μονοπώλια του κλάδου».

Ερωτηθείς τι αναμένει από την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου λίγες ημέρες πριν την ανάληψη των καθηκόντων της ως Προέδρου της Δημοκρατίας, απάντησε «δεν περιμένουμε κάτι διαφορετικό από αυτό που ορίζει ο ίδιος ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας, να λειτουργεί ως θεματοφύλακας της κυρίαρχης πολιτικής και να επικυρώνει τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις της εκάστοτε κυβέρνησης». «Κι αυτό βέβαια δεν εξαρτάται από το πρόσωπο ούτε από το φύλο του εκάστοτε Προέδρου της Δημοκρατίας. Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, να ευχηθώ στη νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας "καλή δύναμη". Παράλληλα λόγω της σημερινής επετείου της 8ης του Μάρτη, Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας να ευχηθώ κυρίως "καλή δύναμη" στις εργαζόμενες σκληρά γυναίκες και μέσα στην παραγωγή και μέσα στην κοινωνία και στο σπίτι ως μητέρες, σύζυγοι, αγωνίστριες της ζωής» κατέληξε στη συνέντευξή του ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ