Κουμουτσάκος: Αύξηση 30% μεταναστευτικών ροών τον τελευταίο μήνα
21/07/2019 14:50
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κουμουτσάκος: Αύξηση 30% μεταναστευτικών ροών τον τελευταίο μήνα

Παραμένει πρόκληση η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού δήλωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Κουμουτσάκος ο οποίος ανέφερε πως μέσα σ ένα μήνα οι μεταναστευτικές ροές αυξήθηκαν κατά 30%, με 3.200 να εισέρχονται στην χώρα. Οι περισσότεροι έρχονται από την θάλασσα ενώ έχουν δημιουργηθεί και νέοι δρόμοι εισόδου όπως αυτός Αλεξανδρούπολης-Σαμοθράκης.

Δύο είναι οι βασικές αρχές της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό σύμφωνα με τον υπουργό: ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η προάσπιση του αγαθού της ασφάλειας.

Στόχος μας η πολιτική και επιχειρησιακή σύζευξη των δύο αυτών αρχών" είπε ο Γ. Κουμουτσάκος. "Η υποτίμηση του δεύτερου αποβαίνει σε βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

Ο υπουργός υπογράμμισε πως χρειάζεται ενίσχυση των συνόρων, ιδίως των θαλασσίων, ενώ είπε πως πρέπει να τονωθεί η συνεργασία με το Frontex και το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. "Θα υπάρξει ενίσχυση απονομής ασύλου έως τέλος του χρόνου, ώστε όσοι παρανόμως εισέρχονται θα μπουν σε ρωμαλέο και αποφασιστικό πρόγραμμα επιστροφών. Η προηγούμενη κυβέρνηση μας κληροδότησε χαμηλό ρυθμό εφαρμογής της επιστροφής όσων μπήκαν παράνομα. Και η Τουρκία επικαλείται ακριβώς αυτό τον χαμηλό ρυθμό επιστροφών κάθε φορά που της ασκούμε κριτική για πλημμελή τήρηση της κοινής δήλωσης μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας.".

Απαντώντας σε επισήμανση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Σύριζα Ευκλείδη Τσακαλώτου για την στάση των χωρών Βίζεγκραντ, αφού την χαρακτήρη απαράδεκτη υπογράμμισε πως ήταν "αυτό ήταν απάντησης στην δική σας πολιτική μπαίνουν- λιάζονται βγαίνουν. Γι’ αυτό σφράγισαν τα σύνορα".

Το μεταναστευτικό είναι πηγή ανασφάλειας για τους κατοίκους των νησιών κι αυτό παρά τις τεράστιες προσπάθειες που κάνουν οι αρμόδιες αρχές, σύμφωνα με τον υπουργό, ο οποίος χαρακτήρισε " αποκαρδιωτική" την κατάσταση στα ασυνόδευτα ανήλικα .

"Η πολιτική της κ. Τασίας Χριστοδουλοπούλου κληροδότησε χάος" τόνισε και ανέφερε πως ήδη δημιουργήθηκε Συντονιστικό από τους Γενικούς Γραμματείς συναρμόδιων υπουργείων το οποίο θα συνεδριάζει κάθε μήνα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Πηγή: capital.gr