Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
20/03/2020 17:08
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΚΙΝΑΛ: Η κυβέρνηση να επιβάλλει λύσεις στις τράπεζες για την αναστολή πλειστηριασμών

Το Κίνημα Αλλαγής ζητάει την παρέμβαση της κυβέρνησης στις Τράπεζες για να διευκολύνουν τους δανειολήπτες, είτε είναι επιχειρήσεις είτε φυσικά πρόσωπα.

Σε ανακοίνωση του Τομέα Οικονομικών του κόμματος αναφέρεται: «Όπως επεσήμανε η Φώφη Γεννηματά, οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για τα οικονομικά μέτρα περιλαμβάνουν αρκετές από τις προτάσεις μας.

Εκείνο που προέχει είναι η ολοκληρωμένη και αποτελεσματική υλοποίηση τους και αυτό θα παρακολουθήσουμε.

Επισημαίνουμε όμως ότι:

* Σε σχέση με τους εργαζομένους στο ΕΣΥ το βήμα με το επίδομα είναι μισό.

Επιμένουμε στην πρότασή μας για ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, όπως ήδη ισχύει στον ιδιωτικό τομέα.

* Η κυβερνητική απόφαση για το δικαίωμα του εργοδότη να θέτει εργαζομένους σε αναστολή (ως τώρα δεν υπάρχει στο εργατικό δίκαιο) σε επιχειρήσεις που λειτουργούν με μείωση τζίρου, δημιουργεί μια γκρίζα ζώνη που ενέχει κινδύνους για τα εργασιακά δικαιώματα. Χρειάζονται πολύ σοβαροί έλεγχοι για να μην οδηγήσει το μέτρο σε παράνομη εργασία ή να αποτελέσει προθάλαμο απολύσεων. Και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι μόνιμου χαρακτήρα μέτρο. Για το ζήτημα αυτό θα επανέλθουμε αφού δούμε τη σχετική ΠΝΠ.

* Η κυβέρνηση δεν αναστέλλει ούτε για τους ασθενέστερους δανειολήπτες την δυνατότητα πλειστηριασμών Α΄κατοικίας που απελευθερώνονται από 30/4/2020. Είναι ώρα να επιβάλλει λύσεις στις τράπεζες.

* Τα μέτρα παγώματος των δανείων πρέπει να ισχύσουν και για τους δανειολήπτες που είναι άνεργοι. Σε αυτές τις συνθήκες δεν μπορούν καν να αναζητήσουν εργασία.

* Οι επιχειρήσεις που λειτουργούν χωρίς ουσιαστική μείωση τζίρου να δώσουν το επίδομα Πάσχα στις προβλεπόμενες προθεσμίες».

«Απαιτούνται ουσιαστικά μέτρα για τις φυλακές»

«Ο υπερπληθυσμός και ο υπερσυνωστισμός στα καταστήματα κράτησης αυξάνεται διαρκώς.

Και μαζί με αυτόν, ο κίνδυνος να εκραγεί η -ούτως ή άλλως- έρπουσα υγειονομική βόμβα εντός των καταστημάτων κράτησης», τονίζει το Κίνημα Αλλαγής, καλώντας την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα, καθώς η διαχείρισή του προβλήματος από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν μπορεί να γίνει, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, «μόνο με ευχές και ανακοινώσεις αποφασιστικότητας».

«Η υγεία είναι δημόσιο αγαθό για όλους. Δηλαδή και για τους κρατουμένους, τους φύλακες και τις οικογένειές τους.

Για αυτό, η προφύλαξη ανθρώπινων ζωών στις φυλακές από τον κορονοϊό δεν πρέπει να εγκλωβιστεί πίσω από ιδεοληψίες. Χρειάζονται τώρα γενναία μέτρα» επισημαίνει το Κίνημα Αλλαγής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ