Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
05/05/2020 14:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Κίνημα Αλλαγής: Ο υπ. Οικονομικών άφησε αναπάντητα ερωτήματα και έκανε εξαγγελίες χωρίς αντίκρισμα για την προστασία της α' κατοικίας

Ο υπουργός Οικονομικών άφησε αναπάντητα τα ερωτήματα που του έθεσε το Κίνημα Αλλαγής για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τις χρεώσεις των τραπεζών, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής, σε συνέχεια της συζήτησης που έγινε το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή, της επίκαιρης ερώτησης που του είχε απευθύνει ο βουλευτής Μιχάλης Κατρίνης.

Ο κ. Κατρίνης υπογραμμίζει ότι «το ΠΑΣΟΚ προστάτευσε την πρώτη κατοικία με το Ν.3869/2010 που κατάργησε ο ΣΥΡΙΖΑ» και ότι «το Κίνημα Αλλαγής κατέθεσε τροπολογία στις 22/4 για πραγματική προστασία πρώτης κατοικίας, με πρόβλεψη και για δανειολήπτες που είχαν ληξιπρόθεσμα μέχρι 31/3/2020, την οποία η κυβέρνηση απέρριψε και παρά τις δεσμεύσεις για νέο πλαίσιο, προχώρησε απλώς σε παράταση του 4605/19, όπως ζητούσε ο ΣΥΡΙΖΑ». Όπως τις προηγούμενες ημέρες έτσι και χθες το Κίνημα Αλλαγής κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών να απαντήσει αν θα δεχτεί διακομματική επιτροπή για προστασία της πρώτης κατοικίας και νέο πτωχευτικό κώδικα ή θα συζητά μόνο με τις τράπεζες. Επίσης ζήτησε στοιχεία πόσους και ποιους ακριβώς περιλαμβάνουν οι εξαγγελίες του υπουργού Οικονομικών περί επιδότησης δανείου. Αν θα νομοθετήσει αναστολή πλειστηριασμών μέχρι τέλος του 2020 και αν θα μειώσει τις υπέρογκες χρεώσεις των τραπεζών.

«Ο υπουργός ομολόγησε την αποτυχία του νόμου 4605/19, με μόλις 830 ρυθμίσεις στον έναν χρόνο λειτουργίας της πλατφόρμας. Αντί νέου προστατευτικού πλαισίου για τους αδύναμους δανειολήπτες, προέκρινε τις ρυθμίσεις με τράπεζες και funds, μιλώντας για 210.000 "επωφελείς" ρυθμίσεις δανείων το τελευταίο 9μηνο, από τα οποία πολλά έχουν εν τω μεταξύ "ξανακοκκινίσει". Δεν απάντησε αν θα νομοθετήσει αναστολή πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του 2020. Δεν γνωρίζει πόσους δανειολήπτες αφορά το πρόγραμμα-γέφυρα με επιδότηση δανείου, που ο ίδιος εξήγγειλε για όλους τους δανειολήπτες! Δεν απάντησε τι θα κάνει με τις υπέρογκες χρεώσεις των τραπεζών», αναφέρει το Κίνημα Αλλαγής σε συνέχεια της χθεσινής συζήτησης στη Βουλή.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ